Pikantiški pyragai - vienas mėgstamiausių patiekalų, universalus, lengvai pagaminamas ir tobulai tinkantis likučių naikinimui. Jie nepamainomi iškylose ir puošia šventinį stalą. Šis varškės ir špinatų pyragas - itin skanus, o įdaras - sultingas ir purus.
Ingredientai:
- 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
- 250 g šviežių špinatų
- 1 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės
- 100 g feta sūrio
- 250 g rikotos sūrio (Ricotta)
- 20 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio (oregano)
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
- 1 šaukštas smulkiai sukapotų plačialapių petražolių lapelių
- Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštas sviesto
- 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
Įdarui:
- 4 vienetai kiaušinių
- 200 gramų sūris (fermentinis)
- 500 gramų varškės
- Šiek tiek prieskonių (krapai, petražolės, rozmarinai)
- 1 pundelis špinatų
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek pipirų
Tešlai:
- 360 g varškės (9 proc.)
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. grietinės
Gaminimo eiga:
Špinatų paruošimas:
- Špinatus nuplaukite ir nusausinkite.
- Į didesnę keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies.
- Sudėkite špinatus, suberkite smulkintą česnaką, įberkite druskos, pipirų ir įtarkuokite muskato riešutą.
- Kepkite apie 10 minučių, kol išgaruos visas skystis ir jie pradės vietomis skrusti.
- Keptus špinatus sudėkite į sietelį ir palikite, kad atvėstų.
- Iš atvėsusių šaukštu arba rankomis nuspauskite susikaupusį skystį.
- Špinatus perdėkite ant pjaustymo lentelės, smulkiai sukapokite ir sudėkite į dubenį.
Įdaro gaminimas:
- Į tą patį dubenį sudėkite rikotą, sutrupintą feta sūrį, sutarkuotą parmezaną, visus prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Leiskite įdarui 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje ir tik tuomet paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
Pyragėlių formavimas ir kepimas:
- Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Ant darbastalio bei kočėlo užberkite truputį miltų.
- Padėkite atšildytos tešlos lapelį, iškočiokite dvigubai ploniau ir supjaustykite apytiksliai 10 cm.*10 cm. dydžio kvadratėliais.
- Į tešlos kvadratėlio vidurį įdėkite dosnų arbatinį šaukštelį (apie 1,5 šaukštelio) įdaro ir perlenkite per pusę.
- Pirštais užspauskite tešlos kraštus ir perlenkite dar kartelį juos užspausdami (kad kepant "nepabėgtų" įdaras).
- Sulipdytus pyragėlius sudėkite į pasiruoštas kepimo skardas ir iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi (likusiais 4 šaukštais). Tą darykite labai atsargiai, kad nepažeistumėte plonos tešlos.
- Pyragėlius sudėkite į skardą, kad sujungimas būtų apačioje ir 1,5-2 valandoms įdėkite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200'C.
- Pyragėlius išimkite iš šaldytuvo ir su visu kepimo popieriumi atsargiai nutraukite juos ant didelės lentelės arba darbastalio.
- Skardą išklokite švariu kepimo popieriumi (ankstesnis bus permirkęs nuo aliejaus) ir įdėkite 8 pyragėlius.
- Pyragėlių viršų (sujungimas turi būti apačioje) aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 18-20 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos.
- Iš viso iškepsite 3 skardas pyragėlių (24 vienetai).
Arba:
- Tešlos lakštus iškočioti, kad taptų plonesni.
- Į varškę sudėti žoleles, pjaustytus špinatus, sutarkuotą sūrį, kiaušinius, druską, pipirus ir viską išmaišyti.
- Į pateptą skardą dedame tešlą, tada supilam masę, užklojam tešla, užspaudžiam kraštelius ir patepam kiaušinio plakiniu.
- Kepam apie 45 min, 200 °C temp.
Lengvutis, plonas ir trapus tešlos sluoksnis, fantastiška trijų sūrių bei prieskonių kombinacija papildyta kepintais špinatais - tai užkandis, kuriam niekas neatsispirs. Net nepastebėsite, kaip šie pyragėliai „žaibo greičiu” dings nuo stalo, nors iš nurodytų produktų kiekio jų iškepsite tikrai nemažai.
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 8