pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokosų aliejus: nauda sveikatai, grožiui ir maisto gamybai

Aliejus atrodo apgaulingai paprastas produktas. Atrodo, išspaudei sėklas, riešutus ar kitus aliejingus vaisius, kokius turi, va tau ir aliejus. Bet tai apgaulingas paprastumas. Geram aliejui reikia ypač kokybiškos žaliavos. Nei apdaužyta (alyvuogės, avokadai), nei senstelėjusi (sėklos, riešutai) netinka. Ir spaudimo procesas nėra toks elementarus - taip, spaudimas mechaninis, bet reikia kontroliuoti, kad stipriai nepakiltų temperatūra, nes ji gadina aliejų.

Šviežiai surinktos aliejinių augalų sėklos ir riešutai iš vietinių ir užjūrio ekologinių ūkių šalto spaudimo būdu perdirbami į vertingus, natūralius augalinius aliejus. Nuo 1996 metų „Ölmühle Solling“ dirba vadovaudamasi Naturland asociacijos standartais, kurie daugeliu atveju yra griežtesni, nei to reikalauja ES teisė. Mūsų kokosų aliejus išskirtinis, gaunamas iš ekologiško ūkio ŠVIEŽIŲ sunokusių riešutų šaltuoju būdu, o ne iš kopros (džiovintų riešutų), kaip turbūt didžioji dalis rinkoje esančio kokosų aliejaus (toks yra pigiausias, vadinamas RBD "refined-bleached-deodorised"). Šviežių kokosų riešutų aliejus yra švelnaus, vos juntamo kvapo ir skonio, kaip tik ką perlaužto šviežio riešuto, o ne trenkia kokosiniais sausainiais.

Kokosų aliejus yra vis labiau populiarėjantis maistas. Daugelis žmonių jį giria dėl jo naudos sveikatai, įskaitant antimikrobines ir antioksidacines savybes, pagerėjusią odos ir burnos sveikatą bei galimybę numesti svorio. Tačiau kokosų aliejus gali būti nepalankus jūsų širdies sveikatai.

10 įrodymais pagrįstų kokosų aliejaus privalumų sveikatai

Pateikiame 10 įrodymais pagrįstų kokosų aliejaus privalumų sveikatai ir keletą specialių nuostatų, kurių reikėtų nepamiršti, jei norite jį įtraukti į savo mitybą.

  1. Gali skatinti riebalų deginimą
  2. Kokosų aliejus yra gausus vidutinės grandinės trigliceridų (MCT) - sočiųjų riebalų rūšies - šaltinis. Apskritai sotieji riebalai skirstomi į tris pogrupius, kurių kiekvienas turi skirtingą poveikį jūsų organizmui. Šie pogrupiai yra šie: ilgos grandinės, vidutinės grandinės, trumposios grandinės. Mokslininkai tiria vidutinio ilgio grandinės trigliceridus (angl. medium-chain triglycerides, MCT), įskaitant esančius kokosų aliejuje, dėl jų galimos naudos sveikatai. Kadangi kokosų aliejuje esantys riebalai sudaro 65 % MCT, jis gali pasižymėti riebalų deginimo savybėmis, panašiomis į gryną MCT aliejų.

    Tačiau šiuo metu nėra patikimų įrodymų, kad valgant kokosų aliejų savaime padidėtų sudeginamų kalorijų skaičius. Taip pat svarbu nepamiršti, kad kokosų aliejuje yra labai daug kalorijų, todėl, vartojant jį dideliais kiekiais, gali lengvai priaugti svorio.

  3. Gali veikti kaip greitas energijos šaltinis
  4. Kokosų aliejuje esantys MCT suteikia greitą energijos šaltinį. Kita vertus, MCT iš plonosios žarnos į kraują absorbuojami nepažeisti ir gali būti iš karto panaudoti energijai gauti, panašiai kaip angliavandeniai - jūsų organizmo mėgstamas energijos šaltinis. Iš tikrųjų MCT jau seniai naudojami sportininkų mitybos produktuose, skirtuose sportininkams, kuriems reikia energijos šaltinio, kurį jų organizmas gali greitai įsisavinti ir panaudoti.

  5. Gali turėti antimikrobinį poveikį
  6. Kokosų aliejus turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių dėl jame esančių MCT, konkrečiai - lauro rūgšties. Lauro rūgštis yra riebalų rūgštis, sudaranti apie 50% kokosų aliejuje esančių MCT. Tyrimai rodo, kad lauro rūgštis gali veikti kaip bakteriostatinė medžiaga. Tai yra medžiaga, kuri neleidžia bakterijoms daugintis, bet jų nenužudo. Ji taip pat gali veikti kaip bakteriocidinė medžiaga, kuri naikina kai kurias bakterijas.

  7. Gali padėti sumažinti alkį
  8. Viena įdomi MCT savybė yra ta, kad jie gali padidinti sotumo (sotumo) jausmą ir padėti sumažinti suvartojamo maisto kiekį. Tai gali būti susiję su tuo, kaip organizmas juos skaido. Dalis jūsų suvalgytų MCT yra suskaidomi proceso metu, kurio metu susidaro molekulės, vadinamos ketonais. Tačiau nors kokosų aliejus yra vienas turtingiausių natūralių MCT šaltinių, nėra įrodymų, kad pats kokosų aliejus labiau mažina apetitą nei kiti aliejai.

  9. Gali padėti sumažinti traukulių skaičių
  10. Žmonės jau seniai taiko keto dietas, kuriose yra labai mažai angliavandenių ir daug riebalų, įvairiems sutrikimams, įskaitant vaistams atsparią vaikų epilepsiją, gydyti. Įrodyta, kad jos padeda sumažinti priepuolių dažnumą. Tyrimai rodo, kad kokosų aliejuje esantys MCT patenka į kepenis ir virsta ketonais.

  11. Gali pagerinti odos sveikatą
  12. Kokosų aliejus turi daugybę panaudojimo būdų, kurie mažai susiję su valgymu. Daugelis žmonių jį naudoja kosmetiniais tikslais, kad pagerintų savo odos sveikatą ir išvaizdą. Tyrimai rodo, kad kokosų aliejus gali padidinti sausos odos drėgmę. Jis taip pat gali pagerinti odos funkciją, padėti išvengti per didelio vandens netekimo ir apsaugoti jus nuo išorinių veiksnių, pavyzdžiui, infekcijų sukėlėjų, cheminių medžiagų ir alergenų.

  13. Gali apsaugoti plaukus
  14. Kokosų aliejus taip pat gali apsaugoti nuo plaukų pažeidimų. Pavyzdžiui, 2021 m. tyrimu nustatyta, kad kokosų aliejus giliai įsiskverbia į plaukų sruogas, todėl jos tampa lankstesnės ir padidėja jų stiprumas, kad nesulūžtų nuo įtempimo. Panašiai kito tyrimo metu nustatyta, kad kokosų aliejus maitina plaukų sruogas ir mažina jų lūžinėjimą, o tai dar labiau stiprina plaukus.

  15. Gali pagerinti burnos sveikatą
  16. 2020 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kokosų aliejaus naudojimas kaip burnos skalavimo skysčio - procesas vadinamas aliejaus traukimu - ekonomiškai naudingas burnos higienai. Aliejaus traukimas apima kokosų aliejaus šveitimą burnoje kaip burnos skalavimo skysčio. Be to, kokosų aliejuje esanti lauro rūgštis reaguoja su seilėmis ir sudaro į muilą panašią medžiagą, kuri apsaugo nuo ėduonies susidarymo ir padeda sumažinti dantų apnašų kaupimąsi bei dantenų uždegimą.

  17. Gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos simptomus
  18. Alzheimerio liga yra dažniausia demencijos priežastis . Dėl šios ligos sumažėja smegenų gebėjimas naudoti gliukozę energijai gauti. Tačiau mokslininkai mano, kad ketonai gali kompensuoti ankstyvuosius lengvos ir vidutinio sunkumo Alzheimerio ligos požymius, suteikdami smegenų ląstelėms alternatyvų energijos šaltinį. Dėl šios priežasties atskiri maisto produktai, pavyzdžiui, kokosų aliejus, buvo tiriami dėl jų galimo vaidmens valdant Alzheimerio ligą.

  19. Geras antioksidantų šaltinis
  20. Kokosų aliejus yra geras antioksidantų šaltinis , kurie padeda neutralizuoti žalingas molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais. Kokosų aliejuje esantys antioksidantai suteikia jam potencialų priešuždegiminį ir smegenis apsaugantį poveikį. 2017 m. atlikt as tyrimas su gyvūnais taip pat rodo, kad kokosų aliejus, ypač MCT lauro rūgštis, gali padėti sumažinti antrines diabeto komplikacijas.

Ypatingos pastabos dėl širdies sveikatos

Pastaraisiais metais apie kokosų aliejų kalbama kaip apie naudingą širdies sveikatai. Taip yra todėl, kad kai kurie duomenys rodo, jog jis gali sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį.

Tačiau Amerikos širdies asociacija (AHA) pataria nenaudoti jo širdies sveikatai stiprinti. Tai nebūtinai reiškia, kad turėtumėte visiškai vengti kokosų aliejaus. Tiesiog pasistenkite apriboti jo vartojimą, neviršydami dabartinių rekomendacijų dėl sočiųjų riebalų suvartojimo, t. y. mažiau nei 10% visų kalorijų per dieną.

Dažniausiai užduodami klausimai apie kokosų aliejų

  • Ar šaukštas kokosų aliejaus per dieną yra naudingas?

    Kokosų aliejus turi daug privalumų ir gali būti vartojamas kaip sveikos mitybos dalis. Tačiau jame taip pat yra daug sočiųjų riebalų, todėl geriausia saikingai jį vartoti. Tai reiškia, kad per dieną suvartokite ne daugiau kaip 2 valgomuosius šaukštus ar mažiau.

  • Ar kokosų aliejus sveikesnis už alyvuogių aliejų?

    Alyvuogių aliejus yra sveikesnis už kokosų aliejų. Taip yra todėl, kad alyvuogių aliejuje yra daug mažiau sočiųjų riebalų nei kokosų aliejuje ir jame yra daugiau maistingųjų medžiagų.

  • Kas geriau - kokosų ar palmių aliejus?

    Palmių aliejus yra sveikesnis už kokosų aliejų. Palmių aliejuje yra tik apie 50 % sočiųjų riebalų, o kokosų aliejuje - apie 85 %.

Kosmetikos priemonės su kokosų aliejumi

  • Nerafinuotas šviežių kokosų aliejus yra laikomas universalia ir ekonomiška kosmetikos priemone; ir vienu geriausiu natūraliu ingredientu veido ir kūno kremams, losjonams po skutimosi bei skutimosi kremams, nes padeda išlaikyti drėgmę odoje, kartu ir drėkina, ir minkština odą.
  • BODY NATUR, kremas kūnui su ryžių ir kokoso aliejumi. Kreminės tekstūros kūno sviestas, skirtas sausai odai. Iš karto suteikia švelnumo ir drėkina odą 48 valandas. Atkuria odos elastingumą.
  • GREEN FEEL’S, plaukų šampūnas su kokosų aliejumi. Maitinamasis plaukų šampūnas su kokosų aliejumi. 100 % natūralus kokosų aliejus pasižymi riebiųjų rūgščių bei ypatingų vitaminų E ir K gausa, kurie itin svarbūs mūsų plaukų grožiui.
  • NATURTINT - natūraliai gražių plaukų priežiūros sistema, spalvą išlaikantis šampūnas specialiai sukurtas kasdienei dažytų, sausų ir pažeistų plaukų priežiūrai.
  • OGX, maitinantis kondicionierius plaukams su kokosų pienu. Pasimėgaukite savo pojūčiais naudodami šią išskirtinę formulę su kokosų pienu, kokosų aliejumi ir išskirtinai išplaktais kiaušinio baltymo baltymais. Maitina ir gydo pažeidimus.
  • HELLO NATURE, COCONUT OIL, rankų kremas, kuris padeda atkurti odos atsparumą ir suteikia jai sveiką išvaizdą.
  • MAVALA, atstatantis ir drėkinantis kremas.

Kokosų aliejaus naudojimas maisto gamyboje

Kokosų aliejų galima naudoti vietoje sviesto, darant trapią tešlą bei gaminant daugumą konditerinių gaminių. Taip pat produktas puikiai tinka veganiškiems nekeptiems desertams, blynams, maistui ir kepti, ir gruzdinti.

B. Baratinskaitė rekomenduoja išbandyti keksiukų receptą:

  1. Avižinius dribsnius sudėkite į smulkintuvą, sutrinkite iki miltų tekstūros.
  2. Tuomet smulkintuvu iki vientisos masės sutrinkite bananus.
  3. Kitame inde sumaišykite visus birius produktus: miltus, kepimo miltelius, druską, vanilę, cinamoną.
  4. Imkite dar vieną indą, jame sumaišykite skystus produktus - trintus bananus, išlydytą kokosų aliejų, citrinos sultis, pieną, klevų sirupą.
  5. Abiejų indų turinius supilkite į vieną, išmaišykite. Turėsite pakankamai tirštą ir savo formą išlaikančią masę.
  6. Tuomet susmulkinkite šokoladą, įmaišykite į keksiukų tešlą. Ją dėkite į formeles, ant viršaus galite dar pabarstyti šiek tiek migdolų miltų ir šokolado.
  7. Tada keksiukus kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, ištraukite, leiskite šiek tiek atvėsti ir ragaukite.

Apibendrinimas

Kokosų aliejus pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo ir daugelis gamintojų pradėjo naudoti kokosų aliejų savo gaminamuose produktuose, o daugelis žmonių jį sėkmingai naudoja maisto ruošimui. Labai daug produktų, tokių kaip keptas maistas, saldumynai, šampūnai, kava, kokteiliai, savo sudėtyje turi kokosų aliejaus.

Nors kokosų aliejaus nauda tebėra prieštaringa, nėra įrodymų, kad saikingas kokosų aliejaus vartojimas yra žalingas. Atvirkščiai, jis gali net pagerinti cholesterolio kiekį kraujyje, nors šiuo metu nežinoma, ar turi kokį nors poveikį širdies ligų rizikai. Apibendrinant galima teigti, kad kokosų aliejaus vartojimas atrodo saugus ir netgi gali pagerinti jūsų sveikatą. Tačiau, kaip ir visus maistinius aliejus, būtinai vartokite jį saikingai.