Jautienos kepenėlės: šimtmečio receptas
Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo šimtmečio receptų! Šiomis dienomis, kai tuoj tuoj švęsime patį gražiausią Lietuvos jubiliejų, šimtmečio dvasia skverbiasi nuo virtuvės iki muzikos, nuo kino juostų iki socialinių akcijų. Man atrodo, jog tai puikus būdas pagalvoti ir apie savo šeimos šimto metų istoriją. Nors skamba tas šimtas metų makabriškai, bet juk patys pagalvokite – tiek (ir dar daugiau!) gali išgyventi vienas žmogus! Tad jei esate prikaupę receptų patiekalų, kuriuos gamino jūsų mamos, o mamos išmoko iš savo mamų ar močiučių – tai jau greičiausiai ir turite savo šeimos šimtmečio receptus!!
Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės. Vištienos kepenėlės – tai jau „šių laikų” prabanga, nes tikrai žinau, kad kaime mano močiutė neturėdavo vienu metu vištienos kepenėlių tiek, kad užtektų visai šeimai vakarienei. O štai jautienos kepenys – jau visai kas kita! Šių ne tik užtekdavo, bet dar ir likdavo.
Mano močiutė, o vėliau ir mama, jautienos kepenėles gamindavo vienu ir tuo pačiu būdu: jas pradžioje apkepindavo, o paskui patiekdavo su daug pakepintų svogūnų. Paprasta kaip dukart du, tačiau skanu – kaip dukart dešimt:) (tiems, kas mėgsta kepenėles, savaime aišku:)) Iš kiaulienos kepenėlių močiutė darydavo paštetą, mat jos ne tokios naudingos organizmui kaip jautienos (sako, ir ne tokios gardžios). O štai jautienos kepenėlės būdavo tikra šventė!
Pagaminau. Šiek tiek receptą „pakoregavau” savo akcentėliais, bet dėl jų, esu tikra, mano močiutė tikrai nebūtų supykusi 🙂 Valgėm, net ausys linko. Nuo šiol kiekvienąkart klausinėsiu visų mėsininkų – gal netyčia (juk pasitaiko stebuklų!!) turi jautienos kepenų… Nes tokių progų praleisti nevalia:) O ir jums rekomenduoju pasilepinti gardžiu senovišku patiekalu ir pasipildyti savo organizmus geležies atsargomis!:)
P.S. Kepenės – tikrai ne fotogeniškas dalykas:) Viršeliui nuotraukos gal ir netinkamos, bet tikiuosi, kad sugundysiu išbandyti.
Virimo būdas:
Jautienos kepenėles, svogūnus ir morkas supjaustykite bet kokia forma ir perkelkite per mėsmalę. Į faršą įmuškite kiaušinį, druską, pipirus ir gerai išmaišykite. Ten suberkite miltus ir vėl išmaišykite.
Įkaitinkite keptuvę su augaliniu aliejumi ir šaukštu dėkite kotletus. Vienam kotletui imame 2 šaukštus faršo, taip jie bus putlesni.
Apkepkite kotletus iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Kotletai gali ir neiškepti per vidurį – tai ne bėda, nes ateityje jie bus kepami orkaitėje.
Paruošiame padažą. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Taip pat smulkiai supjaustome šoninę. Sutrinkite pomidorus savo sultyse arba šviežius pomidorus trintuvu iki vientisos masės.
Įkaitinkite keptuvę. Pirmiausia pakepinkite šoninę, tada suberkite į ją svogūną ir užpilkite pomidorų padažu. Troškinkite 10 minučių, įberkite druskos, pipirų ir išjunkite.
Paimkite kepimo indą ir sutepkite jį augaliniu aliejumi. Sudėkite kotletus į formą. Ant kiekvieno kotleto supilkite šaukštą padažo ir smulkiai tarkuoto sūrio.
Kotletus pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Kepeneliu kotletai su manais
Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!
Varškės patiekalai
Lengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėje
Patiekalai iš vištienos ir paukštienos
Skanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)
Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas
20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkams
Naudingi patarimai jūsų virtuvėje
Kalafiorų salotos su sojos padažu
Daržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptai
Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais
Makaronų ir picos patiekalų receptai
Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui
Desertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai
Pupelių ir baklažanų troškinys be glitimo
Daržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai
Reikalingi ingredientai:
Malta mėsa500 gramų (jautiena + kiauliena)Svogūnai2 vntSūris100 gramųGrybai300 gramųKiaušinis1 vntGrietinėlė arba grietinė150 mililitrųDruskaMalti juodieji pipirai2 žiupsneliaiAliejus150 mililitrųReklamaGaminimo eiga
1. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną.2. Grybus nuplaukite ir supjaustykite. Tiks bet kokie grybai. Aš naudojau pievagrybius.Reklama3. Sūrį supjaustykite mažais gabalėliais.4. Į faršą įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Mėsai galite pridėti džiovintų žolelių. Gerai išmaišykite.
Reklama5. Formuojame kotletus. Maltą mėsą padalinkite į mažas dalis. Iš kiekvienos porcijos darome paplotį, į vidurį dedame smulkinto sūrio ir suvyniojame. Geriausia tai daryti drėgnomis rankomis. Įsitikinkite, kad sūris yra gerai paslėptas, kitaip jis gali ištekėti gaminant.
Reklama7. Dabar paruošime padažą. Norėdami tai padaryti, apkepkite grybus ir svogūnus augaliniame aliejuje. Druska ir pipirai.