Pusryčių bandelės (scones) su kumpiu ir sūriu
Pusryčių patiekalus galėčiau valgyti visą dieną. Nėra dienoje blogo meto kiaušinių patiekalams, sumuštiniams, varškėtukams ir kitiems skaniems pusryčių reikalams. Pusryčiai vakarienei? Aš tikrai nieko prieš, o jūs?
Šios bandelės – gal ir subalansuotos pusryčiams, bet gardžios visada, kad ir kelintą valandą rodytų laikrodis.
Paskaitykite, o tuomet – eikime kepti bandelių, šypt.
SODOS IR KEPIMO MILTELIŲ DILEMOS
Maišydama scones tešlą, paprastai naudoju raugintas pasukas arba kefyrą. Kadangi tai – rūgštiniai produktai, bandelių kildinimui naudoju „Dr. Oetker“ maistinę sodą. Sodai tešloje susijungus su kefyru (arba pasukomis), įvyksta cheminė reakcija ir jos sąlygotas kilimo procesas – bandelės iškepa minkštos, purios, tirpstančios burnoje.
Ar reikia sodą nugesinti atskirai, sumaišius ją su naudojamu rūgštiniu produktu? Tikrai ne. Cheminė reakcija prasideda tada, kai produktai susitinka tešloje. Ir tuomet jau delsti negalima – reikia iškart šauti kepinį į įkaitintą orkaitę. Jei sumaišytą tešlą ilgai laikysite kambario temperatūroje, sodos poveikis vis silpnės (!).
Jei nuspręsite, kad vis tik, remiantis senais šaltiniais, verčiau nugesinsite sodą atskirai stiklinėje, o tik tuomet įmaišysite į tešlą, prarasite dalį kilimo efekto, nes jis įvyks… stiklinėje.
GAMINIMO EIGA
1. Virtas trintas bulves sumaišykite su tarkuotu mocarelos sūriu, tarkuotu fermentiniu sūriu, kiaušiniu, miltais druska ir pipirais. Kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais ir įmaišykite į bulvių masę.
2. Į įkaitintą keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Semkite po šaukštą paruoštos bulvių masės ir drėgnais delnais suformuokite vidutinio dydžio paplotėlius. Kepkite juos keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir viduje bus iškepę.
3. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
4. Paruoškite padažą. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus iki vientisos masės.
5. Šiltus blynelius patiekite su padažu, apibarstykite saujele šviežių žalumynų ir orkaitėje paskrudinto kumpio kubeliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

Omleto keksiukai su sūriu ir kumpiu
Išsisaugokite:
Skanūs ir sultingi pusrytiniai omleto keksiukai su sūriu ir kumpiu.
Dvylikai gardžių ir sultingų keksiukų iškepti reikės:
3 valgomųjų šaukštų miltų
1 nedidelio svogūno
50 g. fermentinio sūrio
Druskos pagal skonį
Šlakelio aliejaus formelių patepimui

Pikantiškas kruasanų apkepas su kumpiu ir sūriu
Atsispausdinti
Porcijos: 6 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 45 min.1 valg. š. sviesto
4-5 vakarykščių kruasanų
100 g kamambero sūrio
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
½ stiklinės (125 ml) pieno
3 kiaušinių
1 valg. š. garstyčių
2 arb. š. česnakų ir petražolių prieskonių mišinio
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
100 g vytinto kumpio
100 g sūrio
1 valg. š. sezamų sėklų

Viršui:
1 kiaušinio baltymo
jūros druskos dribsnių
6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Skardą išklokite kepimo popieriumi.
7. Atšaldytas bandeles išdėliokite kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų tarpus. Aptepkite bandeles lengvai išplaktu kiaušinio baltymu, apiberkite jūros druskos dribsniais.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18-20 min., kol gražiai apskrus. Neperkepkite, kad neišsausėtų.
9. Šiek tiek atvėsinkite, o tuomet ragaukite. Bandeles galite valgyti vienas. Galite perpjauti išilgai ir susitepti lyg sumuštinius. Galite patiekti prie dubenėlio sriubos.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva
Pikantiškas kruasanų apkepas su kumpiu ir sūriu
Sapnuose dar Italija, o virtuvėj šiandien – Prancūzija. Kaip pridera prancūziškiems pusryčiams, prasideda jie nuo kruasanų. Šįkart jie sukrito į kepimo formą drauge su vytintu kumpiu, kamambero sūriu ir prieskoninėm žolelėm, o tada, užpilti kiaušinių, grietinėlės ir garstyčių plakiniu, per nepilną valandėlę orkaitėje pavirto nuostabiausiais pusryčiais. Tobulai tiktų lėtiems savaitgaliams ar kada tik sugalvosit. Skanesnio sugrįžimo į virtuvę po ilgų atostogų vargiai ar galėjau sugalvoti: paprasta, greita, laaabai skanu!
Už pusryčių idėją reiktų dėkoti „Lidl Lietuva“ – šią savaitę parduotuvėse vyksta teminė „Duc De Coeur“ savaitė, kviečianti skoniais keliauti į Prancūziją. Asortimente rasite ne tik prancūziškų sūrių ir kumpių, bet ir TOP produktus: varlių šlauneles, midijas, vynuogines įdarytas sraigės. Desertui – nuo macarons iki šokoladinių suflė, kiekvienam pagal skonį!
Bet pradedam nuo pusryčių, gerai? Dalinuosi receptu ir tikrai nuoširdžiai skatinu ne tik išsisaugoti, bet ir išbandyti! Sutariam, šypt?