Nors vanduo iš čiaupo yra tinkamas kasdieniam vartojimui ir nekelia žalos sveikatai, jame yra daug nitratų ir įvairių tirpių kietųjų dalelių.
Šios medžiagos gali pakeisti kavos skonį ar netgi visiškai jį sugadinti, teigia K. Anot jos, geriausia kavai naudoti švarų ir šviežią vandenį, neturintį chloro, chloraminų ir hipochloritų.
Kavai ruošti netinka antrą kartą užvirintas vanduo.
„Beje, jei jau naudojate čiaupo vandenį, kavai ruošti rinkitės šaltą - karštas vanduo nėra šviežias ir dažnai būna pakeitęs skonį, kvapą ar net spalvą.
Natūralus mineralinis vanduo taip pat būna skirtingas, pastebi specialistė.
Pavyzdžiui, požeminis vanduo ilgiau būna sąlytyje su mineralais, todėl yra kietesnis nei paviršiaus vanduo.
„Patekęs tarp uolienų, kurių sudėtyje yra magnio karbonato ir/ar kalcio karbonato, dalis vandens taip pat įgauna magnio, kalcio ir bikarbonato jonų.
Paprastai, kiek medžiagų yra ištirpę vandenyje, sufelruoja daugeliui žinomas terminas „vandens kietumas“, - paaiškina „Paulig“ baristų instituto mokytoja K.
Ji sako, kad vandenyje esantis magnis ir kalcis padeda išgauti daugiau skonio, bet jų neturėtų būti per daug: „Kaip žinote, kalcis lengvai jungiasi su kitomis medžiagomis, tad esant aukštam vandens karbonato kietumui, atsiras daug kalkių nuosėdų.
Karbonato kietumas dažnai vadinamas laikinu kietumu, nes verdant vandenį, mineralai nusėda ir vandens kietumas pasilieka ant virimo įrangos paviršių.
Vis dėlto, anot K. Mikelos, karbonatai yra būtini vandenyje, kurį naudojame kavai virti. Jei jų nebūtų, išvirti skanios kavos būtų neįmanoma.
„Kavoje natūraliai yra silpnos rūgšties.
Jos rūgštingumas, kurį veikia karbonatų savybės, kinta priklausomai nuo vandens karbonato kietumo, kartais dar vadinamu šarmingumu.
Be magnio, kalcio ir karbonatų, kurie sudaro vandens kietumą, jame yra kitų ištirpusių jonų, darančių įtaką vandens skoniui, pvz., natris, kalis, nitratai ir chloridas“, - sako K.
„Nuo temperatūros priklauso, ar kava bus labai karti.
Kuo karštesniu vandeniu užplikysite kavą, tuo ji bus kartesnė.
Kavos aparatas leidžia pasirinkti, kokios temperatūros (žemos, vidutinės ar aukštos) vandenį norite naudoti.
"Žalia Giria" - kokybės ir skonio garantas
„Žalia Giria“ vandenį pamėgo jau daugiau nei 35 tūkstančiai klientų, kuriems per metus pristatoma daugiau nei 50 milijonų litrų vandens, užtikrinant visapusišką produkcijos bei aptarnavimo kokybę.
Nuolatiniai gamybos bei vadybos sričių darbuotojų kvalifikacijos kėlimo mokymai, investicijos į technologines inovacijas bei išvystyta logistikos sistema leidžia užtikrinti visapusišką produkcijos ir aptarnavimo kokybę, kurią patvirtina ir tarptautinis pripažinimas: „Tarptautinis skonio ir kokybės institutas (ITQI)“ yra suteikęs vieną labiausiai pasaulyje vertinamų skonio apdovanojimų „Superior Taste Award“.