Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis - vienas universaliausių patiekalų. Ką tik iškeptas kumpis su garnyru puikiai tiks gardžiai ir sočiai vakarienei, o ataušęs - įvairiems sumuštiniams ir užkandžiams.
Sultingo Kumpio Paslaptis
Svarbiausia sultingo ir minkštučio kiaulienos kumpio paslaptis - ilgas marinavimas.
Reikalingi Ingredientai:
- 1,5-2 kg kiaulienos kumpio
- 3-4 didelių smulkintų česnako skiltelių
- Juodųjų maltų pipirų
- Druskos
- 3-4 v. š. garstyčių padažo
- 4-5 v. š. sojų padažo
Gaminimo Eiga:
- Kiaulienos kumpį įtriname druska, pipirais, smulkintu česnaku, garstyčių ir sojų padažais.
- Paliekame marinuotis šaldytuve bent parą.
- Įkaitiname orkaitę iki 180-190 laipsnių.
- Įdedame kumpį į rankovę ir į kepimo indą, o tada šauname į orkaitę.
- Kepame apie 2 val.
Kiaulienos Kumpis su Medaus Glaistu
Procesas ilgas, tačiau rezultatas - įspūdingas. Mitybos ekspertės teigimu, glazūruotą kiaulienos kumpį galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą kartu su daržovių salotomis - jis yra itin universalus, tačiau svarbiausia - mokėti tinkamai kumpį paruošti.
Mėsai kepti, pasak V. Juodkazienės, nereikia skirti daug laiko - pagrindinį darbą atlieka orkaitė, tačiau reikia žinoti kelias gudrybes, kurios palengvins šio šventinio patiekalo paruošimo procesą.
„Kad mėsa būtų minkštesnė ir aromatingesnė, kumpį reikėtų pasiruošti dieną prieš kepimą, bet tikrai nieko nenutiks, jei jį ruošite tą pačią dieną. Kumpio marinavimui labiausiai tinka įvairios prieskoninės žolelės, alyvuogių aliejus, citrinos sultys bei balzaminis actas.
Geriausia kumpį marinuoti kepimo maišelyje, nes taip galėsite jį vis pavartyti, o marinatas pasiskirstys ant viso mėsos gabalo. Taip pat patariu nuolat stebėti kepimo procesą - nepalikite mėsos gabalo maisto ekspertė.
Kad kiaulienos kumpis išeitų ne tik skanus, bet ir gražiai atrodytų, ji pataria jį patepti medumi.
„Medus, veikiamas aukštos temperatūros, karamelizuojasi ir padengia mėsą kvapnia blizgia plutele. Beje, tokiu būdu kepant mėsą, susidariusios jos sultys sutirštėja - tai puikus padažas ir prie mėsos, ir prie garnyro.
Beje, prie kiaulienos kumpio puikiai tinka apkepti saldūs vaisiai - figos, kriaušės, ananasai ar mangai, tad nebijokite eksperimentuoti“, - ragina V. Juodkazienė ir dalijasi keturiais šventinio kiaulienos kumpio receptais.
Tradicinis Suomiškas Kalėdinis Kumpis
Tradicinis suomiškas kalėdinis kumpis nukels į tikrą skonio rojų. Tai lengvai pagaminamas šventinis patiekalas, pasotinsiantis gausų būrį svečių. Prieš kepdami mėsą kamado kepsninėje, palaikykite ją sūryme 24 valandas. Medaus ir garstyčių padažas - tradicinis patiekalo elementas, suteikiantis jam išbaigtumo. Tai nuostabaus skonio derinys.
Sūrymo Ingredientai:
- 1 v. š. druskos
- 1 v. š. cukraus
- 1 v. š. juodųjų pipirų
Gaminimo Eiga:
- Užvirinkite 2,5 litro vandens. Išjunkite kaitrą ir į karštą vandenį sudėkite visus sūrymui skirtus ingredientus.
- Įdėkite kiaulienos mentę į talpų indą ir užpilkite sūrymu taip, kad mėsa būtų apsemta.
- Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 150 °C.
- Tuo tarpu išimkite mėsą iš sūrymo ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Ant rusenančių anglių uždėkite po vieną pekaninės karijos ir obels kaladėlę.
- Įdėkite į kepsninę convEGGtor, vienkartinę skysčių surinkimo talpą ir nerūdijančio plieno groteles.
- Uždėkite kiaulienos mentę ant grotelių odele į viršų ir uždarykite Big Green Egg dangtį.
- Gausiai aptepkite kiaulieną medumi ir į mėsą įsmeikite nuotolinį termometrą - stenkitės, kad jis nesiliestų prie kaulo.
- Nustatykite 75 °C temperatūrą.
- Uždarykite Big Green Egg dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 160 °C.
- Kepkite kiaulieną, kol temperatūra mėsos viduje pasieks nustatytąją.
- Išimkite kiaulienos mentę ir visus priedus iš kepsninės (žr. Patarimą).
- Ant rusenančių anglių išbarstykite kadagio uogas ir uždėkite pušies šakas. Vėl sudėkite į kepsninę visus priedus, ant grotelių uždėkite kiaulieną ir uždarykite Big Green Egg dangtį.
- Uždarykite rEGGulator dangtelį, užsklęskite angą, esančią kepsninės apačioje, ir rūkykite mėsą dar 8 minutes.
- Atsargiai praverkite Big Green Egg dangtį ir išimkite kiaulienos mentę.
- Padėkite mėsą ant pjaustymo lentelės ir palaikykite apie 15 minučių.
- Tuo tarpu pakaitinkite visus padažui skirtus ingredientus ketaus prikaistuvyje, uždėtame ant grotelių.
Ėrienos Kumpis Žemoje Temperatūroje
Australijos ir N. Zelandjos ėriukai bene paklausiausi visame pasaulyje. Ėriena čia dominuoja ir ant vietinių stalų - tai viena dažniausiai pasirenkamų mėsų parduotuvėje. Australijos ėriukai didesni nei lietuviški, tad jų ir šonkauliai mėsingesni, dažnai ir kumpiai didesni. Kai reikia pamaitinti didesnį būrį žmonių, aš paprastai renkuosi ėriuko kumpį.
Kepu jį su visu kaulu, taip mėsa būna sultingesnė. Tačiau šįkart išmėginau kiek kitokiu būdu pagamintą ėrienos patiekalą, jį nusižiūrėjau Australijos Master Chef laidoje. Jo esmė - lėtai ir ilgai žemoje temperatūroje kepama mėsa, kuri vėliau apskrudinama aptepant stipriai nugarintu ėrienos (ir jautienos) sultiniu.
Kuskuso garnyrą ruoškite kaip nurodyta ant pakelio, tik vietoje vandens naudokite skystį, kuriame kepė ėriena (arba vištienos sultinį). Pabaigoje kuskusą pagardinkite apelsino sultimis ir trupučiu nutarkuotos žievelės, 2 supjaustytom datulėm, pasmulkintais žalumynais (mėtom, petražolėm, kalendrom), trupučiu citrinos sulčių.
Gaminimo Eiga:
- Kumpį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Sumaišykite visus prieskonius ir šiuo mišiniu įtrinkite visą ėrienos kumpį.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite iš visų pusių ėrienos kepsnį.
- Jei keptuvėje liko daug riebalų, nupilkite juos, palikdami tik apie 1 šaukštą.
- Supilkite į keptuvę jautienos sultinį ir pagramdydami dugną užvirinkite.
- Kepkite 4 valandas. Po tiek laiko mėsa bus labai minkšta.
- Ištraukite iškepusią mėsą iš orkaitės ir atsargiai išimkite iš kepimo skardos, perkelkite į kitą skardą (labai atsargiai, nes mėsa tiesiog kris nuo kaulų).
- Likusį skardoje skystį nukoškite. Ėrienos kumpį patepkite šiuo nuredukuotu skysčiu ir pašaukite trumpam į orkaitę, kad kepsnys sušiltų ir glazūruotųsi.
- Mėsą įtrinti druska, pipirais, šaukštu maltos kalendros, keliomis riebiomis česnako skiltelėmis, truputį lauro lapų maltų.
- Tada kaitrą sumažinti iki 150 C ir palikti apie 3 val.
- Taigi jau visai pabaigoje mėsą išimti, suvynioti į foliją, ant jos uždėti rankšluostį ir leisti jai pailsėti kokias 10-15 minučių.
Kiaulienos Kumpis su Majonezu ir Česnakais
Ingredientai:
- 1 vienetas kiaulienos (kumpis su kaulu)
- 150 gramų majonezo
- Šiek tiek česnakų
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek pipirų
Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 8
Paruošimo Būdas:
- Česnaką supjaustyti stambiai.
- Kiaulienos kumpyje padaryti pjūvius.
- Į juos pridėti česnakus.
- Kumpį gardinti druska, pipirais.
- Aptepti majonezu ir kepti 200 °C temp. orkaitėje apie valandą.
Orkaitėje Keptas Kumpis pagal „Maxima“ Kulinarijos Meistrus
Receptu, kaip orkaitėje paruošti patį minkščiausią kiaulienos kumpį, dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai.
Ingredientai:
- 2 kg šviežio vakuumuoto kiaulienos kumpio be kaulo ir odos
- 0,25 puodelio sviesto
- 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus
- 7 susmulkintų česnako skiltelių
- 1,5 v. š. druskos
- 3 v. š. šviežio rozmarino
- 1 a. š. pipirų
- 0,5-1 kg smulkintų morkų, bulvių ir svogūnų
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių.
- Mažame dubenėlyje sumaišykite sviestą, aliejų, česnaką, rozmariną, druską ir pipirus, kol gausite vientisą mišinį.
- Kiaulienos kumpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Du trečdalius gauto mišinio įtrinkite į mėsą padengdami viršų ir šonus.
- Dėkite nugarinę į didelės kepimo formos dugną.
- Aplink sudėkite supjaustytas morkas, bulves ir svogūnus, aptepkite jas likusia prieskonių pasta.
- Kepkite atidengę 15 minučių, o tada temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar apie kelias valandas - kol mėsos termometras rodys 60 laipsnių temperatūrą.
- Tada išimkite kepimo formą iš orkaitės, viską uždenkite folija ir palikite „pailsėti“ apie 10 minučių.
- Po to supjaustykite ir patiekite.
Patarimai Kaip Iškepti Skanų Kiaulienos Kumpį
Ne paslaptis, kad kartais internete „sužvejotas“ receptas ne visada pasiteisina, todėl įsiklausykite į specialisto patarimus. Jums padės „Norfos“ vyriausio mėsininko Dainiaus Bartošiaus patarimai.
Septyni Žingsniai Link Gardaus Kepsnio:
- Rinkitės kumpį su oda, iš tokios mėsos iškepsite sultingesnį kepsnį.
- Prieš kepimą rekomenduojama pusę valandos mėsą palaikyti kambario temperatūroje, kad sušiltų - kumpis iškeps greičiau, bus skanesnis, kepant praras mažiau skysčio.
- Mėsą į orkaitę ar kepimo indą reikia dėti taip, kad riebi dalis būtų viršuje ir kepimo metu tekantys riebalai ir sultys drėkintų apačioje esantį liesesnį sluoksnį.
- Liesos mėsos kepsnį rekomenduojama įdėti į kepimo rankovę ar kepimo indą, kad neišgaruotų drėgmė ir tik prieš kepimo pabaigą rankovę prapjauti, kepimo indą atidengti, kad mėsa apskrustų. Liesesnę mėsą galima papildomai padrėkinti, apipilant ją kepimo inde išsiskyrusiomis sultimis.
- Svarbu nepamiršti mėsą dėti tik į įkaitintą orkaitę ir pirmą pusvalandį kepti aukštoje 230-250 laipsnių temperatūroje, kad susidariusi plutelė neleistų mėsai išsausėti, neišbėgtų sultys. Po to, temperatūrą sumažinkite iki 130-160 laipsnių.
- Kuo kepsnys didesnis, daugiau sveria, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reikėtų kepti.
- Nepamirškite iškeptą mėsą palaikyti, kad ji „pailsėtų“, po visą kepsnį tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.
Druskos Kiekis Marinatui:
Sausam kumpio marinavimui reikia 10-15g (1-1/2 arbatinio šaukštelio) druskos 1 kg kumpio. Toliau maišome marinatą - druską maišome su prieskoniais. „Mano nuomone, tobuli kumpio marinato ingredientai yra aliejus, pipirai, prieskoninės žolelės (čiobrelis, raudonėlis) ir česnakas“, - sako mėsininkas. Kumpį, kurio svoris apie 1,5 kg, D. Bartošius pataria marinuoti apie parą laiko. Patogiausia marinuoti kepimo maiše, kad retkarčiais galėtume pavartyti mėsą ir jį spėtų prisigerti prieskonių aromato iki gilesnių sluoksnių.
Kumpis Marinuotas su Soja, Keptas Lėtai
D.Bartošiaus mėgstamas kumpis yra marinuotas sojos padaže ir keptas lėtai, žemoje temperatūroje.
Ingredientai:
- Kiaulienos kumpis (apie 1 kg)
- 100 g sojos padažo
- 2 skiltelės česnako
- Pipirai
- Keli šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis medaus
Gaminimo Eiga:
- Kumpį įdėkite į kepimo maišą.
- Marinatui sumaišykite sojos padažą, sutraiškykite česnaką, įberkite pipirų, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite medaus.
- Šį mišinį pilkite ant mėsos į marinavimo maišą, jį užriškite, gerai pavartykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ant mėsos ir dėkite į šaldytuvą parai laiko.
- Kumpį kepkite 100 laipsnių temperatūroje 4-6 val.
- Iškepusį kumpį pjaustykite arba išplėšykite raumenų skaidulomis ir patiekite ant stalo.
„Taip pagamintą mėsą galima valgyti kaip karštąjį patiekalą, plėšytą mėsą dėti ant mėsainių bandelių, vynioti į meksikietiškas tortilijas ar dar ką nors sugalvoti“, - sako D.Bartošius.
Senovinis Kumpis su Lašinukais
Senose lietuviškose kulinarinėse knygose galima rasti kepto kumpio su lašinukais receptą. Atrodo, kad patiekalas turėtų būti skanus, tik reikėtų sumoderninti gamybos procesą. D.Bartošius padrąsina, kad išsikepti tokį kumpį nesudėtinga.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos kumpio
- Lašinukai
- Prieskoniai ir druska
Gaminimo Eiga:
- Kumpyje su peiliu padarykite piršto dydžio įpjovas, į jas susmaigstykite šiaudeliais supjaustytų lašinukų.
- Tada kumpį ištrinkite prieskonių ir druskos mišinių, įdėkite į kepimo maišą ir parą laiko marinuokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite kumpį kepimo maiše ar uždarame inde apie 1 val. laiko.
- Po valandos prakirpkite kepimo maišą arba atidenkite indą, padidinkite kepimo temperatūrą iki 200 laipsnių, įjunkite orkaitės pūtimo funkciją ir dar kepkite apie pusę valandos, kol kumpis gražiai apskrus.
D.Bartošius pataria nepamiršti ir grybų padažo, kuris puikiai tik prie šios lietuviško kumpio. Keptuvėje pakepinkite svogūnus, kol pagels, įdėkite marinuotų grybų ir šiek tiek patroškinkite. Šiuo padažu užpilkite iškeptą kumpį.
Europietiškas Senovinis Kumpis su Ruduoju Cukrumi ir Garstyčių Glaistu
Išbandykite dar vieną receptą ir pasimėgaukite europietiškos virtuvės patiekalu. Šiam kumpiui pikantiško skonio suteiks karamelizuota plutelė su garstyčių skoniu.
Ingredientai:
- Rūkytas kumpis su oda
- 1 puodelis apelsinų sulčių arba obuolių sidro
- ½ puodelio Dižono garstyčių
- 2/3 puodelio rudojo cukraus
- ¼ puodelio medaus
Gaminimo Eiga:
- Kumpį įdėkite į kepimo indą arba sandariai suvyniokite į kepimo foliją, kepkite orkaitėje 3 val. 45 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Išimkite kumpį iš orkaitės, temperatūrą padidinkite iki 180 laipsnių.
- Iš kepimo indo nupilkite skystį, kumpį patepkite garstyčiomis, apiberkite cukrumi ir aptepkite medumi.
- Kepkite apie 30 minučių, šaukštu pasemkite nutekėjusį skystį ir užpilkite ant kumpio.
- Kai glazūros sluoksnis pavirs karamele, kumpį išimkite iš orkaitės ir leiskite pastovėti apie 45 minutes.
Kepdamas medus ir cukrus karamelizuojasi ir padengia mėsą kvapnia blizgia plutele, o iš kepsnio išbėgusios sultys sutirštėja - tai puikus padažas ir prie mėsos, ir prie garnyro.
Traški Kumpio Odelė su Šalavijų Marinatu
Per šias Kalėdas negalėsime pasikviesti svečių būrio, tačiau ir su šeima galime pasidžiaugti įspūdingo dydžio keptu kumpiu. Kelias dienas su žolelėmis pamarinuotas kumpis tampa neįtikėtinai aromatingas ir sultingas. Iškepusio kumpio odelė tokia traški, kad dėl kiekvieno gabalėlio vyksta smagios varžybos.
Ingredientai:
- 5-7 kg šviežio kumpio
- ½ puodelio smulkinto šviežio šalavijo
- 1/3 puodelio druskos
- 2 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
- 1 š. stambiai grūstų raudonųjų pipirų
- 4 anyžiaus žvaigždučių
- 1 puodelio šviežių apelsinų sulčių
- 1 puodelio vištienos sultinio
- 1 š. sviesto
Gaminimo Eiga:
- Aštriu peiliu kruopščiai įpjaukite kumpio odelę kas kelis centimetrus rombais, pjaukite atsargiai, tik per odą ir riebalų sluoksnį iki mėsos.
- Druską, šalavijus, apelsino žieveles ir pipirus sumaišykite dubenėlyje ir šiuo mišiniu ištrinkite visą kumpį.
- Įdėkite mėsą į plastikinį marinavimo maišą, laikykite vėsiai 4 dienas, kasdien apversdami ant kitos pusės.
- Išmarinuotą kumpį išimkite iš maišo, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir palaikykite kambario temperatūroje 2 valandas.
- Įkaitinkite orkaitę iki maksimalios (260 laipsnių) temperatūros, įdėkite kumpį kaulu į viršų.
- Kepkite, kol mėsa gražiai apskrus, apie 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių, įpilkite į kepimo indą 1 puodelį vandens, kepkite apie 1 val.
- Įpilkite 2 puodelius vandens, užberkite anyžiaus žvaigždučių. Toliau kepkite, jeigu reikia, kas 45 minutes papildomai įpilkite vandens.
- Kai mėsos temperatūra kepsnio viduje pasieks 60 laipsnių, kepkite dar 1,5-2 valandas.
- Iškeptą kumpį padėkite ant medinės pjaustymo lentelės ir leiskite pailsėti apie 30 minučių.
- Į puodelį supilkite sultis iš kepimo indo, nugriebkite riebalus, supilkite apelsino sultis, vištienos sultinį ir virkite ant lėtos ugnies apie 20 minučių, kol nugaruos ir liks apie 1 puodelis skysčio.
- Įdėkite sviestą ir išmaišykite, kol ištirps. Paruoštą padažą supilkite į indelį ir patiekite šalia kumpio.
Recepto Pavadinimas | Pagrindiniai Ingredientai | Ypatybės |
---|---|---|
Kiaulienos Kumpis su Medaus Glaistu | Kiaulienos kumpis, medus, prieskoniai | Universalus, tinka karštas ir šaltas |
Tradicinis Suomiškas Kalėdinis Kumpis | Kiaulienos mentė, medus, garstyčios | Sūryme marinuotas, rūkytas |
Ėrienos Kumpis Žemoje Temperatūroje | Ėrienos kumpis, prieskoniai, jautienos sultinys | Lėtai keptas, apskrudinamas sultiniu |
Senovinis Kumpis su Lašinukais | Kiaulienos kumpis, lašinukai, prieskoniai | Su lašinukais įpjovose, grybų padažas |
Traški Kumpio Odelė su Šalavijų Marinatu | Kiaulienos kumpis, šalavijas, apelsinų sultys | Marinuotas su žolelėmis, traški odelė |