pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skanus Kugelis: Tradicinis Receptas

Kugelis - tai tikra lietuviškos virtuvės klasika, kurios skonis primena vaikystę, močiutės namus ir savaitgalinius šeimos pietus. Jei norite išbandyti tikrą, kaimišką kugelį, kuris bus traškus išorėje, minkštas viduje ir kvapnus kaip iš senovinės duonkepės krosnies, štai autentiškas receptas, kuriuo dalijasi močiutės kartos!

Ingredientai

  • Bulvės - 3-3,5 kg (neskustų)
  • Svogūnas - 1 didelis
  • Pienas - 250-300 ml
  • Kiaušiniai - 2 vienetai
  • Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimo popieriui patepti

Papildomi ingredientai (nebūtina):

  • 2 kg bulvių (geriausia krakmolingų - jos suteiks minkštą konsistenciją)
  • 2 svogūnai (suteiks skonio ir sultingumo)
  • 200 g rūkytos šoninės arba lašinių (tikras kaimiškas kugelis be jų neįsivaizduojamas!)
  • 3 kiaušiniai (padės kugeliui išlaikyti formą)
  • 250 ml pieno (arba 100 ml grietinėlės, jei norite sodresnio skonio)
  • 2 v. š. miltų (kad kugelis būtų tvirtesnis)
  • 1 a. š. druskos
  • ½ a. š. maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga

  1. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame. Jeigu tarkiai gavosi per daug vandeningi, nuspaudžiame nereikalingą skystį per marlę.
  2. Svogūną sutarkuojame, dedame į bulvių tarkius ir išmaišome. Pirmiausia sutarkuokite didelį svogūną, tik tuomet bulves. Masę išmaišykite. Svogūnas reikalingas tam, kad tarkių masė nejuoduotų. Ir žinoma duoda gerą skonį.
  3. Pieną užviriname ir nuplikome juo bulves. Pieną supilkite į nedidelį prikaistuvį ir užvirinkite. Turi gautis gana skysta masė.
  4. Įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir viską gerai išmaišome.
  5. Jeigu mėgstate kugelį su mėsa ar šonine, ją reikia šiek tiek apkepti su svogūnais, druska ir pipirais pagal skonį. Jeigu Jums patinka kugelis su vištiena, kugelis su faršu ar šonine - tiesiog prie nurodytų kugelio bazės produktų pridėkite mėgstamą mėsą. Vieni mėgsta kiaulieną, kiti jautieną, dar kiti paukštieną. Viskas priklauso nuo Jūsų ir šeimos narių pomėgių. Jei naudosite šoninę, ją irgi pakepinkite taip kaip mėgstate.
  6. Kugelis orkaitėje kepa apie valandą. Aš naudoju nedidelį 18 x 26 cm keraminį indą, kuris yra 4.8 cm aukščio. ir pamaitina penkis asmenis.
  7. Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.
  8. Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Padažas

Iškepusį kugelį patiekite su padažu ir grietine. Pasiruoškite padažą. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir šoninę.

Taip pat, galite pasigaminti papildomą padažą:

  • 0,2 kg varškės
  • 1 šaukštelis krapų
  • 2 supjaustytų česnako skiltelių
  • 2 šaukštai pieno
  • 1 šaukštas grietinės

Šventinis bulvių plokštainis pagal Alfą

Lengvas ir greitas receptas, stalą papuošiantis bulvinis patiekalas. Kugeliui pagaminti reikia:

  • Pusės vidutinio poro
  • 1 svogūno
  • 70 g sviesto
  • 1 stiklinės pieno
  • 1-1,2 kg bulvių
  • 2 kiaušinių
  • 2-3 šaukštų aliejaus
  • Žiupsnelio akmens druskos
  • Juodųjų pipirų „Tellicherry“
  • 100 g karštai rūkytos antienos filė su oda
  • Mėgstamų žolelių (papuošimui)

Gaminimo eiga

  1. Smulkiai supjaustykite porus ir svogūnus. Į nedidelį puodą įpilkite aliejaus, suberkite porus ir svogūnus. Juos apkepinkite. Kai jie pradės darytis permatomi sudėkite sviestą, viską išmaišykite. Kai masė pradės gelsti supilkite pieną ir užvirinkite.
  2. Virtuviniame kombaine sutarkuokite bulves. Sutarkuotas išimkite ir kiaurasamčio pagalba spaudžiant su šaukštu nusunkite jas.
  3. Lengvai išplakite kiaušinius.
  4. Į bulvių masę supilkite pieną su svogūnais ir viską išmaišykite. Įberkite akmens druskos ir juodųjų pipirų. Supilkite išplaktus kiaušinius ir išmaišykite.
  5. Supjaustykite karštai rūkytą antienos filė su oda.
  6. Skardą išklokite sviestiniu popieriumi, jo kraštus iš visų pusių užlenkite apie 1 cm, tada atlenkite, taip suformuosite tarsi sienelę. Apšlakstykite popierių aliejumi. Dėliokite žoleles, antienos filė taip, kaip norite matyti savo kugelį.
  7. Ant žolelių su šaukštu dėkite kugelio tešlą, ją dėkite atsargiai, kad neišstumdytumėte Jūsų sudėlioto paveikslo.
  8. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 35-40 minučių.
  9. Išimkite kugelį. Ant jo dėkite sviestinio popieriaus lakštą ir skardą. Apverskite ir nuimkite nuo viršaus popieriaus sluoksnį.

ALFO PATARIMAI

  • Jei bulvės šviežios galite jas tarkuoti su lupenomis, jei senesnės - nulupkite jas.
  • Jei mėgstate riebesnį kugelį, vietoje pieno rinkitės grietinėlę.
  • Bulves galite tarkuoti ir su tarkavimo mašina.
  • Jei norite daugiau mėsos skonio, galite į kugelio masę įpjaustyti antienos filė.
  • Puošdami kugelį galite eksperimentuoti. Dėti skirtingas žoleles, mėsą ar išdėlioti skirtingais būdais. Taip kugelis kaskart atrodys skirtingai.
  • Puošybai puikiai tinka šviežių morkų lapeliai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos, taip pat įvairiausios gėlės: našlaitės, nasturtos.

Patarimai

  • Rinkitės kuo krakmolingesnes bulves - jos geriausiai išlaiko struktūrą.
  • Nenaudokite per daug skysčių, kitaip kugelis gali tapti per minkštas.
  • Nepamirškite riebalų!