Pievagrybių sriuba - neabejotinai viena aromatingiausių. O jei dar pagardinta pelėsiniu sūriu - visa skonių puokštė garantuota! Ruduo yra apie jaukius vakarus namie. Ruduo yra apie šilumą viduj. Ruduo yra apie sriubas, troškinius ir…grybus. Tad jums, ponios ir ponai, dovanoju visiškai rudenišką grybų sriubą. Ją pasigaminsite labai lengvai, vos per keliolika minučių.
Ingredientai
- 25 g sviesto
- 1 svogūnas
- 1 vidutinio dydžio poro stiebas
- 25 g ryžių miltų (nors tinka ir paprasti kvietiniai)
- 450 ml vištienos arba daržovių sultinio
- Kelios šviežio čiobrelių šakelės
- 450 ml pieno
- 100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
Sūris taip pat tinka bet koks, nors man čia labiausiai dera aštresnio skonio. Dominuojantis, tačiau per daug neužgožiantis porų švelnumo. Ir, taip, pastaruosius tikrai galima pakeisti svogūnais - idealiausia baltaisiais, bet tiks ir raudonieji ar paprasti kasdieniai - geltonieji.
Sriubos paruošimas
- Supjaustyti svogūną ir porą.
- Sviestą ištirpinti keptuvėje ir keletą minučių pakepinti supjaustytas daržoves, kol šios suminkštės.
- Įmaišyti miltus bei sultinį ir užvirti, nuolat maišant, kol skystis sutirštės.
- Čiobrelio šakeles surišti (kad vėliau būtų lengviau išimti) ir įmesti į verdančią sriubą.
- Virti apie 20 minučių.
- Tuomet išimti čiobrelius ir sriubą sutrinti trintuve.
- Supilti pieną ir vėl pakaitinti iki virimo (tačiau neužvirti).
- Nuimti nuo ugnies, suberti smulkiai sutrupinto sūrio gabalėlius, pipirus ir jogurtą ir maišyti tol, kol sūris išsilydis.
Galima patiekti ir šiltą, ir šaltą.
Patarimai ir variacijos
Trinta moliūgų sriuba tikriausiai jau nieko nenustebinsiu, bet, galbūt, jos derinys su mėlynuoju pelėsiniu sūriu dar ne visų ragautas? Pelėsinis sūris puikiai pagardina ne vien moliūgų, bet ir kitas trintas sriubas, pavyzdžiui, brokolių, bulvių ir porų ir t.t. Moliūgų sriuboje man jis labai patinka todėl, kad gerai subalansuoja skonį: moliūgai salstelėję, o sūris pikantiškas, su rūgštele. Jei tokio derinio dar neragavote, rekomenduoju išbandyti. Šiai sriubai naudojau turtingo skonio sviestinį moliūgą, su kuriuo trinta sriuba visuomet skanesnė.
Papuoškite pievagrybių sriubą svieste apkeptomis pievagrybių riekelėmis ir šalavijo šakele.