Kauniečių verslininkų Ingos ir Dariaus Budrių restoranas „Briedžių medžioklė“, esantis Karmėlavoje, jau skaičiuoja dvidešimt trečius metus. Sutuoktinių ir šeimoje gyvenančių šešiolikamečių sūnų Kerniaus bei Manto gyvenimas teka per žingsnį nuo restorano. Vyriausias I.Budrienės sūnus Nojus (27 m.) neseniai vedė savo išrinktąją Korneliją (25 m.) ir šeimos lizdą suka atskirai.
Retas svečias virtuvėje
Nors Budrių šeima gyvena šalia nuosavo restorano, Inga prisipažįsta, kad prie viryklės nesisukioja dažnai. Kadangi gyvename tose pačiose patalpose, kur įkurtas ir restoranas, čia ir maitinamės. Būna išimčių, kai kartais užsimanau pasikepti kiaušinienės, bet tuo užsiimti labiau mano vyro pareiga. Aš retai einu į virtuvę.
Karantinas šiek tiek atgaivino mano kulinarinius įgūdžius. Restoranas nedirbo, darbuotojai buvo prastovose, tad gaminti valgį teko patiems. Taip pat patys gaminome patiekalus klientams išsinešti ar pristatydavome į jų namus, darbovietes. Moku daug ką pagaminti, tik dabar tokio poreikio neliko.
Anksčiau gamindavau dažniau ir man visai patikdavo, esu visokių receptų prigalvojusi. Pavyzdžiui, mano firminis kalakutienos troškinys su džiovintais vaisiais moliūge yra patekęs į kulinarinę knygą. Mes šį patiekalą stengiamės pagaminti tradiciškai kiekvienais metais rudenėjant per mano gimtadienį. Kartais vaikai užsimano, kad jiems iškepčiau bulvių su kiaušiniu ir sūriu.
Neįprasti pomėgiai paauglystėje
Vietoj darbelių, kur buvo mokoma siūti, megzti, kepti, pasirinkau automobilizmą ir su berniukais mokiausi vairuoti sunkvežimį. Dvejus metus mokykloje vairavome sunkiasvorį automobilį su priekaba, o paskutinėje klasėje visi turėjome galimybę išsilaikyti vairuotojo teises. Dabar turiu ne tik įprastą B, bet C vairuotojo kategoriją.
Mėgstamiausias patiekalas ir vegetarinė mityba
Paprastos virtų burokėlių salotos su svogūnu ir trupučiu aliejaus. Kadangi jau septinti metai esu vegetarė, valgau daugiausia daržoves. Mano mėgstamiausia daržovė - burokėlis, valgau kiekvieną dieną. Pas mus restorane gamina tokias burokėlių salotas kaip garnyrą, tad jų yra kasdien, man nereikia pačiai rūpintis.
Kadangi nevalgau mėsos, kartais vis tiek noriu kuo nors nustebinti savo skonio receptorius. Labai mėgstu grybus. Kartais restorano virėjas ar mano mama prigrybauja ir mane palepina. Bet negaliu daug grybų suvalgyti, nes jie sunkiai virškinami. Mano maisto racionas labai kuklus, tikrai nesu išranki. Dar labai svarbu, kad būtų sriubos. Labai jas mėgstu, bet lengvas.
Valgau mažai, daug produktų esu atsisakiusi, pavyzdžiui, bulvių, majonezo, įvairių padažų, nevalgau jokių saldumynų, duonos bei pyrago gaminių. Nors savo duonelę kepu, ji gaminama sėklų pagrindu.
Per karantiną norėjosi kuo nors užsiimti, tai pradėjau kepti sveikuolišką duoną. Budrienės duonelė labai išpopuliarėjo, dabar restorane ją kepame kasdien ir daug kur prekiaujame. Pirminė duonos receptūra buvo sugalvota restorano šefo Ruslano Bolgovo, bet aš ją patobulinau.
Vyro staigmenos ir požiūris į maistą
Kasdienybėje daugiau gamina mano vyras. Jis stengiasi nustebinti gurmaniškais patiekalais. Darius žino, kad labai mėgstu aštuonkojus, tai kokį savaitgalį visada jų pagamina pagal savo firminį receptą. Stengiuosi valgyti sveikai. Kiti šeimos nariai yra visavalgiai.
Jau gal dvidešimt metų nevalgau kiaulienos, jos nemėgau nuo vaikystės. Vištiena dar buvo mano racione, o paskui pagalvojau - kam čia tuos gyvūnėlius valgyti? Ir nesveika, ir negerai. Tada nutariau visai atsisakyti mėsos.
Turėjau ir problemų dėl sveikatos, maniau, kad vegetarinė mityba padės jas išspręsti. Man visi sakė, kad atsisakius mėsos nusilps organizmas, pablogės kraujas, nes visada buvau linkusi į mažakraujystę, bet nieko blogo neįvyko. Aš jaučiuosi sveika, man toks maitinimasis tinka.
Mitybos įpročiai
Valgau salotas su lęšiais, tunu. Mano mėgstamiausia žuvis - tunas, dar upėtakis. Bėda, kad Lietuvoje nėra geros žuvies pasirinkimo, bet kelionėse dažnai renkuosi žuvies patiekalus.
Klientams visada rekomenduoju prieš šventę dalyvauti degustacijoje, kad išsirinktų, kas patinka. Dažnai dalyvauju įvairiuose pobūviuose, daug kas žino, kad esu vegetarė, tad neretai atskirai man užsako vegetarišką patiekalą.
Kadangi nevalgau jokių padažų, dažnai renginio šeimininkams sakau, kad nieko išskirtinai nedarytų, kad išsirinksiu iš to, kas yra, ir tikrai rasiu ką pavalgyti. Man maistas nėra svarbiausias dalykas, visiškai jo neakcentuoju ir nedarau kulto. Ir mano vyras nesureikšmina maisto.
Mes niekada nepusryčiaujame. Kelionėse visi stebisi, kad geriau ilgiau pamiegosime, negu kelsimės dėl maisto. Ir vaikų neverčiu maitintis pagal grafiką. Taip pat stengiuosi laikytis protarpinio badavimo, kai tarp valgymų daroma 16-18 valandų pertrauka. Dažnai tai pavyksta natūraliai, nes nevalgome pusryčių. Kartais juokauju, kad mano gyvenimas yra amžina dieta. Man svarbu, kaip aš atrodau.
Apie antrą, trečią valandą dienos. Suvalgau lėkštę sriubos, paskui link vakaro salotų, ir viskas. Aš įpratusi ir man visiškai užtenka to maisto.
Daug metų net neparagauju. Bet man saldumynų ir nereikia, niekada nebuvau jų mėgėja. Ir vaisių stengiuosi vengti, nes juose yra nemažai cukraus.
Mes beveik neiname į maisto parduotuves. Taip sutaupome pinigų, nes neišlaidaujame nereikalingiems dalykams. Perkame, jei ko nors tikrai reikia ar laukiame svečių. Kartais vaikai patys nueina nusipirkti skanėstų. Aš jiems to nedraudžiu.
Esu atsisakiusi vaisių sulčių, negeriu jokių gėrimų su saldikliais. Geriu vandenį ir natūralias pomidorų sultis. Būna, kad pasidarau iškrovos dieną - geriu tik pomidorų sultis. Pieno produktų beveik visai nevartoju, kavos negeriu.
Anksčiau kartais sekmadieniais susėsdavome vėlyvų pusryčių restorane. Bet dabar pakeitėme gyvenimo būdą, išėjome gyventi į viešbutį, kol pasistatysime savo namus. Mes visi labai aktyvūs, neturime kada susiburti. O savaitgaliais dažniausiai vyksta įvairūs renginiai.
Prie bendro stalo susėdame nuvažiavę pas mano mamą ar seserį. Tradiciškai mama visada kepa senovinius močiutės firminius blynus. Iš vakaro užraugia bulvių tarkius, po to rytą kepa blynus su miško grybų padažu. Turime valgyti tiesiai iš keptuvės. Tos tradicijos nevalia laužyti. Kad nuvažiavus reikia valgyti, man būna bėda, nes negaliu atsisakyti, kitaip dar užpyks.
Egzotiški patiekalai
Neragauju to, kas nepažįstama ir kelia įtarimą. Pavyzdžiui, Tailande vyras valgė visokius svirplius, jis drąsiai viską ragauja. Aš išdrįsau paragauti krokodilo mėsos, nebuvo visai blogai. Darius Maltoje arklienos ragavo. Aš nedrįstu, man neįkiš nei varlių, nei gyvačių. Vyras ko nors egzotiškesnio paragauja ir man papasakoja. Visada stengiamės parsivežti ko nors nematyto ir pavaišinti draugus.
Tikslumas gaminant
Aš mėgstu tikslumą. Ir restorano virtuvės darbuotojams sakau, kad visada reikia matuoti, sverti, kad išeitų tas pats skonis. Kai sau gamini, gali paeksperimentuoti, bet dažniausiai stengiuosi laikytis proporcijų, kad išeitų teisingai. Mes turime receptų, kad ir firmines alyvuoges, kur tiesiog būtina kiekvieną kartą matuoti, nes pasikeis skonis.
Užkandžiai ir košės
Nebūna, kad staiga užsimanau užkandžių. Juk net šaldytuvo namuose neturime. Labai gerai. Puiki idėja tiems, kurie nori mesti svorį. Turiu tik nedidelį šampano šaldytuvą. Kadangi nebuvo poreikio namuose įrenginėti virtuvės, ir šaldytuvo nėra. Tada nekyla ranka prisipirkti užkandžių. Dabar asmeninį šaldytuvą esame pasistatę restorano patalpose, ten ką nors pasidedame, jei būtina. Jei dieną kyla noras užkąsti, tai gali būti gabalėlis gero sūrio.
Košių nevalgau. Nors man labai patinka grikiai, jų košę retai valgau. Nebent virtuvėje moterys savo poreikiams jos išverda, tada ir aš įsidedu kelis šaukštus. Labai skanūs grikių blynai su grybų padažu. Juos kepame per Užgavėnes.
Žmogui tikrai nereikia tiek daug maisto, kiek jis suvartoja.
Salotų receptas
Salotos su brinza: Reikės (vienai porcijai): 120 g gūžinių salotų 150 g brinzos 50 g agurko 50 g obuolio 50 g virtų burokėlių 10 g mėlynojo svogūno poro karamelizuotų lazdynų riešutų balzaminio acto ir medaus padažo
Balzaminio acto ir medaus padažui reikės: 200 g medaus 100 g balzaminio acto 300 ml saulėgrąžų aliejaus Salotas, agurką, obuolį, burokėlius, svogūną, porą, brinzą supjaustykite, įdėkite karamelizuotų riešutų, pagardinkite balzaminio acto ir medaus padažu.Jei norite šventiškiau, galite salotas suformuoti formele.