pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bananų Duona Be Glitimo: Skanus Ir Sveikas Receptas

Ar ieškote sotaus, sveiko ir skanaus užkandžio recepto? Džiugu pranešti, jog jūsų paieškos gali būti baigtos čia ir dabar. Nebereikia ilgiau kankintis! Šiandien dalinuosi savo mėgstamiausiu (šiek tiek kitokiu nei įprasta) bananų duonos receptu.

Tai nėra tradicinė Bananų Duona - mano siūloma duonelė yra sveikesnė, skanesnė ir puresnė. Tiesą sakant šią saldžią duoną galima drąsiai vadinti pyragu, kurį galite valgyti be sąžinės graužaties net ir pusryčiams ar norint lengvai užkąsti dienos bėgyje.

Ši bananų duona yra be kvietinių miltų ir be jokių kitų grūdinių kultūrų tokių kaip ryžiai, grikiai, avižos, rugiai ir kt. Duona natūraliai neturi glitimo ir yra tinkama sergantiems celiakija bei žmonėms, kurie dėl tam tikrų priežasčių nori riboti miltinių produktų suvartojimą.

Be to, tai yra vienas puikiausių būdų panaudoti tuos pernokusius bananus, kurie vis mėtosi virtuvėje.

Kodėl Verta Rinktis Bananų Duoną Be Glitimo?

Ši bananų duona taip pat yra be jokio pridėtinio cukraus ir yra saldinta tik bananais (labiau sunokę bananai = saldesnė bananų duona), todėl puikiai tiks ne tik sveikam ir subalansuotam užkandžiui (į pietų/užkandžių dėžutę?) bet ir pusryčiams, kai nėra laiko ką nors gaminti, bet nesinori griebtis kruasano iš artimiausios kepyklėlės (paliekam tai lėtam ir ramiam savaitgaliui su draugėmis arba knyga?).

Pagalvokite apie drėgną banaų duoną, kurią galima skanauti prie arbatos arba mėgautis per pusryčius.

Jei ieškote sveiko skanėsto be rafinuoto cukraus, glitimo ir gyvūninės kilmės ingredientų, tokių kaip kiaušiniai ir pienas, ši skani bananų duona kaip tik jums!

Ingredientai

Šį kartą receptas pateikiamas ir puodeliais, ir gramais, todėl galite pasirinkti jums tinkamiausią matavimo vienetą. Iš viso jums reikės tik 7 ingredientų!

Ingredientai (1 kepaliukui):

  • 3 gerai prinokę (taškuota žieve) bananai
  • 3 kiaušiniai
  • 45 g (3 valg. šaukšt.) ghi sviesto arba kokosų aliejaus
  • 54 g (3 valg. šaukšt.) klevų sirupo
  • 37 g (3 valg. šaukšt.) nerafinuoto rudojo cukraus
  • 90 g (1 stiklinė) migdolų miltų
  • 63 g (1/2 stiklinės) kokosų miltų (galima keisti 1/2 stiklinės avižų miltų - maždaug 50 g)
  • 1 arbat. šaukšt. sodos ir pusės citrinos sultys
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • žiupsnis druskos

Saldi Bananų Duona (sudėtis):

  • 3 labai prinokę bananai (sutrinti šakute)
  • 0,5 puodelio kokosų aliejaus
  • 1 puodelis kokosų drožlių
  • 4 lengvai išplakti kiaušiniai
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 a.š. sodos ir šiek tiek acto jai nugesinti
  • 8 šviežios datulės (pasmulkintos peiliu)
  • 1 puodelis rudųjų ryžių miltų
  • Migdolų plokštelės pabarstyti paviršiui (nebūtinai)
  • Keli juodojo šokolado gabaliukai (nebūtinai)

Gaminimo Eiga

Gaminimas:

  1. Bananus sutrinti šakute, įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotele arba kitu patogiu įrankiu.
  2. Įmaišyti cukrų bei lydytą svietą ghi (arba kokosų aliejų), vanilės ekstraktą, druską, sodą su citrinos sultimis ir galiausiai suberti bei įmaišyti miltus.
  3. Supilti gautą masę į pailgą, kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes arba kol į duonos vidurį įkištas smeigtukas ištraukiamas vos su keliais trupiniais.

Gaminame skanią Bananų Duoną: lengvai ir greitai

Jeigu turite galingą kombainą, visas duonos gaminimo procesas - vieni juokai. Tiesiog sudedame visus produktus (išskyrus datules) į kombaino indą ir plakame iki vientisos konsistencijos. Galiausiai sudedame pasmulkintas datules ir permaišome duonos tešlą.

Pilame duonos tešlą į pailgą kekso formą, kurią prieš tai išklojome kepimo popieriumi.

Pašauname duoną į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 40-50 min., kol saldi duonelė gražiai iškils, o įkištas medinis pagaliukas bus sausas.

Leidžiame bananų duonai atvėsti, pjaustome ir mėgaujamės.

Kitas gaminimo būdas:

  1. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į didelį dubenį suberkite visus sausus ingredientus (migdolų miltus, cinamoną, kepimo miltelius bei smulkintus riešutus).
  3. Į kitą dubenį sudėkite visus šlapius ingredientus (šakute trintus bananus, plaktus kiaušinius bei vanilę) ir išmaišykite.
  4. Šlapių ingredientų masę supilkite į dubenį su sausais ingredientais.
  5. Paruoštą masę perkelkite į kepimo indą.
  6. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45-50 minučių arba kol duona nusidažys auksine ruda spalva, o vidus bus iškepęs ir nelips prie medinio tikrinimo pagaliuko.

Patarimai Ir Gudrybės

  • Norintiems saldžiau rekomenduoju bananų duonos riekę gardinti ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogiene - vienas puikiausių užkandžių, kuris taip pat padės be jokių papildomų pastangų padidinti suvartojamų maistinių skaidulų kiekį mityboje.
  • Graikinius riešutus galite pakeisti kokosų drožlėmis, šokolado gabaliukais arba kitais jūsų mėgstamais riešutais - eksperimentuokite!
  • Likučius laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaitės.

Ingredientų Variacijos

Šį receptą galite keisti: sumažinti ar visai nenaudoti riebalų, naudoti ingredientus be gliuteno, be laktozės ir, žinoma, iškepti duoną saldintą tik natūraliai.

  • Bananai: Naudokite pačius minkščiausius ir labiausiai prinokusius bananus, tokius, kurie jau net per saldūs valgymui. Galite kaupti pernokusius bananus šaldiklyje, kol surinksite reikiamą kiekį duonai.
  • Miltai: Galite naudoti bet kokios rūšies miltus: vien avižinius, kvietinius baltuosius miltus, viso grūdo, specialius miltus duonai ar kepiniams, spelta ar ruginius. Naudodami miltus be gliuteno pagaminsite puikią duoną be gliuteno!
  • Aliejus: Labiausiai tinka alyvuogių aliejaus, tačiau taip pat galite naudoti kokoso aliejų. Duonai be riebalų naudokite tiek pat gramų obuolių tyrės - bananinė duona įgaus obuolių pyrago priekonį, tačiau lygiai taip pat išsikels ir bus drėgna bei puri. Man labiausiai patinka dėti pusę kiekio obuolienės ir pusę aliejaus (po maždaug 35 gramus abiejų), kad gaučiau tą tobulą viduriuką.
  • Priedai: Ši kakavinė duona gaunasi saldesnė nei klasikinė bananų duona, tad saldūs priedai tikrai nebūtini. Visgi, mėgstantiems saldžiai siūlau rinktis iš šokolado ar datulių gabaliukų. Šokolado gabaliukai priartina šią pyraginę duoną prie šokoladino braunio. Nenorintiems per daug užsisaldinti siūlau dėti saujelę graikinių ar pekano riešutų.

Šokoladinė Bananų Duona

Galiu teigti, kad šokoladinė bananų duona yra kažkas nuostabaus. Šis receptas paverčia visai nekaltą duoną į tikrą šokoladinį pyragą... Nors iš tikrųjų, šokoladinė duona kur kas geriau, nes nenusileisdama skoniu šokoladiniam pyragui, tuo pačiu metu yra ir kur kas sveikesnė!

Atsižvelgus į ingredientus, kalorijas ir riebalų kiekį, ši pyraginė duona pakankamai draugiška kūnui ir todėl puikiai tinka pusryčiams ar sveikam desertui. Sveikai besimaitinantiems šokolado mėgėjams tiesiog privalu šį receptą kuo greičiau įtraukti į savo kepinių sąrašą. Tai tiesiog palaima!

Be to, kakavinės duonos gaminimas yra labai panašus į klasikinės bananų duonos. Taigi, jei jau esate kepę bananų duoną ir pažįstate receptą, galite išbandyti naujas ingredientų variacijas, kurias pateikiu užrašuose, šiek tiek žemiau. Žinoma, galite išbandyti ir savo idėjas. Receptas patikimas, o bandyti smagu ir vis kitokia duona neatsibosta!

Keksiukai Iš Bananų Duonos Tešlos

Pasigamink keksiukus: Šis receptas puikiai tinka ir keksiukams. Eiga ta pati, tik kepimo laikas sutrumpėja iki 30 minučių.

Laikymas

2-3 dienas duona stovi kambario temperatūroje uždarame inde arba pridengta maistine plėvele. Nesibaiminkite, jei nesuvalgysite iškart - ši duona išlieka drėgna mažiausiai keletą dienų.

Bananų Duona Australijoje

Man bananų duona nuo šiol visada pirmins Australiją. Taip kaip Paryžiuje rytais nerasite kavinaitės, kuri neprekiautų šviežiais croissant’ais, taip Australijoje jūs nerasite vietos, kur šalia kvepiančios kavos nebūtų pasiūlyta riekė bananų duonos. Tai kaip koks tradicinis šios šalies patiekalas, beje, kuris valgomas tik su sūdytu sviestu!

Prieš patiekiant bananų duoną, jūsų visada paklaus ar norite jos pašildytos. Pašildyta, žinokit, visais atvejais geriau, nes pakaitinta ant abipusės įkaitintos plancha’os bananų duona tampa traški iš išorės ir sultinga, minkšta viduje. Užtepus gabalėlį sviesto jis maloniai išsilydo ir suteka į visas kvapnaus kepinio skylutes, ir dar labiau sustiprina svaiginantį saldumą ir aromatą.