PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.Svogūną ir česnaką smulkiai sukapojame ir išmaišome su kefyru ir rūkyta paprika, pipirais, provanso žolelėmis.
Sprandinės gabalą dėti į indą, užpilti marinatą, kad visas gabalas pasidengtų marinatu. Bent kelioms valandoms ar nakčiai dėti į šaldytuvą pasimarinuoti. Kelis kartus mėsą apversti.
Sprandinę įtrinti druska, dėti į kepimo maišą, užrišti ir dėti kepti į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti reikėtų apie 1 - 1.5 valandas (jei norite sultingesnės mėsos, su trupučiu kraujo, kepkite trumpiau, jeigu geriau iškepusios, kepkite ilgiau). Tuomet maišą atsargiai prakirpti ir kepti dar 20 minučių, kad viršus apskrustų.
Tikslus kepimo laikas gali priklausyti ir nuo pačios orkaitės. Geriausias būdas įsitikinti, kad mėsa iškepė iki norimo lygmens - patikrinti kepsniuką maisto termometru (tikrinkite storiausioje kepsnio vietoje). Jei temperatūra apie 65 C laipsnius, mėsa bus sultingesnė, drėgnesnė, jei apie 70 C laipsnių ir daugiau, mėsa jau bus gerai iškepusi. Jei prakirpus maišą ir pamatavus temperatūrą matote, kad mėsa dar nėra norimo iškepimo, maišo kraštus dar pridenkite, kad neperkeptų išorė
Išėmus iš orkaitės prieš pjaustant būtinai reikėtų duoti mėsą pastovėti bent 10-15 minučių, kad skysčiai kepsnio viduje tolygiai pasiskirstytų.
Jautienos sprandinės kepsnys
Gaminimo režimas Įjunkite, kad menimo metu jūsų ekranas neužtamsėtų.Receptas: Pagrindiniai patiekalaiŽymos: daržovės, jautiena, jautienos sprandine, kepsnys, mėsaMėsą nuplaukite ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, apriškite konditeriniu siūlu, tikrai nereikia stengtis to daryti tobulai, tiesiog, suformuokite vientisą gabalą. Aprišimas reikalingas, kad mėsa kepimo metu išlaikytų kesnio formą. Kepant be aprišimo skonis nenukentės, tik išvaizda, nes mėsa, griečiausiai, suskils į kelis gabalus. Mėsą gerai įtrinkite druska ir pipirais.
Pasiruoškite visas daržoves, bulves galite susipjaustyti ir vėliau, bet jeigu norite viską vienu metu, tuomet palikite jas dubenyje su šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų, kol jų prireiks.
Įkaitinkite orkaitę iki 150'C.Į puodą, kuriame kepsite, įpilkite aliejų ir įkaitinkite ant labai aukštos ugnies. Puodas turi būti su dangčiu ir geriau storasienis, sunkus, storu dugnu. Mėsą dėkite į įkaitintą aliejų ir stipriai apkepkite iš visų pusių, iki tamsaus rudumo. Tai turėtų užtrukti apie 7 minutes, tuomet atidėkite ant lėkštės.
Sumažinkite ugnį iki vidutinės aukštos. Į tą patį puodą suberkite svogūnus, česnakus ir apkepkite iki auksinės spalvos. Tuomet sudėkite morkas, salierus, džiovintus prieskonius ir pamaišydami kepkite dar kelias minutes. Supilkite vyną, virkite, kol skysčio liks dvigubai mažiau.
Miltus suberkite į puodelį ir užpilkite anksčiau pasiruoštu jautienos sultiniu (apie 150-200ml.), išmaišykite iki daugiau mažiau vientisos konsistencijos. Sultinį pilkite po truputį, nuolat maišydami, taip išvengsite miltų gumuliukų.
Į puodą su apkeptom daržovėm atgal įdėkite mėsą kartu supildami ir visas lėkštėje išsiskyrusias sultis. Supilkite sultinį, miltų mišinį ir viską užvirkite, mėsa turi būti beveik visa panirusi sultinyje, taigi jeigu reikia, išstumdykite daržoves į šonus. Šiame etape bulvių dėti nereikia! Dabar uždenkite puodą dangčiu ir šaukite į orkaitę. Jeigu Jūsų dangtis nėra sandarus, ant puodo patieskite kepimo popierių (didesnį gabalą nei paties puodo skersmuo) ir tik tuomet uždenkite dangčiu.

Pastabos:
1. Jeigu norite šį kepsnį iškepti didesnei kompanijai: 2 kg. mėsos kepimo laikas pirmam etape (prieš įdedant bulves) - 3 valandos, bet rekomenduoju po 2 valandų patikrinti, nes šis paruošimo būdas labiau sąlygotas gabalo storio negu dydžio. Taip pat, turėkite omeny, kad reikia atitinkamai padidinti daržovių bei sultinio kiekį (mėsa turi būti dalinai apsemta). Iš esmės, visą daržovių kiekį galite reguliuoti pagal save.
2. Jeigu nenorite naudoti vyno, atitinkamai padidinkite jautienos sultinio kiekį, nors 99% alkoholio kepimo metu išgaruos. Vyną rekomenduočiau rinktis sodresnio skonio, puikiai tiks Merlot, Cabernet Sauvignon ar panašūs. Labai brangaus tikrai nereikia, tačiau rinkitės tokį, kurį galėtumėte naudoti ne tik padažui, bet ir įsipilti į taurę.
3. Jautienos sultiniui naudokite ekologišką kubelį, mano nuomone, geras naminis sultinys čia nereikalingas, jį pasilikite sriubai. Skonio padažui užtektinai suteiks mėsa, daržovės bei prieskoniai.
4. Džiovintų prieskonių sąrašas nėra griežtas, jį galite keisti kitais: puikiai tiks raudonėlis, bazilikas ar Provanso žolelių mišinys.

SEGEBUTĖS UŽRAŠAI
Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.
Jautienos paslėpsnies kepsnys "Flank steak" orkaitėje
Jautienos paslėpsnis - tai apatinė pilvo dalis (žiūr. paveikslėlį įrašo pabaigoje). Mėsos skyriuje aš dažnai pasirenku būtent šią išpjovą steikui, ir ne tik dėl jos pigesnės kainos, lyginant su nugarine, bet ir dėl turtingesnio mėsiškumo skonio. Jeigu teisingai paruošti paslėpsnį, t.y. jos neperkepti, tai ši mėsa savo kokybe ir skoniu pralenkia visus kitus steikus.
Mūsų šeimoje turime keltą jautienos paslėpsnies mėgstamų receptų: keptuvėje kepame jautieną meksikietiškai "Fahitai"; paslėpsnį įtriname sausų prieskonių mišiniu ir taip pamarinuojame keletą valandų - po to kepame ant įkaitinto špižinio paviršiaus; arba trečias receptas - orkaitėje kepta šviežiais prieskoniais įtrinta paslėpsnis. Būtent pastarąjį receptą čia ir aprašysiu.
Dėl šio recepto man tenka pradėti naują receptų karegoriją - "Paauglių pageidavimai". Mat, mano vaikai jau yra 13 ir 15 metų, tad šiuo metu šeimoje populiaresni tampa dideli mėsos kepsniai, prieskoningi padažai, vaikai nori naujovių, produktų įvairovės, labai svarbi tampa patiekalo lėkštėje estetika. Vis dar gaminame tradicinius "Vaikų pageidavimų" patiekalus, tačiau jie jau mums tapo nešventiški, labai kasdieniški, lyginant su "Paauglių pegeidavimų" kategorija.
Yra vienas svarbus niuansas, kepant paslėpsnį. Iškepusios paslėpsnies storiausios vietos temperatūra turi siekti apie 80°C (170-180°F). Pagal steiko kepimo taisykles ši temperatūra atitiktų visiškai iškepusį steiką. Tačiau paslėpsnies išpjovai tai atitinka vidutiniškai iškepusios mėsos temperatūrą: mėsos pakraščiai bus beveik gerai iškepę, vidurys - vidutiniškai iškepęs, pačiame mėsos centre bus 2-3 griežinėliai mėsos su krauju.
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje atsparų indą, geriausiai tinka špižinė keptuvė arba blėkutė 2-5 cm kraštais (keramikiniai indai netinka, nes kepimas vyksta labai aukštoje temperatūroje), grūstuvę arba malūnėlį prieskoniams, kulinarinį termometrą - nebūtinai, kulinarines žnyples - mėsai apversti.