Saulėgrąžų sviestas vis dažniau atsiranda ant šeimų stalų ir ne be reikalo. Šis natūralus produktas ne tik praturtina mūsų mitybą vertingais maistiniais elementais, bet ir atskleidžia visiškai naują skonių paletę. Saulėgrąžų sėklos, iš kurių gaminamas šis sviestas, jau tūkstantmečius žinomos kaip vertingas maisto šaltinis. Archeologiniai tyrimai rodo, kad saulėgrąžos buvo auginamos dar 3000 m. pr. Kr. Šiaurės Amerikos indėnų gentyse.
Saulėgrąžų sviesto maistinė vertė ir nauda sveikatai
Saulėgrąžų sviestas išsiskiria maistinių medžiagų gausa, todėl jo nauda sveikatai tikrai nėra pervertinama. Vitamino E koncentracija saulėgrąžų svieste yra viena didžiausių tarp natūralių produktų. Šis galingas antioksidantas saugo mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus ir stiprina imuninę sistemą. Produktas taip pat turtingas nesočiaisiais riebalais, ypač omega-6 riebalų rūgštimis, kurios būtinos širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai.
Linolo rūgštis, kuri sudaro didžiąją dalį šių riebalų, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina širdies ligų riziką. Saulėgrąžų svieste randama daug magnio - mineralo, kuris svarbus nervų sistemos veiklai ir raumenų funkcijoms. Šis mineralas padeda sumažinti stresą, gerinti miego kokybę ir palaikyti sveiką širdies ritmą. Baltymai sudaro apie 20 procentų saulėgrąžų sviesto masės, o jų aminorūgščių sudėtis yra palyginti pilna. Šie baltymai būtini raumenų masės palaikymui, žaizdų gijimui ir energijos gamybai. Folio rūgšties (vitamino B9) kiekis saulėgrąžų svieste daro jį ypač naudingu nėščiosioms moterims ir vaikams. Šis B grupės vitaminas būtinas ląstelių dalijimosi procesams, nervų sistemos vystymuisi ir DNR sintezei.
Kaip matyti iš lentelės, saulėgrąžų sviestas yra ypač turtingas vitamino E, magnio, fosforo ir seleno.
Kaip pasigaminti saulėgrąžų sviestą namuose
Saulėgrąžų sviestą galima lengvai pasigaminti namuose, užtikrinant jo kokybę.
- Pirmiausia kruopščiai perrinkite saulėgrąžų sėklas, pašalindami visas lukšto daleles ir kitus nešvarumus.
- Saulėgrąžų sėklas reikia lengvai apkepti sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies 5-7 minutes.
- Leiskite kepintoms sėkloms visiškai atvėsti - tai gali užtrukti 15-20 minučių.
- Atvėsintas sėklas supilkite į galingą maisto smulkintuvą ar aukštos kokybės blenderį.
- Pradėkite smulkinti trumpais intervalais po 30 sekundžių, darydami pauzes, kad mechanizmas neperkaistų.
- Pridėkite druskos ir toliau smulkinkite dar 5-10 minučių. Proceso metu sėklos pradės išskirti savo natūralius aliejus, ir masė pamažu formuosis į sviestą.
- Jei po 10-15 minučių smulkinimo masė vis dar atrodo per sausa ir nesusiformuoja į lygų sviestą, po šaukštą pridėkite saulėgrąžų aliejaus. Tęskite smulkinimą, kol gausite lygų, kreminės tekstūros sviestą.
Paruoštą saulėgrąžų sviestą supilkite į švarų stiklinį indą su sandariu dangčiu. Paviršių galite apsaugoti nuo oksidacijos, uždėdami plastiko plėvelę tiesiai ant sviesto paviršiaus. Saulėgrąžų sviestas puikiai tinka tepimui ant įvairios duonos, skrebučių ar trapių bandelių. Jį galima naudoti kaip ingredientą energijos batonėliams, glotnučiams, pridedant riešutinį skonį ir papildomų baltymų. Kepinių mėgėjai gali naudoti saulėgrąžų sviestą pyragų, sausainių, keksiukų ar duonos batonėlių gamyboje. Jis suteiks kepiniams malonų riešutinį skonį ir papildomos maistinės vertės. Saulėgrąžų sviestas - tai ne tik skanus, bet ir sveikatos požiūriu itin naudingas produktas, kuris gali žymiai praturtinti kiekvieno žmogaus mitybą.
Riešutų sviestas: nauda sportuojantiems ir ne tik
Ko gero jau ne kartą girdėjote, kad būtent riešutų sviestas (pavyzdžiui, pagamintas iš žemės, migdolų, lazdyno, makadamijų ir t.t.), turėtų būti įtrauktas į kasdienį sportuojančių žmonių racioną. Ir iš tiesų - tikrai netrūksta priežasčių, kodėl riešutų sviestą būtina vartoti kiekvienam profesionaliam sportininkui arba mėgėjiškai sportuojančiam žmogui. Visų pirma, reikia akcentuoti, kad riešutų sviestas (ypač žemės riešutų sviestas), turi labai didelį kiekį baltymų, o jie, kaip žinia, yra ypač reikalingi sportuojančio žmogaus organizmui, padeda greičiau atsigauti net po labai įtemptų treniruočių. Taip pat reikia pabrėžti, kad tai yra visiškai natūralus baltymų šaltinis, gaunamas tiesiai iš gamtos; tinka vegetarams bei veganams. Tad žmogaus organizmas šiuos baltymus įsisavina ypač puikiai.
Dar keli svarbūs aspektai: riešutų sviestai yra vieni tų produktų, kurių jūsų organizmui suteikia daug energijos bei papildo jį ypač vertingomis maistinėmis medžiagomis, tokios, kaip: magnis, fosforas, varis, manganas, cinkas, niacinas, vitaminas E ir t.t. Ypač džiugina ir tai, kad riešutų sviestas tikrai nėra tas specifinis gaminys, kurį vertėtų naudoti tik profesionaliai ar mėgėjiškai sportuojantiems žmonėms. Drąsiai galima sakyti, kad riešutų sviestai tikrai turėtų atsirastų kiekvieno žmogaus, kuris rūpinasi savo sveikatai bei nori gerai jaustis, virtuvėje.
- Ne paslaptis, kad širdies bei kraujagyslių sistemos ligos yra ypač paplitusios visame pasaulyje. Na, o, kas antra mirtis, kuri įvyksta mūsų šalyje, kyla būtent dėl šios priežasties.
- Nereikia ir sakyti, kad atminties sutrikimai ar Alzchaimerio liga gerokai pablogina ne tik sergančiojo gyvenimo kokybę, bet ir apsunkina kasdienybę artimiesiems.
- II tipo cukrinis diabetas bei tulžies akmenligė - mūsų šalyje taip pat labai paplitusios ligos, kurios blogina pacientų gyvenimo kokybę.
- Na, ir, žinoma, nereikia pamiršti, kad įvairiuose riešutuose yra ypač daug vitamino E. Jis ypač naudingas plaukams, odai bei nagams.
Visiems aiškus dalykas - jei norime, kad gaminys mums atiduotų visą jame slypinčią naudą, pirmiausia turime jį reguliariai bei gausiai vartoti. Na, o tai padaryti yra kur kas lengviau, kai gaminys universalus, t.y., toks, kai galima sugalvoti dešimtis jo panaudojimo būdų. Būtent tai ir galima pasakyti apie riešutų sviestą. Kita vertus, nors riešutų sviesto panaudojimo būdų yra labai daug, visada reikėtų prisiminti ir svarbų dalyką - tai, jog vienas arbatinis šaukštelis šio puikaus gardėsio turi maždaug 100 kalorijų.
Atsižvelgiant į tai, kad riešutų sviestas turi tiek daug gerų savybių (sportuojantiems žmonės jis yra labai naudingas dėl didelio baltymų kiekio, suteikia energijos ir aprūpina organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis), o taip pat ir nesportuojantiems (mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, tulžies akmenligės tikimybę; padeda palaikyti normalią plaukų, odos, nagų būklę ir pan.), nesunku suprasti, kodėl šio gaminio populiarumas ypač išaugo visame pasaulyje. Na, o išaugus pasiūlai, didėja ir paklausa. Taigi, riešutų sviestą šiandien gamina šimtai kompanijų, siūlomos įvairios šio gaminio variacijos. Tad, natūraliai kyla klausimas: kokį riešutų sviestą rinktis?
Kaip išsirinkti kokybišką riešutų sviestą
Daugėjant riešutų sviesto gamybos receptų, šiandien jau nebeapsiribojama vien tik riešutai - neretai gaminį papildo ir kitos sudedamosios dalys. Vis dėlto, jei tik turite galimybę, jūsų pirkinių krepšelį turėtų atsidurti visiškai natūralus riešutų sviestas, kuris buvo pagamintas iš 100 proc. riešutų. Toks gaminys pasižymės didžiausia maistine verte ir, žinoma, didžiausiu baltymų kiekiu, kas yra ypač aktualu sportuojantiems žmonėms. Be to, natūralus riešutų sviestas turi ir dar vieną privalumą - juose nerasime palmių aliejaus, kuris šiandien vertinamas kaip sveikatai nepalankus produktas.
Tokios sudedamosios dalys kaip palmių aliejus apskritai nėra nei naudingo, nei reikalingos: bet kurios rūšies riešutuose - žemės, lazdyno, migdolų, anakardžių ir pan., yra daug aliejų, kurie išskiria smulkiai malant riešutus ir užtikrina švelniai aksominę gaminio tekstūrą. Prekyboje netgi galima rasti tokių riešutų sviestų, kurių net 30 - 40 proc. sudaro ne riešutai, o kitos sudedamosios dalys - palmių aliejus, hidrinti riebalai, cukrus ir t.t. Savaime suprantama, toks gaminys tikri nebus toks naudingas jūsų organizmui, kaip 100 proc.
- Tekstūra: dar vienas kriterijus, kurio taip pat negalima pamiršti, jei norite išsirinkti visiškai jūsų lūkesčius atitinkantį gaminį, yra jo tekstūra. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad itin smulkaus malimo riešutų sviestas pasižymės ypač švelnia, tolygia, aksomine tekstūra ir tiesiog tirps burnoje.
- Skonis: pasirinkusieji visiškai natūralų riešutų sviestą, galės mėgautis sodriu tos rūšies riešutų skoniu, iš kurių jis ir buvo pagamintas. Pasirinkusieji riešutų sviestą su pridėtiniu cukrumi, galės mėgautis maloniu saldumu. Na, o tie, kurie pasiilgo įvairovės, gali rinktis įvairių skonių - vanilės, karamelės, šokolado ir pan.
- Kiekis: na, ir, žinoma perkant tikrai vertėtų atkreipti dėmesį ir į gaminio pakuotę. Jei riešutų sviestą naudojate ypač įvairiems patiekalams gaminti; skanaujate kelis kartus per dieną, o galbūt jūsų šeimoje yra ir daugiau žmonių, kurie jau nebeįsivaizduoja savo kasdienio raciono be šio gaminio, tokiu atveju verta iš karto įsigyti didelę pakuotę.
Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad riešutų sviestą verta pirkti internetu. Visų pirma, toks sprendimas jums padės sutaupyti laiko - patikusį gaminį galėsite įsigyti net neišeidami iš savo namų. Galimybė rūšiuoti gaminius pagal prekės ženklą, kainą ir pan. garantuos, kad greitai atrasite tą, kuris atitinka visus jūsų lūkesčius. Na, ir, žinoma, ne ką mažiau svarbi yra akcijos, kurios, kad ypač aukštos kokybės, skanūs ir svarbiausia - jūsų organizmui itin naudingi rieuštuų sviestai bus parduodami pigiau.
Riešutų sviestas Lietuvoje jau seniai nebėra retas delikatesas: vis daugėja iš užsienio atvežamų jo rūšių, savo natūralius gaminius pristato ir lietuviai. 100 gramų riešutų sviesto yra maždaug 6 g virškinimą gerinančių skaidulų, 25 g augalinės kilmės baltymų, 50 g riebalų, iš kurių 80% - „gerieji“ nesotieji. Antioksidantų riešutų svieste beveik tiek pat, kiek ir tokiuose super produktuose kaip gervuogės arba braškės.
Riešutuose netrūksta kancerogeninių medžiagų aflatoksinų, kurie galimai sukelia kepenų vėžį. Žmogaus organizmas yra prisitaikęs neutralizuoti trumpalaikę jų sukeltą žalą, todėl nerekomenduojama sviesto valgyti dideliais kiekiais (ne daugiau nei 2 šaukštai per dieną). Riešutų sviestas savo prigimtimi labai sveikas produktas, tačiau didžioji dalis parduotuvėje parduodamų jo rūšių yra pernelyg apdorotos ir praradusios naudingąsias savybes.
Naminis riešutų sviestas: receptas
- Paskrudinkite riešutus. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, į ją įdėkite ant kepimo skardos subertus riešutus.
- Susmulkinkite riešutus. Kol riešutai dar šilti, suberkite juos į elektrinį trintuvą. Trinkite kas minutę nuvalydami prietaiso kraštus ir suberdami viską atgal į bendrą masę.
- Įberkite druskos, supilkite aliejų bei pridėkite medaus*. Dar pamaišykite 1-2 minutes arba tol, kol susidarys visiškai tiršta vientisa masė.
*Šioje vietoje riešutų sviestą galima pagardinti 1-2 valgomaisiais šaukštais kakavos miltelių, ½ arbatiniu šaukšteliu cinamono, sauja šokolado gabalėlių arba keliais šaukštais „Nutellos“.
Receptas: Riešutų sviesto pyragėliai
Ingredientai: 1 stiklinės riešutų sviesto, ½ stiklinės cukraus, 1 kiaušinis, ½ stiklinės maistinių kviečių gemalų.
Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus į dubenį ir maišykite tol, kol susidarys vientisa labai tiršta masė. Šaukštu formuodami pyragėlius juos išdėliokite kepimo skardoje. Pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-12 minučių, arba tol, kol pyragėlių kraštai paruduos.
Kalorijų skaičiuoklė ir maistinė vertė
Maisto kalorijų skaičiuoklė ir kalorijų lentelė padės jums suskaičiuoti, kokią maistinę vertę, t. y. kiek kalorijų (kcal), angliavandenių, baltymų ir riebalų gaunate su suvartojamu maistu per dieną. Šis įrankis tinka ir vyrams, ir moterims.
Kaip jau tikriausiai žinote, norint priaugti svorio, reikia suvartoti daugiau kcal, negu jų sudeginate per dieną. Norint numesti kūno svorio, reikia suvartoti mažiau kcal nei jų sudeginate per dieną.
Kas yra kalorijų lentelė?
Kalorijų lentelė - tai patogi duomenų lentelė, kurioje rasite maisto produktų duomenis: kaloringumą, angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekius. Kalorijų lentelė yra puikus kalorijų skaičiuoklės pakaitalas, jeigu norite surasti maisto produkto duomenis, tačiau dar nesate išsirinkę konkretaus produkto.
Kaip naudotis kalorijų lentele?
Norint sužinoti dominančio maisto produkto duomenis, kalorijų lentelėje reikia išsirinkti produkto kategoriją (pvz. mėsa, žuvis, pieno produktas, vaisius, daržovė ir t.t.). Produktai, kurie nėra priskiriami konkrečiai kategorijai.
Kas yra produkto maistinė vertė?
Produkto maistinė vertė parodo, koks kiekis kalorijų yra konkrečiame produkte. Kalorijos gaunamos iš trijų makroelementų, t. y. angliavandenių, baltymų bei riebalų.
Angliavandeniai
Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. Kuo mažiau energijos sunaudojate per dieną, tuo mažiau angliavandenių reikia suvartoti per dieną. 1 g angliavandenių turi 4 kcal. Geriausi angliavandenių šaltiniai: ryžiai, makaronai, grikiai, bulvės, avižos, duona batatai ir kt.
Baltymai
Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga. Žmogui baltymų poreikis priklauso nuo fizinio aktyvumo, tikslų ir kitų organizmo faktorių. 1 g baltymų turi 4 kcal. Geriausi baltymų šaltiniai: vištiena, jautiena, lašiša, kiaušiniai, varškė, proteinas ir kt.
Riebalai
Riebalai yra energijos šaltinis, kuris taip pat itin svarbūs endokrininei sistemai ir bendrai organizmo veiklai.
Kalorija (kcal) - kas tai?
Tikriausiai, niekas nepaprieštaraus, kad mūsų išvaizda priklauso nuo to, kokius maisto produktus ir gėrimus vartojame. O sportas yra tik dalis rezultato. Maistas yra svarbus ne tik todėl, kad su juo gauname visus vitaminus ir mineralus, bet ir todėl, kad iš kiekvieno suvartoto maisto produkto ar gėrimo gauname kalorijas.
Kalorija - tai nesisteminis darbo ir energijos matavimo vienetas. 1 kalorija atitinka energiją, kurios reikia, norint 1 gramo vandens temperatūrą pakelti 1 laipsniu Celsijaus (1). Paprasčiau tariant, žmogui reikalingos kalorijos maiste, kad jo organizmas tinkamai funkcionuotų, kadangi kalorija - tai energija.
Kaip skaičiuoti kalorijas?
Kcal skaičiavimas - tai per dieną suvartoto maisto kcal suma. Dauguma žmonių neskaičiuoja kalorijų ir puikiai jaučiasi, nes valgo tiesiog sveiką maistą, vadovaujasi savo nuojauta ir sveiku protu. Tačiau nemažai žmonių yra pasimetę, išbandę begales dietų ir praradę alkio bei sotumo suvokimą (tikra „maisto lyga”).
Tokiu atveju kalorijų skaičiavimas yra išsigelbėjimas, kai nebesuprantame, kiek reikia suvalgyti… Nepamirškite, kad didžiąją dalį kalorijų yra privaloma gauti iš sveiko maisto!
4 priežastys, kada verta skaičiuoti kalorijas
- Metant svorį ir norint sumažinti riebalinį kūno sluoksnį. Turint šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti mažiau kalorijų, negu jų sudeginate. Tik palaikant neigiamą kalorijų balansą jūs deginsite kūno riebalus ir sumažinsite kūno svorį. Todėl svarbu žinoti, kiek kalorijų sunaudojate, kad tą procesą galėtumėte sklandžiai reguliuoti.
- Auginant raumenų masę Jeigu norite pasiekti būtent šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti daugiau kalorijų, negu jų sudeginate. Kitaip tariant, tik palaikant teigiamą kalorijų balansą jūs auginsite raumenis ir kūno svorį. Todėl turite suskaičiuoti, kiek kalorijų gaunate iš suvartojamo maisto. Dažnai žmonės sakydami, kad valgo daug iš tikrųjų valgo mažai. Kodėl taip atrodo jiems? Jie maisto nesveria ir atrodo, kad valgo daug. Taipogi, nežino maisto kaloringumo bei kiek jiems kalorijų reikia suvartoti.
- Norint keisti savo mitybos racioną Norite atsisakyti tam tikrų maisto produktų, tapti vegetaru ar veganu? O gal kaip tik norite papildyti savo mitybą sau neįprastais produktais? Tokiu atveju itin naudinga pasiskaičiuoti kalorijas, nes kartais net neįtariame kiek daug arba kiek mažai kalorijų turi tam tikras produktas. Pavyzdys būtų riešutai ar avokadai, kurių galime valgyti itin daug, o kalorijų jie turi taipogi daug!
Visgi norime priminti, kad nėra auksinės formulės, kuri 100 proc. Riešutų svieste gausu baltymų, angliavandenių ir riebalų - t. y. visų žmogui reikalingų maistinių medžiagų. Šiame produkte nemažai kalorijų, tačiau saikingai jį vartojant galima gauti labai daug naudos sveikatai. Tai - puikus vitaminų: E, B3, B6, ir mineralų: magnio, vario, bei mikroelemento mangano šaltinis. Įdomu tai, kad 2 šaukštų porcijoje žemės riešutų sviesto yra daugiau nei 8 g baltymų, 2 g maistinių skaidulų, 208 miligramai kalio, daugiau nei pusė gramo geležies, 24 mikromiligramai folatų, 188 kalorijos ir 3 gramai cukraus.
Riešutų sviesto nauda sveikatai
- Padeda mesti svorį. Nors vienoje riešutų sviesto porcijoje yra apie 180-210 kalorijų, visgi jis gali padėti numesti svorio. Valgant riešutų sviestą iš tikrųjų slopinamas alkis, pasisotinama, todėl vėliau žmogus neprivalgo nereikalingų, nesveikų maisto produktų, dėl ko po kurio laiko sumažėja kūno svoris.
- Palaiko sveiką širdį. Žemės riešutų svieste yra medžiagos, vadinamos p-kumaro rūgštimi, kuri padeda atstatyti žalą, padarytą ląstelėms.
- Sumažina vėžio riziką.
- Apsaugo nuo Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių ligų. Žemės riešutai yra vienas iš daugiausiai niacino (dar kitaip - vitaminas B3) turinčių maisto produktų. Kaip įrodyta, žmonės, valgantys daug niacino turinčių maisto produktų, rečiau serga Alzheimerio liga ar kitais atminties sutrikimais. Žemės riešutų svieste esantis niacinas padeda atsigauti smegenų ląstelių pažeidimams, taip apsaugodamas nuo neurodegeneracinių ligų.
- Apsaugo nuo tulžies pūslės akmenų. Tyrimai parodė, kad saikingai vartojant žemės riešutų sviestą, tulžies akmenų rizika iš tikrųjų gali sumažėti net 25 proc. Taip yra todėl, kad didelė dalis tulžies akmenų yra dėl „blogojo“ cholesterolio susidarę akmenys.
- Sumažina diabeto riziką. Įrodyta, kad žemės riešutai ir žemės riešutų sviestas teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje ir padeda sumažinti diabeto riziką.
- Išlaiko stiprius kaulus.