pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip paruošti ženšenio arbatą: išsamus vadovas

Ženšenis yra legendinė šaknis, plačiai naudojama Rytų medicinoje. Apie paslaptingą ženšenį - „šaknį žmogų“ - supintos senovės legendos. Kinijoje jis buvo vartojamas nuo neatmenamų laikų. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kaip paruošti ženšenio arbatą, kokia jos nauda sveikatai ir kaip ją vartoti.

Kas yra ženšenis?

Ženšenis (Panax) priklauso aralijinių (Araliaceae) šeimos augalų genčiai. Pasaulyje žinomos 8 ženšenio rūšys. Tai - atšiauriuose Šiaurės Amerikos ir Rytų Azijos klimatuose auganti vaistažolė. Tik Panax rūšies ženšenis yra autentiškas.

Ženšenis daugiausia skiriamas antpilo ir ekstrakto pavidalu. Augalai nuimami rudenį, ne anksčiau kaip penktaisiais gyvenimo metais. Yra pripažinta, kad ženšenio šaknys plantacijoje pasiekia komercinę kokybę sulaukus 5-6 metų amžiaus.

Ženšenio rūšys

  • Amerikinis ženšenis (Panax quinquefolius)
  • Kininis ženšenis (Panax ginseng)
  • Pietinis ženšenis (Panax notoginseng)

Amerikinis ir azijinis ženšenis skiriasi veikliųjų junginių koncentracija ir poveikiu organizmui. Remiantis kai kuriais anksčiau atliktais tyrimais, manoma, kad amerikinio ženšenio arbata veikia kaip atpalaiduojanti priemonė, o kininio priešingai - suteikia žvalumo.

Ženšenio arbatos nauda sveikatai

Ženšenis jau ne vieną šimtmetį plačiai naudojamas kinų medicinoje. Dėl to jis turi antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį. Ženšenio arbata turi neįprastai malonų, būdingą poskonį ir yra unikali dėl savo gydomųjų savybių. Tai žvalumo šaltinis, kuris gali tonizuoti ir palengvinti nerimą, įtampą ir neigiamas emocijas.

Pasak liaudies medicinos šalininkų, ženšenio arbata yra žinoma dėl savo teigiamo poveikio žmogaus organizmui:

  • Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
  • Pasižymi skausmą malšinančiu poveikiu
  • Didina kraujospūdį
  • Stiprina dantų emalį
  • Užkerta kelią virškinamojo trakto ligų vystymuisi
  • Mažina alkio jausmą, greitina medžiagų apykaitą ir veiksmingai degina riebalus
  • Lėtina senėjimo procesus, teigiamai veikia odos, plaukų sveikatą

Ženšenio ir jo arbatos naudą pripažįsta ir mokslininkai, kurių atlikti tyrimai patvirtina šio augalo naudą žmogaus organizmui.

Moksliniai tyrimai ir įrodymai

Ženšenio arbata turi antioksidantų, kurie gali sumažinti uždegimą. Moksliniai tyrimai su žmonėmis taip pat rodo, kad ženšenio arbata gali sumažinti fizinio krūvio sukeltą raumenų pažeidimą ir uždegimą. Be to, ženšenio arbata gali būti naudinga smegenų funkcijoms, pavyzdžiui, atminčiai, elgesiui ir nuotaikai.

Kai kurie atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad ženšenis gali būti naudinga alternatyva gydant erekcijos sutrikimus. Vienos mokslinės apžvalgos duomenimis ženšenio arbata pasižymi stipriomis antibakterinėmis, priešgrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis bei gali sustiprinti imuninės sistemos funkciją.

Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad ženšenis gali būti naudingas mažinant tam tikrų vėžio rūšių riziką. Be to, įrodyta, kad ženšenis padeda mažinti nuovargį ir suteikia energijos. Pasak mokslininkų, ženšenis bei ženšenio arbata padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje tiek diabetu sergantiems, tiek jo neturintiems žmonėms.

Kaip paruošti ženšenio arbatą

Ženšenio arbata yra rytietiškos medicinos ir senovės arbatos tradicijų derinys. Šią arbatą paruošti labai paprasta: 0.5-1 arbatinį šaukštelį ženšenio šaknies miltelių užpilkite karštu, bet neverdančiu vandeniu. Palaukę, kol arbata atvės, galite ją gerti vieną arba pasiskaninti cukrumi ar medumi.

Receptai

  • Tradicinė ženšenio arbata:

    10 riekučių šviežios, nuluptos arba džiovintos ženšenio šaknies užpilkite 2-3 šaukštais skysto medaus ir palikite 15 minučių pastovėti. Po to užpilkite 1 litru karšto, apie +80 °C temperatūros vandens ir palikite kelioms minutėms pritraukti. Prieš geriant galite šaknų riekeles nukošti.

  • Ženšenio nuoviras:

    1 valgomąjį šaukštą susmulkintos šaknies užpilkite 250 ml šalto vandens. Užkaiskite ant silpnos ugnies. Kai nuoviras užvirs, pavirkite jį dar kelias minutes. Po to perkoškite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Gerkite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio arba visą arbatinį šaukštelį likus pusvalandžiui iki valgio, 3 kartus per dieną.

  • Juodoji arbata su ženšeniu:

    Sumaišykite 5 arbatinius šaukštelius juodosios arbatos ir 0,5 arbatinio šaukštelio susmulkintos, džiovintos ženšenio šaknies. Mišinį užpilkite 1 l karšto, virinto vandens ir palikite 10-15 minučių pritraukti. Vartokite po 1 valgomąjį šaukštą, 3 kartus per dieną, prieš kiekvieną valgį.

  • Žalioji arbata su ženšeniu:

    Žalioji arbata su ženšeniu ruošiama tokiu pat principu, kaip ir juodoji arbata su ženšeniu. Ši kombinacija ne tik suteiks žvalumo, suaktyvins visus organizme vykstančius procesus, bet ir padės atsikratyti toksinų.

Viename iš ruošimo etapų jinai įgauna savotišką skonį ir ženšenio aromatą. Geriausia paruošti ženšenio arbatą taip: 4-5 g arbatos užplikome karštu vandeniu (100-150 ml), laikoma iki minutės, tada supilama į dubenį ir, kol lapai šilti, vėl užplikome. Arbatos degustacija tęsiasi tol, kol skonis yra malonus.

Jei ženšenio arbatos skonis jums per daug aštrus, galite ją sumaišyti su imbiero arbata arba žaliąja arbata. Ženšenio arbatą geriausia gerti prieš valgį. Tokiu būdu geriau įsisavinsite visas ženšenio naudingąsias savybes. Per dieną galima išgerti 200-400 ml tokios arbatos. Geriausia visada pradėti nuo mažesnių dozių, kurias palaipsniui galima didinti.

Kitos vartojimo formos

  • Antpilai
  • Nuovirai
  • Milteliai
  • Tepalai
  • Ekstraktai

Galimas šalutinis poveikis

Kaip ir kitos vaistažolės ar vaistai, ženšenis gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį. Nors šis poveikis dažniausiai nėra stipriai išreikštas, jis gali pasireikšti galvos skausmu, pykinimu ar nemiga. Mokslinių tyrimų duomenimis ženšenis yra saugus ir neturėtų sukelti jokio rimto šalutinio poveikio.

Tačiau žmonės, vartojantys vaistus nuo diabeto, gerdami ženšenio arbatą ar nuovirą turėtų atidžiai stebėti cukraus kiekį kraujyje, kad šis nenukristų per žemai. Be to, ženšenis gali sumažinti antikoaguliantų veiksmingumą.

Ženšenio preparatų draudžiama vartoti esant padidėjusiam jautrumui jų komponentams, sergant arterine hipertenzija, padidėjusiu jaudrumu, nemiga, kraujavimu, karščiavimo sindromu esant ūmioms infekcinėms ligoms. Taip pat naudojimas apribojamas vaikystės amžiuje, nėštumo, laktacijos periodu. Tokiais atvejais reikalinga gydytojo konsultacija.

Būsimoms mamoms nėštumo pradžioje nereikėtų vartoti ženšenio. Visų ženšenio dalių (šaknų, lapų, žiedų, stiebų) negalima vartoti kaip maisto šviežių, neapdorotų. Ženšenio vaisiaus minkštimas yra nuodingas.

Naudojant receptinį ženšenio antpilą, pagerėja kraujo gamyba, pagerėja atmintis, sustiprėja kraujagyslių sistema, sulėtėja kūno senėjimas. Vaistą reikia gerti pusvalandį prieš valgį, 15-25 lašus, tris kartus per dieną.

Išvada

Ženšenis yra vertingas augalas, turintis įvairių gydomųjų savybių. Ženšenio arbata gali būti puikus būdas mėgautis šio augalo nauda sveikatai. Tačiau, prieš pradedant vartoti ženšenį, svarbu pasikonsultuoti su gydytoju, ypač jei sergate lėtinėmis ligomis ar vartojate vaistus.