Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, pradedant nuo mėsos patiekalų iki saldžių desertų, taip pat įžvalgų apie maitinimo tendencijas ir restoranų patirtis.
Mėsos Patiekalai
Kepta Anties Krūtinėlė
Anties krūtinėlė - išskirtinio skonio mėsa, tinkanti ypatingoms progoms. Antienos krūtinėlė ruošiama ir servuojama pagal panašias taisykles, kaip ir jautienos nugarinės medaljonai (filet mignon), t.y. su krauju. Kuo trumpiau ir kuo karščiau kepama krūtinėlė, tuo ji bus minkštesnė ir sultingesnė. Didžiausia klaida antienos krūtinėlės ruošime yra jos perkepimas.
Išeiga: 2 - 4 porcijos.
Produktai:
- 1 vnt. anties krūtinėlė, apie 170-200 g
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Padažui:
- 2 Valg. Š. sviesto
- 1/2 ropinio svogūno
- 2 lapeliai prieskoninio šalavijo (nebūtinai)
- 2 šakelės čiobrelio (nebūtinai)
- 100 ml vyno
- 2 Valg. Š. uogienės (bruknių, aviečių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, gervuogių, spanguolių arba šių uogų mišinio uogienės)
Paruošimas:
- Krūtinėlę nuplauname, gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, iš visų pusių ištriname druska ir pipirais.
- Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę - tik jeigu norėsime mėsos be kraujo.
- Virš didelės liepsnos įkaitiname sausą keptuvę apie 3-5 min. Nulašinus į keptuvę lašelį vandens jis turi "šauti" ir kaipmat išgaruoti.
- Krūtinėlę dedame oda žemyn į įkaitusią keptuvę. Kepame nejudinant 5-6 min. Mėsa pradžioje prilips prie keptuvės, vėliau išsiskirs riebalai ir mėsa atlips.
- Apverčiame ir toliau kepame iš mėsos pusės dar 5-6 min. Gerai iškepusi krūtinėlė turi būti rudai paskrudusi su traškia odele.
- Jeigu nemėgstame mėsos "su krauju", iš keptuvės išpilame lauk visus riebalus ir tuojau pat kepame 5-7 min. iki maksimalios temperatūros jau prikaitintoje orkaitėje, t.y. maždaug 230°C (450°F) arba nustačius funkciją "Broil".
- Krūtinėlę išdedame ant lėkštės ir paliekame mažiausiai 7-10 minučių "pailsėti", kitaip pjaustant labai bėgs sultys, o tai kenkia mėsos kokybei.
- Tuo tarpu paruoškime padažą. Švarioj keptuvėj virš vidutiniškos liepsnos išlydome sviestą, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą šalaviją ir tarp pirštų sutrintus čiobrelius. Pasūdome, papipiriname ir kepiname apie 3 min. Pilame vyno, gerai išmaišome, pakaitiname dar 3 min. Įdedame uogienės, išmaišome ir paviriname padažą iki kol jis taps norimo tirštumo.
Vištienos Krūtinėlės su Šparaginėmis Pupelėmis
Būtinai į savo racioną įtraukite vištienos krūtinėlę. Galite paimti įprastas pupeles (tinka pupelės virtos arba konservuotos).
Reikės:
- 1 kg vištienos krūtinėlių
- 500 g šparaginių pupelių
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 200 g 15 % grietinės
- 200 g mocarelos
- 1 ryšulio žolelių
- Prieskonių
Paruošimas:
- Vištieną apvoliokite prieskoniuose ir dėkite į kepimo formą.
- Svogūną supjaustykite žiedais, morkas sutarkuokite stambia tarka ir dėkite ant krūtinėlių.
- Ant viršaus uždėkite visas šparagines pupeles.
- Grietinę sumaišykite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu ir užpilkite ant patiekalo.
- Kepkite orkaitėje apie 40-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Keptuvėje Apskrudintos Vištienos Krūtinėlės
Pagal šį receptą keptos vištienos krūtinėlės gaunasi tikrai puikios: sultingos, minkštos, kvepiančios česnaku ir žoliniais prieskoniais, tinka šventiniam stalui ar iškilmingai vakarienei. Jeigu turite šeimoje česnako nemėgėjų, tai galite šio prieskonio nenaudoti - skonio mėsytei tikrai užteks.
Paruošimui reikia turėti: špižinę keptuvę (gali būti su lygiu ar kertuotu dugnu), tinkančią kepimui tiek virš viryklės liepsnos, tiek orkaitėje; didelę gilią lėkštę arba dubenį - krūtinėlėms prieskoniuose išvolioti.
Išeiga: 4 porcijos, t.y. keturios vištienos krūtinėlių puselės.
Vištienos krūtinėlių puselės ištrintos druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Vištieną kepame sausoje keptuvėje po 4-5 min. iš kiekvienos pusės.
Desertai ir Užkandžiai
Crostini su Brie Sūrio Kremu ir Aviečių Uogiene
Sūrio Pyragaičiai su Citrinomis ir Mėlynėmis
Nuostabūs ir vaizdu, ir skoniu. Citrinų ir mėlynių derinys - klasikinis, nieko nestebinantis, bet labai gardus. Reikia dvigubai mažiau laiko pyragaičiams iškepti ir atvėsti nei dideliam sūrio pyragui (galima valgyti jau po 3 valandų), o mini porcijos labai patrauklios ir patogios. Nereikia pjaustyti, tiesiog griebi 'keksiuką' ir bandai susivaldyti bei viso iš karto nepraryti.
Kefyro Blynai su Mėlynėmis
Šie kefyro blynai su mėlynėmis - labai skanūs, purūs (kas be ko) su mėlynėmis ir slaptu ingredientu - apelsino žievele. Ji nėra būtina, galima keisti ir citrina, tačiau labai puikiai papildo ir sujungia visus skonius.
Sūrio Pyragėlis su Mėlynėmis
Labai skanus, gaivus sūrio pyragėlis su mėlynėmis. Beje, labai labai paprastas. Kas gali būti geriau? Taip nesudėtinga, kad ir vaikas pagamintų.
Keksiukai su Mėlynėmis
- Paimkite porą šaukštų miltų ir apibarstykite mėlynes, išmaišykite.
- Suberkite miltus į paruoštą mišinį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC ir į 12 keksiukų formą sudėkite popierinius keksiukų krepšelius.
Bananų Duona su Mėlynėmis
Šią bananų duoną kepu nebe pirmus metus. Išbandžiau tiek su šviežiomis, tiek su šaldytomis mėlynėmis.
Blynai su Mėlynėmis
Kaip sako Paul Hollywood, cooking something in the pan is not technically baking, but these blueberry pancakes are so good that you have to try it! One morning I've made these delicious pancakes and now can't stop making them! They are really goooooooood! Don't be afraid to experiment. Sometimes when I don't have berries, instead I put bananas and they still are great!
Restoranų Patirtys ir Tendencijos
Restoranai, atsidarantys vienam vakarui (dar vadiname pop-up restoranai) ir vieno vakaro išskirtinės vakarienės (pvz. garsus šefas gamina namie) tapo kone labai geidžiamu ir madingu reiškiniu: visose madingose sostinėse ir visuose madingais norinčiais tapti miestuose.
„Arrivée“ Restoranas Kaune
Restoranas „Arrivèe“ laikinojoje sostinėje - modernios šiuolaikinės prancūzų virtuvės restoranas, didelį dėmesį skiriantis produktų kokybei, ingredientų bei tekstūrų deriniams, balansui, ryškiam skoniui ir kūrybinėms šefų vakarienėms.
SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL skonių dermės, emocijos, bendravimo kultūros. Restorano vadovė pažymi, kad restoranas stengiasi serviruoti ne tik meną lėkštėje, bet ir menu puoši savo aplinką - restorano kieme kuria skulptūrų parką, kad svečiai, belaukdami patiekalų, galėtų mėgautis Lietuvos modernaus meno menininkų kūriniais.
Šefai: Evaldas Juška / Xavier Bouriot (Prancūzija)
Restorano vadovas: Eglė Purvaneckaitė
Virtuvės tipas: moderni prancūzų virtuvė / Fine dining
Kontaktai:
Adresas: Vilniaus g.
Darbo laikas: III-V nuo 17.00-22.00, VI 16.00-22.00, VI-VII 10.00-14.00 vėlyvieji pusryčiai ir kepyklos kepiniai
Kainos:
- Užkandis vidutiniškai kainuoja 10 -18 eurų
- Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja 22-38 eurus
- Degustacinis meniu - 80 eurų asmeniui
Parametras | Informacija |
---|---|
Telpa svečių | 25 |
Vaikai | Nuo 7 metų |
Terasa | Yra, 60-80 vietų |
Pusryčiai | Yra |
Dienos pietūs | Nėra |
Šunims | Draugiški |
Kulinarijos Konkursai Lietuvoje
Lietuvos gastronomijos pasaulyje nekantriai laukiami profesionalų konkursai „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2024“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2024“.
Konkursai vyks tarptautinės parodos “Taste Vilnius HoReCa 2024“ metu, š.m. lapkričio 14-16 d. parodų centre „Litexpo“.