Kugelis - tai tradicinis lietuvių patiekalas, gaminamas iš tarkuotų bulvių ir kepamas orkaitėje, keptuvėje ar kepsninėje. Tai vienas populiariausių bulvių patiekalų Lietuvoje.
„Jaučiu didelę silpnybę sotiems ir skaniems bulviniams patiekalams. Bulvių plokštainis, kaip vadiname jį kugeliu, yra mano pats mėgstamiausias su spirgučių padažu. Tarkuotas bulves užpilkau karštu pienu ir plokštainis tampa lipnus ir minkštas, taip kugelį gaminti išmokė mane mama“, - sako tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida.
Pagrindiniai ingredientai ir jų svarba
Nors kugeliui kepti kokių nors ypatingų ingredientų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Tik bulvių ir druskos neužteks.
Didžiausi puraus ir minkšto kugelio garantai yra pienas ir kiaušiniai. Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, kugelio masę užplikyti. Jei pienas ir kiaušiniai atsakingi už purumą, tai papildomam skoniui ir aromatui suteikti reikės svogūnų ir rūkytos šoninės.
Ar reikia miltų?
Vieni kugelio kepėjai ir kepėjos būtinai beria į masę miltų, kiti net nesupranta, kam to reikia. Iš tiesų miltai šie tiek „suriša“ kepinį, kugelis būna standesnis, lengviau pjaustomas, bet jei jums to nesinori, galite ir neberti, skonis nenukentės.
Klasikinis kugelio receptas
Štai klasikinis kugelio receptas, kuris padės jums iškepti tikrai skanų ir purų patiekalą:
Ingredientai (didelei skardai):
- 2,5 kg bulvių;
- 4 svogūnai;
- 3 kiaušiniai (galima mušti ir dvigubai tiek);
- 500 ml pieno;
- 500 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
- 1 šaukštas druskos;
- Maltų juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. miltų (nebūtinai);
- Taukų ar sviesto skardos patepimui;
- Šiek tiek maltų džiūvėsėlių skardos pabarstymui (nebūtinai).
Gaminimas:
- Smulkiai sutarkuokite bulves ir 2 svogūnus.
- Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome.
- Mušame į bulvių masę kiaušinius, beriame druską, pipirus, jei naudojate, taip pat ir miltus ir labai gerai išmaišome.
- Paruoštą kugelio masę verčiame į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepame ne mažiau kaip valandą - kol kugelio pakraštėliai bus apskrudę, o visas viršus - auksinis.
Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome.
Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome. Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas - jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus. Kitas reikalas - kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis.
Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.
Kugelio kepimo gudrybės
Nesvarbu, kepate kugelį didelėje kepimo formoje ar nedidukuose porcijiniuose indeliuose, nepamirškite dugno ir sienelių kruopščiai ištepti riebalais - tam labiausiai tinka taukai ar aliejus. Jei norite daugiau traškumo, galite barstyti ir maltais džiūvėsėliais, tačiau tai nėra būtina.
Kiek kepti?
Jei naudojatės elektrine bulvių tarkavimo mašina, kugelio masę paruošite greitai, o štai kantrybės, kol jis kepa, reikės. Geriau, kad kugelis nebūtų labai plonas, toks jis bus minkštesnis, puresnis, tačiau storesnis, žinoma, ilgiau keps. Paprastai kugeliui iškepti reikia ne mažiau kaip valandos, tačiau svarbiausia - stebėkite jo viršų. Kai jis tampa auksinis, o pakraštėliai - traškūs, rusvi, metas traukti iš orkaitės.
Improvizacijos su priedais
Kugelį be jokių priedų, net minėtosios šoninės, irgi galima iškepti, bet kodėl gi nepažaidus?
Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai - vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).
Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
Padažai kugelui
Teisingai iškeptas kugelis nebus nei kietas, nei sprangus, tačiau padažas jam nepamaišys. Su kugeliu dera tie patys padažai kaip ir su cepelinais, bulviniais blynais: paprasčiausia (riebi) grietinė, grietinės-sviesto padažas, taip pat vadinamasis „baltas padažas“ iš pakepintų svogūnų, spirgučių, trupučio miltų ir pieno.
Receptai su įvairiais priedais
- Kepiau kugeli su vistiena cenakinese. Į tarkuotas bulves dejau virtos vistienos, kiausini, pakepintos sonines su svogunu ir kelis saukstus grietinese ir druskos. Labai skanus ir purus!
- šiandien kepiau kugeli gavosi visai skanus bulviu tarku nenusunkiau.kalakutienos farsa,svoguna pakepiau ant sviesto su prieskoniais.pyliau puse stiklines rugpienio.pipiru,druskos ir dar prieskoniu. 2saukstus miltu.viska sumaisiau.
Patarimai iš patirties
- Dar labai megstam kugeli (mes vadiname bandomis) ant kopustu lapu.
- Tarke reikia truputi nusunkti ir sumaisyti su virtomis bulvemis (tarkes mazdaug 2/3, o virtu trintu bulviu 1/3).
- I tesla reikia ipilti lydyto sviesto.
- Skarda iskloti kopustu lapais ir ant ju deti tesla.
- O del bulviu plokstainio minkstumo, as itarkuoju morku, buna tikrai minksta.
Skanaukite!