pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Jautienos Kulninę - Išsamus Gidas

Kiek laiko marinuoti jautieną?

Paruoštą jautienos gabalėlį įtrinkite gautu mišiniu ir palikite 3-5 valandoms kambario temperatūroje. Į marinatą galite įdėti ir tarkuoto česnako ir prieskonių, bet tai patinka ne kiekvienam. Prie šios rūšies mėsos labiausiai tinka bazilikas, kalendra, juodieji ir raudonieji malti pipirai. Sūdyti jautieną geriausia prieš pat siunčiant į orkaitę, kitaip ji išleis sultis ir gausis sausa.

Vienas populiariausių patiekalų – jautienos kepsnys. Sojų padažo marinatas padės suminkštinti mėsą ir suteiks jai ypatingo skonio. Paruošti jį labai lengva. Paruoštą jautieną įtrinkite prieskoniais, sojų padažo ir tarkuoto česnako mišiniu (nebūtina) ir palikite 2-3 val. Jei neturite tiek laiko, tada po 40–60 minučių mėsa turi pasimarinavusi ir galite pradėti ją kepti. Kepsnių sūdyti nebūtina, antraip mėsa išskirs sultys ir praras sultingumą, o sojos padaže druskos tikrai užtenka.


Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas


Šonkauliai

Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Apvirimas

Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

Marinavimas

Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Kaip kepti jautienos kulnine

Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!Varškės patiekalaiLengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėjePatiekalai iš vištienos ir paukštienosSkanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkamsNaudingi patarimai jūsų virtuvėjeKalafiorų salotos su sojos padažuDaržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptaiSaulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidoraisMakaronų ir picos patiekalų receptaiVeganiški "sūrio" pyragėliai ValentinuiDesertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiPupelių ir baklažanų troškinys be glitimoDaržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai

Renkantis priedus galima drąsiai eksperimentuoti

Burgerio gamyba, kaip ir kone kiekvieno patiekalo, palieka laisvės fantazijai ir improvizacijai. Prie mėsainių derantys priedai ir padažai – neišsenkanti tema.

„Ko gero, labiausiai mėgstamas yra tradicinis padažo variantas, kurį namuose išbandome su šeima – majonezo ir pomidorų padažo derinys, pagardintas česnaku. Taip pat prie tokio padažo puikiai tinka ir pakepinti karamelizuoti svogūnai, kurie suteikia pikantiško skonio. Vietoje tradicinio padažo galima išbandyti ir graikiško jogurto padažą „Tzadzikis“, įvairias salsas, žolelių padažus, pesto arba mėgstamas paprikų, alyvuogių užtepėles.

Daržoves galima rinktis pagal poreikį – labiausiai prie burgerio tinka agurkai, pomidorai, salotos lapai, paprika, špinatai, gražgarstės. Tačiau puikiai tinka ir įdomesni variantai, pavyzdžiui, lengvai patroškintos daržovės. Ant maltinuko kepimo pabaigoje galima uždėti riekelę norimo sūrio, kad šis truputį apsilydytų“, – teigia D.Bartošius.

Burgeriams skirtų bandelių pasirinkimas prekyboje šiandien itin gausus, todėl ruošiant mėsainius nebūtina ilgai vargti virtuvėje kepant kulinarinius gaminius. „Vis tik renkantis bandeles parduotuvėje reikėtų būti atidesniems. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo bandelės neištižtų, būtų tvirtos, standesnės. Prieš patiekiant ant stalo galima jas kelias minutes paskrudinti, jos įgaus auksinį atspalvį ir bus traškios“, – pataria D. Bartošius.

Siūlome jums pasigaminti gardžius tradicinius mėsainius, kurių skonis prilygs restoranuose siūlomiems patiekalams.

Burgeriai / Shutterstock nuotr.

Burgerių menas: kaip sukurti tobulą jautienos mėsainį namuose?

Mėsainiai, arba vadinamieji burgeriai, jau senokai yra tapę tautiečių mėgstamu patiekalu. Dažnas burgeriais mėgaujasi ne tik užkandinėse ar restoranuose, bet ir kepa juos namuose bei vaišina užsukusius svečius. Žinoma, burgerių kepimo įkarštis – vasaros sezonas, kuomet užsikūrus grilį galima išsikepti dūmiško skonio bei aromato mėsainiams skirtą mėsą. Tačiau patyrę burgerių kepėjai teigia, kad gardų burgerį išsikepti namuose galima ir šaltuoju sezonu, naudojant keptuvę, orkaitę ar elektrinį grilių.

8 burgeriams mums reikės:

  • 900 g riebesnės (20-30% riebumo) „Norfos“ mėsinės maltos jautienos;
  • 8 mėsainių bandelių;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 šaukštų vandens;
  • 1 pomidoro
  • 1 raudonojo svogūno
  • 4 salotų lapų
  • 4 a.š. majonezo
  • 4 a.š. pomidorų padažo
  • mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, 2 šaukštų garstyčių, žiupsnio penkių pipirų mišinio;
  • prieš kepimą: druskos;
  • aptepimui: aliejaus.

Gaminimo procesas:

Visus ingredientus sumaišykite (kiaušinius prieš tai lengvai išplakite). Faršo neperminkykite. Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir įdėkite į šaldytuvą valandėlei. Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min. Jeigu norite, kad maltinukai būtų visiškai iškepti, antrąją pusę kepkite ilgiau, apie 4-5 min.

Kol mėsa kepa – susipjaustykite priedus, pasiruoškite padažus. Kepimui paruoštas bandeles aptepkite plakiniu iš kiaušinio trynio ir trupučio vandens, jeigu norite, pabarstykite sėklomis. Kepkite iki 200°С įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos (apie 15-20 minučių).

Ant apatinės bandelės tepkite majonezo, ant viršutinės – pomidorų padažo. Mėsainį dėliokite štai taip: apatinė bandelė, mėsa, pomidoras, svogūnas, salota, viršutinė bandelė.

Ingredientai

Gremolatai:

Petražolės: 1 sauja, smulkiai supjaustytos

Citrinos žievelė: tarkuota iš 1 citrinos

Alyvuogių aliejus: 1 šaukštas

1. Mėsos paruošimas: Jautienos kulninės pjausniai apibarstomi druska ir juodaisiais pipirais, tuomet atsargiai apvoliojami miltuose, kad būtų visiškai padengti.

2. Apkepimas: Didelėje keptuvėje įkaitinamas alyvuogių aliejus kartu su sviestu.

3. Į karštą riebalų mišinį sudedami mėsos gabalai ir kepami ant vidutinės ugnies, kol abi pusės įgauna auksinę spalvą. Iškepti pjausniai perkeliami į lėkštę.

4. Daržovių paruošimas: Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė mėsa, sudedamos šiaudeliais supjaustytos morkos, smulkinti svogūnai ir česnakai. Mišinys kepinamas, kol daržovės pradeda minkštėti ir išskiria aromatą.

5. Vyno įpylimas: Į keptuvę pilamas baltasis vynas. Mišinys maišomas, kol alkoholis išgaruoja, o skystis sumažėja per pusę, palikdamas intensyvų skonį.

6. Sultinio ir pomidorų pridėjimas: Supilamas jautienos sultinys kartu su pomidorais savo sultyse. Skystis maišomas, kol tampa vientisas, o tada kaitinamas iki užvirimo.

7. Mėsos troškinimas: Apkepinti mėsos gabalai įdedami atgal į keptuvę.

8. Ugnis sumažinama iki žemos, keptuvė uždengiama dangčiu, ir mėsa lėtai troškinama apie 2,5–3 valandas, kol ji tampa visiškai minkšta.

9. Gremolatos paruošimas: Smulkiai supjaustomos petražolės, česnakas ir citrinos žievelė. Visi ingredientai sumaišomi su alyvuogių aliejumi, kad susidarytų aromatinga masė.