Riešutų sviestas daugeliui asocijuojasi su saldžiu skanumynu, kurį mėgstame užsitepti ant rytinio sumuštinio. Tačiau tikrasis riešutų sviestas, gaminamas be žalingų priedų, yra ne tik kitokio skonio, bet ir kur kas turtingesnis mūsų organizmui naudingų medžiagų.
Tikrojo Riešutų Sviesto Nauda
Reguliariai vartojant tikrąjį riešutų sviestą, pastebimas teigiamas poveikis sveikatai. Šiame straipsnyje pateikiama informacija apie šio produkto naudą mūsų organizmui:
- Sumažinti širdies ligų riziką: Tyrimuose nuosekliai atrandamas ryšys tarp riešutų vartojimo ir mažesnės širdies ligų rizikos.
- Padėti sumažinti kraujo spaudimą: Riešutuose esančios medžiagos, tokios kaip magnis ir varis, padeda organizmui geriau reguliuoti kraujospūdį.
- Reguliuoti cholesterolio lygį: Skirtingų riešutų rūšių vartojimas gali padėti sumažinti bendrą cholesterolio kiekį ir „blogąjį“ LDL (angl. low-density lipoprotein) cholesterolį.
- Saugoti ląstelių membranas: Riešutuose gausu vitamino E ir antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląstelių membranas nuo kenksmingų laisvųjų radikalų.
- Sumažinti tulžies akmenų susidarymo riziką: Keletas didelių tyrimų nustatė, kad žmonės, dažnai valgantys riešutus, turi mažesnę tulžies akmenų susidarymo riziką.
Grynas (100 proc.) riešutų sviestas išlaiko savyje visas naudingąsias, riešutuose esančias, maistines medžiagas. Jis yra gaminamas, nenaudojant kenksmingų sveikatai transriebalų ar pridėtinio cukraus. Todėl tai puikus produktas, tinkamas tiek sveikiems, tiek sveikatos sutrikimų turintiems asmenims.
Kaip Išsirinkti Kokybišką Riešutų Sviestą?
Vis dėlto daugelis komercinių riešutų sviesto prekės ženklų nėra tiesiog riešutų sviesto produktas. Daugelis mūsų augdami mėgavomės šiais pernelyg saldžiais skanėstais, todėl gali tekti iš naujo ištreniruoti savo gomurį, priprantant prie kitokio skonio, bet rezultatas - vertas šių pastangų.
Kalbant apie žemės riešutų sviestą, nesileiskite suviliojami užrašo etiketėje, skelbiančio: „be riebalų“ ar „liesas“. Daugelis mažo riebumo riešutų sviesto rūšių gaminamos pridedant cukraus ir iš dalies hidrintų aliejų - arba transriebalų - kurie yra kenksmingi jūsų sveikatai.
Taip pat galite pastebėti, kad viena iš naujų, aromatizuotų, žemės riešutų sviesto rūšių patraukia jūsų dėmesį, pavyzdžiui, cinamono ir razinų, baltojo šokolado ar bananų skonio. Ar jie skanūs? Žinoma! Bet jie tokios pat maistinės vertės kaip saldainiai.
Idealiame pasaulyje, vieninteliu žemės riešutų sviesto ingredientu turėtų būti žemės riešutai. Galų gale, žemės riešutų sviestas viso labo yra kepinti žemės riešutai, tiesa?
"Sviestas sviestuotas" Istorija
Sėkminga jauna verslininke tapusi vilkaviškietė Dovilė Stonė niekada nelaikė savęs verslia ir net neketino užsiimti tokia veikla. Ko gero, perversmą Dovilės planuose padarė į jos gyvenimą studijų metais įsiveržusi veganiška filosofija bei mityba. Pati gaminti maistą labai mėgstanti mergina daug bandė ir eksperimentavo.
Pabandžiusi rasti šio produkto prekybos centruose, Dovilė nusivylė. Mat perskaičiusi etiketę pamatė, jog į „parduotuvinio“ riešutų sviesto sudėtį įeina daug cukraus, palmių aliejaus, hidrintų riebalų, kitų su sveika mityba nesiejamų ingredientų.
Nors pirmasis bandymas neprilygo dabartiniam, per kelerius metus ištobulintam receptui, vis dėlto riešutų sviestas išėjo skanus, labai aromatingas, traškios, neįprastos lietuvio gomuriui tekstūros. Pirmiausia Dovilė atrastu gaminiu skubėjo pavaišinti savo geriausią draugę, vėliau verslo partnere tapusią Mildą. Ji liko sužavėta.
Tačiau sau ir draugams riešutų sviesto pagamindavusi Dovilė tikrai nemanė, kad tai taps verslu. Pirmieji apie tai prakalbo būtent draugai, kurie prašydavo merginų pagaminti riešutų sviesto ir jų pažįstamiems bei artimiesiems.
- Kai niekas riešutų sviesto gamybos taip ir nesiėmė, nutarėme su Milda pačios pabandyti, - pasakojo Dovilė. - Pradėjom nuo visiško nulio, neturėjom nei verslo plano, nei pretenzijų ateičiai. Tiesiog eksperimentavome, su savo gaminiais vykome į parodas, muges.
Kai išgirdo daug pagyrų ir suprato, kad jų gaminami produktai turi perspektyvų rinkoje, merginos nusprendė imtis verslo rimtai. Tačiau būdamos studentės Dovilė ir Miglė neturėjo pinigų rimtesnėms investicijoms, o rizikuoti imti paskolą nedrįso.
Merginos labai tikėjo savo verslo perspektyva ir tuomet, kai nutarė dalyvauti Kauno savivaldybės projekte „Kauno startuoliai“, skirtam pradedantiems verslininkams. Jaunoms psichologėms, paruošusioms įtikinamą verslo planą ir išmaniai pristačiusioms savo produktą, nebuvo sunku pavergti komisijos širdis bei laimėti paramą verslui.
- Neturėjome ambicijų per pirmus metus savo produktu užkariauti pasaulį ar pasistatyti didžiulį fabriką, - pasakojo mažosios bendrijos „Sviestas sviestuotas“ direktorė D. Stonė. - Šio plano laikomės ir dabar.
Tačiau jau „išaugome“ pirmąsias patalpas, kuriose buvome įsikūrę, persikėlėme į keliskart didesnes. Dovilė pasakojo, kad pats riešutų sviesto gamybos procesas nėra ilgas. Bet labai svarbu pasirinkti kokybišką žaliavą. Todėl gavusios riešutų pavyzdžius verslininkės atidžiai juos apžiūri, ištiria skonines savybes.
Merginos susikūrusios receptūras ir kiekvienos rūšies riešutus skrudina skirtingai, kad būtų išlaikytas skonis, riebalų sudėtis. Vėliau riešutai trinami, kol iš jų išsiskiria riebalai ir drėgmė. Riešutų sviestas išfasuojamas ir iškeliauja vartotojams.
Anot verslininkės, riešutų sviestas gaminamas nedideliais kiekiais, pagal vartotojų užsakymus. Pagrindinė MB „Sviestas sviestuotas“ vertybė - produkto šviežumas, mat jokių konservuojančių medžiagų į gaminį nededama. Riešutų sviestą sudaro tik riešutai ir žiupsnelis druskos.
MB „Sviestas sviestuotas“ gamina 9 rūšių riešutų sviestą ir vieną sezoninį - „Kalėdinį“. Šiuo receptu Dovilė labai didžiuojasi, mat tokio pasaulyje negamina niekas. Sviestas gaminamas iš migdolų, anakardžių riešutų ir aguonų. Bene populiariausias iš visų - žemės riešutų sviestas. Jo išperkama daugiausiai, nes jis - pigiausias.
Kaune daug metų gyvenanti ir verslą plėtojanti Dovilė prisipažįsta, kad gimtajame Vilkaviškyje kol kas neturi verslo partnerių, prekiaujančių „Sviesto sviestuoto“ produkcija. Tiesa Šakiuose, iš kur kilusi jos kolegė Milda, riešutų sviesto jau seniai galima įsigyti.
Svajodamos apie savo verslo ateitį Dovilė ir Milda artimiausioje ateityje žada dar praplėsti savo gamyklėlę. Tačiau vis dažniau pagalvoja apie kavinukę, į kurią galėtų rinktis jų bendraminčiai, skanauti riešutų sviestą ir kitus patiekalus, kuriuose nėra gyvulinės kilmės produktų.
Receptų knygą „Veganiška virtuvė“ išleidusios, veganiškus receptus kuriančios ir į savo tinklalapį talpinančios draugės Kaune labai pasigenda vietų, kur galėtų rinktis bendraminčiai.
Prekės Ženklo Iššūkiai
Kaip pasakoja viena iš įmonės įkūrėjų Dovilė Stonė, su prekės ženklu „Sviestas sviestuotas“ jos dirba nuo 2014 metų: „Tais laikais, kai mes kūrėmės, riešutų sviestas buvo vadinamas riešutų sviestu, kaip visame pasaulyje yra peanut butter, ir niekam nekilo jokių klausimų dėl šito dalyko. Atitinkamai sukūrėme pavadinimą - mums jis pasirodė šmaikštus, lietuviškas posakis ir tiek. Dirbome sau ramiai, kol 2017 metais ES išleido direktyvą, kuri uždraudė vadinti augalinius produktus pieniškais žodžiais, pavyzdžiui, migdolų pienas, riešutų sviestas ir pan. Tada mes savo produkciją, kaip visi kiti gamintojai, pervadinome į riešutų kremą, bet pavadinimas „Sviestas sviestuotas“ liko, nes tai tiesiog yra prekės ženklas.
„Niekam tai nekėlė jokių klausimų, nieko netrikdė, kol dabar prieš šventes VMVT darė mūsų el. parduotuvės patikrinimą ir jiems užkliuvo ant pakuotės tas pavadinimas „Sviestas sviestuotas“, nepaisant to, kad po apačia aiškiai parašyta, kad tai anakardžių kremas, migdolų kremas ir šiaip nurodyta produkto sudėtis. Jų manymu, užrašas klaidina vartotojus, neva mes pardavinėjame karvės sviestą. Tad ir gavome nurodymą, kad turime neklaidinti vartotojų ir nuimti savo prekės ženklą“, - pasakojo ji.
Pasak D. Stonės, prekės ženklas „Sviestas sviestuotas“ yra registruotas ir patentuotas nuo 2016 m., tačiau naudojamas jau nuo 2014 m.: „Registravome,kai buvo galima vadinti riešutų sviestu, bet VMVT sako, kad nesvarbu, registruotas jis, ar ne“.
Įmonei nurodyta, kad prekės ženklą ji turi pasikeisti iki sausio 8. Tai reiškia, per tą laiką turime sukurti naują prekės ženklą, pakuotes, svetainę, iš esmės pradėti nuo nulio, o esame miniatiūrinis verslas - mums čia smūgis į paširdžius“, - kalbėjo D. Stonė.
VMVT Pozicija
VMVT teigia, kad įmonėms šis ES direktyvos reikalavimas nėra naujiena ir jos turėjo pakankamai laiko peržiūrėti savo gaminių ženklinimą.
„2017 metais Europos Teisingumo teismas priėmė sprendimą, draudžiantį augalinius maisto produktus vadinti atitinkamais pieno produktų terminais. Šis teisinis reglamentavimas galioja jau beveik treji metai ir maisto produktų gamintojams ši nuostata nėra naujiena, jie turėjo pakankamai laiko peržiūrėti savo gaminamų gaminių asortimentą ir pakoreguoti augalinės kilmės maisto produktų ženklinimą naudojant kitokius teisės aktuose siūlomus atitikmenis: xxx kremas, gėrimas, užtepas ar pan“, - teigiama VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės-valstybinė maisto produktų inspektorės Ritos Sadūnaitės atsiųstame komentare.
Ji taip pat primena, kad Europos Sąjungos (ES) reglamento Nr. 1169/2011 7 straipsnyje „Sąžininga informacijos teikimo praktika“ nurodoma, kad:
- Informacija apie maistą neturi klaidinti, visų pirma:
- dėl maisto produkto ypatybių, ypač jo pobūdžio, tapatumo, savybių, sudėties, kiekio, tinkamumo vartoti termino, kilmės šalies ar kilmės vietos, gamybos ar ruošimo būdo;
- priskiriant maisto produktui poveikį arba savybių, kurių jis iš tikrųjų neturi;
- darant užuominą apie ypatingas maisto produkto savybes, nors jos iš tikrųjų yra būdingos visiems tokiems panašiems maisto produktams, ypač specialiai atkreipiant dėmesį į tam tikrų sudedamųjų dalių ir (arba) maistinių medžiagų buvimą ar nebuvimą;
- naudojantis išvaizda, aprašomąja arba vaizdine medžiaga darant užuominą, kad maisto produkto sudėtyje yra tam tikras maisto produktas arba sudedamoji dalis, nors iš tikrųjų tame maisto produkte natūraliai esantis komponentas arba įprastai naudojama sudedamoji dalis yra pakeisti kitu komponentu ar kita sudedamąja dalimi.
- Informacija apie maistą turi būti tiksli, aiški ir vartotojui lengvai suprantama.
„Šiuo minimu atveju, nors gaminio pavadinimas neprieštarauja teisės aktams, nes produktas pavadintas riešutų kremu, tačiau maisto produkto ženklinimo informacija yra laikoma ne tik pavadinimas, bet visa ant maisto produkto pakuotės ar etiketėje teikiama informacija - tai su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotas prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis ir pan. Atsižvelgiant į tai, pripažinta, kad augalinės kilmės produkto ženklinimo etiketėje nurodytas prekės ženklas „Sviestas sviestuotas“ neatitinka aukščiau minėto Reglamento ir Europos Teisingumo teismo sprendimo nuostatų“, - komentuoja VMVT atstovė.
DĖMESIO. Visiems, kurie dar tik pradeda savo pažintį su riešutų sviestais, pirmiausia rekomenduojame išbandyti mūsų Klasikinį - patį pirmąjį, kurį pradėjome malti, todėl ištobulinome, kiek tik galėjome. Tai natūralus žemės riešutų sviestas be jokių pridėtinių riebalų ir saldiklių.