Kad ir kaip romantiškai, žaviai ir teisingai beskambėtų sezoninės virtuvės idėja, ne vien sezonai už lango padiktuoja tai, kas atsiduria ant mūsų šeimos valgomojo stalo.
Kartais tai būna tiesiog giliai iš vidaus kylantys norai: būna, kad vidury žiemos aš beprotiškai užsinoriu ledų ir šilauogių, būna, kad vidury vasaros verdu sočią šildančią sriubą.
Bet būna, kad pasiseka ir viskas supuola taip, kaip ir turėtų būti.
Pavasariui įsibėgėjant maišau didžiulį dubenį ryškiaspalvių salotų, nes širdis net dainuoja, kaip jų norisi!
Šiek tiek pavasario ir nuotaiką keliančių spalvų lėkštėje.
Na, o aš, ruošdama salotas tiesiog savaitės vidury, negalėjau nepagalvoti, kad ir artėjančių Velykų stalui jos puikiai tiktų.
Skanios, lengvos, gaivios, ryškios.
Avokadus pasistenkite išsirinkti tobulai sunokusius, kiaušiniai bus gardesni kaimiški, ryškiai geltonais tryniais, o štai kepant vištieną pagrindinė taisyklė vienintelė - neperkepkite, kad išliktų minkšta ir sultinga.
Maži pomidoriukai jau kur kas saldesni nei viduržiemį, žalios spalvos - taip pat kur kas daugiau.
Padažas, jis taip pat labai svarbus!
Šiek tiek improvizacijų virtuvėje taip pat dar turbūt niekad niekam nesukliudė, todėl grietinę galite keisti graikišku jogurtu, o jei padažo norite skystesnio - įpilkite ir šiek tiek raugintų pasukų.
Žoleles (šviežias arba džiovintas) taip pat rinkitės pagal skonį; padažą galite gardinti ne tik krapais, bet ir petražolėmis, bazilikais, čiobreliais.
Paprastas ir tuo pačiu tobulai subalansuotas amerikietiškas Ranch padažas tinka dar glėbiui skirtingų patiekalų pagardinti; todėl mūsų šaldytuvo durelėse tikrai neretai rastumėte ir indelį grietinės, ir stiklainėlį majonezo.
Kartais šiuo padažu gardinu salotas, tokias kaip šios, kitąkart tiesiog patiekiu indelyje su keptų bulvių, batatų ir morkų lazdelėmis.
Vištienos salotos su šonine
Nepakartojamas traškių salotų, kreminio avokado, traškių svogūnų, sultingų pomidorų ir, žinoma, šnypščiančios šoninės derinys - skonis tikrai įspūdingas.
Jis idealiai tinka įprastiems patiekalams ruošti, neaukojant to, kas svarbu.
Taip, turime omenyje kalorijas, kurios yra itin svarbios norint priaugti papildomos masės.
Ingredientai:
- 2 vištienos krūtinėlės (iš anksto paruoštos)
- 4 šoninės gabalėliai
- 1 didelis avokadas
- 1/3 puodelio švelnaus čederio sūrio
- 1 nedidelės salotos
- ½ svogūno
- ½ pomidoro
- 4 šaukštai Cezario salotų padažo
Paruošimo eiga:
- Pirmiausia paruoškite šaltus ingredientus - supjaustykite iš anksto paruoštą vištienos krūtinėlę, didelį avokadą, perlines salotas ir pomidorą mažais gabalėliais.
- Supjaustykite svogūną griežinėliais ir viską sudėkite į didelį dubenį.
- Supjaustykite šoninės gabalėlius nedidelėmis juostelėmis arba kubeliais (priklausomai nuo to, ką labiau mėgstate) ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus.
- Į likusius salotų ingredientus sudėkite iškeptą šoninę ir gausiai užpilkite Cezario salotų padažu ir viską gerai išmaišykite.
Kitas receptas
Padažas:
- 4 valg. š.
- 1 arb. š.
- ½ arb. š.
- ½ arb. š.
- ½ arb. š.
- ¼ arb. š.
- ¼ arb. š.
- ¼ arb. š.
- 2 arb. š.
- 2 valg. š.
- 2-3 valg. š.
- ½ arb. š.
- ½ arb. š.
- ¼ arb. š.
- ¼ arb. š.
- ¼ arb. š.
- Paruoškite padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
- Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
- Vištos krūtinėlę nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Alyvuogių aliejų sumaišykite su visais prieskoniais.
- Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Paruoškite salotas. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Šoninę paskrudinkite sausoje keptuvėje iki traškumo, nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir pasmulkinkite. Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Pomidorus perpjaukite perpus. Raudonąjį svogūną smulkiai sukapokite. Avokadą perpjaukite perpus, kiekvieną puselę supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Į dubenėlius paskirstykite salotas. Ant viršaus gražiai išdėliokite kitus produktus: skrudintą šoninę, kiaušinius, avokadus, pomidorus, vištieną.
- Apšlakstykite salotas paruoštu padažu, apiberkite grūstais juodaisiais pipirais.
Salotos su kepta vištiena ir avokadais
Jūsų dėmesiui - naujos mėgstamiausios mano salotos.
Sultinga ir aromatinga kepta vištiena, avokadai, saldūs mangai, raudonieji svogūnai, feta, kedro riešutai ir mano mėgstamiausias medaus ir garstyčių padažas - visa tai susijungia į neįtikėtinai skanią visumą.
Vištienai puikaus skonio suteikia SANTA MARIA apelsininiai pipirai.
Man labai patinka šis apelsinais ir imbierais kvepiantis prieskonių mišinys, kuris jau yra ir su druska, ir su pipirais, ir dar su keliais aromatingais priedais, tad labai patogu akimirksniu suteikti puikaus skonio vištienai ar žuviai.
Ingredientai:
- 1 a.š.
- 2 v.š.
- 3 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
- Vištieną sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
- Vištieną dedame į įkaitintą keptuvę ir apskrudiname po 3 minutes iš abiejų pusių, tuomet sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame dar 10 minučių.
- Iškepusiai vištienai leidžiame pastovėti kambario temperatūroje 5 minutes, tuomet supjaustome juostelėmis. Kepant tokiu būdu vištiena bus itin sultinga, ne sausa.
- Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
- Į lėkštes dedame nuplautas ir būtinai nusausintas salotas, avokado, mango, vištienos ir svogūnų juosteles.
- Apšlakstome paruoštu padažu.
Reklama sukurta bendradarbiaujant su SANTA MARIA.
Sočios ir maistingos avokadų ir keptos vištienos salotos - puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.
Jas ruošiant nereikės nei kepti, nei virti.
Avokadų ir keptos vištienos salotų gaminkite didesnę porciją - kad visiems užtektų.
Gaminimo eiga:
- Avokadą išskobkite ir supjaustykite kubeliais.
- Į lėkštę sudėkite plėšytus salotų lapus, dėliokite pjaustytą avokadą.
- Pomidorus pjaukite pusiau ir sudėkite į lėkštę. Šalia dėliokite smulkintą vištieną.
- Svogūną supjaustykite juostelėmis, petražolę susmulkinkite. Užpilkite IKI alyvuogių aliejumi, actu ir pagardinkite cukrumi, druska bei pipirais. Išmaišykite.
Vištienos, avokado ir agurko salotos
3-4 porcijoms reikės:
- 2 keptų vištienos krūtinėlių
- 2 didesnių avokadų
- 0,5 ilgavaisio agurko
- 150 g plonų šaltai rūkytos šoninės juostelių
- 1 saujos susmulkintų svogūnų laiškų
- 1 saujelės susmulkintos šviežios petražolės arba krapų
- 1 didelės virtos kukurūzo burbuolės
Padažui:
- 3 valg. š. citrinos sulčių
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 0,5 arb. š. druskos
- 3 žiupsnelių šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Įkaitiname keptuvę ant aukštesnės vidutinės ugnies, sudedame šoninės juosteles (kiek telpa į keptuvę) ir kepami iš abiejų pusių, kol gerai apskrunda. Tada dedame ant popierinio rankšluosčio. Taip iškepame visas šoninės juosteles ir paliekame atvėsti.
- Padažas - padažui skirtus ingredientus sumaišome viename indelyje ir atidedame į šalį.
- Agurką perpjauname pailgai perpus ir supjaustome griežinėliais.
- Vištienos krūtinėlę supjaustome arba suplėšome nedideliais gabalėliais.
- Nuo kukurūzo burbuolės nupjauname kukurūzų grūdelius (galite palikti didesnius sujungtus grūdelių gabalėlius).
- Atvėsusias šoninės juosteles supjaustome mažais gabalėliais.
- Avokadus perpjauname perpus, supjaustome didesniais gabalėliais.
- Visus salotų ingredientus sudedame į vieną didelį dubenį, apipilame padažu ir lengvai išmaišome. Iškart patiekiame.
Jeigu nežinote, iš kur gauti kukurūzo burbuolę, dėl to galite nesukti galvos.
Kukurūzo burbuolę galima pakeisti 4 valg. š. konservuotų kukurūzų.
Na, ir jei nesinori kepti šoninės, vietoje jos dėl traškumo galite įdėti traškių batono kubelių.
Kad ir kaip paruošite - šios salotos labai gardžios!
Greitas receptas
Darbo dienomis dažnai trūksta laiko pasirūpinti sveiku ir maistingu maistu, todėl ieškome greitų ir paprastų receptų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir užtikrintų reikiamą energiją darbui.
Vištienos paruošimas:
Vištienos krūtinėles gerai nuplaukite, nusausinkite, šiek tiek pamušite, kad būtų lygesnės ir greičiau iškeptų.
Pabarstykite druska, pipirais ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir kepkite vištieną ant vidutinės ugnies apie 4-5 minutes iš abiejų pusių, kol ji bus visiškai iškepusi ir viduje nebe raudona.
Salotų paruošimas:
Tuo tarpu, kol vištiena kepa, pasiruoškite salotų bazę.
Avokadą supjaustykite pusiau, išimkite kaulą, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
Salotų surinkimas:
Į didelę salotų dubenį sudėkite rukolos lapus, avokado griežinėlius, smulkintą svogūną ir granatų sėklas.
Vištienos pjaustymas ir salotų apdorojimas:
Iškepusią vištieną supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į salotų dubenį.
Patiekimas:
Salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, šiek tiek pagardinkite druska ir pipirais.
- Iš anksto paruoškite vištieną: Jei turite laiko vakarėjančią dieną, galite iš anksto paruošti vištieną ir laikyti ją šaldytuve.
- Naudokite šviežius ingredientus: Šios salotos geriausiai skonis, kai naudojami švieži ir kokybiški ingredientai, ypač avokadai ir salotos.