pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pirma Salotos Ar Sriuba: Receptai Ir Patarimai

Sriuba - naudingas patiekalas, kurį vaikystėje mums virdavo tėvai, o dabar mes ją verdame savo vaikams. Sveikas vaikas gali užaugti ir be sriubos. Vis dėlto kartais ji būna vienintelis karštas mažylio patiekalas. Sriubos istorija mena labai senus laikus. Ją valgė dar pirmykščiai žmonės.

Maždaug 5 tūkst. m. prieš mūsų erą buvo išrasti keraminiai indai, tinkantys virti sriubai, ir nuo to laiko jos virimo technologija nelabai pasikeitė. Iki XVII a. buvo valgomos tirštos - tepamos ant duonos - sriubos, o vėliau, kai buvo išrastas šaukštas, išpopuliarėjo skystos sriubos. Kiekviena šalis turi savo sriubų gaminimo tradicijas. Sriubos gali būti tirštos arba skystos, karštos arba šaltos.

Lietuvoje sriubos dažniausiai yra karštas patiekalas. Taip nutiko dėl klimato ypatumų - šalyje būna daugiau šaltų dienų - todėl šilta sriuba yra ne tik maistas, bet ir būdas sušilti. Vasarą populiarios šaltos sriubos, pavyzdžiui, šaltibarščiai, ir saldžios sriubos iš vaisių. Sriuba - vertingas patiekalas, tačiau jeigu vaikas jos nemėgsta, nenori valgyti, per prievartą maitinti nereikėtų. Išbandyti vertėtų tirštą trintą daržovių sriubą, kuri puikiai tinka net ir kūdikiams. Ją galima duoti kaip košytę.

Esame pratę valgyti tris patiekalus - sriubą, antrąjį patiekalą ir desertą. Tai nėra gerai, ypač vaikui, nes suvalgęs sriubą mažylis užpildo skrandį ir neretai atsisako mėsos. Tad reikėtų nuo pat mažų dienų formuoti tinkamus mitybos įpročius ir sriubą patiekti tik su daržovėmis. Geriausiai, jei vaikas pirmiausia suvalgytų daržovių salotų, paskui - sriubos. Tačiau jeigu pastebite, kad suvalgęs daržoves vaikas sriubos nebenori, pasiūlykite iš pradžių jos, o vėliau - daržovių salotų.

Dažniausiai esame pratę sriubą valgyti per pietus, tačiau ji nebūtinai turi būti pietų patiekalas - gali būti patiekiama vakarienei arba pusryčiams. Kadangi sriuba dažniausiai yra šilta, rudenį ir žiemą ji puikiai sušildo organizmą. Ypač ji rekomenduojama mokyklinukams, nes neretai tai būna vienintelis šiltas vaiko patiekalas per dieną.

Jeigu mažylis jų nemėgsta, trintoje sriuboje jų nepastebi ir suvalgęs jos gauna daržovių dienos normą. Verdant sultinį ar sriubą su mėsa, pirmąjį nuovirą rekomenduojama nupilti, tačiau šio patarimo laikosi ne visi. O vertėtų, ypač verdant sriubą vaikui. Verdant sultinį galima nenupilti pirmojo vandens, jeigu vaikutis ką tik persirgo kokia nors liga, nes sultinys teikia jėgų ir energijos. Tad purinų žala šiuo atveju yra mažesnė blogybė už tokio sultinio suteikiamą naudą vaiko organizmui.

Galima sriubą virti ir be mėsos, tuomet, kad vaikas gautų reikiamą riebalų kiekį, į pravėsusią sriubą rekomenduojama įpilti šaukštą aliejaus. Ko gero, neįsivaizduojame daržovių sriubos be morkų. Morkose, kaip ir kitose rausvose daržovėse, gausu likopeno - nuo vėžio saugančios medžiagos. Ši medžiaga gausiau išsiskirs ir lengviau pateks į organizmą, jeigu morkos bus šiek tiek pakepintos. Ne tik morkas, bet ir pomidorus prieš verdant rekomenduojama šiek tiek apkepti.

Anksčiau, kad sriuba būtų kaloringesnė, į ją buvo dedama sviesto. Kadangi šiuolaikiniams vaikams kalorijų ir taip pakanka, sviesto dėti į sriubą nėra reikalo. Jeigu norisi ją balinti, galima į išvirtą sriubą įdėti šiek tiek grietinės; jeigu vaikas turi antsvorio - natūralaus jogurto.

Atrodytų, mažas vaikas turėtų valgyti viską, ką mama išverda. Tačiau net ir pats mažiausias žmogutis turi estetikos jausmą ir gali nevalgyti neišvaizdžiai patiekto maisto. Ypač vaikai nemėgsta nuo kruopų papilkėjusios sriubos. Todėl jeigu verdate perlinių kruopų sriubą, pirmiausia išvirkite kruopas, nupilkite vandenį, įpilkite šviežio vandens ir toliau virkite. Tuomet sriuba atrodys estetiškiau ir mažylis mieliau ją valgys.

Mamos internete dalijasi mintimis, kad vaikui nereikia duoti duonos, nes ji nėra naudinga organizmui ir skatina vaiko nutukimą. Tačiau, pasak dietologės Žanos Antonovos, duonos bijoti nereikia, o juoda duona ypač naudinga tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmui. Rekomenduojama nuo mažens vaiką pratinti daržovių sriubą valgyti su juoda duona, kuri teigiamai veikia virškinamąjį traktą.

Verdant sriubą vaikui reikėtų ją pagardinti natūraliais prieskoniais - svogūnu, česnaku, galima įmesti juodąjį pipirą. Druskos galima įberti labai mažai arba neberti išvis. Kuo mažesnis vaikas, tuo mažiau aštri sriuba turėtų būti. Į vaikui verdamą sriubą geriau nedėti sultinių kubelių, gatavų sriubos prieskonių, nes juose gausu druskos ir kitų komponentų, sintetinių priedų, galinčių sukelti alergiją.

Pieniškos sriubos vaikų mėgstamiausios, ypač jeigu išvirtos su makaronais. Šios sriubos gali būti puikus kalcio šaltinis mažiesiems. Vaikai neretai nemėgsta gerti pieno, o pienišką sriubą pasigardžiuodami suvalgo. Pieniška sriuba vaiką galima maitinti ryte, per pietus arba vakare. Ją galima šiek tiek pasūdyti ir pasaldinti, tačiau nei druska, nei cukrumi piktnaudžiauti nereikėtų.

Jeigu vaikutis alergiškas pieno cukrui - laktozei, galima nusipirkti pieno be laktozės ir palepinti jį pieniška makaronų sriuba. Verdant sriubas vaikams nereikia vadovautis savo skoniu, nes vaikai valgo tokį maistą, prie kurio yra nuo mažens pripratinami.

Receptai

Šilta Trinta Žalumynų Sriuba Su Garinta Krūtinėle

4 porcijos

  • 1/4 brokolio
  • ¼ cukinijos
  • Sauja (50g) špinatų
  • Šakelė bazilikų arba krapų
  • 1 minkštas avokadas
  • ½ morkos
  • 5-6 cm poro
  • Druskos pagal skonį
  • Ne vegetarams į sriubą tiks paukštienos krūtinėlės gabaliukai.

Gaminimo eiga:

  1. Visas daržoves sudėti į plakiklį, užpilti 300 ml karšto vandens ir suplakti apie 40 sekundžių.
  2. Išpilstyti į lėkštes, puošti žalumynais, paukštienos garinta krūtinėle (gali būti ir šalta).
  3. Jei valgysite sriubą su mėsa, duona jau netiks.

Žirnių Sriuba

Ingredientai:

  • 1,5 litro gero naminio sultinio
  • 150 g. skaldytų geltonųjų žirnių
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 saliero stiebas
  • 1 morkos
  • 3 bulvės
  • 100 g. rūkytos šoninės
  • 1-2 š. sviesto
  • 1-2 lauro lapeliai
  • 2 žirneliai kvapniųjų pipirų
  • 1 a.š. džiovinto mairūno
  • 2 š. smulkintų plačialapių petražolių

Gaminimo eiga:

  1. Puodą, kuriame virsime sriubą dedame ant vidutinės mažos ugnies, kad įkaistų.
  2. Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir salierą, morką sutarkuojame burokine tarka.
  3. Žirnius kelis kartus praskalaujame šaltame vandenyje ir paliekame ant sietelio, kad nuvarvėtų.
  4. Kai puodas įkais dedame kubeliais pjaustytą šoninę ir leidžiame riebaliukams iš lėto tirpti, jeigu šoninė nėra labai riebi, įdedame vieną šaukštą sviesto.
  5. Šoninei apskrudus dedame antrą šaukštą sviesto kartu su svogūnais, česnaku, salieru ir morkom.
  6. Viską išmaišome ir po poros minučių suberiame džiovintą mairūną, kvapniuosius pipirus ir lauro lapą, puodą uždengiame dangčiu.
  7. Šiame sriubos virimo etape ir įvyks didžioji magija. Viską kepiname labai lėtai, retkarčiais pamaišant, jokiu būdu neleidžiant apskrusti, jeigu jau taip nutiko, mažinam ugnį. Daržoves su šonine kepinam apie 15-20 minučių.
  8. Tuomet beriame žirnius, pamaišome, leidžiame truputį sušilti ir pilame sultinį. Viskam užvirus būtinai nugraibome paviršiuje susidariusias putas, tą darome visuomet verdant bet kokią sriubą ar troškinį.
  9. Dabar uždengiame dangtį, sumažiname ugnį, kad sriuba tik vos vos kunkuliuotų ir paliekame virti apie 40-50 minučių, nepamiršdami kas 10-15 minučių pamaišyti.
  10. Kai žirniai bus beveik išvirę, tai matysis, o ir paragauti galima, dedame kubeliais pjaustytas/ laužytas bulves ir verdame dar apie 15 minučių arba kol išvirs bulvės.
  11. Sriubai baigus virti išjungiame ugnį, supilame balto vyno actą arba citrinos sultis, pamaišome ir uždengus leidžiame pailsėti, bent 10-15 minučių.
  12. Tuomet ragaujame ir gardiname druska, pipirais.

Pastabos:

  1. Žirnių sriubai aš dažniausiai naudoju namuose virtą kiaulienos sultinį, mano nuomone jis tinka geriausiai, nes skonis sodrus ir stipresnis nei kitų, bet puikiai tiks vištienos ar daržovių, vienintelė sekmės paslaptis ir sąlyga, tai geras naminis sultinys.
  2. Bulvių sriubai aš nepjaustau, aš jas laužau, tai yra: jeigu bulvė didelė, perpjaunu per pusę ir peilio pagalba išlaužau mažesniais gabalėliais.
  3. Sriuboms, padažams ar troškiniams, kai receptas reikalauja rūkytos šoninės, aš naudoju plonai pjaustytą itališką "pancetta tesa", nes ji turi mažai riebaliuko, o skonis nėra toks intensyvus kaip lietuviškos šoninės.

Šildanti Morkų Sriuba

4 porcijos

  • 2 vnt. morkų (280g), kubeliais ar šiaudeliais
  • 1 vnt. didelio svogūno (120g), smulkiai
  • 2 skilt. česnako (10g)
  • 40 g imbiero šaknies
  • 200 g raudonųjų lęšių
  • 5-6 džiovinti saulėje pomidorai (ne aliejuje)
  • 1/2 čili pipiro (arba džiovintų miltelių)
  • 400-600 g vandens
  • 1 š kokoso aliejaus
  • druskos pagal skonį

Pagardinti galima kokosų pienu, pabarstyti kanapių sėklomis arba daigais, kapotais žalumynais. Prastesnis variantas - vos užtarkuoti kietojo sūrio, nes tai produktai tinkantys žiemai. O visai ne koks pasirinkimas - gardinti grietine ar jogurtu.

Gaminimo eiga:

  1. Susmulkintus svogūnus ir morkas pakepti ant kokoso aliejaus 1min.
  2. Suberti lęšius, imbierą, čili (galima supjaustyti kubeliais), džiovintus pomidorus, įpilti vandens ir virti 18min.
  3. Perpilti viską į plakiklį, sudėti česnakus, druskos ir nepilną minutę suplakti.

Šaltibarščiai

Ingredientai:

  • Burokėliai: 1.00 vnt.
  • Agurkai: 1.00 vnt.
  • Ridikai: 4.00 vnt.

Gaminimo eiga:

  1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais.
  3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos.
  4. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius - griežinėliais.

Salotų Receptai

Šiuolaikinės salotos dažnai ne tiek skanios ir naudingos, kiek brangios ir madingos, stebinančios netikėtais deriniais, o jų skonis vis tiek panašus į tūkstančio salotų prieš tai. Neapsigaukite, aš išties labai mėgstu salotas, bet tas visuotinis manymas, kad jos ir tik jos padeda lieknėti, o be salotų organizmui beveik nieko daugiau ir nereikia, pridaro daugiau žalos nei naudos.

Ir nesuklydo, pasirodo, salotų derinimas su sriubomis yra puikiai svorį mesti padedantis, žarnynui švelnus sprendimas. Man tikrai pritartų ir Holivudo žvaigždžių treneris Joel Harper, kuris neseniai aiškino apie sriubų naudą: jų skystis padeda virškinimui, nesunkiai pasišalina, padeda atsikratyti užkandus salotų dažnai pasireiškiančio išpampimo ir numesti svorio.

Naršydama sveikų ir nekaloringų sriubų receptų, radau amerikiečių atliktą apklausą, parodžiusią, kad prieš pagrindinį pietų valgymą užkrimtus salotų, pagrindinio patiekalo kalorijos deginamos 12 proc. efektyviau. O ir kimšti norisi mažiau. Užtat pirma suvalgius sriubos, paskui sukremti 20 proc. mažiau kalorijų.

Bulvių Salotos

Ingredientai:

  • Išvirtos neluptos bulvės
  • Varškės kremas
  • Garstyčios
  • Citrinos sultys
  • Svogūnas
  • Bazilikas
  • Druska, pipirai

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus.
  3. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką.
  4. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį.
  5. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Salotos Su Apelsinais Ir Ožkų Sūriu

Ingredientai:

  • Apelsinai: 2.00 vnt.
  • Salotos: 1.00 vnt.
  • Balzaminis padažas 2.00 arbat. š.
  • Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų ir 1 arbat. š.
  • Medus: 1.00 arbat. š.
  • Grūdėtosios garstyčios (užpilui) 1.00 arbat. š.

Gaminimo eiga:

  1. Giliame dubenyje sumaišykite riešutus, kriaušes, apelsinus, ožkų pieno sūrį ir po truputį krėskite į išskobtas apelsinų puseles.

Salotos Su Avokadais Ir Krevetėmis

Ingredientai:

  • Avokadai: 1.00 vnt.
  • Krevetės
  • Salotos
  • Citrinos sultys

Gaminimo eiga:

  1. Avokadus perpjaukite išilgai pusiau, išimkite kauliukus, šaukštu išskobkite dalį minkštimo. Minkštimą iškart supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Gatavas salotas išdėliokite į avokadų puseles, papuoškite žalumynais ir likusiomis krevetėmis.