Pasibaigus Velykoms, dažnai lieka nemažai virtų kiaušinių. Jei mintis valgyti juos vienus nebedžiugina, siūlome išeitį - pagaminti skanią ir greitą kiaušinių sriubą. Taip pat, sužinokite, kaip panaudoti likusius virtus kiaušinius gaminant įvairius patiekalus - nuo gaivių salotų iki sočių gurmaniškų kukulių ir net saldumynų.
Kiaušinių Sriuba su Miso Pasta ir Daržovėmis
Šis receptas leis jums pasigaminti ne tik skanią, bet ir sveiką sriubą, panaudojant turimus ingredientus.
Ingredientai:
- 1 v. š. miso pastos (arba pagal skonį)
- 1 l sultinio (gali būti iš kubelio)
- 3 kiaušinių
- 1 kininio kopūsto („pak choi“) gūžės
- 1-2 skiltelių česnako
- aitriosios paprikos pagal skonį
- poro arba svogūno
- 3-5 pievagrybių
- šlakelio sojų padažo
- šlakelio žuvų padažo
- šlakelio acto
- aliejaus kepti
- papuošti - smulkintų svogūnų laiškų
Gaminimo Eiga:
- Pasiruoškite sultinį. Miso pastą išmaišykite su šiek tiek virinto vandens, supilkite į sultinį.
- Puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintą česnaką, aitriąją papriką, žiedais pjaustytą porą. Po minutės dėkite pjaustytus pievagrybius.
- Kai pievagrybiai apkeps, supilkite sojų, žuvų padažą, sultinį.
- Neleiskite užvirti, kai pradės burbuliuoti, išjunkite kaitrą ir sudėkite pjaustytus kininius kopūstus. Galite supjaustyti išilgai per pusę.
- Kiaušinius įmuškite į atskirus puodelius.
- Atskirame dideliame puode užvirkite vandenį. Pilkite acto ir išsukite vandenį ratu. Į vidurį atsargiai supilkite kiaušinį.
- Virkite iki 2 minučių. Geriausia pirmą kartą virti kiaušinius atskirai, vėliau, kai įgysite praktikos, pavyks išvirti iškart kelis viename puode.
Ką Reikia Žinoti Apie Virtus Kiaušinius?
Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušinius dera šį tą žinoti. Kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve - iki 3 parų.
Idėjos, Kaip Panaudoti Likusius Virtus Kiaušinius
Likusius po švenčių virtus kiaušinius panaudoti taip pat galima labai įvairiai: gaminant mišraines, salotas ar netgi įmaišant į kotletų masę, įvairias užtepėles. Virtais kiaušiniais galima gardinti tiek sočius karštus patiekalus, tiek šaltus užkandžius. Žinoma, vienas populiariausių patiekalų iš virtų kiaušinių - įdaryti kiaušiniai.
Šis patiekalas ne tik greitai pagaminamas, bet ir labai skanus. Be to, ruošiant jį galima laisvai improvizuoti. Kiaušinius derinti su saulėje džiovintais pomidorais, kaparėliais, įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis, viską pagardinti majonezu, jeigu norite šį patiekalą pagaminti liesiau - naudokite natūralų jogurtą.
Virti kiaušiniai puikiai tinka ir ruošiant sumuštinius ar pusryčių tortilijas. Jas galite gaminti su kiaušiniais, žalumynais, daržovėmis, įvairiausia mėsa - tortilijoms puikiai tinka tiek kumpis, tiek nuo Velykų likusi kepta višta. Jeigu norite - į vidų galite įdėti ir tarkuoto sūrio.
Tortilijos su Kiaušiniais ir Avokadais
Gardus ir greitas būdas panaudoti virtus kiaušinius.
Ingredientai:
- Tortilijos lakštai
- Avokadai
- Kiaušiniai
- Špinatų lapai
- Tarkuotas sūris
- Salsos padažas
Gaminimo Eiga:
- Avokadus supjaustykite kubeliais, o kiaušinius - griežinėliais.
- Tortilijas padenkite salsos pažadu.
- Vienoje pusėje sudėkite visus produktus: avokado kubelius, kiaušinių griežinėlius, špinatų lapus, tarkuotą sūrį.
- Perlenkite tortilijos lakštus pusiau.
Faršo Kukuliai su Kiaušiniais
Sotus ir gurmaniškas patiekalas, puikiai tinkantis pietums ar vakarienei.
Ingredientai:
- Faršas
- 8 kietai virti kiaušiniai
- 3 kiaušiniai (plakinys)
- Miltai
- Džiūvėsėliai
- Prieskoniai (pagal skonį)
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Faršą sudėkite į dubenį ir suberkite prieskonius. Jei norite, galite naudoti ir kitus mėgstamus prieskonius. Viską išmaišykite ir suformuokite 8 faršo paplotėlius.
- Į kiekvieną jų įdėkite po kietai virtą kiaušinį ir apgaubkite mėsa - lyg gamintumėte cepelinus!
- Atskirame dubenėlyje išplakite 3 kiaušinius.
- Imkite faršo kukulį, apvoliokite jį kiaušinio plakinyje, tuomet miltuose, vėl kiaušiniuose ir galiausiai džiūvėsėliuose.
Įdaryti Kiaušiniai su Saulėje Džiovintais Pomidorais
Greitai pagaminamas ir labai skanus užkandis.
Ingredientai:
- Kietai virti kiaušiniai
- Saulėje džiovinti pomidorai
- Krienai
- Majonezas
- Druska
- Pipirai
Gaminimo Eiga:
- Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius.
- Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais.
- Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
Salotos su Kiaušiniais ir Salierais
Gaivios ir maistingos salotos.
Ingredientai:
- Kietai virti kiaušiniai
- Salierai
- Jogurtas
- Garstyčios
- Prieskoniai
Gaminimo Eiga:
- Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais (nesistenkite pjaustyti tolygiai - kuo grubiau supjaustysite, tuo bus skaniau).
- Smulkiai supjaustykite salierus ir kartu su kiaušiniais suberkite į dubenį.
- Sumaišykite jogurtą su garstyčiomis bei prieskoniais ir įmaišykite padažą į salotas.
Sausainiai su Virtais Kiaušiniais ir Šokoladu
Netikėtas, bet skanus desertas.
Ingredientai:
- Kambario temperatūros sviestas
- Rudas cukrus
- Vanilės ekstraktas
- Virti kiaušiniai
- Druska
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Šokolado plytelė
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Į elektrinį maišytuvą sudėkite kambario temperatūros sviestą bei rudąjį cukrų ir maišykite apie 2 minutes, kol tešla taps puri.
- Supilkite vanilės ekstraktą, smulkiai pjaustytus virtus kiaušinius (taip, virtus!) ir maišykite toliau.
- Tuomet suberkite druską, miltus, kepimo miltelius, dar pamaišykite ir į gautą tešlą suberkite smulkiai supjaustytą ar sutarkuotą šokolado plytelę.
Rūgštynių Sriuba su Kiaušiniais (Senovinis Receptas)
Šį receptą paveldėjau iš mamos. Tai puikus būdas panaudoti kiaušinius ir mėgautis sezonine sriuba.
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia atskirai verdi 3-4 kiaušinius (pagal tai, kokia šeima ir kiek porcijų reikės).
- Kol jie verda, eini į daržą, prisiskini rūgštynių, gerai jas nuplauni.
- Užkaitai puodą sriubai, sumeti šiaudeliais supjaustytas bulvytes, morką.
- Kai kiaušiniai išverda, juos smulkiai supjaustau ir sumetu dar pervirti su bulvytėmis, morkomis ir sviestuku.
- Išeina skanus sultinys. Karštą vasaros dieną galima rūgštynių sriubą ir šaltą valgyti. Bet skaniausia ji - karšta.