Agurkai - puikus pasirinkimas vasaros sezonui, kai norisi gaivaus ir lengvo maisto. Ši daržovė pasižymi ne tik maloniu skoniu, bet ir daugybe naudingų savybių. Sužinokite, kodėl verta įtraukti agurkus į savo mitybą ir kokią naudą jie gali suteikti jūsų sveikatai.
Agurkai - vertingas skysčių šaltinis
Visada svarbu gauti pakankamą kiekį skysčių. Dalį išgeriame vandens pavidalu, o dalį gauname su maistu. Agurkai - puikus skysčių šaltinis, viename agurke yra net apie 95 proc. vandens. Paskaičiuokime: suvalgę 5 trumpus agurkus, kurių kiekvienas sveria apie 100 g, gauname beveik pusę litro vandens. Be to, jis pasisavinamas geriau nei vandentiekio vanduo ir dar kupinas vertingų medžiagų.
Mažai kaloringas, bet sumažina alkį
Viename vidutiniame, trumpame agurke yra tik 15 kalorijų. Tai reiškia, kad kilogramas agurkų turi vos 150 kalorijų. Žmonės, valgantys daugiau vertingų maisto produktų, kurių kaloringumas mažas, lengviau numeta svorio. Nors agurkas skaidulų turi nedaug, bet pripildo skrandį, suteikia malonų traškaus kramtymo jausmą ir tokiu būdu sumažina alkį bei pratęsia sotumą.
Agurkai - vitaminų ir vertingų medžiagų šaltinis
Ši daržovė - vertingų medžiagų šaltinis. Agurkai - lengvai virškinami. Tai - lengvas maistas bei garnyras net ir tiems, kurių virškinimo traktas paskelbęs streiką. 5 trumpi agurkai jūsų organizmui suteiks visos paros vitamino K reikiamą kiekį. Valgydami šią daržovę gausite vitaminų B ir C kartu su tokiais mineralais: variu, fosforu, kaliu, magniu.
Agurkai gali atitolinti lėtines ligas
Agurkai gali sumažinti uždegiminius procesus ir atitolinti lėtines ligas. „Ši daržovė turi unikalų rinkinį antioksidantų, įskaitant flavonoidus, lignanus ir triterpenus. Jie ne tik apsaugo ląsteles, bet ir sumažina uždegimą, susijusį su artritu ir kitomis lėtinėmis ligomis. Agurkuose esančios medžiagos gali padėti sustiprinti antioksidacines organizmo funkcijas vyresniems suaugusiems žmonėms“, - sako V. Kurpienė. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad agurkai sustiprina antioksidantų funkcijas vyresnio amžiaus suaugusiesiems, įskaitant glutationo ir vitamino E gamybą bei mažo tankio lipoproteinų (MTL) oksidaciją.
Agurkai mažina tinimą ir spartina medžiagų apykaitą
Nėščiosioms agurkai gali padėti sumažinti tinimą. Agurkai yra natūralus diuretikas, todėl nors ši daržovė yra kupina vandens, tačiau neleidžia organizmui kaupti perteklinių skysčių. Agurkai palengvina tuštinimąsi ir neleidžia viduriams užkietėti. Tai aktualu ir sėdimą darbą dirbantiems, ir nėščioms moterims, ir vyresniems žmonėms.
Maistinė agurkų vertė
Agurkai, šios traškios cilindro formos daržovės, turi įspūdingą maistinę vertę, nepaisant to, kad juose yra daug vandens ( apie 95 %). Tačiau ši praskiesta sudėtis, palyginti su kitomis daržovėmis, smarkiai riboja jų maistingumą. 100 g porcijoje yra tik 15 kalorijų, 0,7 g baltymų ir 3,6 g angliavandenių, o vitaminų kiekis yra minimalus. Nors agurkuose yra nedidelis kiekis vitamino K, kalio ir mangano, šie kiekiai yra nepakankami, kad reikšmingai prisidėtų prie kasdienių mitybos poreikių tenkinimo. Dėl mažo kaloringumo agurkai yra tinkami svoriui reguliuoti, tačiau jų, kaip pagrindinio maistinių medžiagų šaltinio, mityba būtų nepakankama.
Maistinė agurkų vertė vienoje stiklinėje:
Maistinė medžiaga | Kiekis |
---|---|
Kalorijos | 16 kcal |
Baltymai | 1 g |
Riebalai | 0 g |
Ląsteliena | 1 g |
Angliavandeniai | 4 g |
Vitaminas C | 14% RPN |
Vitaminas K | 62% RPN |
Magnis | 10% RPN |
Kalis | 13% RPN |
Manganas | 12% RPN |
Galimas neigiamas agurkų poveikis
Agurkų augaluose natūraliai egzistuoja kartūs junginiai, vadinami cucurbitacinais, kurie yra gynybos nuo plėšrūnų mechanizmas. Šių biologiškai aktyvių junginių paprastai būna daugiausia laukinėse veislėse, tačiau dėl genetinių mutacijų arba aplinkos poveikio šie junginiai kartais gali atsirasti kultūriniuose agurkuose. Jautriems asmenims agurbitacinai gali sukelti didelių virškinimo sutrikimų, įskaitant skrandžio skausmą, pykinimą, viduriavimą ir vėmimą. Šie junginiai trikdo normalius virškinimo procesus, dirgindami žarnyno gleivinę ir sutrikdydami žarnyno floros pusiausvyrą.
Rauginti agurkai - mažais kiekiais
Dietistė akcentuoja, kad raugintos daržovės neturėtų pakeisti šviežių. Raugintose daržovėse esanti druska, vartojama dideliais kiekiais, gali kenkti turintiems aukštą kraujospūdį, polinkį į tinimus, mažiau judantiems. Tad raugintus gaminius valgyti reikėtų dažnai, bet tik mažais kiekiais, pavyzdžiui, po vieną, šalia kitų šviežių daržovių ar patarkuotą naudoti padažui. Taip bus daug naudos ir mažai žalos. „Beje, tenka girdėti, kad žmonės sako, jog rauginti ir marinuoti agurkai yra tas pats. Tai - netiesa. Marinuotos daržovės yra mažiau vertingos, nei raugintos. Rekomenduoju vengti pirktinių marinuotų daržovių, nes jose - dideli cukraus, druskos ir spirito acto kiekiai. Tai ne tik gali turėti įtakos gliukozės ir insulino kiekiams, kurie keičia mūsų sotumo jausmą ir didina uždegiminius procesus, t. y., blogina sveikatos būklę, bet gali ir sudirginti virškinimo traktą. Būtent dėl šios priežasties galite jaustis prasčiau. Jeigu nusprendėte marinuoti namuose - stenkitės kuo mažiau termiškai apdoroti daržoves, kad jos liktų traškios. Marinatas turi būti su kuo mažiau cukraus, ribokite ir druską, o actą naudokite obuolių ar kitą nefiltruotą - taip jis turės daugiau naudos. Tad geriausias variantas - rinktis šviežius agurkus, paįvairinant raugintais, ir jais mėgautis viso sezono metu“, - pataria V. Kurpienė.
Agurkai grožiui
Agurkai naudojami ir grožio produktų gamybai. Agurkų kaukės pasižymi jauninamuoju poveikiu, užkerta kelią raukšlių atsiradimui. Agurkų riekelės - vienas žinomiausių greitai odos pabrinkimą mažinančių ir gerą odos išvaizdą grąžinančių priemonių. Taip pat agurkai padeda palaikyti normalų odos drėgmės lygį. Agurkais papildytas vanduo yra puikus odos valomasis skystis, o tarkuoti agurkai pasitarnaus kaip gaivumo ir lengvumo pojūtį suteikianti veido kaukė. Agurkų ekstraktas yra vienas populiariausių valomosios ir gaivinamosios kosmetikos sudėtinių dalių.
Agurkų panaudojimas kulinarijoje
Agurkų skonis yra neutralus, todėl jie puikiai tinka gaminant daugybę patiekalų, ar užkandžių. Štai receptas:Šalta agurkų sriuba:
- Paruošimo laikas: 15 minučių
- Reikės:
- 2 ilgavaisių agurkų
- 1 stiklinės nesaldinto migdolų pieno
- 2 česnako skiltelių
- 4-5 šviežio baziliko lapų
- kelių svogūnų laiškų
- 1 saldaus obuolio
- ½ žaliųjų citrinų sulčių
- ½ valgomojo šaukšto rožinės Himalajų druskos
- šiek tiek vandens sriubai suskystinti
- Papuošimui:
- kubeliais pjaustyto agurko
- kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos
- smulkintų migdolų riešutų
- Kaip gaminti:
- Visus sriubos ingredientus sudėkite į plaktuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą tyrę (jeigu reikia pridėkite vandens arba migdolų pieno, kad sriuba būtų skystesnė).
- Perpilkite į indą, uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad sriuba atvėstų.
- Kai sriuba atvės, patiekite sriubą, papuoštą agurkais, raudonąja paprika ir migdolais.
Pasiruošę savo mitybą papildyti agurkais?