pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Teisingai Virti Šaldytas Daržoves: Patarimai ir Laikai

Jei žinosite, kaip tinkamai gaminti šaldytas daržoves, galėsite greitai ir be didelių pastangų paruošti skanų ir sveiką patiekalą. Tačiau svarbu žinoti keletą esminių dalykų, kad daržovės išliktų skanios ir neprarastų savo maistinių savybių.

Pagrindinės Taisyklės Verdant Šaldytas Daržoves

Bendra taisyklė viena - verdant daržoves nepilkite daug vandens, pakaks tik šiek tiek apsemti. Dar geriau daržoves virti garuose. Jei daržoves virsite per ilgai, jos ne tik taps neišvaizdžios ir ne tokios skanios, bet ir praras visus vitaminus. Vienas daržoves pakaks virti vos 2-3 minutes, kitas reikia net iki keliolikos minučių.

Kada Atšildyti, o Kada Ne?

Kai kurias šaldytas daržoves reikia pirmiausia atšildyti (pavyzdžiui, špinatus patartina atšildyti ir nusausinti, antraip jie bus vandeningi), kitas galima berti į patiekalą tiesiai iš šaldiklio, nes atšilusios jos sulips. Be to, beriant daržoves tiesiai iš šaldiklio, išliks jų spalva ir natūralus skonis.

Jei gaminate šiltą patiekalą, kuriam tiktų šiek tiek drėgmės (pavyzdžiui, sriubą, troškinį, rizotą, makaronų patiekalus), daržoves į tokį patiekalą berkite neatšildytas. Jei valgysite daržoves nevirtas (pavyzdžiui, dėsite į salotas) ar nereikia drėgmės (jei bersite ant picos), pirmiausia atšildykite.

Kaip Geriausia Atšildyti Šaldytas Daržoves?

Jei daržoves ketinama valgyti vienas, kaip garnyrą, automatiškai kyla noras atšildyti jas mikrobangų krosnelėje (arba dar blogiau - suberti į verdantį vandenį). Tačiau atšildžius mikrobangų krosnelėje ar pavirus, šaldytos daržovės dažniausiai suminkštėja, pasidaro lipnios ir primena patiekalus, nuo kurių sukdavome nosį vaikystėje.

Todėl šaldytas daržoves patariama kepti vadovaujantis trijų žingsnių metodu. Pašlakstykite kepimo skardą aliejumi, sudėkite šaldytas daržoves ir pašaukite į orkaitę atšildyti. Paskui sudėkite daržoves į keptuvę, pašlakstykite aliejumi ir kepkite ant didelio kaitrumo viryklės. Nepamirškite prieskonių - juodųjų pipirų, džiovintų aitriųjų paprikų drožlių, tarkuotos citrinos žievelės ir pan.

Šaldytos Daržovės Išverda Greičiau

Dažnai šaldytos daržovės išverda greičiau už nešaldytas. Pavyzdžiui, šaldyti brokoliai, žiediniai kopūstai ir morkos yra minkštesni nei nešaldyti, taigi jei dedate jų į troškinį, virimo laikas bus perpus trumpesnis. Jei dedate šaldytų daržovių į sriubą, suberkite jas sriubai baigiant išvirti.

Jei patiekalui svarbi šaldytų daržovių struktūra (pavyzdžiui, jei sriuba ne trinta), turėkite galvoje, kad virimo laikas bus trumpesnis, nei nurodyta recepte.

Konkrečių Daržovių Virimo Laikai

Pateikiame laikus, kiek reiktų virti skirtingas daržoves. Pagal juos dėkite daržoves verdant sriubas ar troškinius.

  • Bulvės (supjaustytos): 15-20 minučių vandenyje, 10-12 minučių garuose.
  • Brokoliai: 4-6 min. vandenyje, 5-7 min. garuose.
  • Žiediniai kopūstai: 4-6 min. vandenyje, 3-5 min. garuose.
  • Burokėliai: 30-60 min. vandenyje, 40-60 min. garuose.
  • Morkos: 7-10 min. vandenyje, 4-5 min. garuose.
  • Šparaginės pupelės: 6-8 min. vandenyje, 5-8 min. garuose.
  • Cukinijos: 3-4 min. vandenyje, 5-6 min. garuose.
  • Žalieji žirneliai: 8-12 min. vandenyje, 4-5 min. garuose.
  • Briuselio kopūstai: 10 min. vandenyje, 8-10 min. garuose.
  • Špinatai: 2-5 min. vandenyje, 5-6 min. garuose.

Šefų Patarimai Ruošiant Daržoves

Daug dėmesio sveikai mitybai skiriantis šefas tikina, kad ypatinga įžymybe galima nesunkiai pasijusti ir savo virtuvėje, tereikia pasinaudoti keliomis šefų gudrybėmis. Šįkart - apie didžiąją lėkštės dalį turinčių užimti daržovių ruošimą.

„Pagrindinė paslaptis - nepervirti daržovių. Tuomet jos nepraras nei savo spalvos, nei skonio bei traškumo“, - pataria profesionalus kulinaras ir priduria, kad tai galioja ir šviežiai produkcijai.

Kad nesugadintume šaldytų daržovių, R. Bolgovas pataria jas iš vakaro įdėti į šaldytuvą ir leisti atšilti per naktį arba trumpam panardinti su sieteliu į verdantį vandenį. Labai svarbu atšildyti tik tiek, kiek planuojate sunaudoti, ir niekada nešaldyti daržovių pakartotinai.

Konservuotos Daržovės

Klaida per kelias minutes. Žinomam virtuvės šefui antrina ir „Bonduelle“ rinkodaros vadybininkė Baltijos šalims Vaida Lukaševičė. Jos teigimu, skubantiems, bet nedarantiems kompromisų su kokybe gali padėti konservuotos daržovės. Jose, priešingai nei kai kurie mano, yra daugiau vitaminų nei netinkamai paruoštose šviežiose daržovėse.

Šiandien kiekvienas galime rinktis kokybiškas konservuotas daržoves, kurios yra ne verdamos, o apdorojamos garais. Jas konservuojant naudojamas vakuumas, dėl kurio šiame procese nėra naudojami konservantai, taip išlaikant natūralų daržovių skonį ir traškumą, vitaminus bei maistines skaidulas“, - subtilybes aiškina V.Lukaševičė.

Daržovių Šaldymas

Nuo seno lietuviai maisto atsargas sūdė, raugė ir džiovino. Tačiau, kai atsirado šaldymas, daugelis šeimininkių įsitikino, kad jis kur kas pranašesnis (ir paprastesnis!) už kitus konservavimo būdus.

Atlikti tyrimai atskleidė, jog tarp šaldytų ir šviežių daržovių nėra didelio skirtumo, nes naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės.

Pavyzdžiui, žalieji žirneliai per 48 val. praranda net 50 proc. vitamino C. Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą su skirtingomis daržovėmis: saldžiaisiais kukurūzais, špinatais, morkomis, žirneliais, pupelėmis. Paaiškėjo, kad šaldytuose saldžiuosiuose kukurūzuose, žaliosiose pupelėse vitamino C išlieka daugiau šviežiuose.