pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pagaminti vištų kepenėles: receptai

Bet kurioje virtuvėje pravers žinoti, kaip kepti vištienos kepenėles. Vištienos kepenėlės yra ne tik maistingos, bet ir itin skanios, kai tinkamai paruošiamos. Negaliu teigti, kad beprotiškai mėgstu vištienos kepenėlės, bet kartas nuo karto man jų norisi, jeigu jos yra tinkamai paruoštos. Seniau aš tikrai nemėgau ir negamindavau patiekalų iš kepenėlių. Man jų tiesiog galėdavo ir nebūti. Bet atėjo laikas, kai draugė išmokino jas tinkamai paruošti, kad jos pavyktų labai skanios.

Kaip kepti vištienos kepenėles, kad būtų sultingos

Kepenis supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir pašalinkite perteklių. Sudėkite jas į sietelį ir nuplaukite. Kai visas vanduo nubėgs, sudėkite subproduktus į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite trims minutėms ir tuo metu supjaustykite svogūnus plonais pusžiedžiais. Nusunkite skystį nuo kepenėlių ir sudėkite subproduktus į keptuvę. Troškinkite apie penkias minutes uždengę dangčiu. Sumaišykite grietinę ir garstyčias. Supilkite jį į puodą ir užvirinkite. Tada sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite dar apie dešimt minučių. Jie suteiks ypatingą skonį ir padarys patiekalą gardesnį.

Kada kepant vištienos kepenėles reikėtų sūdyti?

Kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą.

Keptos vištų kepenėlės su svogūnu

Ingredientai:

  • Vištų kepenėlės - 500 g
  • Svogūnas - 2 vnt.
  • Druska, malti juodieji pipirai
  • Augalinis aliejus
  • Sviestas - gabalėlis

Gaminame:

  1. Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais žiedeliais arba pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame svogūnus ir pakepiname ant silpnos ugnies kol suminkštės. Išimame iš keptuvės į švarų dubenėlį ir uždengiame dangčiu.
  2. Vištų kepenėles nuplauname, šiek tiek pasmulkiname ir dedame į tą pačią keptuvę kur kepė svogūnai. Pilame šlakelį aliejaus ir kepiname, kartais pamaišant, apie 7-9 minutes.
  3. Kepenėles kiaurasamčiu išimame į dubenį su svogūnais, uždengiame dangčiu ir palikame pastovėti 15-20 minučių. Tuo metu keptuvėje likusį skystimą išpilame, keptuvę išlauname ir vėl dedame ant ugnies.
  4. Keptuvėje ištirpiname gabalėlį sviesto, dedame kepenėles su svogūnais (jeigu dubenėlyje yra skysčio į keptuvę jo nepilame) ir kepiname maždaug 3-4 minutes. Kepimo viduryje pagardiname druska ir šviežiai maltais pipirais.

Keptas vištų kepenėles galima tiekti su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais arba mėgstamomis salotomis.

Vištienos kepenėlių paštetas

Ingredientai:

  • Vištienos kepenėlės
  • Grybai
  • Sviestas
  • Druska
  • Pipirai

Gaminimas:

  1. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos.
  2. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus.
  3. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia - įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto - pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą.
  4. Paštetą supilkite į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne.

Vištienos kepenėlių paštetas su brendžiu

Ingredientai:

  • Kepenėlės
  • Sviestas
  • Aliejus
  • Česnakas
  • Druska
  • Brendis (paštetui) - 2 valg. š.
  • Čiobreliai - 1 arbat. š.
  • Pipirai - 1 arbat. š.

Paruošimas:

  1. Kepenėlės nuplaukite, nusausinkite ir išpjaustykite visas plėves bei pažaliavusias vietas. Išpjaustydami stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio.
  2. Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite į ją pusę sviesto kiekio, pilkite aliejų. Sudėkite kepenėles ir kepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Išjunkite viryklę, uždenkite keptuvę ir palikite, kol atvės. Kepenėlės turi būti iškepusios, bet neperkepusios - kai perpjausite gabaliuką, turi būti dar rausvas viduje. Perdėkite kepenėles į gilų dubenį, o keptuvę išvalykite.
  3. Grūstuvėje ar nedideliame dubenėlyje česnaką sutrinkite su druska (galite tam naudoti kočėlo galą ar medinį šaukštą). Įkaitinkitę keptuvę, ištirpinkite likusį sviestą, sudėkite česnaką su druska, supilkite brendį, suberkite žoleles. Viską užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies, o tada supilkite ant kepenėlių.
  4. Visą ingredientų mišinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tada tą masę sudėkite į vieną didelį indą ar kelis mažus indelius.
  5. Jei norite, pašteto viršų galite užpilti lydytu sviestu - sluoksnelis turėtų būti 1-2 mm storio. Sviesto sluoksnelis neleis apdžiūti pašteto viršui. Tačiau jei ruošiatės paštetą labai greit suvalgyti, sviesto sluoksnis nėra būtinas. Laikykite paštetą šaldytuve.

Salotos su vištienos kepenėlėmis

Ingredientai:

  • Salotos
  • Mandarinai
  • Sezamo sėklos
  • Vištienos kepenėlės
  • Aliejus
  • Citrinos sultys (2 valg. š.)
  • Medus - 1 valg. š.
  • Česnakas
  • Druska
  • Pipirai

Paruošimas:

  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus.
  2. Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.).
  3. Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.

Kepenėlių užkandis su apelsinų ir svogūnų padažu

Ingredientai:

  • Ančių krūtinėlės
  • Apelsinai - 1 vnt.
  • Svogūnai - 2 vnt.
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Imbieras
  • Druska
  • Pipirai
  • Brendis (marinatui) - 2 valg. š.
  • Portveinas (marinatui) - 2 valg. š.
  • Čiobreliai - 1 arbat. š.

Paruošimas:

  1. Ančių krūtinėles taip pat šiek tiek pasmulkinkite.
  2. Keptuvėje išlydykite trečdalį sviesto ir apie 10 min. pakepinkite jame kepenėles.
  3. Masę pasūdykite, pagardinkite čiobreliais ir Provanso žolelėmis.
  4. Pasiruoškite apelsinų ir svogūnų padažą: apelsino žievelę smulkiai nutarkuokite, o iš vaisiaus išspauskite sultis. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite cukrų. Kai jis ištirps, sumeskite tarkuotą imbierą, apelsinų žieveles, griežinėliais pjaustytą svogūną ir apie 5 min. patroškinkite.

Tokį užkandį tiekite supjaustytą gabalėliais su baltos duonos skrebučiu.

Vištienos kepenėlės su obuoliais ir bulvių koše

Ingredientai:

  • Vištienos kepenėlės
  • Bulvės
  • Obuoliai - 3 vnt.
  • Miltai
  • Aliejus - 2 valg. š.
  • Sviestas
  • Pienas - 1 st.
  • Druska
  • Pipirai
  • Muskato riešutas

Paruošimas:

  1. Bulves nuplaukite, nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir sugrūskite. Pabarstykite druska, muskato riešutu, įdėkite šaukštą sviesto, supilkite pašildytą pieną ir gerai išsukite.
  2. Obuolius nuplaukite trinant šepetėliu po tekančiu vandeniu, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite maždaug centimetro storio griežiniais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir likusį sviestą.
  4. Kepenis nuplaukite, supjaustykite, pavoliokite miltuose ir kepkite įkaitintuose riebaluose iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Pabarstykite druska, pipirais.

Troškintos vištų kepenėlės

Reikės:

  • 400 g vištų kepenėlių;
  • 2 v. š. miltų;
  • 1 vid. dydžio svogūno;
  • 1-2 morkų;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 2-3 v. š. pomidorų padažo;
  • 2-3 v. š. grietinės;
  • 1-2 a. š. garstyčių;
  • 100 ml vandens;
  • petražolių, krapų, raudonėlio, rozmarino;
  • druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Kepenėles nuplauti, apipjaustyti, kas nereikalinga, užpilti pienu ir palikti maždaug 1-2 val. pastovėti. Po to pieną nupilti, kepenėles nusausinti, berti druskos, pipirų, miltų ir išmaišyti.
  2. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi apkepti iš abiejų pusių po kelias minutes.
  3. Kitoje keptuvėje apkepti sutarkuotas morkas su svogūnu ir česnaku, tada įdėti kepenėles, grietinę, pomidorų padažą, garstyčias, smulkintus žalumynus, prieskonius, įpilti vandens ir patroškinti 5-7 min.

Nuostabiai paruoštos troškintos vištienos kepenėlės su grybais (aš renkuosi pievagrybius), grietinėle ir morkomis. Viskas gana paprasta, pavyks net virtuvės naujokui, o skonis tikrai labai geras. Troškintos vištienos kepenėlės su morkomis garstyčių padaže su grietinėle - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia subtilų kepenėlių skonį su švelniu grietinėlės ir garstyčių padažu. Tai labai paprastai ir ganėtinai greitai pagaminamas patiekalas - vištienos kepenėlės grietinėje.