Ruošiatės šventei? Portale vmgonline - ypatingi, įdomūs ir gardūs šventiniai patiekalai su nuotraukomis.
Šventė - asmeninė, kalendorinė ar valstybinė, turbūt labiausiai skiriasi nuo kasdienos tuo, kad ant stalo, prie kurio susėda šeima, draugai ar bičiuliai, nugula ne kasdieniai, įprasti, o šventiniai valgiai: ne šiaip troškinys ar kotletai, o šventiniai karšti patiekalai, ne tiesiog morkų salotos su majonezu, o retai gaminami, bet visų mėgstami šventiniai užkandžiai, ne parduotuvėje nupirkti ledai ar sausainiai, o šventiniai desertai, kuriems šeimos konditerijos guru negaili nei savo laiko, nei išmonės.
Šventinis patiekalas dažniausiai yra tas ypatingas patiekalas, kurio receptas keliauja iš kartos į kartą ir dažniausiai būna įrašytas šeimos receptų knygos skyrelyje “Receptai šventiniam stalui”.
Tradiciniai šventiniai patiekalai - ar tai būtų močiutės medaus tortas, ar mamos pagal tik jai žinomą receptūrą gaminama balta mišrainė, o gal tėčio firminė orkaitėje užkepta svogūnų sriuba, - yra kaip tik tie, kurių visi laukia kaip tik tos šventės proga. Vieni šventiniai receptai “ištraukiami” tik per Kalėdas, kiti - per Velykas, treti - švenčiant gimtadienius.
Kartais galima išgirsti sakant, pavyzdžiui, “jeigu mamos Tavo silkė pataluose - Kalėdos nebūtų Kalėdos”.
Alfo Ivanausko Kalėdiniai prisiminimai ir tradicijos
Vaikystės Kalėdos ir šiandienės mano Kalėdos panašios tuo, kad visada planuoju: ir anksčiau sugalvodavau, kokius patiekalus valgysime, ir dabar tai darau. Tik pirkdamas dovanas nesu geras organizatorius, nes dažniausiai nerandu to, ko noriu.
Labiausiai asocijuojasi su keliais patiekalais, kuriuos gaminu tik per Kalėdas. Žinoma, ir su išpuoštais namais, nes kiekvienais metais jau nuo mažų dienų sukdavau galvą, kaip juos papuošti tiek viduje, tiek lauke.
Visada darydavau namiškiams mažesnių ar didesnių staigmenų. Maloniausia, kai su šeima būdavome kartu ir gamindavau savo patiekalus: kūčiukus, mielinius pyragėlius su kopūstais, kvietines kruopas su aguonomis ir saldžiu medaus vandeniu. Ir kaip be baltos mišrainės?!
Tradicija yra tapę mano Kalėdų patiekalai, ruošiami metai iš metų. Tai tęsiu toliau. Taip pat - dvylika patiekalų per Kūčias.
Aš nesureikšminu dovanų, nors kitiems atrodo būtina jų dovanoti. Labai mėgstu jas teikti tada, kai noriu. Kalėdų dovaną galiu dovanoti ir po švenčių. Nemėgstu elgtis taip, kaip nenoriu. Tad ir su dovanų rinkimu, dovanojimu yra taip pat: jei randu kažką, ką noriu padovanoti - padovanosiu, jei nerandu - tikrai negalvoju, kad būtina kažką pirkti ir dovanoti tik dėl to, kad reikia.
Neįsivaizduoju Kalėdų švenčiamų vieną kartą, kadangi mano darbo specifika yra tokia, kad šias šventes minime du kartus per metus. Joms pradedame ruoštis jau rudens pradžioje, kai filmuojame laidas, fotografuojame ir maketuojame kalėdinę knygą. Todėl būtų sunku įsivaizduoti save, nešvenčiantį Kalėdų ir rudenį, ir tikruoju jų laiku.
... tie patiekalai, kuriuos mėgsta mano artimieji. Tik tų patiekalų - mažiau nei reikia, kad dar išliktų noras jų skanauti, bet jų jau nebūtų.
Kūčiukai pagal Alfą
Į pusę miltų kiekio suberkite vanilinį cukrų, sausas mieles, kanapių sėklas, supilkite aliejų, cukraus sirupą ir šiltomis rankomis lengvai maišykite. Maišydami po truputį dėkite likusius miltus, kol bus elastinga tešla.
Sukočiokite ploną ritinėlį ir jį supjaustykite. Man skaniausi kūčiukai - lukštentų lazdynų riešutų dydžio.
Į skardą patieskite kepimo popierių, o ant jo su didesne ir mažesne lėkštėmis nusibrėžkite didelį ratą, jame mažesnį ratą. Į nupieštą formą šalia vienas kito (tik su mintimi, kad jie dar išsipūs), sudėliokite kūčiukus. Kepkite 190 °C temperatūroje su karšto apipūtimo funkcija apie 7-8 min.
Jei norite, kad kūčiukai būtų traškūs, kepkite iki auksinio atspalvio. Jei norite, kad jie būtų traškūs tik iš išorės, o viduje minkšti, kepkite trumpiau.
Kalėdinis Ramenas pagal Alfą
Ved. Antrąją Kalėdų dieną nebesinori užsibūti virtuvėje... Be to, pamirškite tuos baltos mišrainės likučius, Alfas parodys, kaip lengvai pasigaminti gardų kalėdinį rameną.
2 asm. Gaminimo laikas: 30 min.
Ingredientai:
- ½ l natūralaus mineralinio vandens (negazuoto)
- 2 ekologiško jautienos sultinio kubeliai
- 2 cinamono lazdelių
- Žiupsnelio gvazdikėlių
- 1-2 šaukštų miso pastos
- ½ pakelio ančiukų filė su oda
- 3 šaukštų sojų padažo
- ½ šaukšto krienų
- 1 šaukšto ryžių acto
- 100 g mėgstamų makaronų
- 2 saujų shiitake ir shimeji grybų
- 1 saujos svogūnų laiškų
- 2 šaukštų džiovintų spanguolių
- 1-2 minkštai virtų kiaušinių
- 1 šaukšto sezamų aliejaus
- Keleto baziliko lapelių
- Žiupsnelio sezamų sėklų
Gaminimo eiga:
- Į indukcinį puodą pilkite natūralų mineralinį vandenį, dėkite ekologiškus jautienos sultinio kubelius, cinamono lazdeles ir gvazdikėlius, miso pasta. Gerai išmaišykite ir užvirkite. Virkite apie 10-15 min.
- Ančiukų filė odelę įpjaukite aštriu peiliu, tada dėkite į šaltą keptuvę. Kepkite apie 5-6 min., kol odelė apskrus. Apverskite ir pakepkite iš visų pusių dar po 1 min.
- Apkeptą antienos filė dėkite į orkaitę 180 °C temp. ir kepkite dar apie 10 min. Iškepus, pailsinkite apie 5 min.
- Į verdantį sultinį pilkite sojų padažo, įdėkite krienų ir įpilkite ryžių acto.
- Į sultinį sudėkite makaronus ir virkite pagal instrukcijas ant makaronų pakelio.
- Į keptuvę, kurioje kepė antienos filė, sudėkite smulkintus shiitake ir shimeji grybus. Apkepkite apie 2 min. ir pagardinkite šlakeliu sojų padažo.
- Susmulkinkite svogūnų laiškus. Iškeptą antienos filė pjaustykite plonais griežinėliais.
- Į sultinį sudėkite džiovintas spanguoles.
- Į lėkštę sudėkite iš sultinio ištrauktus makaronus, griežinėliais pjaustytą antienos filė, apkeptus grybus, per pusę pjautą virtą kiaušinį ir viską užpilkite 2 samčiais sultinio.
- Pagardinkite sezamų aliejumi, smulkintais svogūnų laiškais, baziliko lapeliais bei žiupsneliu sezamų sėklų.
Šventiniai receptai ne tik Kalėdoms
Balta mišrainė yra tapusi Naujų metų stalo simboliu, tačiau be jos neįsivaizduojamos ir kitų šeimos švenčių - gimtadienių, jubiliejų, Kalėdų, Velykų ir kt. vaišių stalai.
Tradicinės, t. y. tokios, kokią paprastai gaminame namuose, baltos mišrainės receptas gana paprastas: kvadratėliais pjaustytos virtos bulvės, morkos, konservuoti žalieji žirneliai, švieži arba marinuoti agurkai, druska, pipirai ir geras šaukštas majonezo ar kito padažo, pavyzdžiui.
Šis, bazinis, receptas skiringose šeimose ir, žinoma, skirtingose šalyse tobulinamas pridedant vis kitokių ingredientų.
Blynai - miltiniai, bulviniai, daržovių, su varške, lietiniai ar per visą skardą iškepti orkaitėje, yra visų laikų geidžiamiausi pusryčių ar vakarienės patiekalai. Paprastai jie greitai ir lengvai pagaminami, gali būti kepami įprastose ir specialiose blynų keptuvėse, orkaitėje ar netgi ant grilio.
Lengvi blynų receptai yra paieškų favoritai, taip pat labai populiarūs tradiciniai receptai blynų Užgavėnėms, Kūčioms ir panašioms šventėms. Iš plonyčių lietinių blynelių gaminami tortai gimtadieniams.
Blynai gali būti ir paprastas, ir šventinis patiekalas - tai nulems ingredientai ir pagardai, su kuriais jie patiekiami.
Bulviniai blynai yra traškus tradicinis kiekvieno lietuvio (ir ne tik) malonumas - vos apie juos pagalvojus ima gamintis virškinimo fermentai, kauptis seilės, alkio jausmas šokteli į aukštumas.
Bulvinių blynų receptai neabejotinai įrašyti į lietuviškos virtuvės aukso fondus.
Bulviniai blynai yra tradicinis Alfo Ivanausko gimtadienio patiekalas, ta proga jie patiekiami su įvairiais skirtingais pagardais - net su arbūzų ir krevečių salotomis - visų variacijų receptus rasite portale.
Vienas svarbiausių patarimų, tinkantis įvairiems bulviniams blynams - ir tradiciniams, ir avižiniams, ir austriškiems, ir rytietiškiems, ir t. t.
Purūs amerikietiški blyneliai - gyva ne tik vėlyvųjų pusryčių legenda. Kalnas blynų su viršuje tirpstančiu sviesto gabalėliu ir žemyn varvančiu klevų sirupu - ikoninė kulinarinių knygų, žurnalų ir portalų nuotrauka, žadinanti apetitą kiekvienam žiūrinčiajam.
Amerikietiški blyneliai ypatingi tuo, kad juos galima tiekti ir su sūriais, ir su saldžiais pagardais.
Legendinius amerikietiškus blynelius galima rasti kone kiekvienoje vėlyvųjų pusryčių vietoje, tačiau juos labai lengva pasigaminti ir namuose, nes receptas - itin paprastas.
Svarbiausios taisyklės yra turbūt trys - kepimo milteliai; užmaišytai amerikietiškų blynelių tešlai būtinai leisti bent 10-15 min pastovėti, išbrinkti ir, trečia, jiems kepti naudokite tik keptuvę nesvylančia danga.
Patiekalai romantiškai vakarienei - puiki proga padaryti savo meilę matomą. Ne veltui sakoma, kad maisto gaminimas mylimam žmogui - tai pats geriausias būdas padaryti savo meilę matomą.
Patiekalai romantiškai vakarienei Meilės arba Valentino dienos proga - geriausia dingstis patikrinti šią liaudies išmintį.
Specialūs, su meile ruošti patiekalai Valentino dienai juk ir yra kažkas gražaus, gero ir skanaus kitam žmogui, tiesa?
Portale vmgonline - daugybė greitų desertų, pyragų ir pyragaičių, ledų, kokteilių, taip pat karštųjų patiekalų ir sriubų su įvairiais pagardais, kurie nors nėra specialūs valentino dienos receptai, tačiau šia proga puikiausiai tinka.
