Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži. O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko. Kiekviena turi savo išbandytą receptą ar paslaptis, kaip iškepti skanius kotletus, kuriuos apsilaižydami pirštelius mielai kirstų visi šeimos nariai.
Surinkome namų šeimininkių patarimus, išbarstytus interneto platybėse, ko jos deda į vištienos ar kitos mėsos kotletus, kad būtų minkšti ir sultingi. Paskaitykite - galbūt kai ką jau žinojote, tačiau neabejojame - tikrai rasite ir netikėtų patarimų.
Daržovės Kotletų Purumui ir Sultingumui
Daugelis šeimininkių į faršą įmaišo įvairiausių tarkuotų daržovių: cukinijos, morkų, svogūnų, kopūstų, bulvių, moliūgų, net burokėlių. „Dedu cukinijos - net šeima nesupranta, kad jos yra“, - tikina viena šeimininkė. „Patikrintas variantas: vištienos kotletukai su cukinija - sultingi ir minkšti“, - jai antrina kita.
„Įtarkuokit žalios cukinijos, morkų, svogūnų. Aš dar dedu truputį majonezo ir krakmolo - pasakiški kotletukai“, - receptu pasidalino dar viena. Kitos pirmenybę atiduoda vištienos kotletams, į kurių faršą įtarkuota kopūsto: jie tikrai sultingi ir labai skanūs.
Dar kitos šeimininkės deda nemažai svogūno - galvą ar net dvi. O jeigu šeima jų nemėgsta, sumala svogūną į tyrelę - jo skonio nesijaučia, tačiau kotletai būna purūs, minkšti ir sultingi. Sultingumu išsiskiria ir vadinamieji čigoniški kotletai: jiems paruošti į faršą dedama mažais gabaliukais smulkintų pomidorų ir kapotų petražolių.
Grybų mėgėjams turėtų patikti kotletai su tarkuotais pievagrybiais. Dar vienas pasiūlymas norinčioms iškepti sultingus kotletus - į faršą įtarkuoti obuolio.
Kruopos Kotletų Minkštumui
Daugelyje kotletų receptų siūloma faršą suminkštinti džiūvėsėliais arba išmirkytu batonu. Šeimininkės dalinasi ir kitomis idėjomis. Kai kurios į faršą deda manų kruopų. Tačiau kitos atrado geresnę priemonę: „Manų kruopos kietina faršą, vietoje jų geriau dėti greitai išverdančius avižinius dribsnius ir pilti sultinio“.
Kitos avižinius dribsnius prieš dėdamos į faršą išmirko piene. Nepamaišys, jeigu į kotletų masę įmaišysite ir avižinius dribsnius, ir kokios nors tarkuotos daržovės, pavyzdžiui, morkos. O dar kitoms skaniausi vištienos kotletai, į kurių masę įmaišyta virtų grikių.
Pieno Produktai Kotletų Sultingumui
„Šaukštas majonezo suminkština mėsą. Į faršą dedu majonezo, bet nededu kiaušinių“, - patirtimi dalijasi viena šeimininkė. „Iš tiesų turiu vieną paslaptį - nedėti kiaušinių. Nė vieno. Bet įdėti batoną, išmirkytą piene. Jis turi būti ne drėgnas, o tiesiog šlapias!“ - receptu dalinasi dar viena interneto vartotoja.
„Aš dedu sviesto, grietinės arba majonezo. Man taip skaniausia“, - tikina trečia. „Dėkite šaukštą grietinės, šaukštą miltų - kitokių kotletų nebenorėsit“, - neabejoja interneto vartotoja.
Dar vienas patarimas - į faršą įpilti riebios grietinėlės, po to palaikyti jį šaldytuve valandą-dvi, tik tada formuoti kotletus ir kepti. „Tada gerai įsigeria į mėsą. Kotletus sudėti reikia ant labai smarkiai įkaitintos keptuvės - susidarys plutelė, todėl iš mėsos neištekės sultys. Vėliau sumažinti ugnį iki vidutinės“, - patirtimi dalinasi viena šeimininkė.
Dar vienas patarimas - formuojant kotletus į kiekvieną įdėti gabaliuką sviesto.
Kiti Patarimai Tobuliems Kotletams
Kitos šeimininkės žada, kad sultingi kotletai bus panaudojus turbūt pigiausią priemonę - į faršą įpylus vandens. „Reikia pilti šilto vandens ir ilgai minkyti. Kiaušinio dėti nereikia“, - minkštų ir sultingų kotletų paslaptimi pasidalino viena. Tačiau kitos kiaušinio neatsisako, tačiau taiko vieną gudrybę: „Labai gerai yra atskirti baltymus nuo trynių ir gerai išplakus sudėti į faršą baigiant jį minkyti.
Sultingi ir skanūs kotletai - tikro kulinarinio meistriškumo rodiklis. Užpilkite duoną pienu ir palikite kelioms minutėms, kad ji sugertų pieną. Mėsą, svogūną ir duoną sumalkite mėsmale. Maltinukus gerai išmaišykite iki vientisos masės. Dalimis supilkite vandenį (gali prireikti šiek tiek mažiau vandens). Suformuokite kotletus, apvoliokite juos miltuose arba džiūvėsėliuose.
Jei nesate tikri, ar kotletai iškepė viduje, įdėkite juos į formą ir 10 min. pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Arba sudėkite juos į puodą, įpilkite šiek tiek vandens ir 10 min.
Tuo pačiu metu, jei galvojote, ką vietoj batono ar duonos dėti į kotletams skirtą faršą, verta pagalvoti, kad būtent svogūnų ir duonos pavidalo priedai padarys kotletus sultingus. Be to, kotletams geriausia imti nugarinę arba mentės dalį, bet ne nugaros kumpį. Ir nepamirškite, kad kuo ilgiau maišysite maltą mėsą, tuo puresni, taigi ir sultingesni bus kotletai.
Kai kurie į kotletų faršą deda kiaušinių, tačiau jų neturėtų būti per daug. 1 kg mėsos užteks 2-3 vnt. Kiaušiniai nelaikomi privaloma sudedamąja dalimi, nes jie gali suteikti gataviems kotletams standumo.
Kas nutiks, jei į kotletus neįdėsite kiaušinio - kepdami jie rizikuoja suirti. Tačiau kuo pakeisti kiaušinį kotletuose, jei jo neturite po ranka? Į kotletus vietoj kiaušinių galima dėti virtų bulvių košės (vienas kiaušinis atitinka tris valgomuosius šaukštus bulvių masės); lieso majonezo (du valgomuosius šaukštus); virtų apvalių grūdų ryžių (tris arba keturis valgomuosius šaukštus); tarkuoto kietojo sūrio (50 g); garuose virtų avižinių dribsnių (valgomasis šaukštas su šliužu dribsnių ir trimis valgomaisiais šaukštais verdančio vandens, brinkimo laikas - 10 minučių).
Pažvelgus į šį reiškinį iš platesnės perspektyvos, šiek tiek nustebau, sužinojus, kad tikrasis kotletas kilęs iš Prancūzijos, kur reiškia kepsniuką su pakrašty prikibusiu šonkauliu. Ką bedėtum į kotletus, kaip iš jo besityčiotum, jis vistiek išlieka kotletu, ir netgi skaniu.
Neskanius kotletus sugebėdavo pagaminti tik kai kurios valgyklos. Nežinau kaip. Kotletas gali būti iš mėsos, pusiau iš mėsos, visai be mėsos, tik vienas dalykas yra privalomas - tai svogūnas. Nes jei nebus nei mėsos, nei svogūno, tadum bus blynas. Kuris irgi būna gerai.
Mėsa nesvarbu kokia: kiauliena, jautiena, vištiena, kalakutiena, karviena, gaidiena…, bet turi būti malta. Svogūnas smulkiai supjaustytas, sukapotas ar sutarkuotas. Kiaušinio reikia tam, kad kepdamas kotletas netrupėtų gabalais. Gal ir dar ko nors? Įdomiausia tai, kad minėti priedai bus visiškai nepastebimi - valgytojams atrodys, kad valgo kotletus išskirtinai iš mėsos. Išbandyta mano asmeniniais sunkmečiais. Tiesa, galima ir daugiau prieskonių.
Viską, iš ko darysim kotletus, dedam į bliūdą. Sumaišom. Suformuoti kotletą rankomis, įmesti jį į lėkštutę su džiūvėsėliais ir apvolioti jais. Bus dailesni kotletukai. Bet jei tingim rankas kišti į maltą mėsą, kabinam šaukštu ir dedam tiesiog į keptuvę. Kepti ant keptuvės riebaluose.
Kepam ant vidutines ugnies, iš pradžių keptuvę uždengę dangčiu. Kai viršutinė, dar nekepama pusė, pabals, apverčiame. Nu visaip su kotletu galima. Šie patarimai padės jums paruošti šį patiekalą tokį, kokio tikrai nebus gėda patiekti ant stalo!
Kaip Iškepti Tobulą Kotletą?
Jei norite iškepti tobulą kotletą, pirmiausiai nereikia pirkti jau supakuoto faršo. Nežinia, kokios mėsos ten primaišyta. Visada pirkite norimos mėsos file ir sumalkite ją mėsmalėje. Nepamirškite kruopščiai išvalyti - pašalinti plėvelę, išimti kremzles, kaulus ir venas.
Rekomenduojame maišyti kelias mėsos rūšis tokiomis proporcijomis: 1 kg jautienos - 1,2 kg kiaulienos arba 1 kg jautienos - 250 g riebalų. Tačiau kotletus galite kepti ir iš ėrienos, veršienos, vištienos, kalakutienos, elnienos.
| Mėsos rūšis | Proporcijos (kg) |
|---|---|
| Jautiena + Kiauliena | 1 : 1.2 |
| Jautiena + Riebalai | 1 : 0.25 |
Ar reikia įmušti kiaušinį? Žinoma, tai būtina. Svarbiausia - nereikia persistengti su kiaušiniais ir vienam patiekalui naudoti ne daugiau kaip 2-3 vienetus 1 kg mėsos. Antraip kotletai taps „sunkūs“.
Pakepinkite 200 g smulkiai pjaustyto svogūno. Galima į faršą dėti ir žalio, tačiau rekomenduotina jį sumalti mėsmalėje kartu su mėsa. Duona - pagrindinis komponentas. Tik negalvokite, kad duona kotletų recepte atsirado iš noro pataupyti mėsos. Be duonos kotletai nebus tokie purūs. Tik svarbu išlaikyti tinkamas proporcijas.
1 kg mėsos - 250 gramų baltos duonos ir 300-400 gramų pieno ar vandens. Galite naudoti sudžiūvusius kepaliukus. Nupjaustykite žievelės, supjaustykite į nedidelius gabalėlius, pamirkykite šaltame vandenyje ar piene. Kai trupiniai išmirks, kruopščiai sutrinkite ir sumaišykite su mėsos faršu.
Dalį duonos porcijos galite pakeisti tarkuota bulve, moliūgu ar kita daržove. Galite įdėti smulkintų prieskonių (paprikos miltelių, juodųjų pipirų, kalendros, čili) ir smulkintų žolelių (krapų, petražolių, kalendros). Nepamirškite druskos.
Dubenį su paruoštu įdaru pageidautina apdengus folija pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad duona išbrinktų mėsos sultyse. Kotletus formuoti sudrėkinus rankas šaltame vandenyje. Jei pageidaujate, galite apvolioti juos džiūvėsėliuose - dėl auksinės plutelės kotleto mėsa liks sultingesnė.
Kas nemėgsta džiūvėsėlių, kotletukus pamirkyti gali plakinyje (3 kiaušinius išplakti su 1-2 šaukštais pieno ar vandens) ir apvolioti miltuose. Jei norite, kad kotletukai išeitų traškūs, galite sumažinti ugnį ir juos šiek tiek pakepti be dangčio.
Patyrę virėjai sako, kad net ir jiems kartais gaunasi sausi kotletai, nepaisant įvairių "minkštiklių" - duonos, pieno, avižinių dribsnių. Dar geriau, jei kotletus gaminsite su soda ir krakmolu - taip nesuklysite. Maltą mėsą sudėkite į gilų dubenį, sudėkite svogūną, česnaką ir suminkštėjusią duoną, susuktą per mėsmalę. Išmaišykite, įberkite sodos, druskos ir pipirų.
Suplakite faršą ir palikite 15-20 minučių, kad apsiveltų deguonimi. Kepkite kotletus ant keptuvės, pateptos augaliniu aliejumi, po 7 minutes iš kiekvienos pusės. SVARBU: vištienos ar kalakutienos faršui sodos naudoti negalima - ši mėsa ir taip yra pakankamai minkšta.
Ką Daryti, Kad Iškepti Kotletai Būtų Minkšti?
Nors atrodo, kad pagaminti kotletus yra visai paprasta, tačiau rezultatas anaiptol ne visada yra būtent toks, kokio norėtųsi. Gana dažnai tenka konstatuoti, kad kotletai galėtų būti sultingesni, švelnesnės tekstūros ir minkštesni. Deja, dėl tam tikrų klaidų ne visada pavyksta pasiekti tokį rezultatą, todėl mes pasidalinsime patarimais, kaip kotletus paversti minkštesniais.
Šį, iš pažiūros paprastą patiekalą, labai lengva sugadinti. Net ir nedidelės klaidos gali lemti tai, kad patiekalas nebus pakankamai minkštos tekstūros. Žinoma, iškepta malta mėsa ir tokiu atveju gali būti pakankamai skani, tačiau tuomet, jei norite užtikrinti kuo geresnį rezultatą, rekomenduojame pasinaudoti keliais naudingais patarimais.
Į maltą mėsą galima įdėti įvairių ingredientų. Tai priklauso nuo to, kokiems skoniams teikiate pirmenybę, ir, žinoma, nuo maisto gaminimo įpročių. Pavyzdžiui, į maltą mėsą galite įdėti piene mirkytos duonos, tarkuotų bulvių ir svogūnų, kiaušinių, dribsnių, ir t.t. Vis dėlto, jei šių produktų bus daugiau nei reikia, kotletai bus gana kieti. Būtent todėl kotletų sudėtį turėtų sudaryti 65-70 % maltos mėsos ir 30-35 % kitų ingredientų.
Jei šiam patiekalui skirta mėsa bus per liesa, kotletai taip pat nebus pakankamai sultingi. Norėdami ištaisyti šią situaciją, galite įdėti nedidelį kiekį susmulkintų kiaulės taukų arba kelis šaukštus riebios grietinėlės.
Profesionalūs šefai nepataria iš karto kepti paruoštą mėsą. Kotletai bus kur kas skanesni, jei paruoštą mėsą uždengsite maistine plėvele ir 15-20 minučių padėsite į šaldytuvą.
Kartais manoma, kad prieš kepant kotletus faršą reikia išmušti. Teigiama, kad taip paruošta mėsa bus minkštesnė. Vis dėlto, tokiu atveju iš faršo dingsta oras ir drėgmė, kas yra būtina kotletų sultingumui. Tikėtina, kad paruošti kotletai bus ganėtinai kieti ir sausi.
Čia galima vadovautis paprasta logika: kuo ilgiau kotletai būna keptuvėje, tuo jie tampa sausesni. Norėdami to išvengti, formuokite mažesnius kotletus. Nereikėtų pamiršti, kad dideli kotletai kepa ilgiau, todėl kepimo metu išgaruoja drėgmė, o paviršius apskrunda. Vidutinio dydžio kotletai išlieka kur kas sultingesni.
Taip pat galite kotletus troškinti padaže: ši gudrybė tikrai padės išlaikyti drėgmę. Troškinti kotletai gali būti ne tik skanesni, bet taip pat ir sveikesni. Kaip matote, kotletų tekstūrai įtakos turi gana daug faktorių. Dabar, kai jau žinote apie dažniausiai daromas klaidas, galėsite lengviau jų išvengti.
Kiti Būdai Kotletams Pagardinti
Maltinukai arba kotletai tikriausiai puikuojasi ant dažnos šeimininkės stalo. Bet ir yra ir dar keli būdai, kurie jums pravers sukantis prie virtuvėje. Pavyzdžiui, jeigu norite sultingų ir minkštų kotletų, kurie puikiai laikytų formą, išbandykite mėsos mušimą.
Kaip aiškina patyrę kulinarai, šio proceso metu mėsa prisisotina deguonies ir tampa puresnė, minkštesnė, joje lieka mažiau riebalų. Tiesa, mušti reikėtų ne patį faršą, bet jau paruoštą kotletams masę, kurioje jau yra visi ingredientai.
Gaminimo Patarimai:
- Duoną reikėtų rinktis kietesnę, padžiūvusią ir ją išmirkyti piene arba vandenyje.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su nedidele faršo dalimi, kad lengviau įmaišytumėte į kotletų masę.
- Kiaušinių nepadauginkite, nes kotletai gali gautis kietoki, be to, kiaušinius galite pakeisti ir žiupsneliu krakmolo arba sutrinta žalia bulve - efektas bus ne ką blogesnis.
Vėliau pridėkite druskos, pipirų. Prieš kepimą galite vos vos apvolioti miltuose, o kai jie baigs kepti, į keptuvę įpilkite tris šaukštus vandens ir įdėkite 25-30 g sviesto. Niekada nepirkite jau paruošto faršo, nes negalite žinoti, iš ko jis paruoštas. Geriau jau patys sumalkite mėsą arba smulkiai sukapokite.
Kotletus galite ruošti iš bet kokios mėsos - avienos, veršienos, vištienos, jautienos, antienos, kalakutienos ir pan. Balta duona kotletuose atsirado ne dėl taupumo.
