pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaldytos Mėsos Galiojimo Laikas - Kaip Ilgai Laikyti ir Kaip Teisingai Atšildyti

Jautiena

Pasigaminę jautienos kepsnį supratote, kad akys buvo didesnės už skrandį – pasisotinote ir dar liko. Padėjote jį į šaldytuvą – geras planas! Tik dabar beliko pasvarstyti, per kiek laiko reikėtų jį suvalgyti? Tokį patiekalą reikėtų suvartoti per tris-keturias dienas, „Still Tasty“ maisto ekspertas. Laimei, kad kepsnys yra universalus produktas, todėl jo likučius galima supjaustyti griežinėliais ir panaudoti salotoms, kurias ruošite lengviems ir maistingiems pietums.

Svarbiausias dalykas, kurio reikia nepamiršti laikant maisto likučius, įsitikinti, kad jie sandariai suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į sandarų indą. Deguonis gali paskatinti pavojingų nuodingų bakterijų dauginimąsi, taigi kuo mažiau mėsa bus veikiama oro, tuo ilgiau išliks kokybiška ir maistinga.

Oro poveikis blogina mėsos kokybę ir dėl, kad laikoma atvirai ji netenka drėgmės. Nėra nieko labiau nuviliančio nei valgyti išsausėjusį vakar dienos kepsnį, nes jis buvo tiesiog netinkamai laikomas. Laikydami šiuos gaminius tinkamai, galite išsaugoti jų maistingumą ir kokybę drąsiai kelioms dienoms.

Maisto galiojimo trukmė

  • Grietinę – šaldytuve galite saugoti 3-6 dienas
  • Grietinėlę – šaldytuve galite saugoti 2 dienas
  • Kiaušinius reikėtų laikyti 1–2 laipsnių temperatūroje. Jie paprastai laikomi apie 14 dienų. Kiaušiniai turi būti sausi, švarūs, sustatyti smaigaliais žemyn. Kiaušiniai lengvai sugeria kvapus, todėl jų negalima laikyti su stipriai kvepiančiais maisto produktais – sūriu, silke, rūkyta dešra, lašiniais. Jeigu kiekvieną kiaušinį įsuksite į popierių ir kartą per savaitę apversite į kitą pusę, šaldytuve juos galėsite išlaikyti tikrai labai ilgai.
  • Kefyrą (atidarytą) – šaldytuve galite laikyti 2 dienas
  • Pieną (atidarytą) – galite laikyti 3-6 dienas
  • Lašinius – šaldytuve galite laikyti iki 21 dienos
  • Mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, troškinius, mišraines – šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip 2 dienas. Kiekvieną maisto produktą reikėtų laikyti atskirai uždarame inde, kad maisto produktai ir iš jš pagaminti patiekalai nesiliestų vienas su kitu.
  • Majonezą (nepradarytą, 5-8 C temperatūroje) – iki 1,5 mėnesio
  • Margariną (uždarame indelyje) – 21-24 dienas
  • Sviestą (uždarame indelyje arba folijoje) – galite saugoti 6-14 dienas
  • Šviežią sūrį – šaldytuve galite laikyti 4-6 paras
  • Kietą sūrį – 7 dienas
  • Lydytą sviestą (uždarame inde) – galite saugoti nuo 6 iki 10 mėnesių.
  • Atidarytus žuvies konservus – galite saugoti tik 1 dieną. Juos būtina perdėti iš konservų skardinės į kitą indą.
  • Šviežią mėsą šaldytuve reikėtų laikyti +0…+5 °C temperatūroje – ne ilgiau kaip dvi dienas. Mėsą geriausiai laikyti nesuvyniotą sandariame inde arba uždengtame dubenyje.
  • Šviežią mėsos faršą šaldytuve galite laikyti ne ilgiau kaip 1 parą.
  • Patiekalus iš virtos paukštienos – ne ilgiau kaip 3-5 paras
  • Keptą mėsą – ne ilgiau kaip 3-6 paras
  • Šaldytą žuvį (šaldiklyje – 18 С temperatūroje) – 14-21 dieną
  • Šviežią žuvį – 4-5 C temperatūroje galite laikyti – 2 dienas (iki 3-5 parų). Šviežią žuvį reikėtų įvynioti į pergamentinį popierių ar laikyti polietileniniame maišelyje, kuris nepraleistų žuvies kvapo. Jeigu šaldytuvo neturite – esate gamtoje – ją reikia įvynioti į actu sudrėkintą drobę arba įdėti į pintinę su dilgėlėmis. Būtinai laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.
  • Rūkytą žuvį (įvyniotą į foliją) – galite saugoti 2 dienas
  • Žuvies gaminius – galite saugoti 1 dieną
  • Šviežius kopūstus – galite saugoti iki 8 dienų
  • Šviežias daržoves (priklausomai nuo rūšies) – galite saugoti nuo 1 iki 7 dienų
  • Šviežias uogas (+4 C temperatūroje) – galite saugoti 1-2 dienas
  • Kaulavaisių konservus – galite saugoti 8 dienas
  • Makaronus (nevirtus) – galite laikyti ik 1 metų
  • Miltus – galite saugoti iki 4 mėnesių
  • Cukrų – galite saugoti iki 8 metų

Vaisių ir daržovių šaldymas

Kaip užšaldyti vaisius? Prieš sudėdami į dėžutes ar maišelius, nuplaukite juos ir leiskite visiškai išdžiūti. Priklausomai nuo to, kaip juos naudosite vėliau, didesnius vaisius galite supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, tačiau mažesnes uogas palikite sveikas.

Kaip užšaldyti daržoves? Nuplaukite ir paruoškite daržoves taip, kaip ir vartojimui, pavyzdžiui, susmulkinkite morkas arba supjaustykite brokolius žiedynais, ir leiskite daržovėms visiškai išdžiūti. Kad daržovės būtų optimalaus skonio, išvirkite jas al dente (kad liktų kietokos), leiskite joms visiškai atvėsti ir sudėkite į šaldymo indą.

Laikymas. Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti.

Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti. Sharon Pittaway/Unsplash nuotrauka

Svarbu tinkamai atitirpinti maistą

Kai kuriais atvejais šaldytus maisto produktus galima naudoti tiesiai iš šaldiklio, pavyzdžiui, šaldytas uogas, kurias galite iš karto įdėti į trintuvą. Tačiau kitais atvejais prieš ruošdami maistą, ypač žalią mėsą, turite iš anksto susiplanuoti ir maistą tinkamai atitirpinti bei atšildyti.

Šaldytas uogas galite iš karto įdėti į trintuvą. Devin Rajaram/Unsplash nuotrauka

Atitirpinimas šaldytuve: geriausia produktą atitirpinti įdėjus į šaldytuvą, tačiau tai užtruks ilgiau – mėsai atitirpinti prireiks maždaug 24 valandų. Atitirpinę galite vėl užšaldyti, tačiau tuomet gali nukentėti kokybė. Atšildymas šaltame vandenyje yra greitesnis, bet reikalauja daugiau dėmesio.

Prieš dėdami produktus į vėsų vandenį, įsitikinkite, kad maistas yra sandariame maišelyje, kad į jį nepatektų vandens. Panardinkite maišelį į šaltą vandenį ir kas 30 minučių vandenį keiskite.

Naudojant šį metodą maistas turi būti ruošiamas iš karto. Jei maistą atitirpinate mikrobangų krosnelėje, rekomenduojama jį paruošti iš karto.

Apie autorių Firmus Medicus

Firmus Medicus - asociacijos „Firmus Medicus“ ir jos narių nuomonę atstovaujantis projektas. Jo tikslas - supažindinti svetainės lankytojus su Lietuvos ir pasaulio sveikatos naujienomis, mokslinių tyrimų duomenimis, studijomis, apžvalgomis bei komentarais.

Kaip nustatyti galiojimo laiką?

Maisto prekės tinkamumo vartoti terminas paprastai yra nustatomas taip, kad produktas būtų saugus dar trečdalį visos jo galiojimo trukmės . Tai yra šis laikotarpis yra laikas nuo pagaminimo ir paskutinės galiojimo datos. Pavyzdžiui, jei produktas galioja savaitę, tai pasibaigus nurodytam galiojimo terminui, jis turėtų nesugesti dar bent dvi dienas, jei 15 dienų – dar apie 5 dienas.

Atidarius maisto produkto pakuotę, šį maistą būtina suvalgyti per 48 valandas.

Pačių namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau kaip 72 valandas – tai yra ne ilgiau kaip 3 dienas.