Grilyje keptas sūris vis daugiau gerbėjų sulaukia dėl kelių priežasčių. Jį kepti nesunku, pasiruošimas nereikalauja daug laiko, o galutinis rezultatas gali tapti pagrindine viso stalo pažiba, o gal gardžiu palydovu prie pagrindinių patiekalų. Sūrius galima valgyti ir vienus, ir kaip užkandį, jais galima gardinti salotas, naudoti mėsainiams ar dešrainiams, skrudintiems sumuštiniams.
Pasak V.Blauzdavičiaus, sūris yra daug lengvesnis ir paprasčiau už mėsą virškinamas produktas. Jo teigimu, šis produktas tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, o sūrių paruošimo būdų ir skirtingų skonių - tiesiog apstu.
„Prieš kepant sūrį grilyje rekomenduočiau pasidomėti, su kuo jis dera. Prie šių produktų dera įvairūs džemai, riešutai, medus, skrudinta šoninė, uogos, karamelizuoti svogūnai, kepti vaisiai ar uogos, pavyzdžiui, slyvos, vyšnios ir kriaušės. Sūrį siūlyčiau patiekti su sviestu ir česnaku paskrudinta duona. Jos traškumas sukuria tobulą balansą kreminei sūrio konsistencijai“, - teigia šefas.
Kaip Kepti Sūrį Ant Grilio?
Pasak jo, sūrį galima kepti dviem būdais:
- Pirmasis - žemesnėje temperatūroje. Taip iškeptas sūris bus kreminis, minkštesnis.
- Antrasis - aukštoje temperatūroje arba tiesioginėje kaitroje. Tokiu būdu skrudinto sūrio išorė bus traškesnė, o vidus dažniausiai - taip pat kreminis.
Kokius Sūrius Galima Kepti?
Grilio ekspertas pratęsia, kad sūrių kepti pasirinkimas priklauso tik nuo jūsų fantazijos.
„Pirmiausia išskirčiau baltuosius pelėsinius sūrius, pavyzdžiui, bri, kamemberą ar kitas rūšis. Svarbu, kad jis būtų neapipjaustytas ir kepant neištekėtų vidus. Skrudinant tokį sūrį, žievelė sulaiko sūrį nuo ištekėjimo, ji tampa itin traški, o vidus - kreminės tekstūros.
Svarbu paminėti ir lengvai pakeptą ožkos pieno sūrį su baltuoju pelėsiu, kuris puikiai tinka salotoms, suteikia joms ryškų skonį. Maža idėja - gabalėlį šio sūrio uždėkite ant riekelės prancūziško batono, pagardinkite čiobreliais ir gausite pasakišką užkandį“, - sako pašnekovas.
V. Blauzdavičius pažymi, kad daug kas nustemba sužinoję, kad klasikinius lietuviškus varškės sūrius taip pat galima kepti grilyje: „Kaitinami varškės sūriai visiškai pakeičia savo struktūrą ir tampa minkšti. Nebijokite kepti nei saldaus, nei sūraus, su kmynais ar uogomis varškės sūrio - kepimui tinka jie visi. Tiesa, jokiu būdu nedarykite to aukštoje temperatūroje, nes sūris išbėgs.“
Šefas akcentuoja, kad jei ant grilio naudosite keptuvę, mėlynasis pelėsinis sūris tiks padažų gamybai: „Jis gerai lydosi ir praturtina padažą ryškiu savo skoniu. Tereikia į keptuvę įpilti grietinėlės, ją pašildyti, sutrupinti sūrį ir kaitinti, kol ištirps. Toks pagardas puikiai tiks prie mėsainių ar dešrainių. Na, o norintiems išbandyti dar daugiau naujų skonių, siūlau išbandyti du ypatingus grilyje kepto sūrio receptus, kurie abejingų tikrai nepaliks.“
Receptai Grilyje Keptam Sūriui
Skrudintas sūrio sumuštinis su uogomis
2 porcijoms reikės:
- 2 vnt. kepti skirtų sūrių
- 4 didelių riekių šviesios duonos skrudinimui
- poros saujų šviežių uogų
- poros šaukštų medaus
- saujos graikinių riešutų
- 50 g sviesto
Kaip gaminti:
- Įkūrenkite grilį ir ant jo grotelių dėkite didelę ir atsparią karščiui keptuvę.
- Sūrius perpjaukite pusiau, į keptuvę įdėkite sviestą, o kai jis ištirpsta - dvi riekes duonos.
- Ant jų dedame sūrį ir beriame uogas, kita duonos rieke suvožiame.
- Kepkite sumuštinius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir sūris viduje išsilydis.
- Galima sumuštinius kepant suslėgti kita keptuve, taip jie iškeps tolygiau.
- Ant iškepusių sumuštinių užberkite smulkintų graikinių riešutų ir apipilkite medumi.
Keptas kamemberas su karamelizuotais svogūnais ir traškia duonele
2 porcijoms reikės:
- 1 vnt. kamembero sūrio
- 4 skiltelių česnako
- džiovinto rozmarino
- pusės prancūziško batono
- 500 g rausvųjų svogūnų
- 50 g sviesto
- šaukšto rudojo cukraus
- šaukšto balzaminio acto
- 250 ml tamsaus nealkoholinio alaus
- rupios druskos pagal skonį
Kaip gaminti:
- Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, dėkite plonais pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės ir skystis nugaruos.
- Tada suberkite cukrų, supilkite actą ir nealkoholinį alų, troškinkite, kol skystis visiškai nugaruos ir svogūnai karamelizuosis.
- Sūrio viršų įpjaukite, lyg darytumėte groteles.
- Ant įkaitinto grilio grotelių padėkite sviestinio popieriaus, o ant jo - sūrį.
- Įsmeikite į jį česnako skilteles ir rozmariną.
- Kepkite, kol sūris suminkštės, t.y. apie 10 minučių.
- Batoną supjaustykite plonomis riekelėmis ir paskrudinkite ant grilio iš abiejų pusių po 1-2 minutes.
- Ant sūrio viršaus uždėkite karamelizuotus svogūnus ir šalia patiekite skrudintą batoną.
Kiti Sūrių Kepimo Ant Grilio Patarimai
„Viena aišku - kepti sūriai visada suteiks daug išraiškingų skonių visam meniu, - prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama jo atstovė Vilma Juodkazienė. - Tereikia pasirinkti tinkamą sūrio rūšį.“
Halumis
Bene populiariausias kepamas sūris yra iš Kipro kilęs halumis. Kepamas ant grotelių jis neištirpsta, gražiai paruduoja, o ir kepti jį itin lengva. Būtent jo verta imtis eksperimentų pradžioje, nes suklysti labai sunku. Halumis mėgstamas ir dėl to, kad neturi ypač stipraus skonio.
„Geriausia sūrį supjaustyti maždaug 1 cm pločio griežinėliais, lengvai patepti aliejumi ir galima dėti tiesiai ant grotelių. Halumis yra šiek tiek sūraus skonio, tad puikiai dera tiek su žaliomis, tiek su karštomis daržovėmis, pavyzdžiui, cukinijomis ar baklažanais. Be to, jį galima naudoti ir kaip mėsos pakaitalą mėsainiams ar vėrinukams. Jis mėgiamas ir dėl to, kad neturi ypač stipraus skonio, tad net jei jo naudosite gana daug, halumis neužgoš kitų patiekalo ingredientų“, - sako V.Juodkazienė.
Kamamberas
Minkštas kamamberas arba bri, padengtas balta, švelnia pelėsio odele, taip pat puikiai tinka kepti ant grotelių. Iškepęs sūrio vidus tampa skystas, klampus ir maloniai tįstantis, o odelė išliks šiek tiek traški. Įpjovus sūrio viršų, toks „šulinys“ puikiai tiks mirkyti duonos gabalėlius, mėsą ar keptas daržoves.
„Šis sūris puikiai dera su uogomis ir uogienėmis - kamambero skonio su saldžiarūgščių uogų ar vaisių natų derinys nepaliks abejingų. Norintiems aštresnių pojūčių, verta jį aplieti salsa iš aitriųjų ir saldžiųjų paprikų su citrina, bazilikais ir mėgstamais prieskoniais. Sūris gali tapti ir išraiškingu desertu: iškeptą jį apliekite šviežiu medumi, pabarstykite riešutais ir paprikų dribsniais“, - pataria ekspertė.
Varškės sūris
Ieškant puikaus sūrio kepimui, nebūtina dairytis į kitų šalių gaminius - nuostabų patiekalą galima pasiruošti iš lietuviškojo varškės sūrio. Jis gali tapti ne tik užkandžiu, bet ir sočiu, nebrangiu ir gardžiu pagrindiniu patiekalu.
Pasak V.Juodkazienės, ant grotelių iškeptas varškės sūris nustebins minkšta ir puria tekstūra. Koks bus jo skonis, priklausys tik nuo kepėjo fantazijos - sūrį galima įtrinti aštriais prieskoniais, apvynioti šoninės arba cukinijų juostelėmis, gardinti tik žolelėmis arba desertui iškepti saldaus pieno varškės sūrį ir jį paskaninti cinamonu bei medumi.
Mocarela ir Feta
Minkštus, lengvai tirpstančius sūrius verta dėti ant tortilijos ar duonos, o tuomet šį duetą kepti virš žarijų.
„Nenumokite ranka ir į mocarelą bei kitus minkštuosius sūrius. Žinoma, tokie sūriai netinka dėti tiesiai ant grotelių, tačiau jie puikiai tinka daržovių, tokių kaip cukinijos, paprikos ar baklažanai, įdarui. Taip pat minkštus ir lengviau tirpstančius sūrius verta dėti ant tortilijos ar duonos, o tuomet šį duetą pakepti virš žarijų. Puiki idėja gardžiam patiekalui yra ir ant grotelių kepti grybai, įdaryti smulkiai supjaustytomis daržovėmis (pomidorais, aitriosiomis paprikomis, svogūnais, laiškiniais svogūnais) ir uždengti mėgstamo sūrio gabalėliu“, - idėjų pažeria V.Juodkazienė.
Gardžiai iškepti galima ir tokius puskiečius sūrius kaip „Gouda“ ar „Edam“. Kulinarijos žinovė pataria supjaustyti sūrį maždaug 1 cm storio griežinėliais ir juos tvirtai iš visų pusių apvynioti plonomis kumpio juostelėmis. Sūrį lengvai apšlaksčius alyvuogių aliejumi, dėkite jį ant folijos lakšto grilyje ir apkepkite iš abiejų pusių. Bus ypač gardu prie žalių traškių salotų.
Kepimui tinka ir graikiškoji feta. Tačiau jeigu sugalvotumėte šį sūrį padėti tiesiai ant grotelių - skaudžiai nusiviltumėte. Tačiau jį paruošti nesunku: tereikia visą fetą uždėti ant folijos, pridėti smulkiai supjaustytų daržovių, prieskonių, sandariai suvynioti ir kelias minutes palaikyti ant įkaitusio grilio.