Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti skanius ir traškius bulvių pirštelius. Juose dera skirtingos tekstūros bei skoniai: piršteliai traškūs išorėje, minkšti ir purūs viduje.
Ingredientai
Jums reikės:
- Bulvės: 6-12 vienetų (priklausomai nuo norimo kiekio)
- Krakmolas: 50 gramų
- Kvietiniai miltai: 1.5 stiklinės
- Kiaušiniai: 1 vienetas
- Sviestas: 2 valgomieji šaukštai
- Aliejus: 1 valgomasis šaukštas
- Svogūnai: 1 vienetas (nedidelis)
- Špinatai: pagal skonį (švieži arba šaldyti)
- Grietinėlė: pagal skonį (padažui)
- Sultinys: pagal skonį (padažui)
- Raudonėlis: 2 arbatiniai šaukšteliai (padažui)
- Garstyčios: 2 arbatiniai šaukšteliai (padažui)
- Taukai (riebalai): 1 valgomasis šaukštas
- Muskatas: šiek tiek
- Druska: šiek tiek
Gaminimo eiga
Bulvių piršteliai:
- Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje.
- Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve.
- Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite - svarbu neperminkyti!
- Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
- Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
Špinatai:
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja.
- Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
Padažas:
- Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę.
- Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias.
- Išmaišykite.
Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
Alternatyvus gaminimo būdas
Bulvės išverdamos, sugrūdamos, įberiama miltų, krakmolo, įmušamas kiaušinis, įdedama riebalų, pasūdoma ir suminkoma tešla. Iš jos daromi piršto storio voleliai, išverdami pasūdytame vandenyje, išgriebiami ir apkepinami riebaluose. Tiekiami užpilti riebaluose pakepintais svogūnais.
Patarimai
- Į bulvių masę berkite miltus, įmuškite kiaušinį.
- Miltų dėkite minkant tiek, kad neliptų prie rankų.
- Įplakite 1 kiaušinį, įdėkite šaukštelį druskos.
Bulvių švilpikai su padažu
Išvirtas bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais ir žiupsniu druskos. Suminkykite tešlą. Iš tešlos suformuokite volelį, šiek tiek jį suplokite ir supjaustykite įstrižais rombeliais. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
Kol švilpikai kepa, paruoškite padažą. Kiaulienos šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti. Varškę sudėkite į dubenėlį. Trinkite, palaipsniui pildami pieną, kol gausite vientisą masę. Į varškę suberkite šoninės gabalėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir krapus. Pagardinkite druska pagal skonį ir išmaišykite. Iškepusius švilpikus patiekite su padažu.
Bulvių kotletai
Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12-15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
Bulvių spurgos
Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas). Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis.
Bulvių paplotėliai su avokadų kremu
- Nulupkite bulves. 3 bulves supjaustykite stambiai ir išvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, įdėkite sviesto, įberkite pipirų ir džiovintų petražolių. Sutrinkite bulvių košę ir palikite atvėsti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
- Likusias 3 bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Bulves paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
- Į bulvių košę įmuškite 2 kiaušinius ir gerai išmaišykite. Į skardą įtieskite kepimo popierių ir patepkite jį aliejumi. Formuokite 6 paplotėlius ir sudėkite į skardą. Paplotėlių viršų aptepkite lydytu sviestu arba aliejumi.
- Abi skardas dėkite į orkaitę ir įjunkite ventiliatoriaus su griliu režimą. Skardą su bulvių kubeliais dėkite į viršutinę orkaitės dalį, o su paplotėliais į apatinę. Po 15 minučių, kai bulvių kubeliai bus lengvai apskrudę, skardas sukeiskite vietomis. Kubelius lengvai pamaišykite. Kepkite dar 5 minutes, kol paplotėliai gražiai apskrus.
- Keptuvėje apskrudinkite šoninės juosteles.
- Avokadus sutrinkite su majonezu, prieskoniais ir citrinų sultimis.
- Lėkštėse paplotėlius aptepkite garstyčiomis ar tepamu varškės sūreliu. Dėkite šiek tiek bulvių kubelių, keletą šoninės juostelių, vėl bulvių kubelių ir ant viršaus uždėkite avokadų kremo. Tiekite nedelsdami.
Skanaus!