pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šašlyko Marinavimo Receptai: Pasiruoškite Tobulam Skoniui

Smagus pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių šašlykų. Ko gero, firminį šašlykų receptą Lietuvoje turi dažnas, bet norintiems savo įgūdžius patobulinti, o ir ieškantiems naujų skonių, siūlome keletą originalių šašlykų marinavimo receptų ir dalijamės patarimais, kaip šį patiekalą paruošti dar skaniau.

Kokią Mėsą Pasirinkti Šašlykams?

Norint pasigaminti skanius šašlykus, labai svarbu teisingai pasirinkti mėsą, o dar sunkiau išsirinkti šašlykams marinatą. Tradiciškai bene populiariausias pasirinkimas šašlykams - kiauliena, tačiau vištiena, kalakutiena ar aviena taip pat puikiai tiks. Dažniausiai šašlykams renkamasi kiaulieną, avieną, jautieną arba vištieną, atsižvelgiant į asmeninį skonį ir tradicijas. Išsirinkus mėsą galima pagalvoti apie jai tinkamą marinatą.

Pasak A. Karbausko, geriausia mėsa šašlykui - kiauliena ir aviena. „Jeigu renkamės visų populiariausią ir pamėgtą mėsą - kiaulieną, geriausia imti sprandinę, nes ji turi riebaliuko. Kai keps mėsa, riebalas duos drėgnumo ir ji neišdžius tiek. Taip pat galima rinktis ir mentę, nes ji irgi yra minkšta, tad bus ganėtinai skanus šašlykas. Tik jokiu būdu ne kumpį, nes tokiu atveju šašlykai bus sausi. Galbūt ir rasite receptų, kurie rašys, jog verta imti kumpį, bet neapsimoka. Jeigu negaunate sprandinės, tad rinkitės mentę, kitaip dar ji vadinama petinė“, - pasakojo mėsininkas.

Kiauliena yra populiariausias pasirinkimas dėl jos sultingumo ir minkštumo, ypač verta rinktis nugarinės ar šonkaulių dalis. Mūsų mėgstamiausia kiaulienos sprandinė. Kiaulienai labai tinka šašlykų marinatas su majonezu ir svogūnais. Aviena pasižymi intensyvesniu skoniu ir puikiai tinka tiems, kas mėgsta ryškų mėsos skonį, o jautiena, nors ir kietesnė, tinkamai paruošta gali tapti itin skani. Vištiena, ypač jos šlaunys, yra lengvesnė alternatyva, kuri greitai pasisavina marinato skonius.

Renkantis liesesnę mėsą rekomenduojame pabandyti veriant šašlykus ant iešmų į tarpelius įverti plonas juosteles kiaulienos lašinukų. Riebaliukas suteiks ypatingesnį skonį. Labai svarbu atsižvelgti į mėsos šviežumą ir kokybę. Geriausiai rinktis šviežią mėsą iš patikimų tiekėjų ar prekybos vietų. Lietuvoje puikią ir šviežią mėsa rasite vietinėse mėsinėse, produktai nėra išmirkyti ir nestovi ilgai prekybos lentynose, tad garantuojama, kad produktas bus šviežias ir gero skonio.

Atskirti, ar mėsa tikrai šviežia, galima atkreipus dėmesį į du pagrindinius aspektus: ji turi būti standi ir natūralios spalvos. Antai kiaulienos sprandinės atspalviai vyraus nuo rausvos iki sodresnės raudonos, nugarinės - nuo rausvos iki šviesiai raudonos. O, pavyzdžiui, jautiena gali būti net vyšninė. Skaniausi šašlykai neturėtų būti per daug riebūs ar per daug sprangūs, geriausia - aukso viduriukas. Taigi rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą, šviežumą, spalvą.

Mėsos Paruošimas

Pasirinkus mėgstamą mėsos rūšį, svarbu ją tinkamai paruošti. Mėsą šašlykams supjaustykite maždaug 3-5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Mėsą reikėtų pjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, kad visi jie vienodai iškeptų. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!

Šašlykų Marinavimas

Mėsą šašlykams rekomenduojama marinuoti mažiausiai kelias valandas, o dar geriau - per naktį. Marinatas ne tik suteikia mėsai pageidaujamą skonį, bet ir padaro ją minkštesnę. „Skirtinguose marinatų receptuose nurodomi labai skirtingi laikotarpiai, kiek gali trukti šašlyko marinavimas. Vienu atveju užteks pamarinuoti vos 15 minučių, kitu tai gali trukti parą ar net dvi. Čia svarbu atminti viena: kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau ji turėtų būti marinuojama. Tuo metu „taisyklingi“ marinatai įprastai susideda iš trijų komponentų - mėsą minkštinančios rūgšties, prieskonių ir aliejaus, kuris neleidžia mėsai išsausėti“, - sako A. Poleninas.

Štai pats paprasčiausias šašlykų paruošimas: „Mėsą susipjaustyti gabaliukais, svogūną - griežinėliais, išspausti citrinos sultis, įdėti druskos, pipirus. Svogūną geriausia pertrinti rankomis, kad išleistų sultis. Sudėti mėsą. Pamarinuoti apie porą valandų tikrai reikia, o 3-4 valandas būtų tikrai neblogai, jei nutartumėte palikti ir per naktį - dar geriau būtų. Tai yra pats paprasčiausias ir geriausias šašlyko receptas. Kiti kalba, kad reikia pilti mineralinio vandens - galima, bet tokiu atveju, reikia labai silpnai gazuoto. Aš buvau taip daręs, bet man nepasitvirtino. Geriausia, kai darai paprastai, tai geriausiai ir pavyksta. Jeigu naudojame pipirus, visi turime tų paprastų - juodųjų ir kvapniųjų - jų pilnai užtenka, bet jeigu pipirus turime žirneliais, tai geriausia būtų tuos pipirus keptuvėje šiek tiek pakaitinti ir tada kavamalėje sumalti. Jie palieka kiek kitokie ir tada skonis būna puikus“.

Marinatui naudoti galima pačius įvairiausius prieskonius, tarkime, svogūnai minkština mėsą ir suteikia itin gardų aromatą, pikantiško skonio suteiks česnakai, sojų padažas, majonezas, pomidorų padažas, vynas, alus, vaisių ir uogų sultys (pomidorų, obuolių), rauginti pieno produktai, citrusiniai vaisiai, šviežios prieskoninės žolelės. Žinoma, tikras šašlykų raugimo žinovas greičiausiai sakys, kad visi šie priedai tikram šašlykui nereikalingi. Kodėl gi nepaeksperimentavus ir nepaieškojus naujų skonių?!

Mėsą reikia stipriai masažuoti - minkyti. Ir jei po 10 min. jėgos bus neapleidusios masažuokite mėsą dar 5 minutes. Nuo to tikrai bus tik geriau. Vanduo reikalingas tik tam, kad mėsa neapdžiūtų, tad nepersistenkite jo pildami.

Marinatų Bazės ir Jų Poveikis Mėsai

  • Rūgštys: Denatūruoja mėsos baltymus, todėl mėsa tampa puresnė ir lengviau susikramto. Svarbu numatyti tinkamą rūgšties koncentraciją ir marinavimo laiką.
  • Aliejus: Geriau perduoda prieskonių skonį. Geriau naudoti neutralaus skonio aliejus.
  • Mineralinis vanduo: Daugiausiai veikia mėsą druskų jonais, todėl mėsa tampa sultingesnė.

Šašlykų Marinavimo Receptai

Receptas šašlykų marinatassu majonezu ir svogūnais

Jums reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 100 g majonezo
  • 20 g acto
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • juodieji pipirai
  • 1 svogūnas
  • iešmų
  • šašlykinės
  • beržo malkų

Gaminimas:

  1. Supjaustykite mėsą kubeliais, smulkiai supjaustykite svogūną.
  2. Ant mėsos užpilkite majonezą, actą, druską, žiupsnelį pipirų, supjaustytą svogūną ir viską išmaišykite.
  3. Sudėti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve apie 1 parą, ar per naktį.
  4. Susiverti ant iešmų ir pasiruošti šašlykinę.

Acto Marinatas (1 kg mėsos)

Ingredientai:

  • ½ stikl. acto
  • 1 stikl. vandens
  • 1 arbat. š. druskos
  • ½ arbat. š. cukraus
  • keli laurų lapeliai
  • pagal skonį maltų ir žirneliais juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Actą sumaišykite su vandeniu ir likusiais prieskoniais.
  2. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus.

Obuolių Acto Marinatas (1 kg mėsos)

Ingredientai:

  • ½ stikl. obuolių acto
  • 1 stikl. vandens
  • 2 valg. š. druskos
  • keli laurų lapeliai
  • ½ arbat. š. gvazdikėlių
  • ½ arbat. š. muskato
  • 1 arbat. š. šviežių petražolių
  • kmynai (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Supjaustykite svogūnus žiedeliais, obuolių actą sumaišykite su vandeniu ir prieskoniais.
  2. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį pridengtus lėkšte ir prislėgtus.

Kefyro Marinatas (1 kg mėsos)

Ingredientai:

  • 1 l kefyro
  • 4 svogūnai
  • 1 valg. š. druskos
  • 10 g šviežių petražolių
  • 10 g šviežių mėtų
  • 10 g šviežių bazilikų
  • 10 šviežių krapų

Gaminimas:

  1. Supjaustykite svogūnus žiedeliais, kefyrą sumaišykite su likusiais prieskoniais.
  2. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
  3. Jeigu manote, kad marinatui trūksta skonio, galite įdėti smulkintos citrinos arba pagardinti pomidorų sultimis.

Citrinu Arba Apelsinų Marinatas (1 kg mėsos)

Ingredientai:

  • 3 citrinos arba 3 apelsinai (puikų skonį suteiks ir žaliosios citrinos)
  • keli laurų lapeliai
  • 4 svogūnai
  • 1 valg. š. šviežios trintos imbiero šaknies (galima ir daugiau)
  • 1 valg. š. ciberžolių

Gaminimas:

  1. Svogūnus supjaustykite žiedeliais, citrinas ar kitus pasirinktus citrusinius vaisius su žievelėmis sutrinkite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais.
  2. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.

Aštrus Marinatas (1 kg mėsos)

Ingredientai:

  • 200 ml majonezo
  • 200 ml mėgstamo pomidorų padažo
  • citrina
  • 2 arbat. š. garstyčių
  • aitrioji paprika
  • 2 valg. š. šviežių petražolių
  • 5 česnako skiltelės

Gaminimas:

  1. Citriną susmulkinkite, česnakus sutrinkite, aitriąją papriką supjaustykite žiedeliais.
  2. Majonezą sumaišykite su pomidorų padažu, garstyčiomis ir likusiais ingredientais.
  3. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite. Palikite pridengtus parai šaldytuve.

Šašlykai su kefyru

Tokius šašlykus marinuoti reikės išvakarėse prieš kepant, moko A. Poleninas.

Reikės:

  • 3 kg kiaulienos
  • 2 litrų kefyro
  • 2 kg svogūnų
  • mėgstamų prieskonių

Gaminimas:

  1. Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru.
  2. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt.
  3. Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada - metas kepti.

Šašlykai su citrinomis

Reikės:

  • 2 kg kiaulienos
  • 1 kg svogūnų
  • 3 citrinų
  • druskos ir pipirų, galima pridėti ir kitų mėgstamų prieskonių

Gaminimas:

  1. Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais.
  2. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.
  3. Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančia mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Šašlykai su mineraliniu vandeniu

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės
  • 0,5 litro gazuoto mineralinio vandens
  • 1 citrinos
  • 3 svogūnų
  • šašlykų prieskonių, druskos, pipirų ir baziliko

Gaminimas:

  1. Gabaliukais pjaustytą mėsą reikia sumaišyti su pjaustytais ar tarkuotais svogūnais, užpilti gazuotu mineraliniu vandeniu ir išspausti visą citriną.
  2. Gautą masę išmaišykite su prieskoniais ir palikite marinuotis dviem valandoms, o jei turite laiko - ir ilgėliau.
  3. Kaip įprasta, kepti šašlykus tetruks 15-20 minučių.

Kepimo Patarimai

Įkaitintas grilis arba šašlykinė, ant kurio kepami šašlykai, turi būti tinkamai paruošti - mėsa neturėtų liesti liepsnos, kad neiškeptų iš išorės, likdama neapkepusi viduje. Pasak A. Karbausko, jeigu šašlykai sunkiai kramtosi, tuomet yra padaryta dažniausia klaida - perkepta mėsa. „Kepti reikia tol, kol nebelieka rožinės spalvos, kraujas nebebėga - viskas, užtenka. Svarbiausia, išmokti neperkepti. Kai perkepi, mėsa visada išsausėja, todėl mėsa tampa sunkiai kramtoma.

Jeigu norite išminkštinti mėsą - galima įdėti ir kivio. Nes kivio vaisiuje yra rūgštelės. Tačiau reikia žinoti, kad, jeigu per ilgai pamarinuosite šašlyką su kiviu ar per daug jo įdėsite - ištirps mėsa ir nukris nuo iešmo. Tad su kiviu reikia labai atsargiai ir marinuoti su juo reikia nepersistengti, nes šašlykai gali tapti pratižę. Manyčiau, kad kilogramui mėsos užtektų pusės kivio“, - mėsos suminkštinimo paslaptimi dalijosi mėsininkas.

Na, o kaip kepti, manau mokinti nereikia. Tiesa, kai neturiu laiko miksuoti šašlykams prieskonių naudoju šiuos pirktinius „Šašlykų prieskonius”.

Pasirinkus tinkamą mėsą ir laikantis kepimo patarimų, galima pasigaminti puikių šašlykų, kurie džiugins tiek šeimos narius, tiek svečius. Svarbiausia - eksperimentuoti su skoniais ir mėgautis maisto gaminimo procesu.