Vaistinės agurklės (lot. Borago officinalis) manoma yra kilusios iš Sirijos arba pietvakarių Azijos. Iš ten paplito po daugelį Europos šalių ir JAV. Agurkais kvepiančios vaistažolės auginamos ir Lietuvoje. Kartais jos auga kaip piktžolės kiemuose prie namų. Jos gali būti naudojamos ne tik vaistams, bet ir maistui gaminti.
Agurklės Aprašymas ir Auginimas
Agurklę galima atpažinti iš baltų, dygių plaukelių ant stiebų, lapų ir pumpurų bei melsvų, žvaigždės formos žiedų. Auga iki maždaug 40 - 80 cm. Augalą sudaro daug tuščiavidurių, sultingų stiebų. Agurklės gerai auga įprastame dirvožemyje. Specialių auginimo sąlygų joms nereikia.
Agurklė mėgsta saulėtą vietą, tačiau gali augti ir pusiau pavėsyje. Šie augalai papildys laukinio, kaimiško, neformalaus stiliaus gėlyno įvaizdį. Geriausiai auga lengvoje, gerai drenuotoje dirvoje, kuri turėtų būti vidutiniškai derlinga. Dirvos tekstūra šiam augalui augti taip pat nėra svarbi, nes tinka tiek smėlingas dirvožemis, tiek molinga žemė.
Agurkles itin lengva dauginti sėklomis, kurias paprasta įsigyti specializuotose prekybos vietose. Vieną kartą pasėjus šiuos augalus, nereikės sukti galvos dėl tolimesnio dauginimo, nes agurklės pasisėja pačios. Sėklas galima sėti tiesiai į dirvą nuo balandžio iki birželio mėnesio. Sėklas reikia sėti 1-2 cm gylyje, paliekant 20-30 cm tarp augalų, nes agurklė gana plačiai išsikeroja. Pirmieji daigai pasirodo per 7-14 dienų. Jei norite nuolat turėti šviežių lapų salotoms, sėkite agurklę etapais kas kelias savaites.
Agurklės Sudėtis
Agurklių sudėtyje yra 7 makroelementai (angliavandeniai, baltymai, riebalai, skaidulos, gliukozė, galaktozė ir gama linoleno rūgštys (esminės riebalų rūgštys). Gausu vitamino C, beta karoteno (provitamino A), cholino, niacino, riboflavino ir tiamino (B grupės vitaminų); mineralų: kalcio, kobalto, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio ir cinko.
Didelio atgarsio sulaukęs agurklių aliejus yra tikras lobis kosmetikos industrijoje, laikomas turtingiausiu natūraliu gama-linoleno rūgšties (GLA, Omega-6 aliejus) šaltiniu. Apskritai, agurklė yra labai vertinama kosmetikoje dėl savo drėkinamųjų, priešuždegiminių ir odą raminančių savybių.
Agurklės Nauda Sveikatai
Kodėl verta į mitybą įtraukti agurklių žalumynus arba aliejų? Agurklių lapų salotos ir sultys gerina širdies veiklą, normalizuoja medžiagų apykaitą, suteikia žvalumo, turi raminantį, priešuždegiminį poveikį. Agurklių aliejus gali būti vartojamas kaip pagalbinė priemonė, padedanti mažinti aukštą kraujo spaudimą.
Homeopatijoje agurklės naudojamos gydyti širdies neurozę, užsitęsusią depresiją, kelti kūno tonusą. Jaunų agurklių lapų ir žiedų nuoviras vartojamas raminti nervų sistemą. Agurklės aliejus, vartojamas į vidų ir išoriškai, ramina, mažina sudirginimą, drėkina ir slopina odos uždegimines reakcijas.
- Gerina odos būklę. Atopinis dermatitas, egzema ir žvynelinė gydymui vaistais ne visada pasiduoda. Tada gali padėti natūralioji medicina.
- Gali padėti nuo artrito.
- Gerina plaukų būklę, naikina pleiskanas.
- Mažina karščiavimą.
- Agurklių aliejus mažina menopauzės, priešmenstruacinio sindromo simptomus.
- Naudingos sergantiems išsėtine skleroze. Dėl didelio riebalų rūgščių kiekio agurklių aliejus padeda malšinti raumenų spazmus ir sąstingį.
Iš gėlių ir žydinčių viršūnių taip pat buvo ruošiamos arbatos dėl šlapimą varančių, karščiavimą mažinančių savybių. Agurklių arbata padeda įveikti peršalimą ir gripą, palengvina PMS simptomus.
Kaip Pasidaryti Agurklių Nuovirą Namuose?
10 g džiovintų lapų arba žiedų užpilti 0,5 l verdančio vandens, indą apvynioti rankšluosčiu ir palikti, kad pritrauktų apie 1 valandą. Nuovirą nukošti ir gerti po šaukštą 3 - 4 kartus per dieną prieš valgį.
Agurklės Vartojimas Maistui
Agurklių lapai yra panašaus į agurkus skonio, todėl tinka sriuboms ir salotoms gaminti. Tai ne tik skanu, bet ir sveika. Vaistinės agurklės žali lapai ir stiebai yra malonaus, agurkus primenančio skonio. Populiarus kaip prieskonis daržovių sriuboms, grybų patiekalams, priedas į salotas, šaltibarščius, dietinius valgius, kaip agurkų pakaitalas.
Jaunus gležnus lapus galima skinti visą vasarą. Jie vartojami švieži ir neturi būti verdami. Susmulkintais lapais galima paskaninti varškę, sriubas, žuvies ir kiaušinių patiekalus. Ypač tinka agurkų salotoms. Ji vartojama šviežia, o į virtus patiekalus dedama pačioje pabaigoje.
Receptai su Agurklėmis
Štai keletas receptų, kuriuose galite panaudoti agurkles:
- Agurklių lapų salotos
- Šaltibarščiai su agurklėmis
- Agurklėmis pagardinta varškė
- Sriubos su agurklėmis
Šalavijų žiedų padažas: 2 puodeliai šalavijų žiedų, ¼ stiklinės graikinių riešutų, ½ stiklinės graikinių riešutų aliejaus, 1 česnako skiltelė, 4 laiškinių svogūnų smulkinta baltoji dalis. Visus produktus susmulkinkite maisto maišytuvu. Šalavijų žiedų padažas, kaip ir pestas, puikiai tinka makaronams, keptai kiaulienai ir veršienai pagardinti.
Našlaičių žiedais pagardintos salotos: Sauja našlaičių žiedų, 1 maža minkštųjų apvaliųjų salotų gūžė, 2 agurkai, 8 braškės. Padažui: 1 šaukštelis Dižono garstyčių, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 6 šaukštai alyvuogių aliejaus, žiupsnelis druskos ir pipirų. Agurkus galima, bet nebūtina nuskusti skustuku. Viską supjaustykite. Ant salotų lapų užberkite saują spalvotų našlaičių žiedų ir užpilkite padažo.
Šparagai su žiedais: 400 g šviežių šparagų, 100 g ožkų ar paprasto balto sūrio, sauja medetkų žiedlapių ir agurklių, šalavijų žiedų. Padažui: 1 apelsino sultys, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas baltojo vyno acto, 1 šaukštas agavų sirupo arba medaus, 1 skiltelė česnako, 1 šaukštelis čiobrelių, druskos, pipirų. Šparagus apvirkite 5 minutes. Juos padėkite ant lėkštės, ant viršaus užbarstykite sutrupintą sūrį. Sumaišykite sudėtines padažo dalis. Paskaninkite druska, pipirais. Padažu užpilkite šparagus su sūriu. Dekoruokite žiedais.
Atsargumo Priemonės
Tyrimai skelbia, kad žaliosiose augalo dalyse yra pirolizidino alkaloidų, iš kurių kai kurie yra hepatotoksiški, mutageniški ir kancerogeniški. Taip pat, agurklė turi kraują skystinantį poveikį, kuris pacientams prieš operacijas ar vartojantiems tokio tipo vaistus turėtų atidžiai įvertinti agurklių vartojimą.