pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Grikiai su mesa - Skanu ir sveika dermė

Vištienos ir grikių kotletukai

Kotletai itin purūs, sultingi ir švelnaus skonio! Receptas labai patiks tiems, kuriems pabodo įprasti mėsos kotletai. Beje, šiuos kotletus galite ruošti tiek iš vištienos, tiek iš kalakutienos. Skanaukite su daržovių salotomis.

Tiršta grikių sriuba su vištiena

Tirštos ir sočios, labai paprastos, bet ir turtingos įvairiausių skonių sriubos išvirti visai nesudėtinga. Subalansuota šaltesnėms dienoms, bet gardi visais metų laikais. Grikiai šiai sriubai išties labai tinka, bet lygiai taip pat puikią sriubą išvirsite pakeitę juos ryžiais ar perlinėmis kruopomis. Grietinėlę sriuboje galima keisti ir lydytu sūreliu.

Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvė

Grikių košė: kaip ją teisingai paruošti?

Kaip išsiaiškinome aukščiau, idealiu atveju grikių košė turėtų būti verdama iš žaliųjų neapdorotų grikių. Žinoma, skrudinti rudieji grikiai taip pat nėra blogas pasirinkimas. Tačiau galėdami, visada rinkitės sveikesnes sėklas.

Tuo tarpu verdant ruduosius, termiškai apdorotus, grikius, patariama jų nemirkyti. Mirkomi jie ištęžta ir praranda dar daugiau maistingųjų savybių. Ruduosius grikius tereikia nuplauti, pavirti kelias minutes ir išjungti. Jeigu vis dėlto mirkote per naktį, nebevirkite ilgai. Užvirė, išjungiame, uždengiame puodą ir viskas. Pervirę grikiai nebetenka didžiosios dalies savo naudingųjų medžiagų.

Beje, rudųjų ir žaliųjų grikių skonis taip pat skiriasi, tad nenustebkite pirmą kartą paragavę žaliųjų grikių košės. Iš pradžių jie gali pasirodyti prėskoki palyginti su rudaisiais. Kadangi jie nekepinti, skoninės savybės nėra taip ryškiai išreikštos.

Reikalingi ingredientai:
Mėsa500~600 gramų (kiauliena arba bet kokia jūsų mėgstama mėsa)Grikiai2 stiklinėsMorkos4~5 vntSvogūnai2 vntSviestas100 gramųAliejus0,5~1 stiklinėKuminasPrieskoniaipagal skonįDruskapagal skonįReklama
Gaminimo eiga
1. Pradėkime nuo daržovių paruošimo, pirmiausia nuvalome svogūnus ir supjaustome pusžiedžiais.Reklama3. Mėsą supjaustome mažais apie 1,5-2 cm pločio kubeliais.

4. Dabar ant ugnies dedame keptuvę storomis sienelėmis, supilame į ją augalinį aliejų. Kai aliejus įkaista, į keptuvę suberkite svogūną ir pakepinkite iki šviesiai auksinės rudos spalvos.

Reklama5. Tada susmulkintą mėsą sudėkite į keptuvę prie svogūno, pakepinkite, kol pusiau iškeps.Reklama

7. Kai baigiasi kepimo laikas, ant ugnies dedame keptuvę ir joje ištirpiname sviestą. Grikius ištepame svieste ir maišydami kepame apie 5-7 minutes.

8. Tada grikių kruopas perkeliame į keptuvę ant mėsos su daržovėmis, išlyginame per visą paviršių.Reklama

Grikių košės su aguonomis (receptas)

Dar vienas puikus grikių košės receptas pusryčiams. Maistingas, įvairus savo skoniu, aromatu ir spalvine gama. Šiai košei ruošti taip pat geriau rinkitės žaliuosius grikius. Tačiau jeigu namuose tik rudieji, gaminkite iš jų. Tik būtinai išrinkite visus užsilikusius lukštus.

Ingredientai 4 porcijoms:

  • 100 g grikių kruopų
  • 500 ml pieno
  • 4 a.š. aguonų sėklų
  • 250 g šilauogių arba mėlynių
  • didesnis apelsinas
  • 2 a.š. cinamono
  1. Grikius nuplauname ir mirkome per naktį. Jei naudojame ruduosius grikius, ryte išrenkame lukštus. Perplauname.
  2. Grikius sumaišome su pienu ir virtuviniu kombainu patriname iki pusiau glotnios tekstūros.
  3. Puode sumaišome trintus grikius su aguonomis ir maišant verdame apie 7-10 min., kol sutirštėja.
  4. Apelsino žievelę smulkiai sutarkuojame. Sultis išspaudžiame.
  5. Atskirame nuo grikių ir aguonų puode sumaišome mėlynes (šilauoges), apelsino žievelę, cinamoną ir apelsino sultis. Išmaišome ir ant nedidelės ugnies verdame apie 5 min.
  6. Paruoštą grikių ir aguonų košę dedame į dubenį. Ant viršaus pilame apelsino ir mėlynių kompotą.

Patarimas: šiame recepte aguonas galima pakeisti kitomis sėklomis, pvz., chia. Vietoje mėlynių naudoti braškes, avietes, serbentus, spanguoles. Pagardinti medumi ar agavų sirupu.