Kai termometras nebesileidžia žemiau +25, net didžiausi kavos mėgėjai ima svajoti apie kažką šalto, gaivinančio ir, žinoma, su kofeino doze. Šaltos kavos populiarumas vasarą - ne naujiena, tačiau dažnai nežinome, kaip ją pasigaminti namuose taip, kad skonis prilygtų kavinės kokybei.
Skirtingai nei tiesiog atvėsinta karšta kava, tikra šalta kava ruošiama kitaip - dažniausiai šalto užpilo (angl. cold brew) būdu arba specialiai sušaldant espresso. Nors šaltą kavą dažniau renkamasi pirkti iš kavinių, tačiau šį gaivų gėrimą galite nesunkiai pasigaminti ir namuose.
Šalto Paruošimo Kava (Cold Brew)
Šalto paruošimo kava (angl. cold brew) yra vienas madingiausių šio gėrimo gaminimo būdų, kiekvieną kartą atrandamas iš naujo, kai tik termometrų stulpeliai ima kopti aukštyn. Tačiau lėto ir šalto paruošimo kava nėra šių dienių išradimas - manoma, kad tokią kavą dar XVII amžiuje išpopuliarino japonų ir olandų pirkliai, o kartu teigiama, kad tai buvo vienas senųjų tradicinių kavos ruošimų būdų Peru.
Šviežiai sumaltos kavos pupelės užpilamos šaltu vandeniu ir uždarame inde laikomos 12 valandų kambario temperatūroje arba visą parą paliekamos šaldytuve. Vėliau nukošiami tirščiai - taip gaunamas kavos ekstraktas, kuriame nėra kartumo, būdingo gėrimui, ruošiamam su karštu vandeniu, tokia kava yra natūraliai saldesnė, gaivesnė, žymiai mažiau rūgšti.
„Šaltai paruošta kava yra šviesesnė ir iš pažiūros atrodo lengvesnė už tą, kurią geriame karštą, tačiau ji duoda stipresnį energijos impulsą, mat kofeino koncentracija yra didesnė. Šaltam kavos gaminimo metodui rekomenduojama rinktis šviežiai sumaltas kavos pupeles - kol daugybė skonio ir kvapo junginių dar aktyvūs ir praturtina gėrimą platesne skonių palete. Beje, kavos pupeles patariama sumalti rupiai, truputį stambiau nei esame įpratę tradiciškai plikomai kavai“, - kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.
Gėrimo Paslaptis: Tinkamas Vandens ir Kavos Santykis
Šalto ruošimo kavai svarbu pasirinkti tinkamą kavos ir vandens santykį - būtent nuo jo priklauso gėrimo stiprumas ir skonio balansas. Galima pasigaminti švelnų kavos gėrimą, tinkamą gerti iškarto, arba pasiruošti koncentratą, kuris vėliau būtų skiedžiamas vandeniu, pienu, sultimis ar ledo kubeliais. Na, o ruošiant įvairius vasariškus kavos kokteilius, pravartu pasigaminti koncentrato: 100 gramų šviežiai maltų kavos pupelių užpilama 400-500 mililitrų vandens. Šis koncentratas prieš vartojimą paprastai atskiedžiamas tokiu pat kiekiu vandens, toniko, įprasto arba augalinio pieno“, - pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kava, pagaminta su šaltu vandeniu, pasižymi kitokiomis savybėmis nei karštu vandeniu užplikyta ir vėliau atvėsinta - pastaroji dėl aukšto rūgštingumo įgauna nemalonų aštrų poskonį, gėrimui atvėsus išryškėja kartumas. Todėl įvairiems desertams ar gaiviems kokteiliams dažniausiai rekomenduojama šalto gaminimo kava - švelnaus ir natūraliai salsvo skonio.
Šaltos Kavos Receptai Namuose
Verta pasinerti į vasariškus eksperimentus ir išmėginti keletą originalių, bet nesudėtingų kavos kokteilių receptų:
Šokoladinė Kava Su Pieno Ledukais
Reikės:
- 200 ml šaltai paruošto kavos koncentrato;
- 2 v. š. šokolado sirupo;
- 250 ml pieno;
Gaminimas. Iš vakaro supilkite pieną į ledukų formeles ir užšaldykite. Į plakiklį supilkite kavą, šokolado sirupą, pieno ledukus ir viską plakite iki vientisos, lengvai kremiškos masės. Supilkite į stiklinę ir patiekite su šiaudeliu.
Citrininis Kavos Limonadas
Reikės:
- 200 ml šaltai paruošto kavos koncentrato;
- 100 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- 1 v. š. cukraus (arba mėgstamo sirupo);
- ledukų;
- griežinėlis citrinos puošimui.
Gaminimas. Į stiklinę supilkite šviežias citrinų sultis, suberkite cukrų ir maišykite, kol cukrus ištirps. Tuomet supilkite kavą, įberkite ledukų ir lengvai pamaišykite. Papuoškite citrinos griežinėliu.
Tropinė Kava Su Kokosų Pienu Ir Ananasų Sultimis
Reikės:
- 150 ml šaltai paruošto kavos koncentrato;
- 100 ml ananasų sulčių;
- 100 ml kokosų pieno (arba kokosų gėrimo);
- 1 a. š. medaus arba agavų sirupo;
- ledukų;
- mėtų lapelių papuošimui.
Gaminimas. Į kokteilių plaktuvą supilkite kavą, ananasų sultis, kokosų pieną ir, jei norite, šiek tiek medaus ar agavų sirupo. Įdėkite ledukų ir gerai suplakite. Supilkite į stiklinę su ledo kubeliais. Papuoškite mėtų lapeliais arba ananaso skiltelėmis.
Kiti Šaltos Kavos Receptai
- Paprasta šalta kava: Ant ledukų užpilkite stiprią, atvėsusią kavą. Geriausias kavos ir ledukų santykis yra 1:1, t. y. pusė puodelio stiprios kavos ir pusė puodelio ledo. Jeigu norite, pagal skonį įsipilkite į gėrimą sirupo.
- Šalta mamos kava: Užpildyk ¾ stiklinės ledukais. Į stiklinę pilk pasirinktą kavą, tada - pasirinktą pieną.
- Kavos žele:
- Reikės: Tirpios kavos | 2 vš, Agar agaro | 2 aš su kaupeliu, Virinto vandens | 500ml, Eritritolio ar mėgstamo saldumo | 3 aš kavai ir papildomai pagal skonį kokosų kremui, Kokosų pieno
- Kavą sumaišiau su verdančiu vandeniu, bėriau saldiklio, agaro. Išmaišau, kol viskas ištirpo. Supyliau į indą stačiais kraštais ir dėjau bent porai valandų šaltai (šiaip sustingsta ir kambario temperatūroje, bet taip greičiau). Supjausčiau kubeliais, dėjau į taurę ir užpyliau kokosų pienu, maišytu su eritritoliu.
- Kavos žele kubelius užpilkite taurele romo Ir kokosų kremu, pasaldintu pagal nuotaiką.
Patarimai Gaminant Šaltą Kavą
- Nepilkite karštos kavos į puodelį su ledukais, nes jie per greitai ištirps ir gėrimas bus per daug vandeningas. Gaminimui naudokite atvėsusią kavą.
- Greitas būdas karštą kavą atvėsinti - įdėti ją 15 min. į šaldiklį. Jeigu turite daugiau laiko, tuomet pagamintą kavą tiesiog palikite ant stalo, kol ji atvės.
- Jei šalta kava per stipri, praskieskite ją šaltu vandeniu.
Dažniausiai Užduodami Klausimai Apie Šaltą Kavą
- Kaip atvėsinti karštą kavą greičiau nei per 2 minutes? Jei nenorite laukti, kol karšta kava atvės šaldiklyje ar tiesiog palikta ant stalo, tuomet į kokteilių plaktuvą įdėkite pusę puodelio ledo ir puodelį karštos kavos ir suplakite. Tuomet šaltos kavos gėrimą supilkite į puodelį ir įdėkite dar pusę puodelio ledo.
- Kokio dydžio puodelį turėčiau naudoti gaminant šaltą kavą? Gėrimas turėtų būti gaminamas didesniame puodelyje negu įprastai. Optimaliausias variantas 400-500 ml talpos puodelis.
- Kokią kavą turėčiau naudoti gėrimui gaminti? Gaminimui naudokite bet kurios rūšies ir bet kokio skrudinimo lygio kavą.
- Ar šaltos ir karštos kavos kofeino kiekis skirtingas? Tiek šalta, tiek karšta kava turi identišką kofeino kiekį, kuris priklauso nuo pasirinktų kavos pupelių.