Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius vištienos kepsnių su mocarela receptus, kurie puikiai tiks tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Rasite paprastų ir greitų variantų, taip pat ir sudėtingesnių, tačiau ypatingai skanių patiekalų.
Vištienos Kepsneliai su Sūriu ir Pomidoriukais
Ingredientai (2 asm.):
- 1 vištos krūtinėlė, be kaulų ir odos
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos
- 300-400 g mažų, gerai prinokusių pomidoriukų
- 0,5 mažo raudonojo svogūno
- Saujelė baziliko lapelių
- 1 rutuliukas mocarelos sūrio
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Šlakelis balzaminio acto
Gaminimas:
- Vištos krūtinėlę padalinkite į dvi puseles, o tada kiekvieną puselę perpjaukite pusiau horizontaliai - turėsite 4 kepsnelius.
- Pabarstykite kiekvieną jų pipirais, druska, pašlakstykite šaukštu aliejaus, sumaišytu su 1 sutrinta česnako skiltele. Pamarinuokite apie pusvalandį vėsioje vietoje.
- Kol vištiena marinuojasi, paruoškite pomidorus. Supjaustykite juos ketvirčiais, susmulkinkite ir svogūno puselę, suplėšykite baziliko lapelius. Sumaišykite dubenyje pomidorus, svogūnus, bazilikus, likusią česnako skiltelę ir likusį aliejų. Pasūdykite ir papipirinkite.
- Storadugnėje ar grilio keptuvėje iškepkite vištienos kepsnelius - kiekvienai pusei turėtų pakakti po 4 min. Baigiant kepti antrą kepsnelio puselę, ant viršaus uždėkite po sūrio griežinėlį, tada keptuvę nukaiskite, uždenkite dangčiu ir leiskite kelias minutes ramiai pabūti. Per tą laiką vištiena „pailsės“, o sūris išsilydys.
- Kepsnelius tiekite ant viršaus uždėdami po didelį šaukštą paruošto pomidorų mišinio, jei mėgstate, pašlakstykite balzaminiu actu.
Viskas, belieka skanauti!
Vištienos Kepsnys „Parmigiana”
Vištienos kepsnys „Parmigiana” nėra tradicinės italų virtuvės produktas, jį, kaip ir daugelį kitų, pasauliui padovanojo italų imigrantai Amerikoje. Neįtikėtinai minkšta ir sultinga vištienos krūtinėlė, sodrus pomidorų padažas bei tąsus, apskrudęs sūris - tai viskas, ką mes mėgstame itališkuose patiekaluose, tik vienoje lėkštėje.
Efektingai atrodantis kepsnys „Parmigiana” neabejotinai papuoš Jūsų stalą, todėl tai yra puikus bei nebrangus pasirinkimas šventėms. Nors patiekalas ir nesudėtingai pagaminamas, bet laiko pareikalaus, todėl šį kepsnį geriau rinkitės savaitgalio pietums ar vakarienei, kad po darbo dienos nereikėtų virtuvėje praleisti viso vakaro.
Labai dažnai vištiena „Parmigiana” yra tiekiama su spageti makaronais. Kepsnys yra tikrai sotus bei ryškaus skonio, todėl prie jo labiausiai tinka paprasti, virti ryžiai bei kalnas žalių salotų su aliejumi.
Ingredientai:
- 3 vištienos krūtinėlių (viengubų, kiekviena po 300-350 g.)
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Apie 300-400 ml. saulėgrąžų aliejaus kepimui
Vištienos Paniruotei:
- 3-4 šaukštų miltų
- 2 didelių kiaušinių
- 1 vidutinio dydžio česnako skiltelės perspaustos per česnako spaudyklę
- 0,5 arbatinio šaukštelio džiovintų itališkų žolelių mišinio
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 100 g. panko džiuvėsėlių
- 1 saujos smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Pomidorų Padažui:
- 400 g. pomidorų tyrės "Passata"
- 2 didesnių smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
- 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto svogūno
- 1 arbatinio šaukštelio smulkiai sujaustytų šviežių bazilikų stiebų
- 0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
- 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus
- 120 ml. vandens
Gaminimas:
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Labai aštriu peiliu ir pradėdami nuo storiausios dalies kiekvieną krūtinėlę padalinkite į dvi puses (iš viso gausite 6 gabalėlius).
- Kiekvieną gabalėlį iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais bei raudonėliu. Jeigu turite laiko, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve marinuotis per naktį, jeigu ne - palikite marinuotis kambario temperatūroje, kol pasiruošite padažą.
- Nedidelį puodą ar prikaistuvį įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnako skilteles bei baziliko stiebus ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10-15 minučių. Svogūnas su česnaku turi suminkštėti ir pradėti karamelizuotis, t.y. įgauti švelniai auksinę spalvą, tik jokiu būdu neapskrusti.
- Į puodą suberkite džiovintą raudonėlį ir kelias sekundes pakepinkite, kol pasklis aromatas. Supilkite pomidorų tyrę, vandenį (juo galite praskalauti indelį nuo passatos) ir užvirkite.
- Į užvirusį padažą suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ugnį sumažinkite iki mažos, kas vos kunkuliuotų ir retkračiais pamaišydami virkite apie 35-40 minučių, kol padažas sutirštės (turi būti daugiau mažiau kečupo konsistencijos). Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų ir palikite atvėsti, kol ruošite vištieną.
- Į vieną dubenį suberkite miltus. Kitame suplakite kiaušinius, perspaustą česnaką, itališkų žolelių mišinį, nedidelį žiupsnelį druskos bei pipirų. Trečiame sumaišykite panko džiuvėsėlius su parmezanu.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kiekvieną vištienos krūtinėlės gabalėlį iš abiejų pusių apvoliokite miltuose, tuomet iš abiejų pusių panardinkite į kiaušinių plakinį, o galiausiai į džiuvėsėlių mišinį, juos švelniai rankomis apspauskite, kad kuo tolygiau priliptų. Po kiekvieno gabalėlio rankas nusiplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite, kad į milus bei kiaušinių plakinį nepatektų džiuvėsėlių. Paniruotus vištienos gabalėlius sudėkite į skardą.
- Paruoštą vištienos krūtinėlę 30 minučių įdėkite į šaldytuvą, kad prieš kepant geriau priliptų paniruotė.
- Į didesnę keptuvę aukštesniais kraštais supilkite saulėgrąžų aliejų (jo turi būti apie 1,5-2 cm.) ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios). Iš šaldytuvo išimkite vištieną.
- Kitą kepimo skardą keliais sluoksniais išklokite rankšluostiniu popieriumi.
- Į gerai įkaitintą aliejų dėkite po du gabalėlius vištienos ir kepkite iš abiejų pusių po 1 minutę arba, kol gražiai apskrus. Neperkraukite keptuvės stengdamiesi kuo greičiau viską iškepti, nes rezultatas bus aliejuje troškinta, bet ne apkepinta vištiena. Apkeptus gabalėlius sudėkite į skardą išklotą rankšluostiniu popieriumi, kad nutekėtų riebalų perteklius.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220"C.
- Į švarią kepimo skardą įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir tolygiai paskirstykite. Sudėkite apkeptas vištienos krūtinėles, ant viršaus užtepkite pomidorų padažą (kepsnio galiukus palikite neapteptus) ir apibarstykite smulkintais bazilikų lapeliais. Išdėliokite mocarelos skilteles, ant viršaus suberkite parmezano sūrį ir apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol sūris ištirps, krašteliai paruduos, o ant viršaus atsiras gražiai apskrudusių sūrio pūslelių. Jeigu Jūsų orkaitė labai kaitri ir praėjus 5 minutėm matote, kad kepsnys per greitai skrunda, sumažinkite temperatūrą iki 200'C.
- Kepsnius išimkite iš orkaitės, apibarstykite likusiais baziliko lapeliais ir tiekite iš karto, kol sūris karštas.
Jeigu neturite "po ranka" džiovintų itališkų žolelių mišinio, jį lengvai galite pasigaminti patys. Vienodomis dalimis sumaišykite džiovintą baziliką, raudonėlį, mairūną, rozmariną ir čiobrelį. Panko džiuvėsėlių be vargo rasite visuose didesnių parduotuvių azijietiškų produktų skyriuose.
Vištienos Kepsniai Grilyje su Pomidorų Salsa
Saulė ar lietus, vėjas ar audra, mes vis ištaikom progą užsikurti grilį. Šįkart tasai receptas, apie kurį noriu papasakoti, yra paprastas kaip dukart du. Angliškai toks patiekalas vadinamas Chicken Margherita, lyg užuomina į picą, kurios sudėtyje pomidorai, sūris ir bazilikai taip pat griežia pirmuoju smuiku. Sakyčiau, kad kaip ir su picom, taip ir su šiais kepsniais - improvizuoti galima be sąžinės graužaties. Vištieną gardinau „Vegeta Natur“ prieskonių mišiniu „Grill Classic“.
Ingredientai:
- Vištienos krūtinėlės
- Mocarelos sūrio
- Pesto padažo
- Pomidorų
- Bazilikų
- Citrinos sulčių
- Druskos
- Pipirų
- „Vegeta Natur“ prieskonių mišinio „Grill Classic“
Gaminimas:
- Paruoškite pomidorų salsą. Pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais. Pagardinkite citrinos sultimis, druska, pipirais ir smulkiai kapotais bazilikų lapeliais.
- Iškepkite vištienos kepsnius. Vištos krūtinėlę supjaustykite apie 2-3 cm storio kepsniais ir švelniai pamuškite mėsos muštuku.
- Vištienos kepsnius su sūriu dėkite į lėkštes. Viršų aptepkite pora šaukštelių pesto padažo, dėkite kelis šaukštus pomidorų.
Sultingi Vištienos Kepsneliai su Daržovėmis ir Mocarela
Prikelkime antram gyvenimui senus gerus vištienos kepsnelius! Dar skanesni, dar sultingesni, su dar daugiau daržovių ir žalumynų, o tas išsilydęs mocarelos sūris… Valgydama nesilioviau kartoti „kaip skanu, kaip skanu!”, nes taip ir buvo. Kepsneliai tokie sultingi, kad man prie jų nesinorėjo visiškai jokio padažo.
Ingredientai:
- Vištos krūtinėlė
- Mocarela
- Svogūnas
- Krapai
- Morka
- Kiaušinis
- Majonezas
- Miltai
- Druska
- Pipirai
- Alyvuogių aliejus
Gaminimas:
- Vištos krūtinėlę supjaustykite mažais gabalėliais. Svogūną, krapus ir svogūnus smulkiai supjaustykite, morką smulkiai sutarkuokite. Mocarelą sutarkuokite.
- Įmuškite kiaušinį, sudėkite majonezą, suberkite miltus, pagardinkite druska ir pipirais.
- Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės ugnies, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Šaukštu semkite tirštą tešlą ir tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius blynelius.
