Raugintų agurkų sriuba, dar kitaip vadinama agurkine, yra viena populiariausių sriubų, turinti kelias labai paprastas taisykles. Aš nelabai pamenu, kad mama namuose virtų agurkinę sriubą, labiau ją prisimenu iš mokyklos valgyklos, ir iš Lenkijos. Lenkijoje ši sriuba - viena kokių 5-6 populiariausių, tradicinių. Nors negaliu pasakyti, kad šeima yra labai didelė šios sriubos gerbėja, kartais galiu gaminti ir tik tai, ką mėgstu aš. Tad, kurioje barikadų pusėje esate jūs? Ar apie ją negalite net pagalvoti? Ar verdate raugintų agurkų sriubą? O kokia sriuba Jūsų mėgstamiausia?
Šiandien pas mus sriubos diena. Pietums labai soti, tiršta raugintų agurkų ir perlinių kruopų sriuba su maltos mėsos kukuliais.Raugintų agurkų sriuba visgi man skaniausia su perlinėmis kruopomis. Tas sūrus raugintų agurkų rūgštumas, susimaišęs su prieskoninių daržovių saldumu, bulvių minkštumu ir perlinių kruopų slidumu, man tiesiog siejasi su kulinarinio komforto jausmu.
Ingredientai
Porcijos 4. Užtruksite apie 40 min.
- 3 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 poras
- 1 skiltelė česnako
- 30 g sviesto
- 2 v. š. perlinių kruopų
- 3 rauginti agurkai
- 1 v. š. smulkintų žalumynų: krapai, petražolės, svogūnų laiškai
- Druskos pagal skonį
- Žiupsnis juodųjų pipirų
- 2 lauro lapai
- 2 l sultinio (tiks ir daržovių, ir vištienos)
- Grietinės, pagal poreikį
Gaminimo eiga
- Prieš verdant, perlines kruopas reikėtų iš vakaro užpilti vandeniu ir palikti brinkti. Taip daug greičiau kruopos išvirs, bet jeigu pamiršote tai padaryti - nieko tokio, tik prireiks šiek tiek daugiau laiko, kol sriuba išvirs.
- Daržoves nulupame ir nuplauname. Morką sutrakuojame, svogūną, porą ir česnaką pasmulkiname.
- Puode ištirpiname sviestą. Sudedame smulkintas daržoves ir pakepiname keletą min. Suberiame perlines kruopas, druską, pipirus, lauro lapus ir užpilame sultiniu.
- Bulves nulupame, nuplauname ir supjaustome gabalėliais. Suberiame į puodą. Ir verdame sriubą ant lėtos kaitros.
- Raugintus agurkus supjaustome kubeliais ir užpilame šaltu vandeniu (man sriuba su mažesniu rūgšties kiekiu daug skanesnė).
- Kai kruopos ir bulvės jau bus suminkštėję sudedame raugintus agurkus (tik be skysčio) ir smulkintus žalumynus.
Alternatyvus receptas
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės perlinių kruopų
- 4 raugintų agurkų
- 1 didelės morkos
- 3 bulvių
- 1 svogūno
- 2 šaukštų sviesto
- 2 skiltelių česnako
- 2 lauro lapų
- Druskos, pipirų - pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus, perlines kruopas ir bulves.
- Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis.
- Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.
- Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes.
Patarimai gaminant raugintų agurkų sriubą
- Visų pirma, perlines kruopas patartina prieš verdant išmirkyti. Pamerkite jas iš vakaro, tuomet tikrai neužtruksite ilgai sriubą virdami.
- Kita taisyklė - agurkai: juos dėkite į sriubą pačioje pabaigoje, kai visos kitos daržovės (morkos, bulvės) bei kruopos bus minkštos. Jei agurkus sudėsite virimo pradžioje, nieko jiems neatsitiks, bet rūgščiame skystyje sunkiau suminkštės daržovės. O be to, agurkams tikrai pakaks tų 3-4 minučių, kad paskleistų aromatą ir suteiktų unikalų skonį sriubai.
- Agurkų kiekį recepte užrašyti labai sunku: vieni agurkai sūresni, kiti rūgštesni... Pradėkite nuo mažiau ir ragaukite. Jei manote, kad trūksta rūgštumo, įdėkite dar, arba įpilkite šlakelį skysčio, kuriame agurkai rūgo. Jei sriuba išėjo pernelyg rūgšti, įberkite šiek tiek druskos - ji subalansuos sriubos skonį. Taip pat nepamirškite, kad sriubą dar gardinsite grietine, kuri papildomai suteiks sriubai rūgštumo.
Paruošimas:
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės ir truputį apskrus, suberkite česnakus, po pusės minutės - morkas ir salierus. Kepinkite maišydami, kol daržovės karamelizuosis.
- Suberkite išmirkytas ir nusausintas perlines kruopas, toliau maišydami pakepinkite kelias minutes. Suberkite bulves, dar minutę pakepinkite.
- Supilkite sultinį (arba vandenį), įmeskite lauro lapus, pasūdykite, užvirinkite. Virkite uždengę ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, o kruopos bus al dente.
- Pabaigoje sudėkite pjaustytus raugintus agurkus, pavirkite apie 2-3 minutes, paragaukite. Jei trūksta, įberkite druskos, įpilkite šlakelį raugintų agurkų sunkos, pagardinkite juodaisiais pipirais.
Perlinių kruopų nauda
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos - skanios, sočios ir maistingos. Perlinių kruopų košę galima gardinti pomidorais ar žolelių sviestu bei įvairiais prieskoniais, kurie paįvairins kruopų skonį“, - pataria specialistė.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą. Perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių.
Gydytoja dietologė E. Gavelienė teigia, kad perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
Tačiau, kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, - rekomenduoja E. Gavelienė.
Raugintų produktų nauda
Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, raugintuose maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat ir probiotikų, vadinamų gerosiomis bakterijomis.
Konservuoti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: skaidulų, mineralų šaltinis. Raugintose daržovėse yra C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos“, - pastebi gydytoja dietologė ir ragina šaltuoju sezonu raugintus gaminius įtraukti į savo kasdienę mitybą.
Taip pat E. Gavelienė įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgdamas į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra nemažai druskos.