Štai 10 cukinijų receptų, kurie pasitarnaus tiems, kas nebesugalvoja, ką gaminti iš šios daržovės. Receptais dalijasi tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė. Patiekalai iš cukinijos labai švelnūs ir puikiai derantys su kitais ingradientais.
Salotos su cukinija
Labai gardžios, gaivios, super lengvai pagaminamos cukinijų salotos. Nuostabus saldžiarūgštis padažas cukinija, žalumynai ir traškūs graikiniai riešutai puikiai dera tarpusavyje.
Reikės: - Cukinijos (apie 400 g)
- Šiek tiek druskos
- 1 šaukštelio medaus
- 1 šaukšto obuolių acto
- Saujos graikinių riešutų
- Žalumynų
Kaip gaminti: - Apie 400 g cukiniją nuplaunu ir supjaustau ilgai šiaudeliais. Galima supjaustyti peiliu, bet patogiausia ir geriausiai pavyksta specialiu daržovių peiliuku, kuris pjausto šiaudeliais.
- Ant pjaustytos cukinijos beriu šiek tiek (~0,5 a. š.) druskos. Cukiniją sumaišau su druska ir leidžiu apie 5 min pailsėti.
- Nedideliame dubenėlyje paruošiu padažą: į dubenėlį dedu 1 šaukštelį medaus, pilu 1 šaukštą obuolių acto. Medų gerai sumaišau su actu - padažas paruoštas.
- Nuspaudžiu pjaustytus cukinijos šiaudelius - skysčio neprireiks. Nusunktą cukiniją dedu į dubenį, kuriame gaminsiu salotas.
- Susmulkinu ryšulėlį žalumynų (krapai, petražolės). Smulkinti žalumynai keliauja prie cukinijos.
- Cukiniją ir žalumynus užpilu paruoštu medaus ir obuolių acto padažu. Viską gerai sumaišau.
- Susmulkinu saują graikinių riešutų. Smulkintus riešutus beriu ant cukinijų salotų. Ir viskas - salotos paruoštos!
Skanu, gaivu, trašku - viskas viename. Gaminantiems - skanaus!
Saldžiarūgštė Mišrainė
Ingredientai: - 3 kg svogūnų
- 2 kg cukinijų
- 300 g paprikų
- 2 pomidorų
- 1 galvos česnakų
- 1 stiklinė cukraus
- 2,5 valgomųjų š. druskos
- 0,5 stiklinės acto
- 3 valgomieji š. aliejaus
Gaminimas: - Česnakus ir pipirus sutrinti į košę ir kaitinti kartu su pomidorais.
- Dėti žiedais pjaustytus svogūnus, juostelėmis pjaustytas paprikas, pilti aliejaus, cukraus, acto ir druskos.
- Virti 30 minučių, o po to sudėti stambiais kubeliais pjaustytas cukinijas ir virti dar 10 minučių.
- Masę sukrėsti į sterilizuotos stiklainius ir užsukti dangtelius.
Mišrainė Greitukas
Ingredientai: - 2,5 kg cukinijos
- 1 kg morkų
- 2 didelių svogūnų
- 5 pomidorų
- 2 česnakų galvučių
- 150 g cukraus
- 2 v. š. druskos
- 250 ml aliejaus
- 150 ml acto
Gaminimas: - Nuluptas ir išvalytas cukinijas supjaustome mažais kubeliais, morkas sutarkuojame burokine tarka, svogūnus smulkiai supjaustome, pomidorus nulupame ir susmulkiname.
- Viską dedame į didelį puodą, suberiame ir supilame visus likusius ingredientus (paliekame tik česnaką).
- Kai masė užverda, patroškiname maždaug 30 minučių ant vidutinės ugnies.
- Sudedame česnakus, paverdame dar keletą minučių.
- Sudedame į sterilius stiklainiukus.
Mišrainė Skanumėlis
Ingredientai: - 2 kilogramų pomidorų
- 2 kilogramų cukinijų
- 1 kilogramo geltonųjų svogūnų
- 1 česnako galvutės
- 2,5 v. š. druskos
- pipirų
- kelių čili pipirų
- 2,5 v. š. cukraus
- 100 ml aliejaus
- 100 ml acto
- 200 ml vandens
Gaminimas: - Smulkiai supjaustykite visas daržoves ir dėkite į puodą, supilkite bei suberkite likusius produktus.
- Viską gerai išmaišykite.
- Masę virkite ant mažos ugnies maždaug 20 minučių.
- Mišrainę pilkite į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais ir apvertus palaikykite, kol atvės.
Kiti Cukinijų Paruošimo Būdai
Kaip paruošti cukinijas ? Yra daugybė cukinijų paruošimo receptų, tiek šviežių tiek žiemai. Įsimintinos cukinijų sriubos, ypač trintų cukinijų sriuba. Makaronai su cukinija puikiai žinomas itališkas patiekalas. Receptus su cukinijų konservavimu žiemai net sunku išvardinti.
Trinta Cukinijų Sriuba
- Į indą su storu dugnu supilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir jame pakepinkite supjaustytą svogūną. Kai tik svogūnai pasidaro minkšti, įdėkite susmulkintą česnaką, išmaišykite.
- Kol svogūnai ir česnakai kepa, supjaustykite cukinijas ir įdėkite į svogūnus po to, kai česnakai šiek tiek pakepinti.
- Išmaišykite, sumažinkite ugnį, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio ir troškinkite 5 minutes po dangčiu.
- Įpilkite sultinio / vandens tiek, kad jis šiek tiek uždengtų daržoves. Jei reikia, tiesiog įpilkite vandens.
- Užvirkite ir troškinkite ant labai silpnos ugnies, kol cukinijos suminkštės.
- Išjungus verta kiek palaikyti sriubą pastovėti prieš sumalant ją trintuvu. Sumalame ir įdedame keletą baziliko lapelių.
Cukinijų Blynai
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Cukinijas sutarkuokite.
- Sudėkite tarkuotą cukiniją į kiaurasamtį ant puodo, pabarstykite druska ir palikite 10 minučių.
- Sudedam cukinijas į spaudimo maišelį, išspaudžiame sultis.
- Kol cukinija bus laikoma kiaurasamtyje, paruoškite padažą: sumaišome citrinos sultis, papriką, kalendrą, kmynus, jogurto be cukraus.
- Kai būsite pasiruošę kepti blynus, dideliame dubenyje lengvai įmuškite du kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir miltų, išmaišykite. Į dubenį sudėkite tarkuotą cukiniją ir vėl viską gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite maždaug tris minutes, kol krašteliai paauksės. Apversčiame ir kepame dar porą minučių iš kitos pusės. Nepamirškite įpilti aliejaus į keptuvę pagal poreikį.
- Apkeptus blynus iš abiejų pusių sudėkite ant servetėlės, kad nebeliktų aliejaus pertekliaus, o tada - ant kepimo skardos.
- Įdėkite blynus į orkaitę ir kepkite 8-10 minučių, kol taps traškūs.
Cukinijų Salotos Žiemai
Reikės: - Cukinijos - 2kg
- Šviežių svogūnų - 3-4 vnt.
- Šviežios paprikos - 4-5 vnt.
- Pomidorų pasta - 350 g.
- Vanduo - 100g.
- Stalo druskos - 1 valgomasis šaukštas
- Cukrus - 200g
- Augalinis aliejus - 300g
- Actas 9 proc.
Gaminimas:Supjaustykite vidutinio dydžio cukinijas į kubelius. Atskirame dubenyje sumaišykite vandenį, pomidorų pastą, actą, augalinį aliejų, cukrų ir druską. Gautas daržovių salotas gerai išmaišome ir sudedame į sterilizuotus stiklainius. Užsukame dangteliais ir apverčiame.
Marinuotos Cukinijos
Cukinijos supjaustomos žiedais arba pusžiedžiais, kurių plotis 0,8-1 cm. Sumaišome su cukrumi, druska, actu ir augaliniu aliejumi. Leiskite pastovėti 30 minučių. Per tą laiką sutriname morkas. Man patinka tarkuoti korėjietiškas morkas. Cukinijų sultys turėtų išsiskirti per 30 min. Supilkite pomidorų pastą, česnaką, morkas ir virkite 30 minučių ant silpnos ugnies. Kepimo metu galite sureguliuoti druskos ar acto kiekį.
Greitai Marinuotos Cukinijos
Jauną cukiniją supjaustykite maždaug 5 mm storio apskritimais. Sudėkite juos į puodą. Į cukiniją įdedama pjaustytų šviežių kvapnių krapų šakelių. Česnako skilteles suspaudžiame ir sudedame į bendrą masę.Daromas marinatas į vandenį dedant druską ir čili. Jei norite, į marinatą galime pridėti lauro lapą. Užvirus užpilui, supilkite actą.Gautą marinatą supilkite į indą su cukinijomis, uždenkite dangčiu ir palikite kambario temperatūroje 2-2,5 valandos.Per šį laikotarpį cukinijos įsigers marinato ir įgaus pikantiošką skonį. Gaunamas greitaio paruoštas užkandis tinkanti skaip idealus garnyras. Jei norima marinuoti cukinijas žiemai tai supjaustytos cukinijos dedamos į stiklainius, sudedami krapų stiebai ir nepjaustyti ar stambiai pjaustyti česnakai, keletas pipiro žirnelių. Marinatas užpilamas, kiek atvėsinama sir vėl užvirus užpilamas.
Troškintos Cukinijos
Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais žiedais. Česnako skilteles nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Įpilkite konservuotų pomidorų, pomidorų pastos ir 1-1,5 puodelio vandens (neturėtų būti per skystas, bet turėtų uždengti ingredientus). Vietoj vandens galite užpilti pomidorų arba sultinio arba vandens ir baltojo vyno mišinį. Sudėkite cukinijas, žoleles ir cukrų. Pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite. Troškinkite ant vidutinės ugnies po dangčiu 10-15 minučių, kol cukinijos taps minkštos, bet nesušals.
Įdarytos Cukinijos
Svogūnus, grybus, vištieną ir sūrį supjaustykite mažais kubeliais. Morkas sutarkuokite. Supjaustykite cukinijas per pusę ir išimkite sėklas i kiek minkštimo. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir, maišant, pakepinkite svogūną. Sudėkite morkas ir troškiname dar keletą minučių. Tada sudėkite grybus ir česnaką ir pakepkite 2-3 minutes. Į keptuvę įmeskite vištienos, druskos ir pipirų. Nuimkite keptuvę nuo viryklės, įpilkite sūrio ir krapų ir gerai išmaišykite. Sudėkite įdarą į cukinijas ir padėkite į 50 minučių įkaitintą iki 180 ° C orkaitę. Šiam patiekalui yra labai daug varinatų.
Mišrainė su Ananasais
Reikės: - 1 kg cukinijų
- 0.25 kg morku
- 0.25 kg paprikų
- 0,42 kg konservuotų ananasų
- 200 ml aliejaus
- 100 g cukraus
- 1 valg.
Gaminimas:Nulupkite cukinijas ir supjaustykite kubeliais. Morkas nuplaukite, nuskuskuite ir sutarkuokite. Viską užvirkite ir virkite ant nedidelės ugnies 20 min. Tuomet įdėkite pomidorų padažą. Virkite dar 15 min. Karštą mišrainę dėkite į paruoštus stiklainius, uždarykite, stiklainius palaikykite apverstus apie 10-15 min.
Troškinys su Cukinijomis
- Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakepinkite pjaustytus svogūnus ir tarkuotas morkas.
- Bulves nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais ir pakepinkite su svogūnais ir morkomis.
- Pašalinkite sėklas iš pipirų, supjaustykite juostelėmis ir suberkite į daržoves.
- Cukiniją nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir supilkite į keptuvę su likusiomis daržovėmis.
- Kepkite viską kartu 10-15 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Pomidorus supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į troškinį. Įpilkite druskos, pipirų, česnako.
- Viską išmaišykite, sumažinkite šilumą, keptuvę uždenkite dangčiu ir troškinkite 15-20 minučių retkarčiais pamaišydami.
Cukinijų Blynai su Sūriu
Sumaišykite morkas, cukinijas, svogūnus.sudėkite druską ir pipirus. Nuplaukite daržoves. Cukinija ir sūris sutarkuojami ant daržovių trintuvės. Pomidorus smulkiai pjaustykite peiliu, į dubenį sudėkite cukinijas ir sūrį. suplakite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite medaus, suberkite miltus ir švelniai išmaišykite tešlą. Kepkite gruzdintuves karštame aliejuje.
Cukinijų Mišrainė Žiemai (kitas variantas)
Stiklainius išplaukite, o dangtelius išdžiovinkite, geriausia dieną prieš. Moliūgų nelupkite, o perpjaukite išilgai ir išpjaukite sėklas, tada susmulkinkite svogūnus ir papriką (geriausia - smulkintuvu), o morkas stambiomis skiltelėmis, ingredientus tolygiai išmaišykite dubenyje. Į kiekvieno didelio indelio dugną dėkite po pusę lauro lapelio. Dideliame puode, maždaug 10 litrų, paruoškite 2 litrus marinato ir užvirinkite, tada pusę jo supilkite į kitą puodą ir atidėkite. Tada supilkite mišrainės ingredientus į marinatą iki puodo kraštų ir išmaišykite. Kai daržovių masė suminkštės ir nusistovės, vėl stumkite puodą iki pilnumo ir kantriai išmaišykite. Kai puodas bus pilnas, mišinį užvirinkite, bandydami maišyti. Kai tik užvirs, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite į stiklainius. Mišrainė turi būti padengta marinatu. Tada pasterizuojame stiklainius. 1 litro stiklainiai 10 minučių ir 0,5 litro stiklainiai 5 minutes nuo to momento, kai vanduo užvirs puode. Tada išimkite stiklainius ir apverskite juos aukštyn kojomis, uždenkite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti.
Konservuota Cukinijų Mišrainė
Kaip cukinijas paruošti.Užtruksite: 2 val.
Ingredientai: - 3,5 kg išdarinėtų cukinijų;
- 2 kg pomidorų;
- 3 didelių svogūnų;
- 5 didelių česnako skiltelių;
- 5 čili pipirų (jei norisi aštrumo);
- 100-120 g cukraus;
- 50 ml aliejaus;
- 1 v.š. maltos raudonosios paprikos;
- 2-3 v.š. druskos.
Paruošimas: - Į didelį puodą supilkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytus svogūnus, smulkiai pjaustytus česnakus ir pakepkite keletą minučių.
- Kai šiek tiek suminkštės, berkite kubeliais pjaustytus pomidorus, cukinijas, čili paprikas, supilkite cukrų, raudonąją papriką, druską ir viską troškinkite nuo užvirimo ~30-40 min. Laikas priklausys nuo to, kokio minkštumo norite, kad liktų cukinijos.
- Viską sudėkite į iškaitintus ir sausus stiklainius, užsukite dangteliais. Apverskite dangteliais žemyn, palikite per naktį atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje arba šaldytuve.
Cukinijų Ikrai
Receptas: - Cukinijas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite maždaug centimetro dydžio kubeliais ir apkepkite su aliejumi.
- Česnakus nulupkite, sugrūskite. Sutarkuokite nuskustas morkas. Supjaustykite ir išvalytus obuolius, paprikas, pomidorus, luptus svogūnus.
- Paruoštas daržoves pagardinkite druska, cukrumi ir visais kitais išvardytais prieskoniais, sumeskite į puodą ir ant mažos ugnies virkite valandą ar pusantros.