pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Palmių Aliejaus Privalumai ir Trūkumai: Išsamus Vadovas

Palmių aliejus paprastai įsivaizduojamas kaip šių dienų baubas. Mitybos specialistai primena, kad šis aliejus didina cholesterolio kiekį kraujyje, aplinkosaugininkai - kad jis išgaunamas nehumaniškomis sąlygomis. Aišku tai, kad palmių aliejus - populiariausias augalinis aliejus pasaulyje ir jo imta vengti bei garsiau apie galimas žalas ir naudas kalbėti tik pastaraisiais metais.

Šis aliejus yra išgaunamas iš sultingų aliejinių palmių (Lot. Elaeis) vaisių, dar vadinamų alyvpalmėmis. Palmės vaisius yra raudonai oranžinis, išgaunamas aliejus - tokios pat spalvos, dėl karotinų gausos. Alyvpalmės daugiausia auga vakarinėje ir pietvakarinėje Afrikos srityse, tačiau pastaruoju metu palmių aliejaus gavyba išplito ir į pietrytinę Azijos dalį, Malaiziją ir Indoneziją. Afrikoje palmių aliejus išgaunamas ir naudojamas jau beveik 5000 metų ir yra pats pigiausias bei daugiausiai maisto industrijoje naudojamas aliejus.

Panašiai kaip ir kokosų aliejus, palmių aliejus kambario temperatūroje yra pusiau kietos konsistencijos, o aukštoje - skystas. Vis dėlto, mokslininkai pastebi, kad ilgą laiką nebuvo aišku, kiek konkrečiai naudos ir kiek žalos žmogaus organizmui palmių aliejus gali atnešti. Plačiau į jį dėmesys atkreiptas tik 2006-aisiais, kuomet JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija paskelbė, kad ant pakuočių turi būti pažymėta gaminyje esančių riebalų rūšis.

Nerafinuoto Palmių Aliejaus Nauda

Nerafinuotas, šalto spaudimo palmių aliejus naudingas žmogaus organizmui. Toks aliejus išlaiko savo natūralią oranžinę spalvą, specifinį kvapą bei skonį. Tai natūralus karotinoidų šaltinis, kurie žmogaus kūne virsta vitaminu A, be to, šiame aliejuje gausu vitamino E. Dėl atsparumo karščiui šalto spaudimo palmių aliejus gali būti naudojamas ir kaip aliejus kepimui. Palmių aliejus naudojamas ir kūno puoselėjimui, odos gydymui.

Jis gerai drėkina sausą odą, mažina egzemos, žvynelinės, dermatito simptomus, padeda esant stipriam odos šerpetojimui. Palmių aliejus naudojamas rankų bei kojų priežiūrai, nagų stiprinimui. Tai ir vertingas aliejus plaukų priežiūrai. Iš šio aliejaus pagamintos kaukės normaliems ir sausiems plaukams apsaugo plaukus nuo pažeidimų bei išsausėjimo. Palmių aliejus lydosi prie 30-34 °C temperatūros, todėl prieš naudojant aliejaus gabaliuką pašildykite rankose, kad šis suskystėtų.

Palmių Aliejaus Žala

Nors palmių aliejus, jei nerafinuotas ir šalto spaudimo, gali būti naudingas, tačiau kaitintas daro priešingą įtaką. Mokslininkai, atlikę tyrimą su žiurkėmis, įsitikino, kad kaitintas palmių aliejus sumažina antioksidantų kiekį kraujyje ir taip pamažu kemšasi arterijos. Be to, rafinuotas palmių aliejus yra sunkiai virškinamas, todėl suvalgius produktų su tokio tipo aliejumi gali prasidėti pilvo pūtimas, skrandžio skausmai.

Gaminant palmių aliejus dažniausiai yra kaitinamas, ir taip oksiduojamas, o tokio aliejaus, pasak biochemikų, reikia griežtai atsisakyti. Šio tipo aliejus kelia pavojų širdžiai, kepenims, plaučiams. Palmių aliejus, išgautas hidrogenizacijos metu, yra kieto pavidalo produktas, netgi primenantis vašką ar parafiną. Žmogui naudingų vitaminų jame jau praktiškai nėra.

Tačiau yra didžiulis perteklius „blogų” riebalų rūgščių, didinančių cholesterolio lygį ir daugelio pavojingų susirgimų atsiradimo riziką. Pagrindinis palmių aliejaus komponentas - palmitino rūgštis, kuriai tenka beveik pusė produkto masės (44 %). Tai prisotinta riebalų rūgštis - būtent ta, kurią įprastai kasdieniame gyvenime vadina „riebalais“. Netgi kiaulės lašiniuose šios rūgšties tik 30 %, dar mažiau svieste - 25 %. Jos vartojimas kelia cholesterolio lygį organizme.

Poveikis Aplinkai

Siekiant patenkinti didžiulį palmių aliejaus poreikį, kasmet jo pagaminama dešimtys milijonų tonų. Deja, dėl to iškertami ištisi miškai, žūsta dešimtys tūkstančių gyvūnų, tai turi didelę įtaką klimato kaitai. 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad jei vietoje palmių plantacijų žemėje būtų tropiniai miškai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų atmosferoje būtų net 60 % mažiau.

Nuo to kenčia ne tik natūrali gamta, daugėja nykstančių gyvūnų rūšių bei anglies dioksido ore. Tačiau čia ir vėl kyla politiniai ginčai, mat boikotuoti palmių aliejų būtų sudėtinga. Jo naudojimas yra toks platus, jo reikia daugybėje šiuo metu gaminamų maisto produktų, kad paprasčiausiai uždraudus - dešimtys tūkstančių žmonių visame pasaulyje gali netekti pragyvenimo šaltinio.

Pasaulio gamtos fondo teigimu, ši pramonės šaka padėjo daugeliui kaimų bendruomenių išbristi iš skurdo. Šiuo metu tik apie penktadalis pasaulyje pagaminamo palmių aliejaus išgaunama tvariuose ūkiuose, tad šią ūkio šaką būtina tobulinti, o palmių aliejaus išgavimą daryti draugiškesniu aplinkai ir dirbantiems šioje srityje žmonėms.

Tad, jeigu perkate palmių aliejų maisto gaminimui ar kūno puoselėjimui, rinkitės produktą atsakingai - tokį, kuris pagamintas ekologiškomis, tvariomis sąlygomis. Dėl gebėjimo kambario temperatūroje išlikti pusiau kietu ir aukštos dūmų temperatūros jis plačiai naudojamas perdirbtiems maisto produktams, kurių galiojimo laikas ilgas, pavyzdžiui, sausainiams ir kepiniams, šokoladukams, margarinams ir kt. Viename valgomajame šaukšte palmių aliejaus yra apie 120 kalorijų.

Palmių Aliejus Pieno Produktuose

Daugelis vartotojų nežino, kad palmių aliejaus gali būti pieno produktuose. Kadangi palmių aliejus yra universalus priedas, jis dažnai naudojamas perdirbtuose maisto produktuose, įskaitant įvairius pieno produktus. Jis dažnai naudojamas kaip stabilizatorius, emulsiklis ar tekstūros stipriklis tokiuose produktuose kaip aromatizuoti jogurtai, sūrio užtepėlės ir pieno desertai.

Palmių aliejaus buvimas pieno produktuose ne visada iš karto pastebimas. Gamintojai jį gali naudoti siekdami pagerinti produkto konsistenciją, prailginti galiojimo laiką arba sumažinti gamybos sąnaudas. Labai svarbu suprasti sudedamųjų dalių etiketes, nes palmių aliejus gali būti vadinamas įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, palmių branduolių aliejus, palmitatas arba frakcionuotas palmių aliejus.

Pagrindinės sudedamosios dalys, į kurias reikia atkreipti dėmesį:

  • „palmių aliejus”
  • „palmių branduolių aliejus”
  • „palmitatas”
  • „glicerilo stearatas”
  • „augaliniai aliejai”
  • „modifikuoti riebalai”

Įprasti pieno produktai, kurių sudėtyje yra palmių aliejaus:

  • Aromatizuotuose jogurtuose su stabilizuotomis tekstūromis
  • Lydyto sūrio užtepėlės ir lydyto sūrio produktai
  • Grietinėlės pakaitalai ir ne pieno pieno pakaitalai
  • Supakuoti ledai, pasižymintys didesniu glotnumu
  • Paruošti pieno desertai, pavyzdžiui, pudingai ir putėsiai

Tvarios Palmių Aliejaus Alternatyvos

Ar tvarios palmių aliejaus alternatyvos tikrai pasiekiamos? Mokslininkai nustatė keletą perspektyvių pakaitalų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai:

  • Kokosų aliejus: Mažesnis derlius, bet mažiau destruktyvus auginimas
  • Saulėgrąžų aliejus: didesnis tvarumas ir mažesnis ekologinis pėdsakas
  • Rapsų aliejus: efektyvi gamyba vidutinio klimato zonose
  • Dumblių aliejus: naujas technologinis sprendimas, kuriam reikia minimalaus žemės naudojimo
  • Genetiškai modifikuoti augaliniai aliejai: Galimybė pagerinti tvarumo rodiklius