pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Linų Sėmenų Aliejaus Rūgštingumas ir Jo Svarba

Aliejus - kone kasdienė mitybos dalis. Rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių, kokosų - rodos, populiarus jau spėjo tapti ne vienos rūšies aliejus.

Sveikiausiu negalime pavadinti vienintelio aliejaus, kadangi viskas priklauso nuo to, koks žmogaus tikslas. Visų pirma, juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios labai naudingos organizmui. Galima vartoti nebūtinai aliejus ir gauti jau minėtų medžiagų. Tinka ir riešutai, sėklos, tačiau jie turi būti neapdoroti.

Aliejų Nauda ir Savybės

Kuo geri aliejai? Visų pirma, nesočiosiomis riebalinėmis rūgštimis, tačiau jos visos skiriasi. Pastarųjų medžiagų daugiausia turi linų sėmenų aliejus, taigi, iš vienos pusės jį galėtume pavadinti naudingiausiu, tačiau kai kalbame apie maisto gamybą, jis nėra pats geriausias pasirinkimas, kadangi netinka kepti, troškinti ir kitaip ruošti maistą. Kepimui galite naudoti ir alyvuogių aliejų, tačiau kokybiški yra labai brangūs, skiriasi jų rūgštingumas, o lydytas sviestas (dar daugeliui žinomas ir vadinamas ghi), tikrai geras pasirinkimas.

Salotoms siūlyčiau rinktis šalto spaudimo aliejų. Skonio reikalas, kuris jums labiausiai prie širdies, tik reikia žiūrėti, kad jie būtų pagaminti iš nekepintų produktų, pavyzdžiui, skrudintų graikinių riešutų aliejus jau bus praradęs nemažą dalį vertingų medžiagų. Verta žinoti, kad šalto spaudimo aliejų geriau pirkti mažais buteliukais, kadangi jų galiojimo laikas ribotas - trys, keturi mėnesiai.

Kaip Teisingai Vartoti Aliejų?

Dažnai tas pačias salotas žmonės gardina daugybe riebalų šaltinių: sėklomis, riešutais, aliejumi, avokadu. Žmonės į salotas prisideda nemažai priedų, kurie išties sveiki, tačiau jų kiekis - ne. Dažnai būna taip, kad salotose vos keli žalėsiai, keli griežinėliai agurko, o visa kita tik riebūs produktai, kurių nereikia tiek daug. Didžiausia bėda, kad žmonės nesuvokia, kiek tų riebalų suvartoja.

„Tam žmogui, kuris turi polinkį kaupti svorį, daug aliejaus vartoti nereikia - galbūt pakaks ir vieno, daugiausia - dviejų sriubinių šaukštų parai. Tiems žmonėms, kurie yra liekni, turi sausą odą ar kenčia nuo, tarkime, vidurių užkietėjimo, jiems reikia daugiau aliejaus. Su sąlyga, jeigu jį suvirškina - jei pavalgo ir gerai jaučiasi, neapsunksta, nekyla rūgštingumas, vadinasi, tokį suvartoto riebalo kiekį toleruoja“, - pasakoja A.

Rūgštingumas - Svarbus Kokybės Rodiklis

Pats svarbiausias aliejaus kokybės rodiklis, tai - rūgštingumas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako alyvuogių aliejaus someljė Liana Davleština. Kuo uoga sveikesnė, anksčiau nuskinta, tuo žemesnis rūgštingumas.

VMVT inspektorė R. Sadūnaitė: „Vienareikšmiškai aliejus turi būti saugus - neturi būti sunkiųjų metalų, benzopirenų ar kitų toksinių medžiagų. Iš kokybinių rodiklių - aliejaus rūgštingumas turi atitikti reglamentuojamoms normoms. Dažniausiai visas normas nepriekaištingai atitinka skaidrūs, gražiai geltoni rafinuoti aliejai. Tačiau juos vertinant neapsigauti ragina pirmoji Rytų Europoje sertifikuota alyvuogių aliejaus degustuotoja L. Davletšina.

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja G. Azguridienė siūlo atkreipti dėmesį į „Eko“ ženklą ant aliejų: „Ekologiškas standartas neleidžia jokių hidrintų riebalų. Jeigu matote „Eko“ ženklelį, tai galite nežiūrėti etiketės.

Linų Sėmenų Aliejus: Geltonasis Auksas

VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė R. Sadūnaitė: „Ne be reikalo linų sėmenų aliejus yra vadinamas geltonuoju auksu arba Lietuvos auksu, nes jame esančios polinesočios riebalų rūgštys - linolo, linoleno. Taip pat yra ir omega 3, omega 6. Kita vertus, šio aliejaus galiojimo laikas trumpas.

Linų sėmenų aliejus normalizuoja visą žmogaus virškinamojo trakto veiklą: gydo kolitus, gastritus, gerina kepenų funkciją, padeda nuo vidurių užkietėjimo, gydo padidėjusį skrandžio rūgštingumą, naikina parazitus.

Reguliariai vartojant linų sėmenų aliejų, normalizuojama organizmo veikla, jis padeda nuo daugelio ligų: mažina cholesterino kiekį kraujyje, skystina kraują, didina kraujagyslių elastingumą, o tai savo ruožtu užkerta kelią miokardo infarktui, aterosklerozei, hipertoninei ligai, išeminei širdies ligai, mažina insulto riziką ir neleidžia formuotis kraujo krešuliams.

5 Įdomūs Faktai Apie Linų Sėmenų Aliejų:

  • Padeda kovoti su sausų akių sindromu: Linų aliejus padeda atkurti reikalingą akių drėkinimo lygį.
  • Padeda kūdikio vystymuisi nėštumo laikotarpiu: Šiame aliejuje išskirtinai gausu alfa linoleno rūgšties (Omega-3), kurios žmogaus organizmas pats negamina.
  • Gerina vyrų potenciją: Nerafinuotas linų sėmenų aliejus pasižymi vyrų potenciją gerinančiomis savybėmis.
  • Gydo nervinius susirgimus: Jei nuolatinę nervinę įtampą ar jaudulį patiriantys žmonės reguliariai vartotų sėmenų aliejų, sumažėtų depresijos simptomai, nerimas, pagerėtų nuotaika.
  • Mažina skrandžio rūgštingumą: Linų sėmenų aliejumi gydomas padidėjęs skrandžio rūgštingumas ir opos.

Dažniausiai Užduodami Klausimai Apie Linų Sėmenų Aliejų:

  • Kiek laiko galioja atidarius butelį? Savo Linų sėmenų aliejui suteikiame 1 mėnesio vartojimo terminą NUO PAGAMINIMO. Žinoma, geriausia vartoti kuo šviežesnį.
  • Ar linų aliejus nekartus? Skonis labai individualus dalykas. Mes garantuojame, kad auginame ir gaminame be chemijos, spaudžiame šaltuoju būdu, stengiamės pristatyti šviežią.
  • Kodėl linų aliejus būna kartus? Linų aliejus ypatingai vertinamas dėl didelio kiekio Omega 3 riebiosios rūgšties. Ši riebioji rūgštis pasižymi dideliu polinkiu oksiduotis (gesti).
  • Ar apkartęs aliejus - blogas aliejus? Jeigu kartumas yra labai nemalonus, tokio aliejaus nerekomenduojame vartoti. Gali būti, kad jame jau padidėjęs rūgštingumas ir peroksidų kiekis.
  • Kur laikyti? Ypatingai greitai linų aliejus apkarsta laikant kambario temperatūroje ir šviesioje vietoje. Prašome, linų aliejų laikyti kuo vėsiau, pvz.: šaldytuve.