pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Burokėlių Lapų Kotletų Receptas

Jei norite iš burokėlių gauti kuo daugiau naudos, kol rudenį jie dar švieži ir sultingi, idealu šias daržoves valgyti žalias arba gerti jų sultis.

Tiesa, neapdorotų burokėlių skonis toli gražu ne visiems priimtinas. Tačiau naudos, nors ir mažiau, neabejotinai gausite ir iš virtų, keptų orkaitėje ar troškintų.

Burokėlių nauda

Raudonųjų burokėlių šakniavaisiuose gausu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies, vitaminų C ir PP, B grupės vitaminų, karoteno, folio rūgšties.

Raudonuosiuose burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių Iigas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, gerina kepenų veiklą.

Burokėliai tiek švieži, tiek termiškai apdoroti - virti ar kepti yra pilni gėrio. Ši daržovė yra viena iš mano favoričių, todėl vienas pirmųjų straipsnių tinklaraštyje buvo - burokėlių nauda. Taip, naudingi jie ir smegenims, ir raumenims, nes turi medžiagų padedančių ląstelėms pernešti deguonį. Sportuojantys, dirbantys protinį darbą į savo racioną turėtumėte įtraukti ne mažiau kaip 200 gramų per dieną šios daržovės. Žarnyno peristaltikos, antsvorio problemos - burokėliai privalo būti ant jūsų stalo. O kam kraujospūdis, kieno blogas kraujas, ar nusilpo imunitetas - suteikite šiai daržovei šansą ir mėgaukitės išskirtiniais skoniais.

Kotletų receptas

Ingredientai:

  • 2 saujos burokėlių (koteliai ir lapai (žalių arba apvirtų))
  • 1 sauja svogūnų laiškų
  • šiek tiek krapų
  • 3 vienetai kiaušinių
  • 1 vienetas svogūnų
  • 4 valgomieji šaukštai miltų
  • šiek tiek pieno
  • šiek tiek druskos

Paruošimo būdas:

  1. Blynams reikia smulkiai supjaustytų kuo plonesnių burokėlių kotelių ir kuo jaunesnių lapelių. Peraugę ir stori koteliai netinka.
  2. Tada sudėti burokėlius.
  3. Įdėti druskos.
  4. Gerai išmaišyti.
  5. Jeigu per skysta, įdėti miltų.
  6. Kepti kaip paprasčiausius blynus. Tik ant mažos ugnies. Dažniau pavartant, kad burokėliai spėtų suminkštėti. Nors man patinka, kai tie koteliai šiek tiek dar traškūs.

Skanu ir karšti, ir šalti blyneliai. Su grietine. Su kefyru.

Skanaus!

Kiti burokėlių patiekalai

Patiekalų ir būdų burokėliams paruošti yra įvairių. Burokėlių sriubos - pradedant nuo šaltibarščių ir baigiant trintomis sriubomis - skonių gama ištisus metus. Burokėlių karpačio - būtina išmėginti sulaukus naujo derliaus.

Štai ant mano stalo šviežių žalumynų patale puikuojasi burokėlių kotletukai. Sąmoningo pasirinkimo vardan užsidėkime prijuostes ir junkime orkaitę ant 160 laipsnių - delsti neverta…

Keptų burokėlių salotos su sūriais

Keptų burokėlių salotos su sūriais - puikus derinys gomuriui ir akims.

Ingredientai:

  • 4 vienetai burokėlių (virti)
  • 1 vienetas svogūnų
  • 1 sauja razinų
  • 4 valgomieji šaukštai kruopų (trijų grūdų)
  • 2 valgomieji šaukštai krakmolo
  • šiek tiek laurų lapų
  • šiek tiek čiobrelių
  • šiek tiek juodųjų pipirų
  • 5 valgomieji šaukštai džiūvesėlių
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 100 gramų aliejaus

Padažas:

  • Sūrus bulvių nuoviras, 2 stiklinės
  • Saliero šaknis, apie 70 g
  • Mažas svogūnas, 1
  • Krakmolas, šaukštelis
  • Žali krapai, šakelė
  • Baltieji pipirai, žiupsnelis
  • Citrinos sultys, šlakelis

Paruošimo būdas:

  1. Razinas užpilti verdančiu vandeniu, šiek tiek pamirkyti ir gerai nusunkti.
  2. Aliejuje pakepinti svogūną, sudėti razinas ir dar kiek patroškinti.
  3. Svogūnus su razinomis gerai nuvarvinti ir sudėti į tarkuotus ir nusunktus virtus burokėlius.
  4. Suberti kruopas, krakmolą, maltus lapelius, juoduosius pipirus, čiobrelius. Išmaišyti ir būtų gerai palaukti nors 15 min., kol kruopos pabrinks.
  5. Tuomet apvolioti džiūvėsiuose, apkepti aliejuje iš abiejų pusių, įpilti į keptuvę vandens, uždengti ir troškinti apie 10 min.
  6. Kadangi kotletai valgomi su bulvėmis, tai nuoviras tiks padažo gamybai. Smulkia tarka sutarkuoti salierą, svogūną, užpilti bulvių nuoviru ir pavirti kelias minutes. Į dar verdantį padažą supilti krakmolą, ištirpintą šlakelyje šalto vandens, bei įberti smulkintų krapų, baltųjų pipirų. Trumpai pavirti ir išjungti. Kai pravėsta, įmaišyti citrinos sulčių.

Taigi, mes burokėliams sakom TAIP!