pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karbonadas orkaitėje: gardus ir sultingas receptas

Karbonadas - tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Tai sotus ir skanus mėsos patiekalas, kurį lengva paruošti namuose. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti sultingą karbonadą orkaitėje.

Jei esate įpratę prie tradicinės virtuvės ir karbonado paprašysite, pavyzdžiui, posovietinėje Rusijoje, jums atneš kažką panašaus į "Panevėžio filė". Tai, ką mes vadiname karbonadu, ten vadinasi muštiniu. Pas kaimynus lenkus, jei norėsite gero mėsos gabalo, tai vadinsis Kotlet scabowy, švabiškas kotletas. Lietuvoje kotletas - mėsos maltinis, o Europoje, prancūziška maniera, - nugarinės gabaliukas su kauliuku. Jei be kaulo - tada šnicelis. Vienos šnicelis, jei tiksliau, tradiciškai kepamas iš veršienos ir tiekiamas su citrinos skiltelėmis, bet dabar jau gaminamas ir iš kiaulienos. Nors jei visai tiksliai - iš kiaulienos be kauliuko kepamas Milano kotletas.

Kaip sako išmanios lietuvės šeimininkės, kaip pavadinsi - koks skirtumas, todėl mes šį patiekalą vadinkime lietuvišku karbonadu. Kada jis tokiu tapo, išsiaiškinti sunku, nes 1935 metais išleistoje „Didžiojoje virėjoje“, visų dorų šeimininkų kelrodyje, yra kotletai ir šniceliai, bet karbonado - nė padujų. Ir net 1956 metais pasirodžiusioje jau sovietinių šeimininkių biblijoje „Valgių gaminimas“ minimi kiaulienos pjausniai (šnicelis) ir kiaulienos muštiniai (natūralus kotletas, taip ten rašo) ir tik prie kiaulienos muštinių džiūvėsėliuose recepto pagaliau atsiranda papildomas pavadinimas - (karbonadas).

Ingredientai

Karbonadui pagaminti reikės:

  • ~1,5 cm storio kiaulienos nugarinės (su kauliuku arba be jo)
  • 1 kiaušinio
  • Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 šaukšto miltų
  • 2 šaukštų baltos duonos džiūvėsėlių
  • Aliejaus (kepti)

Patiekimui:

  • Kopūstų arba burokėlių salotų
  • Bulvių košės
  • Keptos bulvės, citrinos gabaliukai, agurkai, kepti grybai
  • Žali žirneliai ir šutintos morkos

Gaminimo eiga

  1. Mėsą gerai nusausinkite ir lengvai pamuškite kulinariniu kūjeliu. Jei kepsnį gaminate iš veršienos, pakaktų mėsą paplakti atvirkščia peilio geležte, bet kiauliena standesnė. Svarbu mėsą tik suminkštinti, bet nesuardyti jos struktūros.
  2. Išplakite kiaušinį su druska ir pipirais - plakinys pasidarys labiau permatomas ir tamsesnis. Plakiniui dubenyje sumaišome du kiaušinius, įpilame du šaukštus vandens, įberiame žiupsnį druskos, žiupsnį maltų juodųjų pipirų, o nuo savęs dar įmaišau kelias grūstas skilteles česnakų, nes česnakai myli kiaulieną, ir atvirkščiai. Šiame plakinyje iš abiejų pusių pavoliojame išmuštus kiaulienos gabalėlius. Paliekame tame pačiame plakinyje skoniams įsigerti maždaug 10 minučių.
  3. Apvoliokite išmuštą mėsą miltuose, po to - kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Į lėkštę suberiame džiūvėsėlius. Jokių miltų šiam kepsniui nereikia.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite karbonadą ir kepkite 5 min. iš vienos pusės ir 5 min. iš kitos, kol džiūvėsėliai gražiai apskrunda. Jokiu būdu ne aliejuje - geriau lydytame svieste, kurį aš sumaišau su kiaulienos taukais. Kiekvienų riebalų po nepilną šaukštą į keptuvę. Karbonadus kepame nesugrūsdami, maždaug po dvi minutes iš abiejų pusių, kol džiūvėsėliai tampa "gražiai paraudę", tai yra, šiek tiek apskrunda.
  5. Po to sudėkite į skardelę ir dar pakepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 5 min. Tada kepsnius perdedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dar maždaug 15 minučių pašildome iki 100-120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Žemoje temperatūroje mėsa subręsta, jos sultys tolygiai pasiskirsto po visą kepsnį, ir karbonadas iškepa itin sultingas.
  6. Iškeptą muštinį dėkite ant popierinio rankšluosčio.
  7. Patiekite su mėgstamu garnyru. "Didžioji virėja" sako aiškiai: "Paduodant apdėti keptomis bulvėmis, gabaliukais citrinos, agurkais, keptais grybais ir pan." arba "duoti į stalą su žaliais žirniukais ir šutintomis morkomis".

Karbonadas su daržovėmis ir sūriu

Šis receptas puikiai tinka, kai norisi ne tik skanaus, bet ir sotaus patiekalo. Jam reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • Pipirų, druskos, kitų mėgstamų prieskonių
  • 300 g pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • 3 skiltelių sutrinto česnako (nebūtina)
  • 100 g fermentinio tarkuoto sūrio
  • 6 v.š. aliejaus

Gaminimas:

  1. Nugarinę supjaustome piršto storio gabaliukais, lengvai įpjauname rombais iš abiejų pusių ir įtriname druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais.
  2. Pievagrybius supjaustome griežinėliais ir trumpai apkepame keptuvėje su druska kol išgaruos vanduo.
  3. Kepame orkaitėje 180°C apie 30 min.

Karbonadas su morkomis ir pomidorų padažu

Šiam receptui reikės:

  • Kiaulienos nugarinės
  • Morkų
  • Svogūno
  • Fermentinio sūrio
  • Pomidorų padažo
  • Majonezo
  • Prieskonių

Eiga:

  1. Supjaustome kiaulienos nugarinę, plonai išmušame.
  2. Įtriname prieskoniais ir kelioms valandoms paliekame šaldytuve, kol prieskoniai įsigers.
  3. Tuo tarpu smulkiai supjaustome svogūnus, burokine tarka sutarkuojame morkas ir sudedame į keptuvę, troškiname iki kol daržovės suminkštės, žinoma, nepamirškime įdėti ir prieskonių. Galiausiai baigiantis kepimui dedame kelis šaukštus pomidorų padažo, išmaišome.
  4. Kiekvieną karbonado blyną ištepame majonezu, ant viršaus dedame morkas.
  5. Kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 25 minutes.
  6. Kepimo laikui baigiantis užbarstome tarkuotu sūriu ir dar kelioms minutėms dedam į orkaitę.