pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptos kulšelės orkaitėje: kaip nustatyti orkaitės temperatūrą

Kaip ir dažnas jūsų, aš dievinu orkaitėje keptus patiekalus! Tik pagalvokit, koks neįtikėtinas stebuklas įvyksta tada, kai sumeti į skardą kalną skirtingų produktų, uždarai įkaitusios orkaitės dureles, ir po valandėlės gali sėsti prie stalo paprastai vakarienei, pasigaminusiai praktiškai be jokių pastangų.

Jokio stovėjimo prie viryklės, jokio puodų maišymo ar dabojimo, kad neprisviltų. Orkaitėje, viename „puode” (žinoma, turiu omeny skardas, skardeles ir kitokius indus, kuriuose ta vakarienė kepa:)) kepti patiekalai man labiausiai patinka kaip savaitės dienų maistas.

Stambiai supjaustyti bulves, svogūnus ar žalumynus galima spėti dar iki nuskambant varpeliui, pranešančiam, kad orkaitės temperatūra jau tinkama priimti skardai. Šis vištienos, bulvių, raudonųjų svogūnų ir česnakų kepinys - jaukus ir paprastas iki negalėjimo.

Nepamirštite patrupinti ant iškepusio patiekalo fetos sūrio ir būtinai susimaišykite jogurto ir harisos padažo - jis čia idealiai tinka.

Vištienos kulšelių kepimas orkaitėje

Į kepimo skardą sudėkite bulves, svogūnus, česnako skilteles, viską pašlakstykite 2 šaukštais aliejaus ir pabarstykite druska bei pipirais, viską gerai sumaišykite (patogiausia ranka). Ant viršaus išdėliokite vištienos kulšeles (odele į viršų), jas patepkite likusiu šaukštu aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais.

Išėmę iš orkaitės viską pašlakstykite citrinų sultimis ir pabarstykite nutarkuota žievele, užberkite fetos sūrį ir petražoles.

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 60 min
  • Porcijos: 4

Keptos antienos kulšelės orkaitėje

Keptos antienos kulšelės orkaitėje yra klasikinis patiekalas, kuris sužavės net išrankiausią skonį. Šis receptas atkeliavo iš senų lietuviškų tradicijų, kai šeimos susirinkdavo sekmadienio pietums mėgautis sultinga, traškia antiena.

Antienos kulšelės yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui arba jaukiam šeimos vakarui. Mėsa iškepa ypatinga - iš išorės traški, o viduje lieka sultinga ir minkšta.

Šis receptas ypatingas tuo, kad naudojami tradiciniai lietuviški prieskoniai, kurie suteikia patiekalui autentišką skonį. Antiena garsėja savo sodriu, intensyviu skoniu, kuris puikiai dera su įvairiais garnyrams - nuo tradicinių virtų bulvių iki modernesnių salotų ar keptų daržovių.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite antienos kulšelių, galite naudoti vištienos šlauneles, tačiau tuomet reikės koreguoti kepimo laiką (apie 40-45 minutes). Vietoj medaus galima naudoti klevų sirupą arba rudąjį cukrų.

Česnako miltelius galima pakeisti šviežiu česnaku (2-3 skiltelėmis). Rozmarinas gali būti pakeistas čiobreliais arba šalavijais. Vietoj saulėgrąžų aliejaus galima naudoti alyvuogių aliejų arba lydytą sviestą.

Patiekalo gaminimo patarimai

Geriausias rezultatas pasiekiamas, kai antienos kulšelės prieš kepimą bent kelias valandas arba per naktį marinatoriuose marinatuose. Kepimo metu rekomenduojama kulšeles apversti, kad jos iškeptų tolygiai.

Norint pasiekti traškią odelelę, paskutines 15 minučių rekomenduojama įjungti orkaitės viršutinį kaitinimą. Jei kulšelės per greitai ruduoja, uždenkite jas folija.

Iškepusią antieną rekomenduojama palaikyti 10-15 minučių prieš pjaustant - taip mėsos sultys pasiskirstys tolygiai.

Energetinė vertė:

  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2240 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: 560 kcal

Receptui reikės:

  • Antienos kulšelės: 4 vnt. (apie 1,2 kg)
  • Medus: 3 valgomieji šaukštai
  • Sojos padažas: 4 valgomieji šaukštai
  • Česnakas: 4 skiltelės
  • Rozmarinas: 2 šakelės
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Saldžioji paprika: 1 arbatinis šaukštelis
  • Česnako milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
  • Saulėgrąžų aliejus: 3 valgomieji šaukštai
  • Citrina: 1 vnt.

Paruošimas

  1. Antienos kulšeles nuplauk po šaltu vandeniu ir nusausink popieriniu rankšluosčiu.
  2. Paruošk marinatą. Sumaišai medų, sojos padažą, smulkintą česnaką, rozmarino lapelius (nuskintus nuo šakelių), druską, juoduosius pipirus, saldžiąją papriką, česnako miltelius ir saulėgrąžų aliejų dideliame dubenyje.
  3. Išspausi citrinos sultis į marinatą ir gerai išmaišysi visus ingredientus.
  4. Antienos kulšeles įdedi į paruoštą marinatą, gerai apvolioji, kad marinatas padengtų visą mėsą. Uždengi dubens viršų maistine plėvele ir padėk į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia - per naktį.
  5. Įkaitink orkaitę iki 180°C temperatūros.
  6. Marinavosi antienos kulšeles sudėk į kepimo indą odele į viršų.

Paruošti antienos kulšeles galite pačiais įvairiausiais būdais, tai yra virti, iškepti orkaitėje, patroškinti, sunaudoti saltoms, sriuboms arba net sumuštiniams paruošti. Bet man asmeniškai labiausiai patinka apskrudusios antienos kulšelės, iškeptos orkaitėje, jos tikrai pamalonina žmogaus skrandį pietų arba vakarienės metu.

Pamėginkite pasigaminti ir paskanauti! :)

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei negalite rasti šviežių antienos kulšelių, drąsiai galite jas pakeisti vištienos šlaunelėmis - skonis bus kitoks, bet taip pat labai malonus. Vietoje šviežio imbiero galima naudoti džiovintą imbierą (apie 1/2 arbatinio šaukštelio), o česnako skilteles galima pakeisti česnako milteliais (1/2 arbatinio šaukštelio).

Sojos padažą galima pakeisti tamari padažu, jei norite beglutiminio varianto. Medų galima pakeisti klevų sirupu arba agavos sirupu, jei norite vengti bičių produktų. Aštriųjų čili paprikų vietoje galima naudoti paprikų dribsnius arba kajeno pipirus pagal skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint gauti geriausią rezultatą, antienos kulšeles reikėtų marinuoti ne mažiau kaip 12 valandų, o geriausia per naktį.

  1. Antienos kulšeles rekomenduojama kepti apie 90 minučių 170-180 °C temperatūroje, uždengus folija pirmą valandą.
  2. Tada kiekvieną kulšelę patepame medumi bei kepame dar maždaug 10 minučių be folijos, kad mėsa apskrustų.
  3. Geriausia medų užtepti ant antienos kulšelių likus 10-15 minučių iki kepimo pabaigos. Taip jis nesudegs, o mėsa įgaus karamelizuotą, švelniai salstelėjusį paviršių.
  4. Prie antienos puikiai dera čiobreliai, rozmarinas, maltas imbieras, garstyčios, šiek tiek cinamono ar kvapiosios paprikos.
  5. Antiena laikoma iškepusia, kai vidinė kulšelės temperatūra siekia apie 74-76 °C.
  6. Patiekiame su mėgiamu garnyru.

Šis patiekalas puikiai dera su bulvių koše, orkaitėje keptomis daržovėmis (morkomis, burokėliais, pastarnokais), keptais obuoliais arba perlinėmis kruopomis.

Šefė pripažįsta, kad vištiena - viena labiausiai pamėgtų mėsų, kurią ji marinuoja įvairiausiais marinatais ir kepa tiek ant iešmų, tiek ant grotelių.

Kepant marinuotą vištieną orkaitėje svarbiausia jos neperdžiovinti: „Priklausomai nuo orkaitės galimybių, reikia pasirinkti tinkamą režimą bei kepimo temperatūrą. Kepimo temperatūra turi siekti ne daugiau kaip 180 °C .

„Kepant viščiuką 180 °C ir didesnėje temperatūroje gali apdegti plutelė, mėsa iškeps netolygiai. Idealiausia rinktis 165-180 °C temperatūrą.

Kepant mažesnius vištienos gabaliukus, kepimo laikas gali būti trumpesnis - apie 30 minučių.

„Vidinė mėsos temperatūra turi būti 78-83 °C, geriausia ją matuoti krūtinėlės srityje.

„Firminis“ jos patiekalas - orkaitėje keptas citrininis viščiukas: „Kepant vištienos gabaliukus, po oda sukamšau citrinos gabaliukus, o kepant visą viščiuką į jo vidų įdedu į 4 dalis padalintas 2 citrinas ir įvairias žoleles.

Dažniausiai renkuosi kaitinimo su ventiliacija režimą. Norint iškepti vištieną griliuje, galima rinktis grilio arba grilio su oro cirkuliacija orkaitės režimus.

H.Bovsevič pastebi, jog kepant viščiuką grilyje, pravartu turėti iešmo režimą: „Ant iešmo griliaus režimu kepamas viščiukas iškepa tolygiai. Jeigu šio režimo neturite, geriausia viščiuką pjaustyti gabalais ir kepti ant grotelių 200 °C temperatūroje.

Klaida, kurią dažnai darome kepdami mėsą - marinavimo procese ją persūdome. „Norint minkštai iškepti mėsą, reikia vengti druskos, nes ji sausina produktą. Vietoj druskos geriau naudoti citriną ir įvairias mėgstamas žoleles.

Kepant orkaitėje viščiuką, prieš pat kepimo pabaigą galima patepti jį medumi - plutelė taps maloniai traški.

„Jeigu kepu kiaulieną (vienu gabalu), tuomet kepimo laiką nustatau mažiausiai 1 val. Mėsos kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė/popierius ar folija. Tačiau kaip ir vištienos kepimo orkaitėje atveju, svarbu mėsos neperdžiovint, rinktis ne didesnę nei 180 °C temperatūrą.

Orkaitėje keptos vištienos blauzdelės - vienas iš patiekalų, kuris nepalieka abejingų. Jas su malonumu valgo net vaikai ar norintys gyventi sveikiau, o paruošti yra nebrangu ir visai paprasta.

Kad būtų tobulos, jas derėtų kepti atvirame inde ar po stikliniu dangčiu? O gal uždengti folija? Ir ar reikia bekepant apversti?

„Dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje, jos vartojimas kasmet auga.

Į ką kreipia žvilgsnį pirkėjai, kai dedasi vištieną į savo kasdienių pirkinių krepšelį?

„Vištiena yra dažnas sveikos gyvensenos šalininkų pasirinkimas, ji reguliarus ingredientas ir vaikų racione, todėl pirkėjams labai svarbi jos kokybė. Matome, kad jie aiškų prioritetą teikia lietuviškai, todėl savo sveriamos mėsos vitrinose prekiaujame tik be antibiotikų ir mūsų šalyje užauginta šviežia vištiena“, - sako V.

Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. „Pirmiausia atminkite, kad pačios vištienos plauti nereikia. Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai - besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau. Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to.

Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina - stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia.

„Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra - tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu. Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves.

Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, - pasakoja G.

Sakoma, kad svarbiausias žingsnis ruošiant blauzdeles ar kitas vištienos dalis orkaitėje yra marinatas, tačiau tobulam rezultatui pasiekti ne ką mažiau būtina ir gera kepimo technika. Blauzdelių paruošimo būdų yra įvairių - jas galima kepti gausiai apliejus padažu, ryžių ar daržovių „pataluose“.

Pasak G. Jei odelė nėra tokia traški, kaip norėtumėte, paskutines kelias minutes galite įjungti grilinimo funkciją.

Dar viena gudrybė, kuri socialiniuose tinkluose jau prieš porą metų buvo vadinama fenomenalia - neįprastas blauzdelių dėjimo į orkaitę būdas. „Viskas, ką reikia padaryti, tai prakišti blauzdelės kaulinį galiuką pro grotelių tarpus. Tuomet jas pakėlus, sultingoji ir mėsingoji blauzdelių dalis liks kyboti. Įnerkite blauzdeles taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų - geriausia tą daryti šachmatiniu principu.

Yra ir dar vienas šio metodo privalumas. Po kepamomis blauzdelėmis būtinai reikia padėti skardą, o dar geriau ją dėti pilną daržovių - šios ne tik kartu iškeps, bet ir bus dar gardesnės, nes kepamos vištienos riebalai nulašės ant jų.

Svarstote, kuo marinuoti vištą? Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. Reikės: 10 viščiuko broilerio blauzdelių, ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus, 4 česnako skiltelių, maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių, sulčių iš 1 citrinos, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 1 šaukšto druskos, maltų juodųjų pipirų.

Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan. Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C.

Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą. Dėkite į orkaitę, po jomis - ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves. Kepkite 35-45 min arba kol vištiena iškeps.

Šis vištienos šlaunelių receptas yra tobulas sprendimas, kai norite paruošti įspūdingą vakarienę, bet neturite daug laiko. Vištienos šlaunelės yra viena skaniausių vištienos dalių, nes jose yra daugiau riebalų, kurie kepant ištirpsta ir suteikia mėsai nepakartojamo skonio ir sultingumo.

Kai šlaunelės kepamos orkaitėje ant grotelių, oda tampa nuostabiai traški, o vidus išlieka sultingas ir minkštas. Šiame recepte naudojamas prieskonių mišinys iš mairūno, raudonėlio, paprikos, druskos ir pipirų suteikia šlaunelėms išskirtinį aromatą ir skonį, kuris tikrai sužavės jūsų artimuosius.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite visų reikiamų prieskonių, galite eksperimentuoti su alternatyvomis: Vietoje džiovinto mairūno galite naudoti čiobrelius arba baziliką.

Džiovintą raudonėlį galima pakeisti itališkais žolelių mišiniais arba šviežiu raudonėliu (tokiu atveju reikėtų naudoti dvigubai didesnį kiekį). Maltą raudonąją papriką galima pakeisti rūkyta paprika, kuri suteiks papildomo skonio gilumo, arba aštria paprika, jei mėgstate aštresnį maistą. Vietoje aliejaus galite naudoti ištirpintą sviestą - jis suteiks dar daugiau skonio.

Vištienos šlauneles galima pakeisti sparneliais arba blauzdelėmis, tačiau tada reikės koreguoti kepimo laiką.

Vištiena - universalus ir populiarus patiekalas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Kepimas orkaitėje yra vienas iš paprasčiausių ir sveikiausių būdų, leidžiantis išgauti sultingą ir skanią mėsą.

Tačiau, norint pasiekti puikų rezultatą, svarbu žinoti, kiek laiko ir kokioje temperatūroje kepti vištą. Šiame straipsnyje rasite išsamius patarimus ir rekomendacijas, padėsiančias jums iškepti tobulą vištą orkaitėje.

Vištienos pasirinkimas ir paruošimas

Prieš pradedant kepti, svarbu pasirinkti tinkamą vištą ir ją tinkamai paruošti. Tai tiesiogiai įtakoja galutinį patiekalo skonį ir tekstūrą.

Visos vištos pasirinkimas

Renkantis visą vištą, atkreipkite dėmesį į šiuos aspektus:

  • Dydis: Visos vištos kepimo laikas priklauso nuo jos svorio. Dažniausiai parduotuvėse parduodamos vištos sveria nuo 1,5 kg iki 2,5 kg.
  • Šviežumas: Patikrinkite galiojimo datą ir įsitikinkite, kad višta yra šviežia. Šviežia višta turi būti rožinės spalvos, be nemalonaus kvapo.
  • Kokybė: Jei įmanoma, rinkitės ekologišką arba laisvai auginamą vištą. Tokios vištos mėsa dažnai būna skanesnė ir sultingesnė.

Vištienos dalių pasirinkimas

Jei kepate atskiras vištienos dalis, atkreipkite dėmesį į:

  • Odelė: Jei norite traškios odelės, rinkitės vištienos dalis su odele.
  • Kaulai: Vištienos dalys su kaulais kepa ilgiau, tačiau dažnai būna sultingesnės.
  • Riebalai: Vištienos dalys su didesniu riebalų kiekiu kepant išlieka sultingesnės.

Vištienos paruošimas kepimui

Prieš kepant, vištieną reikia tinkamai paruošti:

  1. Atšildymas: Jei višta buvo užšaldyta, prieš kepant ją reikia visiškai atšildyti. Geriausia tai daryti šaldytuve, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi.
  2. Nuplovimas: Nuplaukite vištą šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tai padės pašalinti drėgmę ir užtikrinti, kad odelė apskrustų.
  3. Prieskoniai: Įtrinkite vištą mėgstamais prieskoniais. Galite naudoti druską, pipirus, česnaką, papriką, žoleles ar kitus prieskonius pagal savo skonį.
  4. Marinavimas (nebūtina): Jei norite, galite marinuoti vištą prieš kepant. Marinavimas padės suminkštinti mėsą ir suteikti jai daugiau skonio.

Kepimo temperatūra ir laikas

Kepimo temperatūra ir laikas yra svarbiausi veiksniai, lemiantys, ar višta bus iškepta tinkamai. Netinkama temperatūra arba kepimo laikas gali lemti, kad višta bus per sausa, ne iki galo iškepta arba sudegusi.

Visos vištos kepimas

Visos vištos kepimo laikas priklauso nuo jos svorio ir orkaitės temperatūros. Dažniausiai rekomenduojama kepti vištą 180°C (350°F) temperatūroje. Apytikslis kepimo laikas yra 20-25 minutės vienam svarui (450 g) vištos. Pavyzdžiui, 2 kg vištą reikės kepti apie 1 valandą 40 minučių - 2 valandas.

Svarbu: Kepimo laikas yra tik apytikslis. Norint įsitikinti, kad višta yra iškepusi, naudokite mėsos termometrą. Įbeskite termometrą į storiausią šlaunelės dalį, vengdami kaulo. Višta yra iškepusi, kai termometras rodo 82°C (180°F).

Atskirų vištienos dalių kepimas

Atskirų vištienos dalių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir storio. Štai keletas apytikslių kepimo laikų:

  • Vištienos krūtinėlė be odos ir kaulų: 20-30 minučių 180°C (350°F) temperatūroje.
  • Vištienos šlaunelės: 35-45 minutės 180°C (350°F) temperatūroje.
  • Vištienos sparneliai: 30-40 minučių 180°C (350°F) temperatūroje.

Svarbu: Kaip ir kepant visą vištą, naudokite mėsos termometrą, kad įsitikintumėte, jog vištienos dalys yra iškepusios. Vištienos krūtinėlė turėtų pasiekti 74°C (165°F), o šlaunelės ir sparneliai - 82°C (180°F).

Patarimai, kaip iškepti sultingą vištą

Štai keletas patarimų, padėsiančių jums iškepti sultingą ir skanią vištą orkaitėje:

  • Sūrymas: Prieš kepant, vištą galite pamirkyti sūryme. Sūrymas padės suminkštinti mėsą ir išlaikyti ją sultingą.
  • Aukšta temperatūra: Kepant visą vištą, galite pradėti nuo aukštesnės temperatūros (200°C/400°F) pirmas 15-20 minučių, kad odelė apskrustų, o tada sumažinti temperatūrą iki 180°C (350°F) ir kepti toliau.
  • Kepimo maišelis: Kepimas maišelyje padės išlaikyti drėgmę ir užtikrinti, kad višta būtų sultinga.
  • Laistymas: Kepant vištą, reguliariai ją palaistykite susidariusiais riebalais ir sultimis. Tai padės išlaikyti drėgmę ir suteikti jai daugiau skonio.
  • Poilsis: Iškepus vištą, leiskite jai pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustant. Tai leis sultims pasiskirstyti tolygiai ir užtikrins, kad mėsa bus sultinga.

Dažniausiai daromos klaidos kepant vištą

Štai keletas dažniausiai daromų klaidų kepant vištą orkaitėje:

  • Nepakankamas atšildymas: Kepant ne iki galo atšildytą vištą, ji gali iškepti netolygiai.
  • Per didelis kepimo laikas: Perkepus vištą, ji tampa sausa ir neskani.
  • Nepakankama temperatūra: Kepant per žemoje temperatūroje, višta gali būti neiškepusi.
  • Nenaudojamas mėsos termometras: Mėsos termometras yra patikimiausias būdas įsitikinti, kad višta yra iškepusi tinkamai.
  • Nepalaistoma višta: Nepalaisčius vištos kepant, ji gali tapti sausa.

Temperatūros lentelė

Ši lentelė padės jums nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą ir laiką:

Vištienos dalis Temperatūra Kepimo laikas
Visa višta (1.5-2 kg) 180°C (350°F) 1 val. 30 min. - 2 val.
Vištienos krūtinėlė (be odos ir kaulų) 180°C (350°F) 20-30 min.
Vištienos šlaunelės 180°C (350°F) 35-45 min.
Vištienos sparneliai 180°C (350°F) 30-40 min.

Svarbu: Visada naudokite mėsos termometrą, kad įsitikintumėte, jog vištienos dalys yra iškepusios iki saugios temperatūros.

Naudodami tinkamą technologiją, kepdami vištieną galite pasiekti ne tik sultingumo, bet ir gražios bei traškios plutelės. Įspėjame: Druskos įtrinti nereikia, nes kitaip patiekalas gali būti per sūrus - ją reikia tik tolygiai paskleisti po visą paviršių. Druskos paskirtis - sulėtinti skysčio garavimą iš paukščio (todėl jis išlieka sultingas).

Yra ir kitas būdas kepti vištą orkaitėje sveiką, kad ji būtų sultinga ir su plutele, - uždėkite ją ant druskos sluoksnio. Tam ant kepimo skardos pilama druskos, o ant jos išdėliojama vištiena.