Jau seniai atsisakiau nesveikų ir prasto skonio šaldytų pusgaminių, nes mano šaldiklyje beveik visada yra kalakutienos arba vištienos kukuliai. Šie mėsos kukuliai pomidorų padaže ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra itin lengvai pagaminami, o atšildyti išlieka tokie pat pasakiški!
Šiame straipsnyje aptarsime receptą, kaip pasigaminti skanius ir sveikus vištienos kukulius su džiūvėsėliais. Taip pat aptarsime patarimus, kaip juos pagaminti sultingus ir minkštus.
Kodėl Šis Mėsos Kukulių Receptas Yra Puikus?
- Sveikesnė sudėtis. Šie mėsos kukuliai yra sveika alternatyva tradiciniams mėsos kotletams. Jie gaminami iš lieso ir baltymais gausaus paukštienos faršo, nedidelio kiekio panko džiūvėsėlių, naudingųjų bakterijų praturtinto kietojo sūrio, gerųjų riebalų turtingo alyvuogių aliejaus ir kokybiško itališko pomidorų padažo.
- Itin lengvai pagaminami. Itališkus mėsos kukulius sugebės pagaminti kiekvienas. Tereikia sumaišyti ingredientus, suformuoti kukulius ir kepti orkaitėje. Tuomet beliks juos apkepti pomidorų padaže ir patiekti su makaronais bei daržovėmis.
- Atšildyti išlieka tokie pat pasakiški! Tačiau faršo kukuliai išsaugo savo pasakišką skonį net ir užšaldyti. Todėl, bet kada juos ištraukę iš šaldytuvo ar šaldiklio ir atšildę, galėsite mėgautis tokiu pat gardžiu patiekalu kaip su šviežiai paruoštais kukuliais.
Recepto Ingredientai
- Paukštienos faršas. Šiame recepte dažniausiai naudoju vištienos faršą, kurio riebumas mažesnis nei 15 proc., tačiau puikiai tinka ir kalakutienos faršas.
- Kiaušinis. Kiaušinis ne tik padeda mėsos kukuliams nesuirti juos formuojant, bet ir suteikia jiems minkštumo bei sultingumo.
- Panko džiūvesėliai. Panko džiūvėsiai atlieka tą pačią funkciją kaip ir tradiciniai, tačiau jų reikia mažiau. Negana to, jie yra neutralesnio skonio ir traškesnės tekstūros, todėl mėsos kukuliai padaže gaunasi dar gardesni.
- Kietasis sūris. Kietasis sūris kukuliams suteikia švelnaus sūrumo ir papildomą tekstūrą. Norint pasiekti geriausią skonį, rekomenduoju rinktis kietąjį sūrį, brandintą ilgiau nei 12 mėnesių.
- Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus, įmaišytas į tešlą, padeda išlaikyti drėgmę, todėl kukuliai iš faršo tampa dar minkštesni ir sultingesni, o kepami neprisvyla.
- Česnako milteliai. Česnakai dar labiau išryškina kukulių skonį, o milteliai lengviau susimaišo ir mėsoje nelieka gabalėlių.
- Pomidorų padažas. Man labiausiai patinka mėsos kukuliai su Marinara pomidorų padažu, tačiau jie tiks ir su kitais itališkais arba makaronų pomidorų padažais. Galiausiai, kukulius galima apkepti ir su paprastu pomidorų padažu.
Ingredientų Alternatyvos
- Paukštienos faršas. Vietoje paukštienos faršo galima naudoti kiaulienos ar jautienos faršą arba jų mišinį.
- Panko džiūvesėliai. Panko džiūvesėliai gali būti pakeisti paprastais džiūvesėliais. Jeigu ribojate angliavandenius, galite naudoti migdolų miltus (tokį patį kiekį).
- Kietasis sūris. Kietąjį sūrį galima pakeisti rikotos ar mocarelos sūriu arba jo visai nedėti, bet tuomet mėsos kukulių skonis ir tekstūra šiek tiek nukentės.
- Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
- Spagečiai. Mėsos kukuliai gali būti valgomi ir su paprastais makaronais, ryžiais, bulvių koše, bolivine balanda, tik daržovėmis arba vieni.
Receptas: Vištienos Kukuliai Pomidorų Padaže
Štai receptas, kaip pasigaminti skanius ir sultingus vištienos kukulius pomidorų padaže:
Ingredientai:
Kukuliams:
- 400 g vištienos arba kalakutienos faršo
- 1 vnt. kiaušinio M
- 50 g panko džiūvesėlių
- 30 g tarkuoto kietojo sūrio + patiekimui
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb. š. česnako miltelių
- ½ arb. š. druskos
- 1 žiupsn. maltų pipirų
Patiekimui:
- 400 g pomidorų padažo
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Ištraukite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi arba folija.
- Kol orkaitė kaista, į dubenį sudėkite paukštienos faršą, kiaušinį, panko džiūvėsėlius, tarkuotą kietąjį sūrį, alyvuogių aliejų, česnako miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite.
- Ant kepimo skardos rankomis suformuokite mėsos kukulius (po maždaug 25 gramus kiekvieną), kol sunaudosite visą faršo tešlą (gausite apie 20 kukulių).
- Perkelkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol kukuliai visiškai sutvirtės ir apskrus.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, supilkite pomidorų padažą ir pakepinkite jį apie 5 minutes. Jeigu dalį kukulių valgysite vėliau, atitinkamai sumažinkite padažo kiekį.
- Į keptuvę suberkite mėsos kukulius, kuriuos iškart valgysite, ir trumpai apkepkite juos su pomidorų padažu.
- Mėsos kukulius pomidorų padaže patiekite su norimais priedais ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
Patarimai:
- Faršo tešlą lengviausia maišyti rankomis, o ne šaukštu.
- Jeigu formuojant mėsos kukulius tešla labai limpa prie rankų, jas sudrėkinkite.
- Norėdami suformuoti tikslų mėsos kukulių kiekį, padėkite dubenį su faršo tešla ant virtuvinių svarstyklių, jas nunulinkite ir formuokite 25 gramų kukulius.
- Vieną porciją (maždaug 5 kukuliai) apkepkite su 100 gramų pomidorų padažo, dvi porcijas (maždaug 10 kukulių) - su 200 gramų ir t. t.
Dažniausiai Užduodami Klausimai
Ką daryti, jei mėsos kukuliai gaunasi per kieti?
Greičiausiai naudojate per mažai aliejaus ir (arba) kepate per ilgai. Laikykitės tikslių instrukcijų, o jeigu tai vis tiek nepadeda, į faršo tešlą įpilkite šiek tiek vandens ar pieno. Tai padės kukuliams išlikti drėgniems ir iškepti minkštesniems.
Ar mėsos kukuliai gali būti paruošti keptuvėje?
Mėsos kukulius rekomenduojama kepti orkaitėje, nes jie iškepa tolygiau, jiems pakanka mažiau aliejaus ir jų nereikia nuolat stebėti bei vartyti. Tačiau juos galima paruošti ir keptuvėje. Mėsos kukuliai keptuvėje turėtų būti kepiami ant vidutinės ugnies 15-20 minučių, juos bent kelis kartus apverčiant, kad iškeptų iš visų pusių.
Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti mėsos kukulius?
Paukštienos kukuliai sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 4 dienų, o šaldiklyje - iki 3 mėnesių. Net ir atšildyti, jie nepraranda savo pasakiško skonio! Tiesa, kukulius laikykite šaldytuve arba šaldiklyje be pomidorų padažo ir tik prieš valgant juos apkepkite jame.
Su kuo geriausia valgyti mėsos kukulius pomidorų padaže?
Mėsos kukuliai pomidorų padaže dažniausiai valgomi su makaronais, ypač spagečiais (rekomenduoju rinktis daug skaidulų turintį viso grūdo variantą), tačiau ji puikiai tinka ir bulvių koše ar keptomis bulvėmis.
Vištienos Kukuliai Kokosų ir Kario Padaže
Norėjosi kažko tokio lengvesnio, aitresnio, taip ir atsirado šie vištienos kukuliai kokosų ir kario padaže.
Ingredientai kukuliams:
- 400 g maltos vištienos
- 5-6 v. š. panko džiūvėsėlių (tinka ir paprasti, juos naudojant užteks 3-4 v. š.)
- 1 kiaušinio
- saujelės smulkiai kapotų šviežių kalendrų
- druskos, pipirų
- kokosų aliejaus kepimui
Ingredientai kokosų ir kario padažui:
- 1 skardinės kokosų pieno
- saujos špinatų
- 3-4 skiltelių česnako
- 1 stiebelio citrinžolės
- nedidelio gabaliuko imbiero šaknies
- 2 a. š. ciberžolės
- 2 a. š. raudonojo kario pastos
- šiek tiek žaliosios citrinos sulčių
- 0,5 a. š.
Ar jie sveiki? Taip! Tiek kukuliai, tiek padažas yra visiškai nenuodėmingi, subalansuoti, ir galima valgyti ramia sąžine. Ar lengvai pagaminami? Pakankamai. Yra šiek tiek „terliojimosi“ gaminant kukulius (sumaišyti mėsą su žalumynais, džiūvėsėliais, formuoti kukulius, o malta vištiena pakankamai lipni mėsa), bet padažas - visiškai lengvai pagaminamas.
Aš kukulius patiekiau su juodaisiais ryžiais, bet jūs galite valgyti su tuo, kuo širdis geidžia - tailandietiškais makaronais (kiaušininiais, ryžių ar sojų), kuskusu, lęšiais ar kitokiais ryžiais.