Šašlykai, tradiciškai ruošiami iš mėsos gabalėlių, gali būti sėkmingai pagaminti ir iš maltos avienos. Šis variantas ne tik leidžia eksperimentuoti su skoniais, bet ir suteikia galimybę greičiau paruošti patiekalą, išlaikant autentišką šašlykų skonį.
Maltos avienos šašlykų privalumai
Maltos avienos šašlykai turi keletą svarbių privalumų, palyginti su tradiciniais šašlykais iš gabalėliais pjaustytos mėsos:
- Greitas paruošimas: Maltą mėsą marinuoti ir kepti reikia trumpiau nei didesnius mėsos gabalus.
- Skonio įvairovė: Į maltą mėsą lengviau įmaišyti įvairius prieskonius, žoleles ir daržoves, sukuriant unikalius skonius.
- Ekonomiškumas: Maltą avieną dažnai galima įsigyti pigiau nei didesnius mėsos gabalus.
- Lengvas valgymas: Maltos mėsos šašlykai yra minkštesni ir lengviau kramtomi, todėl puikiai tinka vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.
Maltos avienos šašlykų receptai
Yra daugybė skirtingų receptų, kaip pasigaminti maltos avienos šašlykus. Pateikiame keletą populiariausių ir įdomiausių variantų:
Klasikinis maltos avienos šašlykas
Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pajusti tikrą avienos skonį, papildytą tradiciniais prieskoniais.
Ingredientai:
- 1 kg maltos avienos
- 1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba išspaustos)
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 1 šaukštelis maltų kmynų
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Šviežios petražolės (smulkiai supjaustytos)
- Šviežios kalendros (smulkiai supjaustytos) - nebūtina
Paruošimas:
- Sumaišykite maltą avieną su svogūnais, česnakais ir prieskoniais.
- Gerai išminkykite mėsą, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Įmaišykite smulkintas petražoles ir kalendras (jei naudojate).
- Uždenkite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2 valandas, geriausia - per naktį.
- Suformuokite nedidelius pailgus šašlykus ir užmaukite juos ant iešmų.
- Kepkite ant įkaitintų anglių, nuolat vartydami, kol šašlykai gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę (apie 10-15 minučių).
Šašlykas su daržovėmis
Šis receptas praturtintas daržovėmis, kurios suteikia šašlykams papildomo skonio ir sultingumo.
Ingredientai:
- 1 kg maltos avienos
- 1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 1 raudona paprika (smulkiai supjaustyta)
- 1 žalia paprika (smulkiai supjaustyta)
- 1 morka (smulkiai sutarkuota)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba išspaustos)
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 1 šaukštelis maltų kmynų
- 1/2 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų (nebūtina)
- Druska pagal skonį
- Šviežios petražolės (smulkiai supjaustytos)
Paruošimas:
- Sumaišykite maltą avieną su svogūnais, paprikomis, morkomis, česnakais ir prieskoniais.
- Gerai išminkykite mėsą, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Įmaišykite smulkintas petražoles.
- Uždenkite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2 valandas, geriausia - per naktį.
- Suformuokite nedidelius pailgus šašlykus ir užmaukite juos ant iešmų.
- Kepkite ant įkaitintų anglių, nuolat vartydami, kol šašlykai gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę (apie 10-15 minučių).
Šašlykas su granatų sultimis
Granatų sultys suteikia šašlykams saldžiarūgštį skonį ir padeda suminkštinti mėsą.
Ingredientai:
- 1 kg maltos avienos
- 1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba išspaustos)
- 100 ml granatų sulčių
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Šviežios kalendros (smulkiai supjaustytos)
Paruošimas:
- Sumaišykite maltą avieną su svogūnais, česnakais, prieskoniais ir granatų sultimis.
- Gerai išminkykite mėsą, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Įmaišykite smulkintas kalendras.
- Uždenkite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve bent 4 valandas, geriausia - per naktį.
- Suformuokite nedidelius pailgus šašlykus ir užmaukite juos ant iešmų.
- Kepkite ant įkaitintų anglių, nuolat vartydami, kol šašlykai gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę (apie 10-15 minučių).
Šašlykas su graikiniais riešutais
Graikiniai riešutai suteikia šašlykams tekstūros ir subtilaus riešutų skonio.
Ingredientai:
- 1 kg maltos avienos
- 1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba išspaustos)
- 100 g graikinių riešutų (smulkiai sukapotų)
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 1/2 šaukštelio maltų kmynų
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Šviežios petražolės (smulkiai supjaustytos)
Paruošimas:
- Sumaišykite maltą avieną su svogūnais, česnakais, graikiniais riešutais ir prieskoniais.
- Gerai išminkykite mėsą, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Įmaišykite smulkintas petražoles.
- Uždenkite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2 valandas, geriausia - per naktį.
- Suformuokite nedidelius pailgus šašlykus ir užmaukite juos ant iešmų.
- Kepkite ant įkaitintų anglių, nuolat vartydami, kol šašlykai gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę (apie 10-15 minučių).
Marinavimo paslaptys
Marinuoti maltą avieną yra labai svarbu, norint pasiekti geriausią skonį ir tekstūrą. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti teisingai:
- Naudokite šviežius ingredientus: Švieži svogūnai, česnakai, prieskoniai ir žolelės suteiks šašlykams geriausią skonį.
- Nepermarinuokite mėsos: Per ilgas marinavimas gali padaryti mėsą per minkštą ir prarandančią savo tekstūrą. Rekomenduojamas marinavimo laikas yra nuo 2 valandų iki paros.
- Naudokite rūgštį: Rūgštis, tokia kaip citrinos sultys, actas arba granatų sultys, padeda suminkštinti mėsą ir pagerinti skonį.
- Įmaišykite riebalų: Į maltą mėsą įmaišykite šiek tiek riebalų, pavyzdžiui, avienos taukų arba aliejaus, kad šašlykai būtų sultingesni.
- Gerai išminkykite mėsą: Minkymas padeda prieskoniams ir kitiems ingredientams tolygiai pasiskirstyti mėsoje.
Patarimai, kaip kepti maltos avienos šašlykus
Kepimas yra paskutinis, bet ne mažiau svarbus etapas, norint pasigaminti skanius maltos avienos šašlykus. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti teisingai:
- Naudokite įkaitintas anglis: Anglys turi būti įkaitintos iki vidutinės temperatūros. Per aukšta temperatūra gali sudeginti šašlykus iš išorės, o vidus liks neiškepęs.
- Nuolat vartykite šašlykus: Vartykite šašlykus kas kelias minutes, kad jie tolygiai apskrustų iš visų pusių.
- Kepkite iki pilno iškepimo: Įsitikinkite, kad šašlykai yra pilnai iškepę, bet neperkepti. Perkepti šašlykai bus sausi ir kieti.
- Naudokite termometrą: Jei turite maisto termometrą, įsmeikite jį į šašlyko vidurį. Maltos avienos šašlykai yra iškepę, kai vidaus temperatūra pasiekia 71°C.
- Leiskite šašlykams pailsėti: Iškepusius šašlykus nuimkite nuo iešmų ir leiskite jiems pailsėti kelias minutes prieš patiekiant. Tai padės išsaugoti sultingumą.
Pateikimas ir garnyrai
Maltos avienos šašlykus galima patiekti su įvairiais garnyrais ir padažais. Štai keletas idėjų:
- Šviežios daržovės: Patiekite šašlykus su šviežiais pomidorais, agurkais, svogūnais ir salotomis.
- Marinuoti svogūnai: Marinuoti svogūnai puikiai dera su avienos skoniu.
- Padažai: Patiekite šašlykus su įvairiais padažais, pavyzdžiui, adžika, tkemali, satsebeli arba tiesiog jogurtu su česnakais ir žolelėmis.
- Duona: Patiekite šašlykus su lavašu, pita duona arba kita mėgstama duona.
- Ryžiai: Patiekite šašlykus su ryžiais, pagardintais prieskoniais ir žolelėmis.
Alternatyvūs kepimo būdai
Jei neturite galimybės kepti šašlykų ant anglių, galite juos kepti orkaitėje arba keptuvėje:
- Orkaitėje: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Dėkite šašlykus ant grotelių, padėkite po jomis kepimo skardą, kad surinktų riebalus. Kepkite apie 20-25 minutes, nuolat vartydami.
- Keptuvėje: Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Dėkite šašlykus į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę.
Armėniškas avienos šašlykas
Kaip rašoma novate.ru, didžiausia recepto paslaptis - tinkamai pagamintas marinatas. Armėniškų šašlykų marinatui jums nereikės nei vyno, nei acto, nei majonezo. Šis marinatas išskirtinis tuo, kad jame pamarinuotą mėsą galima kepti jau po 45 minučių. Pagrindinis marinato komponentas - nerafinuotas saulėgrąžų aliejus.
Jums taip pat reikės svogūnų - 0,5 kg svogūnų 1-am kilogramui mėsos. Tinkamiausios - nedidelės svogūnų galvutės. Prieskonių į šį marinatą galite dėti bet kokių, svarbiausia, kad būtų kvapniųjų ir juodųjų pipirų. Rekomenduojama įberti ir kalendros. Prieskoniai turi būti rupiai sumalti, smulkaus malimo prieskonių nedėkite. Druskos dedama pagal skonį.
Taigi, į emaliuotą puodą įpilkite 200-300 ml saulėgrąžų aliejaus, į jį suberkite prieskonius. Viską kruopščiai išmaišykite ir palikite pastovėti 20 min. Per tą laiką supjaustykite dalį svogūnų dideliais žiedais. Likusius svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais, sumaišykite su žiupsneliu druskos ir pertrinkite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Visus svogūnus suberkite į aliejų su prieskoniais, kruopščiai išmaišykite - štai ir pagamintas marinatas.
Būtų puiku, jei tuo metu, kai turėsite pasigaminę marinatą, mėsa šašlykams jau būtų supjaustyta. Jeigu kepsite avienos šašlyką, pjaustykite mažesniais gabalėliais, o jei iš jautienos ar kiaulienos, galima pjaustyti didesniais gabalėliais.
Sudėkite šašlykus į marinatą, išmaišykite, patrinkite mėsos gabalėlius, kad jie kuo geriau susimaišytų su svogūnais. Po 45 minučių galite mauti šašlykus ant iešmų ir kepti. Tad kodėl armėniški šašlykai iškepa gerokai greičiau už kitokius? Todėl, kad kepant aliejus ima kaisti, tuo pačiu ir mėsa greičiau įkaista.
Tradicinis avienos šašlykas
Ingredientai (3 žmonėms):
- 600 g avienos nugarinės arba sprandinės
- 2 dideli svogūnai
- 2 česnako skiltelės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštas kumino
- 1 šaukštas paprikos
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1 šaukštas džiovintų žolelių (rozmarinas, čiobreliai)
- 1 šaukštas medaus (pasirinktinai, kad suteiktų saldumo)
- 1/2 stiklinės raudonojo vyno (pasirinktinai)
Recepto gaminimas:
Veiksmas | Aprašymas |
---|---|
1. Mėsos paruošimas | Avieną supjaustykite kubeliais (apie 3 cm dydžio), kad būtų patogu kepti ant iešmų. |
2. Marinatas | Svogūnus ir česnakus smulkiai susmulkinkite. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, kuminu, paprika, džiovintomis žolelėmis, druska ir pipirais. |
3. Marinavimas | Agurkus sudėkite į dubenį su marinatu ir gerai sumaišykite. Leiskite marinuotis 2-4 valandas arba per naktį, kad mėsa įsigertų prieskonių. |
4. Mėsos kepimas | Ant iešmų sušerkite marinuotą mėsą, įsitikinkite, kad mėsos kubeliai yra tvirtai prispausti. |
5. Kepimas ant grilio arba keptuvėje | Šašlykus kepkite ant grilio, apie 8-10 min. kiekvienoje pusėje, kol mėsa taps auksinės spalvos ir sultinga. |
6. Patiekimas | Patiekite su šviežiomis daržovėmis, žolelėmis arba mėgstamomis salotomis. |
Naudingi patarimai:
- Mėsos pasirinkimas: Avienos šašlykams rekomenduojama naudoti sprandinę arba nugarinę, nes šios dalys yra sultingos ir tinkamos greitam kepimui. Taip pat galite rinktis kumpį, jei norite liesesnės mėsos.
- Marinatas: Marinatas yra labai svarbus norint suteikti šašlykams ypatingą skonį. Būtinai leiskite mėsai marinuotis pakankamai ilgai - bent 2 valandas, o geriausia - per naktį.
- Prieskoniai: Neperdauginkite prieskonių, kad nepanaikintumėte avienos natūralaus skonio. Kuminas ir paprika suteiks šašlykams egzotišką kvapą, o česnakas ir citrina puikiai paryškins jų aromatą.
- Kepimas: Jei neturite grilio, galite kepti šašlykus ir orkaitėje ant kepimo grotelių. Svarbu juos apversti, kad jie tolygiai iškeptų.
- Skonio papildymas: Norėdami suteikti saldumo ir traškumo, galite šašlykus patiekti su šviežiomis daržovėmis ar naminiais marinuotais agurkais.
Klausimai ir atsakymai:
- Kiek ilgai reikia marinuoti mėsą? Marinuoti avieną rekomenduojama bent 2-4 valandas, tačiau geriausia, jei mėsą marinuosite per naktį, kad prieskoniai geriau įsigertų.
- Ar galima naudoti kitus prieskonius? Taip, galite naudoti įvairius prieskonius pagal savo skonį. Pavyzdžiui, galite pridėti imbiero, koriandro ar net šiek tiek čili pipirų, kad suteiktumėte šašlykams aštresnį skonį.
- Ar šašlykai bus sultingi, jei juos kepu ant grilio? Taip, jei laikysite teisingą kepimo laiką ir temperatūrą. Svarbu, kad šašlykai nebūtų perkepti, nes tuomet jie gali tapti sausi.
- Ar galiu naudoti kitą mėsą, pavyzdžiui, kiaulieną ar vištieną? Taip, šis marinatas puikiai tinka ir kitoms mėsoms, tačiau turėkite omenyje, kad kepimo laikas skirsis, priklausomai nuo mėsos rūšies.
- Kokį garnyrą geriausia patiekti su avienos šašlykiais? Avienos šašlykai puikiai dera su šviežiomis salotomis, ryžiais, bulvėmis ar net troškintais daržovėmis.
Papildomi patarimai:
- Marinavimo indas: Naudokite stiklinius arba plastiko indus marinavimui, nes metaliniai indai gali paveikti skonį.
- Grilio pasirinkimas: Jei kepate ant grilio, įsitikinkite, kad anglys yra pakankamai įkaitusios, tačiau ne per karštos, kad šašlykai kepdami nepridegtų.