Dygminai (Carthamus tinctorius) - vienamečiai graižažiedžių šeimos augalai, užaugantys iki 1 metro aukščio ir žydintys ryškiais oranžiniais arba geltonais graižo formos žiedais. Lapai dygliuoti. Auginami arba natūraliai auga Viduržemio jūros regione, Egipte, Kaukaze, Kinijoje, Pietų Amerikoje. Jų galima pamatyti ir Lietuvoje, nors nėra itin dažni ir dažniau žinomi tik kaip ryškiaspalvėms puokštėms tinkamos gėlės.
Pagrindinė dygminų produkcija - neturintis nuodingų medžiagų aukštos kokybės aliejus. Dygminų sėklų sudėtyje yra aliejaus, kuris naudojamas farmacijoje, maisto, kosmetikos pramonėje. Šie augalai žinomi ir žmonių vartojami nuo seno. Iš jų sėklų spaudžiamas aliejus, išgaunamas pigmentas dažų gamybai, o senovės Egipte tai buvo viena iš žaliavų, naudotų mumifikacijos procese. Po aliejaus išgavimo likusios išspaudos tinkamos kaip pašaras gyvuliams.
Dygminų žieduose yra daug pigmento kartamino. Jis vandeniui suteikia geltoną, o spiritui raudoną spalvą. Esate matę, kokie ryškūs budistų vienuolių drabužiai? Tokias spalvas jiems suteikia būtent kartaminas, kuriuo dažomi audiniai. Beje, kartaminas tinkamas ir maisto produktų dažymui, tai valgoma medžiaga.
Dygminų Aliejaus Savybės ir Sudėtis
Dygminų aliejuje yra apie 30 rūšių riebiųjų rūgščių. Aliejinių rūgščių sudėtis priklauso nuo jų rūšies, veislės, meteorologinių sąlygų bei auginimo technologijos. Pagal dominuojančias riebiąsias rūgštis, yra dvi dygminų rūšys: daug oleino riebiosios rūgšties sukaupę dygminai ir daug linolio riebiosios rūgšties sukaupę dygminai. Abi šios rūšys vertingos, nes turi mažiausiai prisotintųjų riebiųjų rūgščių, lyginant su kitais augaliniais aliejais.
Pavyzdžiui, oleininio tipo dygminų aliejuje yra 65-70 proc. oleino, 20-25 linolo, 3-4 palmitino, 1-2 sterino ir visiškai nerandama arba būna tik pėdsakai linolino, eukoceno bei eruko rūgšties. Linolo rūšies dygminų aliejuje randama iki 75 procentų ir daugiau linolo. Dygminų sėklose, priklausomai nuo jų rūšies bei veislės, yra: riebalų 25-45, baltymų 14-25, ląstelienos 36-44, pelenų 8-12 procentų.
Dygminuose linolo riebiosios rūgšties gali būti iki 75-79 proc. visų riebiųjų rūgščių sudėtyje, t.y. daug daugiau negu kukurūzų, sojų pupelių, medvilnės, riešutų ir net alyvų aliejuose. Todėl šio tipo aliejus naudojamas salotoms paskaninti, majonezo bei minkštų margarinų gamyboje. Dygminų aliejus praktiškai nestingsta.
Šalto spaudimo būdu iš aukščiausios kokybės sėklų išspaustas aliejus suteikia nepakeičiamų riebalų rūgščių ir vitaminų, kurie sustiprina drėgmę, išlygina smulkias linijas ir raukšles, apsaugo nuo senėjimo radikalų, stiprina sruogas ir maitina plaukų folikulus.
Dygminų Aliejaus Nauda Sveikatai
Nuo seno dygminai buvo plačiai vartojami įvairių tautų liaudies medicinoje. Aliejuje daug:
- vitamino E, kuris būtinas norint išvengti priešlaikinio senėjimo bei odos raukšlelių susidarymo;
- linolo (Omega-6) rūgšties, kuri skatina plaukų augimą;
- oleino (Omega-9) rūgšties, kuri padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir stiprina imunitetą;
- kalio, fosforo ir geležies;
- vitaminų B, K.
Dygminų aliejuje, lyginant su kitais, yra mažiausias kiekis prisotintųjų riebalų rūgščių. Vartojant maistui, dygminų aliejus:
- padeda išlaikyti tinkamą cholesterolio pusiausvyrą organizme;
- sumažina aterosklerozės, insulto ir kitų širdies ligų riziką;
- subalansuoja cukraus kiekį kraujyje;
- stabdo senėjimo procesus organizme;
- turi kraują skystinančių savybių;
- normalizuoja apetitą;
- pasižymi švelniomis vidurius laisvinančiomis savybėmis;
- apsaugo odą nuo saulės kaitros, gali pakeisti kremą nuo saulės;
- gali sušvelninti PMS simptomus bei sureguliuoti menstruacinį ciklą;
- turi medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, todėl šiam produktui būdingos priešvėžinės savybės.
Dygminų Aliejaus Naudojimas Kosmetikoje
Vartojant išoriškai, dygminų aliejus:
- stangrina, drėkina odą;
- padeda esant „rožei“ ar kuperozei;
- tinka šąlančių galūnių įtrynimui, nes turi šildantį poveikį;
- tinkamas skaudančių sąnarių trynimui;
- padeda stabdyti plaukų slinkimą;
- tinkamas dažnai raustančios ar ryškiais kapiliarais nusėtos veido odos priežiūrai, taip pat tamsuojantiems paakiams;
- skatina odos ląstelių atsinaujinimą;
- turi priešuždegiminių savybių;
- galima naudoti kaip makiažo valiklį.
Dėl didelio vitamino E kiekio, dygminų aliejus vertingas odai, prisideda prie antioksidacinės odos apsaugos nuo ultravioletinių (UV) spindulių ir su tarša susijusių laisvųjų radikalų. Dygminų aliejus ypač tinka sausai, pleiskanojančiai odai, kurią jis sudrėkina bei nuramina. Tepkite aliejų lengvais masažuojamaisiais judesiais ant suglebusios, sausos odos ar naudokite kaip masažo aliejų.
Dygminų aliejų galite tepti ir ant pažeistų odos vietų, kad sumažintumėte uždegimą ar paraudimą. Dygminų aliejus nekemša porų bei mažina uždegimą, todėl tinka ir probleminės, linkusios į spuogus, odos priežiūrai. Galite nakčiai juo patepti uždegimo paveiktas odos vietas arba pasidaryti veido kaukę iš dygminų aliejaus, medaus ir avižinių dribsnių.
Dygminų aliejus tinka plaukų priežiūrai dėl didelio vitamino E kiekio. Šis aliejus sustiprina plaukus, padaro juos vešlesnius, suteikia žvilgesio. Prieš plovimą švelniai įmasažuokite dygminų aliejų į galvos odą. Kurį laiką palaikykite ir plaukite galvą įprastai.
Dygminų Aliejus Virtuvėje
Dygminų aliejus atsparus karščiui, todėl tinka ir kepimui, ir į salotas ar padažus, gali pakeisti šafraną. Su juo pagaminsite ypatingai skanų naminį majonezą, užmarinuosite mėsą ar žuvį. Jo skonis labai švelnus, beveik nejuntamas, taip pat nėra jokio specifinio neįprasto kvapo, todėl galite nebijoti, kad maistas taps kažkuo neįprastas. Jautresnius skonio receptorius turintieji gali pajusti lengvą riešutų poskonį.
Kepimui ir kitiems maisto ruošimo aukštoje temperatūroje būdams naudokite daug oleino rūgšties turintį dygminų aliejų. Daug oleino turinčio dygmino aliejaus smilkimo temperatūra yra apie 266°C. Tai viena aukščiausių aliejaus smilkimo temperatūrų. Dygminų aliejus tinka salotoms, daržovėms, mėsai, žuviai, saldiems kepiniams, garnyrams bei sriuboms gaminti. Jis gali būti maišomas su kitais aliejais, naudojamas įvairiems naminiams padažams ir marinatams.
Dygminų aliejus yra švelnaus skonio, tad iš jo išeina itin gardus naminis majonezas.
Atsargumo Priemonės
Daugumai žmonių dygminų aliejus yra visiškai saugus produktas, tačiau neturėtumėte jo naudoti, jei esate alergiškas dygminų sėkloms. Taip pat turėtumėte būti atsargūs vartodami dygminų aliejų, jei turite alergiją kitų augalų sėkloms, riešutams.
Prieš tepdami dygminų aliejumi odą, atlikite alergijos testą - patepkite juo nedidelį odos plotelį vidinėje riešo pusėje ar kitoje mažiau matomoje vietoje ir palikite keletui valandų. Jei pastebite tokių reakcijų, šio aliejaus odos priežiūrai nenaudokite. Dygminų aliejaus neturėtų vartoti nėščios moterys, kadangi yra duomenų, jog jis gali paskatinti persileidimą.
Kaip ir vartojant kiekvieną produktą, naudokite dygminų aliejų saikingai. Nors dygminų aliejuje yra mažai sočiųjų riebalų palyginti su kitais kepimo aliejais, jų perteklius gali būti žalingas.