Vienos skardos patiekalai - tikras išsigelbėjimas, ypač kai norisi greitos ir patogios vakarienės. Tai labai patogu, nes galima sunaudoti turimus produktus, nereikia skubėti į parduotuvę, užtenka pažiūrėti kokios mėsos ar žuvies turime šaldiklyje bei kokių daržovių šaldytuve ar spintelėje. Vietos kūrybai čia per akis!
Šiandien dalinamės ypatingai skaniu (ir sveiku!) variantu, kuris gali bet kurią vakarienę paversti mažyte švente, nors ir Velykų stalui gėdos tikrai nepadarytų! Šiuo būdu kepta neriebi kalakutienos krūtinėlė neperkepa ir neišsausėja, iškepa ypač skani ir sultinga.
Kalakutienos Krūtinėlės Kepimo Būdai
Yra įvairių būdų kepti kalakutienos krūtinėlę, kad ji būtų sultinga ir skani. Štai keletas iš jų:
Kepimas Orkaitėje
Štai vienas iš variantų, kaip kepti kalakutieną orkaitėje:
- Paruoškite sūrymą, kuriame užmerksite mėsą. Į didelį puodą pilkite vandens (mėsa turi būti pilnai apsemta), berkite visą recepte nurodytą druską ir užmerkite mėsą. Puodą su mėsa statykite į šaldytuvą 6 valandoms, kad mėsa įsisūrėtų.
- Praėjus nurodytam laikui mėsą nusausinkite, ištrinkite aliejumi, apibarstykite maltomis saldžiomis, aitriosiomis ir rūkytomis paprikomis gerai rankomis prieskonius įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą mėsą galite palikti kelias valandas įsiskonėti.
- Mėsą geriausia kepti iš vakaro. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių karščio. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių padėkite mėsą ir pašaukite į orkaitę kepti 30 minučių. Kaitrą išjunkite, bet neatidarykite orkaitės durelių, o palikite mėsą lėtai kepti auštančioje orkaitėje per visą naktį.
- Ryte mėsa jau bus gerai iškepusi, beliks tik supjaustyti ir paruošti padažą. Padažui šviežias spanguoles sutrinkite su cukrumi, kelis šaukštus trintų spanguolių sumaišykite su mėgstamu majonezu proporcijomis 1:3, įspauskite česnako skiltelę, berkite šviežiai maltų pipirų ir užmaišykite rausvos spalvos padažą, kuris bus švelniai saldžiarūgščio skonio.
Geras būdas taupyti elektros energiją, o kepant mėsą į okaitės dugną dar galite įmesti iškepti ir į foliją suvyniotus burokėlius ar bulves su lupenomis, vienu kepimu iškepsite ir mėsą, ir daržoves.
Kalakutienos Krūtinėlė su Daržovėmis Vienoje Skardoje
Puikus receptas, norintiems viską pagaminti viename inde. Štai vienas iš variantų:
- Pirmiausia šiek tiek išmušu kalakutienos file gabaliukus, paskaninu druska ir paprikos milteliais, šiek tiek įtrinu, kad prieskoniai įsigertų.
- Porą didelių svogūnų supjaustome plonais žiedeliais ar griežinėliais, dedame juos į aliejumi pateptą kepimo indą, ant viršaus klojame plonais griežinėliais supjaustytas bulves. Pjaustome plonai, o jei storiau, pailginame kepimo laiką. Bulves padruskiname, aš paskaninu ir liofilizuotu rozmarinu, o ant jų klojame išmuštą kalakutieną.
- Kepimo indą uždengiame sušlapintu kepimo popieriumi (suglamžome, pakišame po vandeniu, nuspaudžiame) ir folija.
- Tuo tarpu pasiruošiame , kuo kepsniukus užkepsime. Gabalėliais supjaustome 3 pomidorus, sutarkuojame 40 g. fermentinio sūrio, dedame šaukštą majonezo. Viską sumaišome ir, kepsniukams pakepus bent jau 40 min., sukratome viską ant jų.
- Kepame atvirame inde, 200 laipsnių orkaitėje, bent jau 15 min. Žiūrėkite, kaip apskrus, apkeps.
Kalakutienos Krūtinėlė su Glajumi
Šis variantas suteikia kalakutienai saldumo ir pikantiškumo:
- Indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, druską, pipirus, česnako miltelius, papriką ir žoleles. Šiuo mišiniu įtriname kalakutienos krūtinėlę. Kalakutieną dedame į kepimo skardą ir kepame 190 laipsnių orkaitėje (viršus + apačia) 20 minučių.
- Bulvytes ir morkas supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais. Po 20 minučių kepimo, beriame daržoves prie kalakutienos ir kepame viską dar 30 minučių.
- Cukiniją supjaustome plonais griežinėliais.
- Paruošiame glajų - į puodą įtarkuojame 1 apelsino žieveles, įspaudžiame jo sultis, dedame medų, actą, garstyčias, druską ir pipirus. Kaitiname ant mažos ugnies apie 5 minutes maišydami, kol padažas sutirštėja.
- Po dar 30 minučių kepimo dedame cukiniją prie kepančių daržovių, o puse paruošto glajaus aptepame kalakutieną. Kepame viską dar 10 minučių.
- Bendras kepimo laikas turi atrodyti taip: kalakutiena kepa 1 valandą, bulvės ir morkos 40 minučių, cukinija 10 minučių.
- Ištraukus iš orkaitės aptepame kalakutieną likusiu glajumi ir prieš pjaustant leidžiame 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje. Tuomet supjaustome.
Marinatų Įvairovė
Marinatai padeda suminkštinti mėsą ir suteikti jai įvairių skonių. Šefas Gedas tikina, kad jam labiausiai patinka paprasti marinatai, kurie atskleidžia tikrąjį mėsos skonį, o ne paverčia jį visiškai kitokiu.
Štai vienas iš marinato receptų, kurį siūlo šefas Gedas:
Kalakutienos Filė Kepsneliai Apelsinų ir Garstyčių Marinate
Ingredientai:
- 1 kg kalakutienos filė, supjaustytos ~1,5 cm storio kepsneliais;
- 1 valg. šaukšto Dijon garstyčių;
- 1 apelsino sultys bei jo nutarkuota žievelė;
- 100 g gero aliejaus, tinkamo kepimui;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- 25 g šviežio čiobrelio;
- stambios druskos;
- maltų baltųjų pipirų;
- maltų kvapniųjų pipirų.
Gaminimas:
- Nuskabykite čiobrelio lapelius, kad išgautumėte aromatą, susmulkinkite peiliu. Nutarkuokite apelsino žievelę, ją ir čiobrelius supilkite į dubenį bei gerai išmaišykite.
- Išspauskite į dubenį ir apelsino sultis, supilkite aliejų, garstyčias, suberkite prieskonius ir viską išmaišykite plakimo šluotele.
- Paragaukite marinatą, koreguokite skonį pagal savo įpročius bei norus papildomai įdėdami medaus ar garstyčių. Marinatas turėtų būti saldžiarūgščiai sūrokas.
- Sudėkite kalakutieną į marinatą, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis šaldytuve 1 parai. Jei tiek laiko neturite, tuomet uždenkite indą maistine plėvele bei palikite kambario temperatūroje bent 2-3 valandoms.
Svarbūs Patarimai
- Šiam patiekalui rinkitės kuo didesnę, nepjaustytą kalakuto krūtinėlę be kaulo ir odos. Kuo gabalas bus didesnis, tuo kepsnys - sultingesnis.
- Jei maisto gamyba jums teikia daugiau streso, nei malonumo, o jūsų virtuvei reikia kokybiško pastiprinimo, pasinaudokite Pyrex dienų akcija ZANA.LT.
- Taip kepta kalakutienos krūtinėlė gali atstoti bet kokį rūkytą ar vytintą pirktinį kumpį prie mėgstamų sumuštinių ar salotų.
- Toks kalakutienos kepsniukas labai tiks net Kalėdoms, tik paruoškite prie jo šventinį kalėdinį spanguolių padažą.
Kur Įsigyti Kokybiškos Kalakutienos?
Šiam kepsniui rinkitės visą, nepjaustytą kalakutienos krūtinėlę. Aš ją užsisakau elektroninėje Lietuvos ūkininkų parduotuvėje pilnaspuodas.lt. Šviežut šviežutėlė kalakutiena į šią parduotuvę atkeliauja tiesiai iš Kretingos rajone įsikūrusio Vlado Baltuonio ūkio. Tai šeimos verslas kuriame auginami angliški baltieji kalakutai jau daugiau nei 25 metus.
Per savaitgalį, iki pirmadienio/antradienio užsisakiusi produktus per pilnaspuodas.lt el. parduotuvę, jau ketvirtadienį juos gaunu tiesiai į namus Vilniuje iš skirtingų Lietuvos ūkininkų. Produktus galima užsisakyti ne tik į Vilnių (pristato ketvirtadieniais), bet ir į Kauną (pristato penktadieniais) bei Klaipėdą (pristato penktadieniais).
Šioje parduotuvėje galima rasti - šviežios lietuviškos kalakutienos, kiaulienos, jautienos, triušienos, ėrienos, vištienos, veršienos, elnienos, šviežios Lietuvoje užaugintos žuvies: šamo, karpio, upėtakio, ungurių…, bakalėjos prekių ir net šviežių sezoninių daržovių.
Kol kas tai vienas patogiausių apsipirkimų būdų, norint užsisakyti įvairių šviežių produktų iš skirtingų Lietuvos ūkių. Jei dar nebandėte, labai rekomenduoju!