pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Autentiški ir Gardūs Balandėliai su Mėsa - Lietuvos Kulinarinis Paveldo Lobis

☝️ Balandėlių gaminimo paslaptys

Norėdami paruošti skanius ir sultingus balandėlius, turėtumėte atsižvelgti į kelis patyrusių virėjų patarimus:

  • Balandėliams troškinti, indai turi turėti storą dugną.
  • Į puodo dugną galima įdėti kopūstų lapus ar susmulkintų bulvių, kad balandėliai nepridegtų.
  • Didelis kiekis padažo, svogūnų ir morkų maltoje mėsoje, patiekalą padarys sultingesnį.
  • Virimo metu balandėliai turi ne virti, o troškintis padaže.

Įdomūs faktai

Kai kurios šeimininkės, prieš dedamos į puodą, balandėlius apkepa. Taip įdaras išlieka sultingesnis.

Reikalingi ingredientai:
Kopūstai1 vnt (galva)Svogūnai1~2 vntMėsa1 kilogramas (jautiena ir kiauliena + lašiniai)Žalumynaipagal skonį (kalendra ir petražolės)Pomidorų pasta3 šaukštaiSviestaspagal skonįDruska ir pipiraipagal skonįCiberžolėpagal skonįRyžiai1 stiklinė (virti)Reklama
Gaminimo eiga

1. Ryžius verdame iki kol pusiau išvirs. Mėsa supjaustoma gabalėliais ir sumalama mėsmale. Įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite rankomis.

2. Svogūną ir česnaką nuvalome, susmulkiname.Reklama

3. Keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto. Ant jo pakepinkite svogūną ir česnaką iki gražios auksinės rudos spalvos. Pabaigoje suberkite ciberžolę.

4. Paruoškime viską, ko reikia įdarui: svogūną, keptą su česnaku, mėsą, virtus ryžius ir smulkintas žoleles.

KLASIKINIAI BALANDĖLIAI

Jums reikės:

Gaminimas:

Pašalinkite nuo kopūsto viršutinius lapus ir išpjaukite šerdį.

Kopūstą užpilkite verdančiu vandeniu, į vandenį įpilkite 50 g acto, šaukštą druskos ir augalinio aliejaus. Virkite ant vidutinės ugnies. Viršutinius lapus nuimkite šakute, jie po virimo turėtų gerai atsiskirti.

Į maltą mėsą įberkite atvėsusių ryžių, druskos ir pipirų.

Kepkite iki auksinės rudos spalvos, įpilkite pomidorų pastos, druskos, pipirų ir 1 litrą vandens, kuriame virė kopūstas.

Perpjaukite didelius kopūstų lapus per pusę, išpjaukite storas gyslas.

Ant kiekvieno lapo uždėkite šaukštą faršo.

Suvyniokite kopūsto lapą.

Paimkite puodą su storu dugnu. Supilkite likusį vandenį, kuriame virė kopūstas.

Ant viršaus išdėliokite balandėlius ir užpilkite padažo sluoksnį. Tada dar vieną sluoksnį balandėlių ir padažo sluoksnį.

Kai sudėsite visus balandėlius ir supilsite likusį padažą, įmeskite lauro lapą ir troškinkite ant silpnos ugnies 40 minučių.

Tradicinių balandėlių receptas

Norintiems prisiminti tikrąjį balandėlių skonį, siūlome pasigaminti tradicinių balandėlių iš baltagūžių kopūstų ir mėsos bei ryžių įdaro. Jie savo jaukumu primins viešnagę pas močiutę!

13-15 balandėlių Jums reikės:

  • 700-800 g sveriančio kopūsto;
  • ~400 g maltos mėsos (kiaulienos ar kiaulienos ir jautienos faršo);
  • 100-120 g nevirtų ryžių;
  • 1 morkos;
  • 1 svogūno;
  • pagal skonį druskos ir prieskonių, žalumynų;
  • šlakelio aliejaus apkepimui (nebūtina).

Troškinimui:

  • Kelių likusių kopūstų lapų, smulkiai pjaustytos likusios gūželės;
  • 2-3 morkų;
  • 1,5-2 l sultinio ar vandens;
  • 3-4 šaukštų pomidorų padažo (galima pakeisti pora šaukštų pomidorų pastos arba skardine konservuotų, smulkintų pomidorų. Jeigu naudosite konservuotus pomidorus, reikės kiek mažiau sultinio);
  • 2-3 šaukštų grietinės;
  • pagal skonį druskos, pipirų, laurų lapų.

Gaminimas:

  1. Iš kopūsto išpjaukite šerdį. Kopūstą dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį. Pavirkite 5-10 min. Nuimkite išoriniu lapus (turėtų nusiimti 5-7 lapai). Kopūstą vėl pavirkite ir vėl nuimkite lapus. Tęskite iki kol nuimsite visus didžiuosius lapus.
  2. Ryžius suberkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir apvirkite 10 min.
  3. Įdarui skirtą morką sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite iki kol suminkštės.
  4. Sumaišykite įdarą iš maltos mėsos, virtų ryžių, apkepintų daržovių. Pagardinkite druska, pipirais, mėgstamais mėsos prieskoniais, įmaišykite smulkiai sukapotų žalumynų.
  5. Imkite porą šaukštų įdaro, drėgnomis rankomis suformuokite pailgą maltinuką ir jį įsukite į kopūstų lapus.
  6. Susuktus balandėlius apkepinkite iš abiejų pusių po 5 min. Pirmiausiai apkepinti lenkimo siūle į apačią.
  7. Į puodą įklokite atliekamus kopūstų lapus, sudėkite tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą likusią gūželę. Arti vienas kito sudėkite balandėlius. Pabarstykite druska, pipirais, įdėkite porą laurų lapų.
  8. Sultinį išmaišykite su pomidorų padažu ir supilkite ant balandėlių.
  9. Troškinkite uždengę. Po užvirimo ugnį sumažinkite iki minimalios. Balandėlius troškinkite apie valandą.
  10. Po valandos į padažą sudėkite grietinę ir dar kelias minutes pakaitinkite iki kol viskas sušils ir truputį sutirštės.
  11. Balandėlius tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

Balandėliai nuostabieji

Šviežiam kopūstui išskobiam kotą, dedam į didelį puodą, užpilam verdančiu vandeniu ir paverdam keletą minučių, nuimam nuo ugnies ir uždengtą puodą paliekam ramybėj.

Pasiruošiam mėsos įdarą. Supilam ryžius, daržoves ir prieskonines žoleles smulkiai supjaustom. Viską sumaišom su mėsa.

Kopūstas jau turėjo būt suminkštėjęs, tad reikia nupilti karštą vandenį, užpilti šaltu, kad nenudegintų letenų. Lapus atskirti vieną nuo kito ir į juos vynioti mėsą. Pradėti ten, kur lapo pradžia. Mėsos nepadauginti, nes lapas turi gražiai viską apglėbti, kad neiširtų… Didelio mokslo čia nereikia.

Reklama41011

Balandėlius vieną šalia kito jaukiai suguldyti į puodo dugną. Šalia pripjaustyti morkų. Užpilti vištienos sultiniu (sultinio kubelį ištirpinti karštam vandenyje) ir pomidorų pasta, kitaip tariant, trintais pomidorais arba tirštomis pomidorų sultimis. Jei nėra, tiks konservuoti pomidorai savo sultyse. Bet pomidorų ir sultinio neturi būti daugiau, nei per pirštą virš balandėlių. Puodą uždengti ir troškinti ant mažos ugnelės apie valandą.

Po valandos, jei skysčio yra daug ir norit, kad būtų riebiau ir macniau, padažą sutirštinkit grietine (riebia, aišku) ir ištirpinkite šaukštą sviesto (mikrobangėje geriausiai išeina tai padaryt, bent jau man). Sviestą sumaišykite su kupinu šaukštu miltų, tą košelę dėti į puodą ir pamaišyti, taip ir sutirštės padažas.

Finalui uždėti smulkintų krapų, valgyti su šypsena ir bulvėmis, skaniausia – šviežiomis…

IngredientaiBeata Nicholson

Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!

Reklama41003KomentaraiSandra parašė:

Labai nieko negalejau sugalvot ka pasigamint vakarienei- ir va, radau 🙂 Niekada i balandelius nedejau saliero, bei paprikos, man cia bus nauji skoniai 🙂 O padarytus balandelius( pries dedant jaukiai i puoda) apkepinu keptuveje, nes tada kopustas buna dar skanesnis 🙂 Siandien ragausim mums kitokius balandelius, bet manau, kad bus labai labai skanu:)

laura parašė:

Na niekad neteko girdeti kad balandelius kepina ar net ragauti tokiu :)) ryt bandysiu Beatos balandelius manau gausis super! aciu uz recepta 🙂

Sigita parašė:Siga parašė:Ugne parašė:

Esu skaičiusi ir išbandžiau – kopūstą galima pakaitinti 5 min. mikrobangų krosnelėje, tada lapai lengvai atsiskiria. O pats jis neišverda, lieka žalias 🙂

POMIDORŲ-GRIETINĖS PADAŽAS

Jums reikės:

  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 1 morkos
  • 1 valgomojo šaukšto grietinės
  • 1 svogūno
  • Krapų
  • druskos, pipirų, prieskonių
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Morkas sutarkuokite.

Įkaitinkite aliejų. Kepkite daržoves, kol pagels. Grietinę ir pomidorų pastą sumaišykite iki vientisos masės.

Supilkite pomidorų ir grietinės mišinį į daržoves ir išmaišykite. Užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite 5 minutes.