Vištienos sriuba gali veiksmingai palengvinti peršalimo, kosulio ir užkimimo simptomus, naudodama daugybę moksliškai įrodytų mechanizmų. Jums bus naudingi jos priešuždegiminiai junginiai, kurie slopina neutrofilų judėjimą ir mažina ląstelių uždegimą. Būtinos maistinės medžiagos, tokios kaip baltymai, cinkas ir selenas, padeda imuninei sistemai apsisaugoti nuo virusinių infekcijų. Tokie ingredientai kaip česnakas, imbieras ir daržovės pasižymi stipriomis antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kovojančiomis su ligų sukėlėjais. Šiltas sultinys padeda sudrėkinti gleivinę, pagreitina gleivių išsivalymą ir pagerina kraujotaką. Terminės sriubos savybės plečia kvėpavimo takus ir palengvina kvėpavimo takų gijimą.
Tradicinė išmintis ir šiuolaikinis mokslas
Vištienos sriubos gydomosios savybės ištisas kartas buvo puoselėjamos liaudies medicinoje, o dabar moksliniai tyrimai pradeda patvirtinti šiuos seniai žinomus įsitikinimus. Pamatysite, kad tradicinės kultūros praktikoje dažnai slypi medicininės išminties branduoliai, kuriuos šiuolaikiniai moksliniai tyrimai palaipsniui patvirtina griežtais moksliniais tyrimais.
Tyrimai parodė, kad vištienos sriuboje yra specifinių junginių, kurie gali padėti palengvinti viršutinių kvėpavimo takų simptomus. Šiltas sultinys, daržovės ir baltymai sukuria imuninę sistemą palaikantį maistinį profilį. Mokslininkai pastebėjo, kad vištienos sriuba gali sumažinti uždegimą, galbūt slopindama neutrofilų, baltųjų kraujo kūnelių, dalyvaujančių uždegiminėje reakcijoje, judėjimą.
Galbūt nustebsite sužinoję, kad sriubos sudedamosios dalys prisideda prie jos gydomojo potencialo. Vištienoje yra aminorūgšties, vadinamos cisteinu, kuri chemiškai panaši į vaistus nuo bronchito acetilcisteiną. Tokios daržovės kaip morkos, salierai ir svogūnai aprūpina pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, kurios palaiko imuninės sistemos veiklą. Karštos sriubos garai taip pat gali padėti išvalyti nosies takus ir sumažinti užsikimšimą.
Nors reikia išsamesnių tyrimų, dabartiniai moksliniai duomenys rodo, kad vištienos sriuba yra ne tik paguodžianti priemonė, bet ir potencialiai naudinga priemonė peršalimo ir kvėpavimo takų simptomams valdyti.
Sudedamosios dalys, kovojančios su uždegimu
Vištienos sriubos priešuždegiminės savybės neapsiriboja vien tik šilta ir paguodžiančia sriuba. Tam tikri tradicinės vištienos sriubos receptų ingredientai aktyviai kovoja su uždegiminėmis organizmo reakcijomis. Tokiose daržovėse kaip morkos, salierai ir svogūnai yra kvercetino ir kitų flavonoidų, kurie slopina uždegimo žymenis ir veiksmingai mažina ląstelių uždegimą.
Pačioje vištienoje yra nepakeičiamų aminorūgščių ir baltymų, kurie palaiko imuninės sistemos funkciją. Baltymuose esantis cinkas ir selenas padeda reguliuoti uždegiminius procesus, todėl gali sumažėti kvėpavimo takų uždegimas, susijęs su peršalimo ligomis ir kvėpavimo takų infekcijomis.
Česnakas ir imbieras, įprasti sriubos ingredientai, pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Moksliškai įrodyta, kad česnakuose esantis alicinas ir imbieruose esantys gingeroliai slopina prouždegiminius citokinus - molekulinius signalus, sukeliančius uždegimines reakcijas. Šie junginiai gali sumažinti gleivinių patinimą ir palengvinti užkimimą.
Kaulų sultinys, dar vienas svarbus komponentas, išskiria kolageną ir aminorūgštis, tokias kaip glicinas ir prolinas. Šie junginiai palaiko žarnyno sveikatą ir gali sumažinti sisteminį uždegimą. Vištienos sriubos sudedamosios dalys yra sudėtingas maistinių medžiagų, kurios sąveikauja su imunine sistema, tinklas, todėl jos sinergiškai veikia kovojant su uždegiminiais procesais ir gali padėti greičiau pasveikti nuo kvėpavimo takų infekcijų.
Drėkinimas ir šiluma gydo
Vištienos sriubos gydomasis potencialas iš esmės priklauso nuo jos dvigubo gebėjimo ligos metu drėkinti ir šildyti. Sergant peršalimo ligomis organizmas netenka daug skysčių dėl gleivių gamybos, karščiavimo ir kvėpavimo takų uždegimo. Vištienos sriubos skystas pagrindas tiesiogiai veikia prieš dehidrataciją, papildydamas būtinus elektrolitus ir palaikydamas optimalią ląstelių funkciją.
Šiluma taip pat labai svarbi simptomų gydymui. Padidėjusi sriubos temperatūra padeda išplėsti kraujagysles, skatina geresnę kraujotaką ir didina imuninių ląstelių judrumą. Vartojant šiltą skystį, nosies kanalai ir gerklė iš karto pajunta raminamąjį poveikį, mažinantį uždegimą ir laikinai mažinantį užsikimšimą.
Moksliniai tyrimai rodo, kad šilti skysčiai gali žymiai pagreitinti gleivių judėjimą ir veiksmingai išvalyti kvėpavimo takus. Šilumos energija sukelia termoreguliacines reakcijas, kurios gali padėti moduliuoti organizmo uždegiminius mechanizmus. Be to, karštos vištienos sriubos garai papildomai palengvina kvėpavimo takus, nes drėkina gleivinę ir palengvina kvėpavimą.
Mityba nuo virusinių infekcijų
Kovos su virusinėmis infekcijomis amunicija yra vištienos sriubos maistinė sudėtis, kurioje strateginiai ingredientų deriniai kovoja su patogeniniais iššūkiais. Jūsų organizmo imuninė apsauga priklauso nuo specifinių maistinių medžiagų, kurios mažina virusų dauginimąsi ir ląstelių pažeidimus. Vištienos baltymai suteikia nepakeičiamų aminorūgščių, būtinų imuninių ląstelių gamybai, o daržovės - antioksidantų ir mikroelementų, kurie reguliuoja uždegimines reakcijas.
Vištienos sriubos sudedamosiose dalyse esantys cinkas, selenas ir vitaminas C tiesiogiai veikia atsparumo virusams mechanizmus. Šie mikroelementai gerina neutrofilų ir limfocitų funkciją, spartindami organizmo patogenų šalinimo procesą. Sriuboje esantys baltymai palaiko antikūnų susidarymą, kurie efektyviau neutralizuoja viruso daleles.
Svarbu ir tai, kad skystas sriubos pagrindas palengvina hidrataciją, kuri yra labai svarbus veiksnys gleivinės vientisumui palaikyti. Kai šios membranos išlieka sudrėkintos, jos geriau sulaiko ir išstumia viruso daleles. Šiluma taip pat skatina mukociliarinį klirensą, padedantį kvėpavimo sistemai veiksmingiau šalinti virusų likučius.
Mityba virusinių infekcijų metu - tai ne tik kalorijų vartojimas, bet ir strateginis ingredientų, aktyvinančių imuninę priežiūrą ir palaikančių ląstelių atkūrimo mechanizmus, parinkimas. Vištienos sriuba yra moksliškai pagrįsta intervencija virusinių kvėpavimo takų iššūkių atveju .
Kvėpavimo sistemos parama
Kruopščiai parinktos vištienos sriubos sudedamosios dalys yra galingi kvėpavimo sistemos mechanizmų sąjungininkai, kurie neapsiriboja vien mitybine parama, bet ir tiesiogine fiziologine intervencija. Sriubos sudedamosios dalys strategiškai sąveikauja su kvėpavimo takų gynybinėmis sistemomis, galimai moduliuodamos uždegimines reakcijas ir gleivių dinamiką.
Pastebėsite, kad šilto skysčio šiluminės savybės gali padėti praplėsti kvėpavimo takus, palengvinti gleivių išsivalymą ir sumažinti bronchų susiaurėjimą. Tam tikruose ingredientuose, pavyzdžiui, svogūnuose ir česnakuose, yra sieros junginių, pasižyminčių antimikrobinėmis savybėmis, galinčių slopinti patogenų dauginimąsi kvėpavimo takų audiniuose. Aminorūgščių, mineralų ir hidratacijos derinys palaiko imuninių ląstelių funkcionalumą virusinių iššūkių metu.
Vištienos baltymai suteikia nepakeičiamų aminorūgščių, būtinų imuninių ląstelių regeneracijai ir kvėpavimo takų audinių atstatymui. Kaulų sultinyje esantis kolagenas ir želatina prisideda prie gleivinės membranos vientisumo, todėl gali padidinti kvėpavimo sistemos atsparumą infekcijoms. Mikroelementai, tokie kaip cinkas ir selenas, kurių gausu vištienos sriuboje, atlieka svarbų vaidmenį imuninių ląstelių signalų ir uždegimų reguliavime.
Moksliniai įrodymai rodo, kad vištienos sriuba gali visapusiškai padėti kvėpavimo sistemai ir ne tik palengvinti simptomus. Sudėtinga molekulinė sąveika rodo galimus terapinius mechanizmus, pranokstančius tradicinį mitybos supratimą.
Psichologinė paguodos maisto nauda
Vištienos sriuba - tai ne tik maistinis maistas, bet ir nuodugni psichologinė intervencija, kai panaudojami neurobiologiniai mechanizmai, susiję su paguodos maisto emociniu reguliavimu. Kai blogai jaučiatės, juslinė vištienos sriubos vartojimo patirtis sukelia sudėtingas neurochemines reakcijas, kurios reguliuoja stresą ir emocines būsenas.
Pastebėsite, kad toks paguodos maistas kaip vištienos sriuba suaktyvina tam tikrus neuroninius kelius, susijusius su atmintimi ir emociniu apdorojimu. Šilta temperatūra, pažįstamas aromatas ir nostalgiškos asociacijos stimuliuoja dopaminergines atlygio grandines, todėl gali sumažėti kortizolio kiekis ir sušvelnėti psichologinis stresas. Tyrimai rodo, kad toks maistas gali sukelti psichologinio saugumo jausmą, primenantį vaikystės globą ir motinos rūpestį.
Neurobiologiniai tyrimai rodo, kad paguodžiantis maistas sukelia psichologinį apsauginį poveikį ligos metu. Vartojant kultūriškai reikšmingus ir emociškai svarbius patiekalus gali sumažėti nerimas ir padidėti emocinis atsparumas. Psichologinė nauda neapsiriboja vien tiesioginiu simptomų palengvinimu, bet gali turėti įtakos imuninės sistemos veikimui mažinant stresą.
Neuropsichologinis mechanizmas, kuriuo grindžiamas patogaus maisto psichologinis poveikis, apima sudėtingą jutiminio suvokimo, emocinės atminties ir fiziologinių reakcijų į stresą sąveiką. Jūsų organizmo neurocheminis kraštovaizdis gali būti teigiamai moduliuojamas sąmoningai vartojant maistinių medžiagų turtingą, emociškai reikšmingą maistą, pavyzdžiui, vištienos sriubą.
Tobulos gydomosios sriubos paruošimas
Remiantis psichologinėmis gydomosiomis vištienos sriubos savybėmis, kulinarinis paruošimas tampa nepakeičiamu komponentu siekiant maksimaliai padidinti jos gydomąjį potencialą. Norėsite sutelkti dėmesį į sudedamųjų dalių, optimizuojančių gydomąsias savybes, pasirinkimą, pradedant aukštos kokybės ekologiška vištiena, kurioje gausu baltymų ir pagrindinių maistinių medžiagų.
Ruošiant gydomąją sriubą, reikia užtikrinti optimalų maistinių medžiagų išsaugojimą naudojant kruopščius virimo būdus. Lėtai verdant vištieną su kaulais išsiskiria kolagenas, aminorūgštys ir mineralinės medžiagos, kurios palaiko imuninės sistemos veiklą. Įtraukite daržovių, pavyzdžiui, morkų, svogūnų ir salierų, kurie suteikia papildomų antioksidantų ir priešuždegiminių junginių.
Pagrindiniai ingredientai, sustiprinantys gydomąsias sriubos savybes, yra česnakas, pasižymintis antimikrobinėmis savybėmis, ir imbieras, mažinantis uždegimą ir palaikantis kvėpavimo takų sveikatą. Šviežios žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai ir petražolės, suteikia papildomų mikroelementų ir gali turėti antivirusinių savybių.
Temperatūra ir paruošimo būdas yra labai svarbūs. Palaikant švelnią virimo temperatūrą, išvengiama maistinių medžiagų irimo ir išgaunama didžiausia maistinė vertė.
Receptai
1. Morkų sriuba
Ši sriuba stiprina imunitetą, nes morkos yra puikus šaltinis beta-karoteno (vitamino A), kuris padeda apsaugoti organizmą nuo infekcijų. Morkas ir svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite svogūną, česnaką bei imbierą. Pasitelkę smulkintuvą, sutrinkite sriubą iki vientisos masės.
2. Vištienos sriuba su česnakais ir čili pipirais
Ši sriuba stiprina imunitetą, nes vištienoje yra daug baltymų, kurie yra būtini imuniteto palaikymui, o česnakas ir čili pipirai padeda kovoti su bakterijomis ir virusais. Vištieną nuplaukite, jei naudojate kojeles - nupjaukite odą, jei norite liesesnės sriubos. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite. Įdėkite vištieną ir pakepkite, kol ji išsiskirs. Pridėkite morkas ir bulves. Sutrinkite čili pipirą ir įdėkite į sriubą.
3. Lęšių sriuba su špinatais
Ši sriuba stiprina imunitetą, nes špinatai ir lęšiai yra labai maistingi - jie suteikia vitaminų A, C, E ir geležies. Lęšius nuplaukite po šaltu vandeniu. Supilkite daržovių sultinį ir užvirkite. Paskaninkite druska, pipirais ir citrinos sultimis.
Tradicinė žydiška vištienos sriuba, arba žydiškas penicilinas
Reikės:
- vištos (1,5-2 kg);
- 3 morkų;
- 3 salierų stiebų;
- 1 vidutinio dydžio svogūno;
- 1 pastarnoko šaknies (nebūtinai);
- 1 a. š. juodųjų pipirų grūdelių;
- kelių gvazdikėlių;
- 1 a. š. druskos;
- 2 lauro lapų;
- ryšulėlio petražolių;
- ryšulėlio krapų.
Kaip gaminti:
- Išvalytą vištą dėkite į puodą ir pilkite tiek vandens, kad virš vištos būtų maždaug 3 cm. Dėkite ant didelės ugnies ir užvirkite. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir virdami ant mažos ugnies graibykite putas, kol jų neliks. Jeigu pritrūks vandens, užpilkite verdančio vandens tiek, kad višta panirtų.
- Sudėkite stambiai pjaustytas morkas, salierus, svogūną, pastarnoko šaknį, pipirus, druską, laurų lapus, gvazdikėlius, petražoles ir krapus. Uždenkite puodą palikdami tarpelį išeiti garams ir palikite virti ant lėtos ugnies. Kuo lėčiau virsite, tuo skaidresnis bus sultinys.
- Palikite virti 1,5-2 valandos. Jeigu skysčio ims trūkti, pilkite papildomai verdančio vandens - jis turi dengti visą vištą.
- Kai višta bus išvirusi ir ims nertis nuo kaulų, išjunkite ugnį. Žnyplėmis ištraukite vištieną ir daržoves, sudėkite į dubenį ir palikite atvėsti. Perkoškite sultinį į kitą puodą. Pagardinkite druska. Jeigu nenorite riebalų, palikite visiškai atvėsti šaldytuve ir pašalinkite paviršiuje susiformavusį riebalų sluoksnį. Vištai atvėsus pašalinkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite. Supjaustykite daržoves. Jeigu nemėgstate pervirusių daržovių, nuskuskite ir supjaustykite 2-3 morkas, porą saliero stiebų, sudėkite į mažą prikaistuvį, užpilkite samtį vištienos sultinio ir pavirinkite keletą minučių, kol suminkštės.
- Jei norite patiekti sriubą su makaronais, suberkite juos į sultinį ir pavirkite. Baigiant virti suberkite daržoves ir vištieną į sultinį.
Kopūstų sriuba
3 asmenims. Pagaminsite per 40 min.
Ingredientai:
- Brokoliniai kopūstai: 200 g
- Kopūstai: 200 g
- Krapai: 2 valg. š.
- Špinatai: 100 g
- Svogūnai: 2 vnt.
- Morkos: 2 vnt.
Kaip gaminti:
Visas daržoves susmulkinkite, užliekite vandeniu ir virkite iki kol suminkštės.
Pagardinkite prieskoniais ir žalumynais. Labiausiai tinka šviežias imbieras, anyžiai, petražolės, česnakas, krienai. Jeigu trūksta skonio, galite vos pasūdyti.
Pomidorų sriuba
4 asmenims. Pagaminsite per 40 min.
Ingredientai:
- Pomidorai: 10 vnt. (arba konservuoti savo sultyse)
- Morkos: 2 vnt.
- Petražolės: 1 vnt. (šaknis)
- Vanduo: 1500 ml
- Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
- Druska: 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis (malti)
- Prieskoniniai žalumynai: 1 arbat. š.
Kaip gaminti:
Nuvalykite petražolės šaknį ir morkas bei supjaustykite viską griežinėliais. Apkepinkite aliejuje ir tuomet, užpylusios verdančiu vandeniu, virkite iki kol suminkštės.
Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, pašalinkite odelę ir supjausčiusios griežinėliais sudėkite į sriubą.
Kai išvirs, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite šviežiais ar džiovintais žalumynais.
Salierų sriuba
6 asmenims. Pagaminsite per 1 val. 20 min.
Ingredientai:
- Kopūstai: 300 g
- Salierai: 1 vnt. (pusė šaknies ir ryšelis lapų)
- Paprikos: 2 vnt. (žaliosios)
- Morkos: 2 vnt.
- Svogūnai: 3 vnt.
- Laurų lapai: 2 vnt.
- Česnakai: 4 skiltelės (3-4)
- Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
- Pomidorų pasta arba piurė: 1 st.
- Krapai: 1 valg. š. (pagal skonį)
- Petražolės: 1 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti:
Supjaustykite gabalėliais kopūstą, saliero šaknį, susmulkinkite paprikas, svogūnus (vieną pasilikite), saliero lapus. Morkas sutarkuokite.
Visas daržoves ir prieskonius užliekite 3 litrais vandens ir virkite 30 minučių.
Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje. Vėliau supilkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite kelias minutes.
Viską perpilkite į sriubą ir dar šiek tiek pavirkite maždaug 5-7 minutes. Pagardinkite žalumynais.
Druskos nedėkite, jeigu trūks sūrumo, pagardinkite šlakeliu sojos padažo.
Greitai paruošiama kiniška antigripino sriuba
Ingredientai (4 asm./gaminimo laikas: 25 min.):
- 1,5 l kokybiško vištienos sultinio;
- nykščio dydžio imbiero šaknies gabalėlis;
- 1 nedidelė česnako galvutė;
- 1 aitrioji paprika;
- 2 šaukštai sojos padažo;
- pusė nedidelio pekininio kopūsto;
- 1 didelė morka;
- pusė pakuotės azijietiškų kiaušininių makaronų;
- ryšelis šviežių svogūnų laiškų;
- ryšelis šviežių kalendrų;
- kelios saujos porų daigų;
- pusė žaliosios citrinos.
Gaminimas:
- Sultinį užvirkite. Imbiero šaknį ir aitriąją papriką supjaustykite, įmeskite į verdantį sultinį. Jei norite, kad sriuba būtų mažiau aštri, iš aitriosios paprikos išimkite sėklas. Česnako skilteles nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau, taip pat įmeskite į puodą su verdančiu sultiniu. Į sultinį supilkite sojų padažą. Virkite sultinį su prieskoniais vos burbuliuojant apie 5 minutes.
- Per tą laiką nuskuskite morką ir sutarkuokite ją plonais griežinėliais. Pekino kopūstą nuplaukite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais. Paruoštas daržoves sumeskite į verdantį sultinį ir virkite dar 5 minutes.
- Tada į sriubą sudėkite greitai išverdančius azijietiškus makaronus, virkite dar kelias minutes. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies.
- Švarius svogūnų laiškus ir kalendrų lapelius supjaustykite, suberkite į išvirusią sriubą, įspauskite žaliosios citrinos sultis. Išmaišykite ir pilstykite į lėkštes. Sriubą puoškite porų daigais.