pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Daržovių ir kruopų sriuba: receptas, nauda ir paruošimo patarimai

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos - ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.

„Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema - mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę. Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas, o pavalgius jaučiamas lengvumas. Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo - tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų“, - sriubų privalumus akcentuoja B.Baratinskaitė.

Sriuba - ir maistas, ir vaistas

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, pernai klientų krepšeliuose dažniausiai atsidurdavo bulvės, morkos, gūžiniai kopūstai, svogūnai, raudonosios paprikos, brokoliai, cukinijos. Tuo metu lietuvių mėgstamiausi bakalėjos produktai buvo miežinės ir perlinės kruopos, plikyti ryžiai bei grikiai.

„Šiemet šių prekių populiarumas išlieka panašus. Tačiau svogūnų pardavimai išaugo dvigubai, trečdaliu daugiau parduodame morkų, beveik dešimtadaliu padidėjo lietuviškų bulvių, ketvirčiu - grikių, virš dešimties procentinių punktų - perlinių kruopų paklausa. Tai - mūsų nuolat stiprėjančio ryšio su šalies ūkininkais ir tiekėjais rezultatas. Jiems skiriame ypač didelį dėmesį, užtikrindami aukštą parduotuvės pasirodančių produktų kokybę bei platų asortimentą. Todėl klientams siūlome tik šviežias ir kruopščiai atrinktas daržoves bei kokybiškus bakalėjos produktus“, - sako E.Dapkienė.

Pašnekovė pabrėžia - verdant sriubą daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl mitybos ekspertė siūlo išeitį: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti. „Tokia sriuba bus maistingesnė ir netgi skanesnė. Liks daržoves papildyti lietuvių mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis - puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos. Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jose taip pat yra baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą“, - apie kruopų naudą kalba mitybos ekspertė.

Patarimai, kaip virti skanią ir sveiką sriubą

Visų pirma - sriubą derėtų virti kuo trumpiau, nes daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų.„Svarbu, kad pagrindiniai patiekalo ingredientai pernelyg nesuminkštėtų. Į sriubą nebijokite dėti kuo daugiau skirtingų spalvų ir skonių daržovių, tuomet jūsų patiekalas bus itin ryškus. Dėl geresnio ir intensyvesnio skonio galite supjaustyti ar sutarkuoti bei su trupučiu aliejaus ar sviesto tiesiog orkaitėje pakepinti daržoves, o baigiant virti sriubą į ją įpilti kelis šauktus citrinos sulčių ar obuolių acto“, - pataria prekybos tinklo atstovė.

B.Baratinskaitė pabrėžia, kad yra daugybė labai skirtingų sriubų receptų, tad tinkamą variantą tikrai ras kiekvienas. Tačiau siekiant gauti didžiausią naudą ir geriausią skonį, reikėtų laikytis kelių taisyklių.

Receptai

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

Ingredientai (4 porcijoms):
  • 1 stiklinė perlinių kruopų;
  • 3 vidutinio dydžio bulvės;
  • 2 morkos;
  • 1 svogūnas;
  • saujelė žalumynų;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • 1 valg. šaukšto aliejaus.
Gaminimas:
  1. Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant, vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės.
  3. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus.
  4. Baikite virti, o prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.

Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba

Ingredientai (4 porcijoms):
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 500 g gūžinio kopūsto;
  • 2 svogūnai;
  • 2 l daržovių sultinio;
  • 100 g ryžių;
  • žiupsnelis pipirų;
  • žiupsnelis ir druskos.
Gaminimas:
  1. Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius.
  2. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės.
  3. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių.