pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Australijos kepamas sūris halumi

Jei dar neatradote haliumi sūrio - pulkite kuo greičiau į artimiausią prekybos centrą ir susiraskite jį pieno produktų skyriuje!

Tai bene vienintelis sūris, tinkamas kepimui. Tikras Viduržemio jūros regiono pasididžiavimas!

Kas yra halumi sūris?

Haloumi - kilęs iš Kipro sūris - tai nebrandintas sūdytas avies pieno sūris, savo tekstūra panašus į mocarelą arba minkštą Indijos sūrį paneer. Šis pusiau kietas sūris brandinamas sūryme, tad jis pakankamai sūrus.

Būtent todėl halloumi (toks tikrasis jo pavadinimas) labiausiai tinka sujungtas su saldesniais ingredientais arba padažais.

Halloumi, kuris paprastai kepamas arba skrudinamas ant grotelių, taip pat gali būti gaminamas iš ožkos arba karvės pieno.

Halumi sūrio kepimo būdai

Kepant ant grotelių arba keptuvėje, jo išorė tampa traški ir aukso spalvos, o vidus suminkštėja, bet neištirpsta, todėl tampa maloniai girgždantis. Jis puikiai tinka gaminti salotas, tiekti su salotomis ar gaminti lavašo bei pitos suktinukus su įvairiais pagardais.

Kepimui tinka įvairių rūšių sūriai, nuo varškės sūrio iki fetos sūrio. Kepami sūriai įgauna naujus ir ypatingus skonius.

Skaniai iškepti galite net ir paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį. Tereikia jį pagardinti mėgstamais prieskoniais, žalumynais, medumi ar kitais pagardais, suvynioti į foliją ir kepti iki 200 °C orkaitėje ar kepsninėje. Kepimas trunka apie 20-40 minučių.

Taip paruoštą sūrį galima tiekti tiek kaip užkandį ar net kaip pagrindinį patiekalą, kartu su šviežių daržovių salotomis ar karamelizuotais vaisiais. Jei norite, kad sūris iškeptų su traškia plutele, tuomet jo nevyniokite į foliją ir kepkite tiesiog padėję ant kepimo popieriaus.

Kepto varškės sūrio receptas

Ingredientai:

  • 1 vnt. varškės sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 0,5 a.š. Provanso žolelių arba pagal skonį
  • 0,25 a.š. maltų juodųjų pipirų arba pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Česnako skilteles sutraiškykite, suberkite ant jų Provanso žoleles, druską, pipirus, viską sumaišykite.
  2. Visu mišiniu įtrinkite sūrį, įdėkite jį į maišelį ir palaikykite šaldytuve apie 1 val.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  4. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sūrį šiek tiek patepkite aliejumi ir pašaukite į orkaitę.
  5. Sūrį kepkite ~40 minučių, jei norisi labiau apskrudusios plutelės, tuomet pakepkite apie 10 min.

Kamambero sūris

Kamamberas - tai bene populiariausias, kepimui naudojamas sūris. Daugelis jį mėgsta dėl minkšto, kreminės tekstūros ir sodraus skonio. Šį sūrį rekomenduojame kepti orkaitėje ar kepsninėje.

Prieš kepimą rekomenduojamą sūrio viršų įpjauti kvadratėliais, apšlakstyti aliejumi ir pagardinti norimais prieskoniais ar pagardais. Šis keptas sūris puikiai tiks tiek patiekti ant šventinio stalo gardžiam užkandžiui ar prie vyno taurės.

Kepto kamambero sūrio receptas

Ingredientai:

  • 1 (120 g) kamambero sūris
  • 15-20 vnt. vyšninių pomidorų
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. balzaminio acto
  • 0.5 v.š. medaus

Keptas fetos sūris

Prieš kepimą verta fetą pagardinti mėgstamais prieskoniais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Keptas fetos sūris puikiai dera su skrudinta duona ar įvairiomis keptomis daržovėmis. Feta yra vienas iš tų nedaugelio sūrių, kurie kepdami nesilydo.

Kepto fetos sūrio receptas

Ingredientai:

  • 1 vnt. fetos sūrio
  • aliejaus
  • citrinos žievelės
  • kiaušinio plakinys
  • panko džiūvėsiai
  • pipirinis medus

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus ir įmeskite citrinos žieveles. Leiskite žievelėms paskleisti aromatą (1-2 minutes), tada išgriebkite ir išmeskite.
  2. Fetos sūrį supjaustykite apie 1 cm storio riekelėmis, jas pavoliokite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite panko džiūvėsiuose.
  3. Kepkite įkaitintuose citrinomis pagardintuose riebaluose po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių, arba kol džiūvėsiai gražiai apskrus.
  4. Patiekite keptą sūrį karštą arba kambario temperatūros, pašlakstytą pipiriniu medumi.

Salotos su keptu halumi sūriu ir ananasais

Šiose salotose haliumi sūrio juosteles aš pakepiau ant griliaus grotelių, kartu su ananaso skiltelėmis. Abu šie ingredientai įgavo malonų dūmo kvapą, tad dar labiau tiko karštai vasaros popietei.

Haliumi sūrį nusausinkite, supjaustykite juostelėmis (apie 1cm pločio). Haliumi sūrį ir ananasą patepkite trupučiu aliejaus ir ta pateptąja puse dėkite ant grotelių. Kepkite apie 3-5 minutes, kol gražiai apskrus.

Kol sūris kepa, lėkštėse išdėliokite sultenes. Ant jų dėkite tik ką iškepto sūrio ir ananaso gabalėlius, pabarstykite riešutais, granatų sėklomis, pašlakstykite užpilu ir mėtų lapeliais.

Salotos su keptomis saldžiomis bulvėmis ir halumi sūriu

Šios salotos šiek tiek kitokios - jose pagrindinę rolę atlieka keptos saldžiosios bulvės, keptas haloumi sūris ir sunokę avokadai. Todėl tokie ingredientai salotas paverčia nesunkiu, bet maistingu užkandžiu.

Darganotą dieną šiltos keptos saldžiosios bulvės (batatai) ir paskrudintas haliumis sušildys, karštą dieną salotas galite sumaišyti su atvėsusiais keptais batatais. Avokadas, pomidorai, rūgštus padažas kuo puikiausiai susibalansuos su sūriu haloumi ir saldžiomis bulvėmis.

Saldžias bulves gerai nušveiskite (jei norite, galite nulupti, aš kepant odelės nenulupu), supjaustykite riekelėmis, ir išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi. Keptuvėje šlakelyje apiejaus apkepkite haloumi sūrį iš abiejų pusių, kol apskrus.

Lėkštėte išdėliokite rukolas, sudėkite pusiau perpjautus pomidorus, supjaustytus avokadus, pabarstykite mėtų lapeliais. Pašlakstykite padažu ir lengvai pamaišykite, kad padažas pasidengtų ant visų šių ingredientų.