pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Trupininis pyragas su varške ir uogiene

Trupininis pyragas su varške ir uogiene yra kepinys, kurio pristatinėti tikrai nereikia. Visi esame jį ragavę ir turbūt visi mėgstame. Tokio tipo pyragus ir aš mėgstu, nes jie visada pavyksta,o skonis priklausomai nuo naudojamo džemo visada bus kiek skirtingas.

Šį kartą naudojau „Kėdainių fabriko“ aviečių džemą - turbūt su juo toks pyragas man yra skaniausias. Žinoma, puikiai tiks ir mėlynių ar kitų uogų džemas/uogienė. Geriau rinktis džemą/uogienę, kuris nebūtų nei labai skystas, nei tirštas. Toks per vidurį. Varškę naudojau birią, ją su kitais ingredientais sutryniau blenderiu iki vientisos, glotnios masės. Šis trupininis pyragas su varške ir uogiene bus skanus bent keletą dienų. Geriausia jį laikyti šaldytuve.

Jaukaus, nostalgiško, tokio, kurio aromatas, kutendamas nosį, grąžintų atgal į vaikystę. Man rodos, būtent toks yra trupininis. Šįkart iškepiau jį ne tik su uogiene, bet ir su dosniu sluoksniu varškės. Pyragas pavyko švelnus, skanus, išties labai jaukus.

Savo saldumynų knygoje rašiau, kad iškepti pyragą - tai lyg pasakyti myliu. Tikrai tuo tikiu. Tikiu, kad maistas - viena iš daugybės meilės kalbų. Iškepkite šį savaitgalį pyragą.

Saldžiai kvepiantį pyragą gardinau ekologišku „Taylor & Colledge“ vanilės ekstraktu. Šaukštelis šio ekstrakto atitinka vieną vanilės lazdelę - tiek tikrai pakaks, kad desertams suteiktumėte švelnų vanilės skonį ir malonų aromatą. Puikiai prisimenu laikus prieš daugiau nei dešimtį metų, kai tik pradėjau rašyti maisto tinklaraštį. Įsigyti kokybiškos vanilės tuomet būdavo nemenkas iššūkis - jei ir pavykdavo surasti specializuotoje parduotuvėje, kaina pasirodydavo pernelyg didelė. Gera suprasti, kiek daug pasikeitė per šį laiką - šiandien kokybiškos vanilės galima įsigyti tiesiog didesniame prekybos centre.

Nors vanilės ekstrakto ar pastos kaina tikrai kur kas didesnė už esencijų, patikėkite, skirtumas yra didžiulis. „Taylor & Colledge“ - daugiau nei 120 metų gyvuojantis prekės ženklas, pasaulyje pripažintas išskirtinės kokybės vanilės produktų gamintojas. Lietuvoje šį prekės ženklą atstovauja „Dr. Oetker“.

Receptas

Ingredientai

Tešlai:

  • 500g miltų
  • 150g sviesto (gerai atšaldyto)
  • 100g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

Įdarui:

  • 500g aviečių džemo (tiks ir kita rūgštesnė uogienė ar džemas)
  • 500g 9% varškės
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 nedidelis kiaušinis

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir išmaišykite.
  2. Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite pirštais kol pasidarys trupininė masė.
  3. Įmuškite kiaušinius ir išminkykite tešlą. Tešlą suspauskite į kamuoliuką, įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite geram pusvalandžiui, o dar geriau valandai į šaldytuvą. Kuo bus geriau sušalusi tešla, tuo lengviau bus daryti trupinius.
  4. Tešlą padaliname į tris dalis. Du trečdalius sutarkuojame burokine taška į formos dugną ir tolygiai paskirstome.
  5. Varškę su cukrumi ir kiaušiniu pertriname trintuvu ir dedame ant tešlos trupinių.
  6. Ant viršaus dedame džemą ir užtarkuojame likusį trečdalį tešlos.
  7. Kepti 170C orkaitėje 40-50 min.

Na o, kad pyragas būtų tikrai tobulas:

  • Kepdami rinkitės riebesnė varškę, o džemas lai būna rūgštesnis.
  • Nepagailėkite laiko tešlos šaldymui, trupiniai bus tolygesni, o pyragas trapesnis.
  • Nors šis pyragas turėtų būti valgomas atvėsęs, nustebsite paragavę dar šilto su stikline pieno.

Ir nors šį pyragą su laiku pakeitė kiti mylimi receptai, trupininis pyragas man visada išliks pyragų klasika. Pyragas, kurį tiesiog būtina išsikepti bent kartą per metus.

Kitas receptas

Reikės:

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 200 g sviesto
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Druskos

Įdarui:

  • 400 g abrikosų džemo
  • Saujos džiovintų abrikosų
  • 600 g varškės
  • 3 kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 1 tarkuotos citrinos žievelės

Gaminimas:

  1. Ant stalo išsijokite miltus, sutarkuokite sviestą, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską ir trinkite, kol išeis trupiniai.
  2. Įdarui: varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir citrinos žievele.
  3. Išmirkykite abrikosus. Į elektrinio smulkintuvo indą supilkite abrikosų džemą ir sudėkite mirkytus abrikosus. Sutrinkite taip, kad liktų abrikosų gabalėlių.
  4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite pusę paruoštų trupinių, supilkite džemą, paruoštą varškę ir užberkite likusius trupinius.
  5. Dėkite kepti į iki 175 °C įkaitintą orkaitę.

Trupininis pyragas su varške ir uogiene

Matavimo indas - 250 ml.

Reikės:

  • 260 g (2 st.) kvietinių miltų
  • 150 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio (L dydžio)
  • 60 g (1/2 st.) cukraus pudros
  • žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 500 g birios varškės
  • 2 kiaušinių (L dydžio)
  • 1 valg. š. kvietinių miltų
  • 50 g (3 valg. š.) grietinės (30 proc. riebumo)
  • 50 g (5 valg. š.) cukraus
  • Vanilinio cukraus

Džemui:

  • 150 g aviečių džemo
  • 1 arbat. š. bulvių ar kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Dideliame inde sumaišyti miltus ir cukraus pudrą. Sutarkuoti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki trupinių. Lengvai išplakti kiaušinį. Jį supilti į tešlą. Išmaišyti ir suminkyti tešlą. Ją atskirti į dvi dalis: viena turi būti 2/3 tešlos. Padėti į šaldymo kamerą.
  2. Į dubenį sudėti visus įdaro ingredientus ir viską sutrinti blenderiu iki vientisos, glotnios masės.
  3. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi (24×24 cm), 2/3 dalį tešlos iškočioti ir įdėti į kepimo formą. Pirštais suformuoti 1-2 cm kraštus. Sukrėsti įdarą, mentele išlyginti viršų.
  4. Džemą sumaišyti su krakmolu. Šaukšteliu plonai apšlakstyti ant varškės įdaro. Sutarkuoti likusius trupinius, juos uždėti ant pyrago viršaus (tik nespauskite jų gilyn).
  5. Kepti 180 laipsnių temp. 40-45 min. ar kol viršus bus auksinės spalvos.
  6. Atvėsusį pyragą supjaustyti.

Šį trupininį varškės pyragą su uogomis per pastarąjį mėnesį kepiau kelis kartus - pirmąjį su mėlynėmis, juo vaišinau iš Nyderlandų atvykusius sūnaus studijų draugus. Olandams pyragas su lietuviška varške labai patiko, vaikinai prašė pakartoti, net nufotografuoti nespėjau. O antrą kartą šį pyragą iškepiau jau vasaros pabaigoje su rudeninėmis avietėmis. Šiam kepiniui puikiai tinka įvairios uogos: šilauogės, avietės, vyšnios ir net juodieji serbentai. Žiemos metu jį kepsiu ir su šaldytomis uogomis. Pyragas dėl maistingos varškės gausos gali atstoti net šventinius pusryčius.

Paruoštą pyragą pašaukite kepti į 180 laipsnių karščio orkaitę vienai valandai. Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, išimkite iš kepimo formos ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus milteliais ir šviežiomis uogomis.