pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kugelis su Cukinija ir Faršu: Tradicinio Patiekalo Naujas Skonis

Bulvių plokštainis, dar žinomas kaip kugelis, yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, mėgstamas dėl savo paprastumo ir sotumo. Lietuviai garsėja patiekalais iš bulvių. Atrodo, kad iš jų mes galime sukurti be galo daug receptų. Vieni garsiausių yra cepelinai, taip pat bulviniai blynai, turime bulvių apkepą. Manau, galime sakyti, kad lietuviai yra tikri bulvių žmonės.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip tradicinis lietuviškas bulvių kugelis įgauna naują, gaivesnį ir lengvesnį charakterį dėl pridėtų cukinijų ir sultingos vištienos. Cukinijų kugelis / apkepas su daržovėmis ir sūriu - tai lengvas ir maistingas patiekalas, kuris puikiai tiks pietums ar vakarienei.

Cukinijos - Puikus Ingredientas Kugelio Variacijoms

Pats cukinijų sezonas - tai puikus metas išbandyti naujus receptus ir mėgautis šviežių daržovių skoniais. Cukinijos yra puikus ingredientas įvairiems patiekalams, ypač desertams, nes suteikia drėgmės ir subtilaus skonio. Cukinijos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos.

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Ši daržovė labai nekaloringa - vos 16 kcal /100 gramų (toks pats kiekis bulvės - 72 kcal.), tad ją galima valgyti neribojant savęs.

Anot V.Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurkus salotose, supjaustytos pagaliukais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai „sugeria“ kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, - pataria dietistė, pridurdama, jog naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.

Dietistės Vaidos Kurpienės Patarimai ir Receptas

Bulvės, anot V.Kurpienės, lietuvių aktyviai valgomos - jas tautiečiai naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šios daržovės nedemonizuoja - priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.

V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkį morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant - neapsunkina organizmo. Kuo tamsesnė cukinijos žievė - tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės.

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė - tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, - atkreipia dėmesį V.Kurpienė.

„Cugelis“ pagal Vaidą Kurpienę

Ingredientai:

  • 2 morkos
  • 2 cukinijos
  • 2 bulvės
  • 2 kiaušiniai
  • kietojo tarkuoto sūrio
  • česnako pagal skonį
  • druskos
  • pipirų
  • čiobrelių pagal skonį

Pastaba: ingredientų proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir norus. Beje, atėjus rudeniui, vietoj morkų ar šalia jų, tiks moliūgas.

Gaminimas:

  1. Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite.
  2. Supilkite gautą masę į pasirinktą kepimo formą. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35-40 min. Svarbu neperkepti, nes vietoje plokštainio gausis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos bei patiekalo dydžio.
  3. Patiekite „cugelį“ su padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytą pomidorą, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima pateikti atskirai - įsibers tie, kas nori).

Kugelio su Faršu Receptas

Cukinijų plokštainis (kugelis) - tai lengvesnis tradicinio patiekalo variantas, kuris išlaiko visą lietuviško plokštainio žavesį, bet yra dar švelnesnis ir gaivesnis. Toks itin paprastas apkepėlės-kugelio gaminimo būdas: trumpam užmarinuokite vištieną ir po to sumaišykite su dideliu kiekiu cukinijos ir kitais ingredientais.

Gaminimo Eiga

  1. Pirmiausiai stambia tarka sutarkuoju nuluptą ir išsėklintą vidutinio dydžio cukiniją. Tarkuoju iš karto į koštuvą ir palieku tarkius nusivarvėti.
  2. Į gilesnį indą keliauja faršas (tiks ir raudona mėsa, ir paukštiena), kiaušiniai, druska, 1 v. š. česnakų ruošinio arba 10-12 smulkiai kapotų česnako skiltelių, manų kruopos, saulėgrąžos.
  3. Supilu ir tarkius, labai kruopščiai sumaišau ir pilu į silikoninę formą. Paviršių nubarstau 1 a. š. prieskonių mėsai mišiniu.
  4. Šaunu į iki 200C įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min.
  5. Karštą tiekiu su sviesto-grietinės padažu, grikių/bulvių koše ir garintomis daržovėmis.

Kiti Variantai ir Patarimai

2 v.š. Svogūnus ir vištieną pakepiname. Cukiniją ir sūrį sutarkuojame su burokine tarka, sumaišome su pravėsusiais svogūnais ir vištiena. Kiaušinius išplakame su grietinėle, miltais, druska, pipirais. Kiaušinių plakinį užpilame ant cukinijų, sūrio ir kiaušinio mišinio, išmaišome.

Cukinija, vištiena ir sūris yra tikrai nuostabus derinys, labai patinkantis mūsų šeimai. Universalus - galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Cukinija apkepe drėkina iš išpurena tekstūrą, skonis primena kugelį su faršu, tik sumiksuotą. O paruošimas kepimui tetrunka 10-15 minučių.

Maistinė vertė 100g
Ingredientas Kalorijos (kcal)
Cukinija 16
Bulvė 72