Gruzija - šarminga šalis, kurioje pribloškia Kaukazo kalnų grožis, o urvai, ežerai, upės ir slėniai atima žadą. Jei ketinate keliauti į Gruziją, stengsitės pamatyti kuo daugiau lankytinų objektų, pasigrožėti unikalia gamta. Norint pažinti svečią šalį, svarbu sutelkti visas jusles, ne tik regėjimą.
Sakoma, jog kiekviename gruziniškame patiekale yra paslėpta kokia nors vietinė tradicija, užkoduota senųjų laikų legendose ir padavimuose. Daugelis gruziniškų patiekalų neįsivaizduojami be prieskonių ir česnakų, kurie suteikia jiems ypatingo skonio ir aromato.
Populiariausi Gruziniški Patiekalai
Chačapuri
Bene garsiausias gruziniškas patiekalas - chačapuri, jau pažįstamas daugeliui europiečių. Vis daugiau žemyno restoranų siūlo paragauti šios duonelės, paplotėlio su sūriu, varške, kartais ir kiaušiniu. Viešint Gruzijoje būtų nuodėmė nepaskanauti šio puikaus užkandžio, kuris, tikėtina, ne tik pamalonins jūsų gomurį, tačiau ir padės pajusti šalies autentišką dvasią. Chačapuri būna įvairių rūšių: sluoksniuotų, ragelio ar laivelio formų.
Lobio
Lobio - neįtikėtinai paprastas patiekalas, kuris gruzinų šeimose valgomas kone kasdien: tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis ar garnyras. Tai pupelės, kurios ilgą laiką mirkomos vandenyje, o paskui verdamos su žolelėmis, vietiniais prieskoniais. Skirtinguose Gruzijos regionuose šis patiekalas gaminamas kiek kitaip, naudojamos įvairios prieskonių kombinacijos.
Chinkaliai
Dar vienas puikus patiekalas, kurį tikrai rekomenduojame paragauti Gruzijoje - chinkaliai. Tai tradiciniai koldūnai, kurie dabar išplitę po visą Kaukazą. Dažniausiai jų įdarui naudojamas jautienos arba kiaulienos, retkarčiais avienos, faršas, su prieskoniais: kalendra, svogūnais, česnakais. Kartais vietoje mėsos įdaras gaminamas iš sūrio, bulvių ar grybų. Chinkalių forma ypatinga - viršuje susukama tarsi tešlos uodegėlė. Nepatyrę valgytojai pradeda nuo jos, visgi - nerekomenduojame. Ši uodegėlė sausa ir neskani.
Ajapsandali
Jei nevalgote mėsos, ajapsandali troškinys kaip tik jums! Šis Gruzijos bei Azerbaidžano nacionalinis patiekalas originaliame savo recepte gaminamas iš baklažanų, pomidorų, česnako, kalendros, paprikų. Kai kur pridedama bulvių ir aitriųjų pipirų. Žinoma, kai kurie restoranų šefai sukčiauja ir pataikauja turistams, todėl viešėdami Gruzijoje nesunkiai rasite ir ajapsandali „patobulinimų“ su mėsa.
Churchekhela
Churchekhela - gruziniškas saldumynas, kuris, dėl savo išvaizdos, turistų dažnai sumaišomas (kaip bebūtų keista) su dešromis. Ilgos, nelygios, spalvingos virvelės kabo vos ne visuose gruziniškose parduotuvėlė ar turguose. Jos gaminamos iš riešutų, džiovintų vaisių miltų ir vynuogių sulčių. Visas procesas reikalauja daug laiko ir kantrybės: riešutai ir džiovinti vaisiai suveriami ant virvelių, o tada merkiami į sulčių bei miltų mišinį ir džiovinami. Nededama jokio papildomo cukraus.
Šašlykai
Jei esate šašlykų mėgėjas, Gruzija - šalis, kurioje tikrai verta paragauti šio puikaus patiekalo! Kaukazo regiono šalys tiesiog dievina šašlykus, jie kepami tiek iš ėrienos, tiek iš jautienos, kiaulienos ar vištienos. Mėsos marinatui naudojami svogūnai, taip pat vietiniai prieskoniai. Tai vienas iš tų patiekalų, kuriuos ragaujant gruziniška dvasia tarsi persismelkia į visas kūno ląsteles!
Charčio
Charčio, tradicinė sriuba, gaminama iš jautienos ar vištienos, ryžių, kapotų graikiškų riešutų, rūgštaus vyšnių padažo, kalendros. Priklausomai nuo Gruzijos regiono naudojami prieskoniai skiriasi. Nors Gruzijos virtuvėje sriubos ant stalo vietos palikti mažai, visgi charčio rasite kiekvienoje kavinėje ar restorane.
Badrijani
Puikus gruziniškas užkandis - badrijani. Baklažanai šios šalies virtuvėje užima ypatingą vietą, todėl badrijani - baklažanų suktinukai - itin mėgstami vietinių gyventojų. Užkandis patiekiamas suktinukų arba juostelių pavidalu, siūlomas su graikinių riešutų užtepėle. Dažnai puošiamas granatų sėklomis.
Satsivi
Satsivi - puikus graikinių riešutų pažadas, gaminamas iš riešutų, vandens, česnakų, acto, žolelių mišinio, kajeno pipirų ir druskos. Nors šį padažą vietiniai kulinarai naudoja daugeliui patiekalų paskaninti, bene labiausiai populiariu jame troškinti vištienos ar kalakutienos gabaliukus. Tai mėgstamas Kalėdų bei Naujųjų metų patiekalas Gruzijoje.
Mchadi
Gruziniška mchadi duonelė itin populiarus patiekalas, naudojamas tiek prie pusryčių, tiek prie pietų ir vakarienės stalo. Skirtingi regionai kepa kiek skirtingas mchadi duoneles. Vienur jos mėgstamos storesnės, kitur plonesnės. Vienur traškesnės, kitur minkštesnės.
Ojakhuri
Ojakhuri - labai sotūs kiaulienos arba jautienos gabaliukai, patiekiami su užkeptomis bulvėmis bei daugybe žolelių ir prieskonių. Šis patiekalas mėgstamas šeimų, mat jį pagaminti nėra itin sudėtinga, jis skanus ir sotus. Nors panašūs patiekalai gaminami ne tik Gruzijoje, šis žavi švelniai subalsuotais prieskoniais, kurie suteikia gruziniškos autentikos.
Phali
Puikus ir lengvas daržovių užkandis phali - patiks tiems, kurie mėgsta lengvą maistą. Daržovės smulkiai sukapojamos ir sumalamos į košės konsistenciją. Tada lipdomi nedideli rutuliukai, kurie dažniausiai apibarstomi granatų sėklomis. Šie užkandžiai gaminami iš įvairių daržovių: špinatų, burokėlių lapų, pupelių, kopūstų ir kt.
Pagrindiniai Gruziniški Prieskoniai
Kinza (Kalendra)
Kinza (ქინძი, kinzi) labai plačiai gruzinų virtuvėje naudojamas prieskonis, kaip ir šviežias (stambiai ir smulkiai supjaustytas), taip ir jos džiovinti milteliai. Nepakeičiama chmeli-suneli prieskonių dalis. Kinzos nepaprastas aromatas pagardina vos ne kiekvieną patiekalą. Gruzijoje kinza daugiausiai naudojama šviežia: dedama į salotas, ja gardinami mėsos patiekalai, sriubos ir kiti valgiai.
Kinza - tai koriandro arba (baisaus tiesioginio vertimo iš lotynų) blakinės kalendros (lot. Kalendra - 20-60 cm aukščio vienmetis augalas kilęs iš Rytinės Viduržemio jūros pakrantės, po Europą jį išplatino romėnai. Kalendros sėklos taip pat plačiai naudojamos gruzinų virtuvėje, prieskonių mišiniuose.
Svanų druska
Pasakojama, kad senovėje, kada druska buvo brangi, šeimininkai į galvijams skirtą druską primaišydavo daug aitriųjų raudonųjų pipirų, kad piemenys druskos nesuvalgytų ar neparduotų. Piemenys, kad galėtų patys vartoti druską, sugalvojo į ją pridėti česnakų, įvairiausių prieskonių. Taip ir atsirado svanų druska.
Svanų druska gaminama maišant druską tam tikru santykiu su susmulkintais česnakais ir prieskoniais. Įprasta druskos spalva - rusvai-ruda. Prieskoniai ir jų santykis svanų druskoje gali įvairuoti. Pasigaminti svanų druskos galima ir patiems. Jai reikės 1 kg stambios druskos, stiklinės uccho-suneli, po pusę stiklinės aitriųjų raudonųjų pipirų ir imeretietiško šafrano, ketvirtis stiklinės kmynų ir 250 gr. česnakų.
Gruzijos Virtuvė Lietuvoje
Aš vis nueinu į naujus gruzinų restoranus Lietuvoje, tačiau dažnai nusiviliu. Bet radau ir sau vietą, kuri yra tinkama geriausiems. Restoranas Mziuri įsikūrė Naugarduko gatvėje, ten, kur dešimtmečiais buvo vienas pirmųjų sostinės kinų restoranų, Rytai. Mziuri (tai - moteriškas vardas) paliko tuos kinų liūtus, kad galėtų orientuotis tie lankytojai, kuriems yra bėdų su adresais (tokių daug, tai irgi sovietinis palikimas). Šeimininkė lietuvė, ir restoranui padeda trys aplinkybės: ji pati gyvenusi Gruzijoje, ji taip pat gyvenusi Italijoje (šalyje su geriausiu pasaulio maistu), ir ji specialiai rašo meniu trumpai, kad galėtų bendrauti su svečiais.
Bendras įspūdis - labai aukšta sudėtinių dalių kokybė. Nieko pigiausio. Ką tik įmanydami gamina ar atsiveža patys, ar iš specialistų: manęs neapgausi, aš atskiriu mėsą iš didelių tiekėjų. Pavyzdžiui, chinkaliai su aviena (9 EUR, tai tokie tešlos ryšuliukai su mėsa viduje) - kiek žolelių toje puikioje avienoje! Apskritai, gerą gruzinų virtuvę atskirsite pagal žolelių gausą. Kartvelai žoleles garbina taip, kaip Provanse.
Charčio sriuba (7.30 EUR) buvo šilkinė, ir reguliuojamo stiprumo. Aitriąsias snaiges paduoda atskirai. Kartvelų kebabas (štai jis, stačias, kaip Jūratės krūtinė Roberto Antinio skulptūroje „Jūratė ir Kastytis“) buvo iš pasakiškai švelnios mėsos. Tai buvo eilėraštis ant iešmo (13,20 EUR). Čkmeruli (11,20 EUR), vištiena grietinėlės ir česnako spa vonelėje buvo tiršta, jauki, kreminė, tiesiog tai, ką norėtų pateikti namuose.
Nusprendžiau neimti Adžarijos chačiapurio (adžarulio), nors jį labai mėgstu, paėmiau vietoje jo chačiapurio iš Svanetijos, jis lyg plonas pyragas, kur avienos ir jautienos mišinys uždengtas plona tešla, paruošta su matsoni, Kaukazo jogurtu, ir kramtydamas galvojau, kad noriu suvalgyti kartu su lėkšte, o gal ir kartu su staltiesę.
Paprašiau ir jų ruoštų padažų: adžikos (pipirai, česnakai, riešutai ir prieskoniai), satsibeli (pomidorų padažas su kalendra, paprika, česnaku ir ožrage) ir tkemali (slyvų ir slyvaičių padažu) - ligi šiol mirga akyse ir matau spalvas, prisiminęs.
Mziuri Adresas: Naugarduko 22, Vilnius. +370 624 49922. Nuo sekmadienio iki trečiadienio - nuo 11:00 iki 22:00, nuo ketvirtadienio iki šeštadienio - nuo 11:00 iki 23:00
Gruziniškų patiekalų kainos restorane "Mziuri"
| Patiekalas | Kaina (EUR) |
|---|---|
| Chinkaliai su aviena | 9.00 |
| Charčio sriuba | 7.30 |
| Kartvelų kebabas | 13.20 |
| Čkmeruli | 11.20 |
