Silkės istorija
Silkė dėl savo prieinamumo ir svarbos mityboje ilgą laiką buvo vadinama „jūros duona". Lietuvoje silkė tapo populiari XVIII amžiuje. Ši žuvis nuo seno buvo vertinama ne tik dėl savo maistingumo ir ilgo galiojimo laiko, bet ir dėl universalumo virtuvėje. Mūsų protėviai silkę ruošdavo itin kruopščiai: ją sūdydavo, marinuodavo, ilgai mirkydavo piene, kad suminkštėtų. Kiekviena šeimininkė turėjo savo ypatingą receptą, kuris būdavo perduodamas iš kartos į kartą.Silkės su grybais receptai
Šiandien silkę galima įsigyti jau paruoštą, o receptų įvairovė leidžia eksperimentuoti ir atrasti naujus derinius, taip išlaikant tradicijas ir kuriant naujas kulinarines patirtis. Grybai suteikia patiekalui žemiško sotumo, o silkė - subtilų jūros dvelksmą.Tradicinis silkės su baravykais receptas
Reikės:- 4 silkių puselių
- 10 džiovintų baravykų
- 1 didesnio svogūno
- šlakelio aliejaus
- druskos ir maltų juodųjų pipirų
- Džiovintus grybus kelioms valandoms pamerkite į šaltą vandenį, tuomet pavirkite ant nedidelės ugnies 40-50 min.
- Baravykams išvirus, į atskirą indelį nukoškite vandenį, o pačius sumalkite.
- Pasiruoškite svogūnus: juos kuo smulkiau supjaustykite ir pakepinkite ant aliejaus, kol svogūnai įgaus auksinį atspalvį.
- Pačioje kepimo pabaigoje pagardinkite žiupsniu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
- Į svogūnus suberkite maltus baravykus ir viską pakepinkite porą minučių ant nedidelės ugnies.
- Įpilkite šiek tiek grybų nuoviro ir patroškinkite, kol skystis nugaruos.
- Vieno kąsnio dydžio gabaliukais supjaustykite silkės filė, sudėkite ją į norimą indelį ir ant viršaus gausiai užklokite grybais.
Silkės su voveraitėmis ir marinuotais agurkais receptas
Reikės:- 4 silkių puselių
- 1 didesnio marinuoto agurko
- 1 svogūno
- 2 saujų voveraičių
- 200 ml grietinėlės*
- 1 arbatinio šaukštelio garstyčių
- 1 valgomojo šaukšto sviesto
- žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
- Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir pakepinkite jame voveraites bei smulkiai pjaustytą svogūną.
- Kai voveraitės švelniai apskrus, o svogūnai suminkštės, išimkite iš keptuvės ir leiskite atvėsti.
- Grietinėlę supilkite į nedidelį puodą ir pakaitinkite ant nedidelės kaitros, kol grietinėlė pradės tirštėti.
- Tuomet nuimkite puodą nuo kaitros, pagardinkite grietinėlę druska ir maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite šaukštelį garstyčių. (*Kaip matote, recepte yra grietinėlės, o per Kūčias mėsos, kiaušinių ir pieno produktų nevalgome. Tad šį patiekalą ruošti rekomenduojama jau po Šv. Piemenėlių mišių arba Kalėdoms - red.).
- Silkę supjaustykite gabaliukais ir išdėliokite lėkštėje.
- Ant viršus dėkite riekelėmis pjaustytą agurką, tuomet voveraites su svogūnais, pašlakstykite atvėsusiu grietinėlės padažu.
Silkės su karamelizuotais svogūnais ir juodaisiais grybais receptas
Reikės:- 4 silkių puselių
- 60 g džiovintų baravykų
- 60 g juodųjų „fungus“ grybų
- 3 vidutinio dydžio svogūnų
- 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- aliejaus kepimui
- Džiovintus baravykus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms valandoms išbrinkti.
- Kai baravykai suminkštės, pavirkite juos lengvai pasūdytame vandenyje maždaug 15-20 minučių, o tuomet supjaustykite mažais gabaliukais. Nuoviro neišpilkite.
- Kol baravykai virs, juoduosius grybus užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite mažiausiai 15 minučių. Tuomet nukoškite likusį vandenį, o grybus pasmulkinkite.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Leiskite jiems 5 minutes pakepti ant vidutinės kaitros uždengus dangčiu.
- Tuomet kaitrą sumažinkite iki minimalios, pagardinkite svogūnus žiupsneliu druskos ir ruduoju cukrumi. Kepkite dar maždaug 15 minučių nuolatos pamaišydami, kol svogūnai pilnai sugers cukrų ir karamelizuosis.
- Į tą pačią keptuvę suberkite baravykus ir juoduosius grybus, įpilkite keletą šaukštų baravykų nuoviro, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.
- Gabalėliais pjaustytą silkę padenkite keptais svogūnais, baravykais ir juodaisiais grybais.
Silkė su kepta duona, baklažanais ir grybais
Reikės:- 1 nedidelio baklažano
- 200 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 riekelių tamsios duonos
- 8-10 mažų rudųjų pievagrybių
- 50 g saldžios grietinėlės sviesto
- ½ nedidelio svogūno
- 1 skardinės garuose paruoštų sviestinių pupelių
- 50 ml nealkoholinio tamsaus elio
- ½ šaukštelio raudonojo vyno acto
- 2 šaukštų majonezo padažo
- 1 šaukšto krienų
- 250 g silkės
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- Keleto petražolių šakelių (papuošimui)
- Baklažanus supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, užberkite druskos ir padėkite ant popierinio rankšluosčio 5 min. Tada gerai nusausinkite susidariusią drėgmę sausu popieriniu rankšluosčiu.
- Baklažanus supjaustykite kubeliais ir kepkite sausoje keptuvėje ant aukštos kaitros (nuolat maišant) apie 4-5 min., kol išgaruos drėgmė ir šiek tiek apskrus. Į keptuvę supilkite aliejų ir ant vidutinės kaitros kaitinkite, kol pasieks 160 °C temp.
- Tamsią duoną „Sėklų“ supjaustykite kubeliais ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 2-3 min., kol apskrus. Iškepus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Ruduosius pievagrybius perpjaukite pusiau ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros su saldžios grietinėlės sviestu apie 2-3 min. Tuomet sudėkite smulkintus svogūnus ir dar pakepkite apie 2-3 min.
- Sudėkite GLOBUS garuose paruoštas sviestines pupeles, supilkite nealkoholinį tamsųjį elį, actą, padidinkite kaitrą ir troškinkite apie 4-5 min., kol skysčiai nugaruos ir pupelės pasidengs blizgia glazūra.
Ypatingoji silkė su grybais
Ingredientai:- 300 g sūdytos silkės filė
- 200 g virtų arba marinuotų grybų (tinka miško grybai arba pievagrybiai)
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 1 vidutinio dydžio morka
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
- 1 šaukštas acto (geriausia obuolių arba vyno)
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- šviežių krapų ar petražolių papuošimui
- Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite, morką nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka, grybus, jei reikia, supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol jie taps permatomi.
- Tuomet įmaišykite tarkuotą morką ir kepkite dar 5 minutes, kol ši suminkštės.
- Į keptuvę įdėkite grybus ir kepkite viską dar 5-7 minutes, kol grybai išleis sultis ir suminkštės.
- Į kepintų daržovių ir grybų mišinį įpilkite acto ir berkite cukraus, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Gerai išmaišykite ir troškinkite dar 2 minutes, tuomet nuimkite nuo ugnies ir leiskite mišiniui atvėsti.
- Serviravimo inde arba stikliniame dubenyje klokite sluoksnį silkės, ant viršaus kraukite sluoksnį grybų ir daržovių mišinio.
- Kartokite sluoksnius, kol baigsis ingredientai, baigdami grybų sluoksniu.
- Indą uždenkite maistine plėvele arba dangčiu ir laikykite šaldytuve bent 4-6 valandas, o geriausia - per naktį, kad skoniai gerai susimaišytų.
- Prieš patiekiant, papuoškite smulkintais šviežiais krapais ar petražolėmis, patiekite su rugine duona ar bulvėmis.
Patarimai
Jei mėgstate aštresnius skonius, pridėkite smulkiai pjaustyto česnako arba šlakelį aitriosios paprikos - tai suteiks patiekalui pikantiškumo. Grybų pasirinkimas taip pat leidžia eksperimentuoti: marinuoti grybai suteiks rūgštelės, o virti - švelnumo; drąsiai galite maišyti abu tipus, kad išgautumėte unikalų skonį. Nors tradiciškai naudojamas saulėgrąžų arba rapsų aliejus, sodresniam skoniui pasiekti puikiai tiks ir alyvuogių aliejus.Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad lietuviai jau aktyviai ruošiasi Kalėdoms, o planuodami šventinį meniu naudojasi patraukliais pasiūlymais ir akcijomis. Ypatingai - ilgesnio galiojimo prekėms ir dovanų idėjoms.
Pirkinių krepšeliuose karaliauja ne tik silkė, bet ir grybai Likus kiek mažiau nei savaitei iki Kūčių, pirkėjai jau dairosi į šviežios žuvies skyrių.