Daugelis daržininkų giriasi, kad šiemet itin gausus pomidorų derlius. Kai jau pabosta juos valgyti, pats laikas susitaisyti atsargų žiemai, kad šaltais vakarais pomidorų kvapas džiugintų vasaros kvapu.
Pomidorai - vieni iš mėgstamiausių ir naudingiausių daržovių Lietuvoje. Jie puikiai tinka ir šviežiems valgiams vasarą, ir įvairiems konservavimo būdams žiemai.
Kodėl Verta Gaminti Pomidorų Konservus?
Be to, namuose pagamintuose konservuose yra daug mažiau priedų nei parduotuvėse pirktuose.
Populiariausi Pomidorų Konservavimo Būdai
Marinavimas - vienas paprasčiausių būdų.
Marinuoti Pomidorai
Marinuoti pomidorai - tai vienas iš populiariausių būdų, kaip pasigaminti skanių daržovių konservų žiemai. Marinuotus pomidorus galite valgyti po 2 savaičių. Laikykite šaldytuve iki 6 mėnesių. Marinavimas yra pats paprasčiausias būdas pasigaminti skanių pomidorų konservų žiemai. Nors procesas paprastas, galite pasiekti labai įvairių skonių derinių, pridedant prieskonių, daržovių, vaisių.
Klasikiniu Būdu Marinuoti Pomidorai Žiemai
Sudėdam česnako skilteles ir krapus, geriausia stiebą arba žiedyną su sėklomis. Iš likusių acto, pipirų, lauro lapelių,druskos, cukraus, išverdamas marinatas, panašiai būna 1 litras marinato 3 kilogramams pomidorų. Įpilama į stiklainį ir palaukiama kol atauš. Nupilama į puodą ir vėl verdama. Nupilti labai patogu su skylėtu dangteliu . Vėl užpilama ir užsukama dangteliais.
Be Acto Marinuoti Pomidorai Žiemai
Pomidorų marinavimui paprastai naudojamas actas, tačiau galima išbandyti ir alternatyvų būdą be jo.
Saldžiarūgščiai Marinuoti Pomidorai Žiemai
Pomidorai - universali daržovė, kurią galima marinuoti įvairiais būdais. Vienas iš jų - saldžiarūgštis marinavimas. 2 valg. Į actą įmaišykite cukrų, druską, pipirus, prieskonius. Saldžiarūgščius pomidorus patiekite kaip užkandį arba prie mėsos patiekalų.
Su Želatina Marinuoti Pomidorai su Svogūnais Žiemai
Želatina suteikia ypatingą skaidrumą ir stingdumą marinuotiems pomidorams. 1 arb. Cukrų, druską ir actą supilkite į puodą, užvirinkite. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite verdančiame vandenyje ir supilkite į pomidorus.
Pomidorai su želatina yra labai populiarus lietuviškas receptas, kurį daugelis šeimininkių gamina žiemai.
Kaip Pasigaminti Pomidorus su Želatina
- Išbrinkusią želatiną ištirpinkite verdančiame vandenyje ir supilkite į pomidorus.
Aštrūs Marinuoti Pomidorai su Čili ir Česnaku
Į švarius stiklainius dėkite prieskonius: po 3-5 kvapiojo pipiro žirnelius, 3-5 gvazdikėlius, 1 česnako skiltelę (supjaustytą griežinėliais), ¼ gabalėliais supjaustytos paprikos ir po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos. Pomidorus nuplaukite ir išdžiovinkite. Dėkite juos į stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 20-30 min., tada vandenį nupilkite. Paruoškite marinatą. Užvirusį marinatą pilkite į stiklainius. Į kiekvieną litrinį stiklainį pridėkite po 1 šaukštą acto. Uždarykite stiklainius ir apverskite. Marinatui: 1 litrui reikės 4 š. cukraus ir 2 š. druskos. 9 proc.
Sūdyti Pomidorai
Perpjaukite pomidorą išilgai, bet ne iki galo. Jei česnakas stambus, supjaustykite jį skiltelėmis. Aitriąją pspriką supjaustykite griežinėliais. Salierą suskirstykite šakelėmis. Į kiekvieną pomidorą įkiškite česnako skiltelių, 2-3 paprikos žiedelius, taip pat sulankstykite ir įkiškite saliero šakeles. Į puodo dugną dėkite sluoksnį saliero šakelių, tada sluoksnį pomidorų, jei mėgstate aštriau, šonuose galite išdėlioti paprikos griežinėlius, tada vėl salierą ir t. t. Viršutinis sluoksnis turi būti saliero. Druską ištirpinkite vandenyje ir užpilkite pomidorus, uždenkite ir užspauskite kokiu svoriu. 3 litrų stiklainiui reikia maždaug 1,5 litro sūraus vandens tirpalo. Kai pomidorai nustos burbuliuoti, vanduo taps skaidrus, vadinasi, sūdymas baigėsi. Jeigu norite valgyti iš karto - tai daugiau nieko daryti nereikia. Jeigu norite išsaugoti kaip žiemos atsargą, tuomet vandenį reikia nupilti, užvirinti ir užpilti pomidorus. Uždaryti stiklainį galima plastikiniu ar metaliniu dangteliu. Marinatui: 1 litrui šalto vandens (iš čiaupo) reikės 70 g stambios druskos.
Aštri Naminė Adžika Žiemai
Adžika - tai aštrus padažas, kilęs iš Kaukazo regiono virtuvės. Jis puikiai tinka marinuotiems daržovėms, mėsai, užkandžiams.
Pomidorai Savo Sultyse Be Sterilizavimo
Pomidorus savo sultyse galima pagaminti keliais būdais. Mažus pomidorus nuplauname, išpjauname uodegėles ir įmetame 2 minutėms į verdantį vandenį, vėliau į šaltą. Tai padės greitai nulupti pomidorų odelę. Didelius pomidorus supjaustykite ir virkite puode, uždengę dangčiu. Masę pertriname per sietelį arba sublenderiuokite. Į 1 litrą sulčių įberiama po 1 šaukštą cukraus ir druskos. Galima ir žiupsnelį cinamono. Gautomis karštomis sultimis užpilami stiklainyje sudėti pomidoriukai. Stiklainiukus be dangtelių dar įdedam į puodą ir palaikom verdančiame vandenyje apie 15 minučių. Kitas receptas kiek labiau paplitęs. Pomidorai marinuojami be papildomų sulčių. Pomidorus nulupame ir sugrūdame, kad neliktų laisvų tarpų. Prieš tai įdedam pipirų , galima česnakų. Ant viršau užpilam druskos ir cukraus. Litrui reikia po nekupiną šaukštą. Neužsuktus stiklainiukus įstatome į puodą ir laikome verdančiame vandenyje apie 15 minučių.
„Labai nemėgstu sterilizacijos, todėl kiekvienais metais eksperimentuoju, vis įvairiau konservuoju ir bandau atrasti kuo paprastesnius daržovių ruošimo žiemai būdus. Vienas iš gerai pavykusių - pomidorai savo sultyse. Neišvengiamas tik odelių lupimas, visa likusi gamybos procedūra pradžiugins. Naudoju sriuboms, garnyrams, makaronų ir mėsos padažams, kartais tiesiog kabiname iš stiklainio“, - pasakoja maisto tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė.
Ingredientai:
- Pomidorai 1 l
- Druska 1 šaukštelis
- Cukrus 1 šaukštelis
Gaminimas:
- Pomidorus įpjaunu viršūnėse kryžiuku ir nardinu į verdantį vandenį puode 2-3 minutėms. Išgriebtus dedu į kuo šaltesnį vandenį ir palieku jame iki pilno atvėsimo. Odelės atsiskiria nuo pomidorų, belieka jas nuimti.
- Tuomet pomidorus sudedu į tuščią puodą (labai patogu žinoti jo litražą, tuomet bus lengva pasiskaičiuot prieskonių kiekį), užberiu tokiu santykiu: vienam litrui pomidorų - 1 arbatinis šaukštelis su kaupu druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus (nebūtina). Mediniu šaukštu pamaišau ir palieku ramybėje bent 2 h, geriau vėsesnėje patalpoje, bet ne šaldytuve. Per tą laiką pomidorai išleidžia sultis, jų pilnai užteks konservavimui, nereikia pilti nei vandens, nei jokių kitokių skysčių.
- Praėjus 2 h, puodą statau ant ugnies, užkaitinu iki užvirimo ir kuo skubiau pilu į švarius stiklainius, užsuku iškaitintais dangteliais ir apverstus aukštyn kojom gerai apkūtoju, kad kuo ilgiau laikytųsi šiluma.
- Gaminau po kelis stiklainius su česnakais, su svogūnais, su krapais, vis tik skaniausi gavosi šie, be priedų. Skanaus!
Patarimas:
- Cukraus irgi galima nedėti, tik druską.
Naminė Pomidorų Tyrė Žiemai
Naminė pomidorų tyrė - dar vienas būdas pasigaminti skanius ir naudingus pomidorų konservus žiemai.
Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir nulupkite odą. Plaktuvu, mėsmaliu, sutarkuokite arba susmulkinkite. Per sietą ar marlinę servetėlę prapauskite gautą tyrę. Supilkite sultis į puodą, įpilkite druskos ir užvirkite. Galima naudoti ir pomidorus su plonesne odele ir jų nelupti. Daug greičiau bus ir odeles pašalinti košiant per sietelį jau juos išvirus ir sublenderiavus. Nors odelės neerzina. Į puodą galima sudėti supjaustytus pomidorus. Išvirus ir palaikius dešimtį minučių jie blenderiuojami, pridedama druskos.
Naminės Pomidorų Sultys Žiemai
Naminės pomidorų sultys - puikus būdas panaudoti derliaus perteklių ir pasigaminti naudingo gėrimo atsargas žiemai. Pomidorus nuplauti, perpjauti pusiau ar ketvirčiais, pašalinti sėklas. Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, česnaką. Šiek tiek pavirti, kol pomidorai suminkštės. Tada pomidorų masę sutrinti trintuve ar blenderiu. Karštas pomidorų sultis supilti į sterilius stiklainius. Sandariai užsukti dangtelius ir sterilizuoti 15 min. Šios sultys puikiai tinka gerti tiek šiltu, tiek šaltu metų laiku. Jos ne tik skanios, bet ir sveikos - praturtintos antioksidantais, vitaminu C, lykopenu.
Kaip Pasigaminti
- Pomidorų sultis užvirinkite ir atšaldykite.
- Jose ištirpinkite druską, pridėkite česnako, žalumynų ir užpilkite agurkus, sudėtus į stiklainius.
Pomidorų Sriuba Žiemai (Be Acto)
Šilta pomidorų sriuba - pats tas, ko reikia šaltomis žiemos dienomis. Šis receptas be acto suteikia sriubai malonų saldoką pomidorų skonį. Užpilkite vandeniu, suberkite prieskonių. Išmaišykite trintuvu iki purios konsistencijos.
Rauginti Pomidorai - Sveika, Greita Ir Skanu
Rauginti pomidorai - tai dar vienas puikus būdas pasigaminti naudingų ir skanių pomidorų konservų žiemai.
Rauginti pomidorai yra labai populiarus užkandis Gruzijoje, dažnai patiekiamas prie įvairių patiekalų. Jie pasižymi stipriu rūgštumu ir sultingumu. Pomidorus tankiai sudėti į stiklainius. Palikti raugtis kambario temperatūroje 3-5 dienas. Raugintus pomidorus galima valgyti tiek atskirai, tiek kaip užkandį prie įvairių patiekalų. Jie tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Taip pat iš jų galima gaminti įvairius padažus, užpilus. Raugintų pomidorų skonis labai gerai dera su riebia mėsa, pvz.
Pats Skaniausias Lečo Žiemai Iš Pomidorų Ir Paprikų
Lečo - tai tradicinis lengviškas patiekalas iš pomidorų, paprikų ir kitų daržovių. Jis puikiai tinka ruošti žiemai, nes yra sotūs, naudingas ir ilgai išsilaiko. Pomidorus nuplauti ir supjaustyti kubeliais. Paprikas perpjauti pusiau, pašalinti sėklas ir supjaustyti juostelėmis. Morkas ir svogūnus supjaustyti plonais griežinėliais. Į puodą įpilti aliejaus ir apkepinti svogūnus bei morkas, kol suminkštės. Sudėti pomidorus, paprikas, česnaką ir troškinti 10-15 minučių. Karštą lečo supilti į sterilius stiklainius. Sandariai uždaryti ir sterilizuoti 20 min. Pats skaniausias lečo iš pomidorų ir paprikų puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų ar vienas pats - su duona, ryžiais ar makaronais.
Daržovės | Kiekis |
---|---|
Pomidorai | 1 kg |
Paprikos | 500 g |
Morkos | 500 g |
Svogūnas | 1 vnt. |
Žalių Pomidorų Uogienė Žiemai
Žali pomidorų uogienė - tai gardus ir naudingas vitaminais praturtintas gaminys, tinkantis ilgam laikymui. Nors paprastai uogienė daroma iš įvairių uogų, žali neišraudę pomidorai taip pat puikiai tinka šiam tikslui. 2 vnt. Įkaitinti iki virimo, kol sumažės pusiau tūrio. Įdėti medų, citrinų sultis, cinamoną, gvazdikėlius. Karštą supilti į sterilizuotus stiklainius. Žalių pomidorų uogienė puikiai tinka įvairiems desertams, jogurtams, sūriams. Taip pat ją galima valgyti ir gryna, užtepus ant duonos. Dėl savo rūgštumo ji suteikia įdomų aromatą įvairiems patiekalams. Tad jei norite pagaminti vitaminų bombą žiemai, drąsiai imkitės žalių pomidorų uogienės.
Žali Pomidorai su Paprikomis
Žali pomidorai ir paprikos sudaro puikią vasarišką duetą, kurį galima mėgautis ir žiemą. 2 valg. Laikykite 2 savaites, tada galite ragauti.
Naminis Pomidorų Padažas Žiemai
Naminis pomidorų padažas - būtinas ingredientas virtuvėje. Jis tinka prie daugelio patiekalų: mėsos, makaronų, picų ir kt. Naminis itališkas pomidorų padažas - tai universali ir daug pritaikymo galimybių turinti skanėstą žiemai. Jis tinka makaronams, picai, įvairiems mėsos patiekalams. Pomidorus nuplauti, supjaustyti. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti. Visus ingredientus sudėti į puodą, įpilti šiek tiek aliejaus ir troškinti 20-25 minutes. Vėl sudėti į puodą, įberti prieskonių ir troškinti dar 15 minučių ant mažos ugnies, kol sutirštės.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Pomidorai | 2 kg |
Svogūnas | 1 vnt. |
Česnakas | 3 skiltelės |
Aliejus | 3-4 valg. |
Naminis Pomidorų Padažas Žiemai Be Cukraus
Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau neretai parduotuvėse parduodamuose būna per daug cukraus.
Naminis Pomidorų Padažas Žiemai Be Acto
Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau kartais parduotuvėse parduodamuose būna per daug acto. Viską sudėkite į puodą, suberkite prieskonių.
Pomidorų Ir Cukinijų Mišrainė Žiemai
Cukinijos ir pomidorai - puiki derinys vasariškam skoniui žiemą. Cukinijos ir pomidorai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti gardų padažą žiemai. Įberkite smulkinto česnako ir prieskonių. Laikykite šaldytuve ir vartokite per savaitę.
Aguročiai Padaže Iš Pomidorų Žiemai
Aguročius nuplaukite, nupjaukite galiukus ir supjaustykite 1 cm pločio griežinėliais. Į stiklainiukų dugnus dėkite petražoles, o ant viršaus -aguročius. Ruoškite padažą: į puodą supilkite pomidorų sultis, pridėkite cukraus, druskos, aliejaus, actą, česnakus ir pipirus. Virkite viską 10 min. Karštą padažą pilkite į stiklainius su aguročiais. Uždenkite stiklainius dangteliais ir sterelizuokite dideliame inde su vandeniu 25 min. nuo vandens užvirimo momento.
Pomidorų, Morkų Ir Paprikų Salotos Žiemai
Pomidorai, morkos ir paprikos - puiki vasariška daržovių kombinacija, kurią galima pasigaminti konservuotą ir mėgautis žiemą. Atvėsintas salotas laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Prieš vartojimą papuoškite petražolėmis ar kalendromis.
Mišrainė Žiemai SKANUMĖLIS - Su Pomidorais, Morkomis, Svogūnais Ir Paprikomis
Ši įvairių daržovių mišrainė - tikras skanumėlis, kurį galite pasigaminti žiemai. Atvėsintą mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Pomidorų Ir Ryžių Mišrainė Žiemai Be Acto
Pomidorai ir ryžiai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti skanią mišrainę konservavimui žiemai. Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Pomidorų, Morkų Ir Svogūnų Mišrainė Žiemai
Pomidorai, morkos ir svogūnai - klasikinė vasariškų daržovių kombinacija, kurią galima skaniai konservuoti ir mėgautis žiemą. Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Svogūnų Ir Pomidorų Pagardas Žiemai
Svogūnai ir pomidorai - klasikinis derinys, kurį dažnai naudojame įvairiuose patiekaluose. Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir pomidorus. Įberkite česnaką, prieskonius.
Pomidorų Salotos Žiemai
Pomidorų salotos - vasariškas patiekalas, kurį galima pasigaminti ir žiemą. Šios spalvingos daržovių salotos puikiai tiks kaip šaltas užkandis ar priedas prie mėsos patiekalų. 4 valg. 2 valg. 1 arb. Salotas patiekite atvėsintas.
Šparaginių Pupelių Mišrainė Žiemai Su Pomidorais, Svogūnais Ir Morkomis
Šparaginės pupelės dera su įvairiomis daržovėmis, todėl iš jų galima pagaminti gardžią mišrainę žiemai. Atvėsusią mišrainę patiekite kaip šaltą užkandį arba šiltą garnyrą prie mėsos patiekalų.
Pikantiškas Pomidorų Džemas Žiemai
Pomidorų džemas yra puikus būdas panaudoti derliaus perteklių ir pasigaminti gardžią užkandą žiemai. Pikantiškas pomidorų džemas ypač tinka tiems, kas mėgsta šiek tiek aštresnį skonį. Pomidorus gerai nuplauti, perpjauti pusiau ar ketvirčiais ir išimti sėklas. Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, česnaką, pipirą, aštriąsias paprikas. Užpilti actu ir cukrumi. Ant mažos ugnies pavirti apie valandą, kol pomidorai suminkštės ir išsiskirs sultys. Karštą pomidorų masę supilti į sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždaryti dangteliais ir apversti aukštyn dugnu. Atvėsusius stiklainius su pikantišku pomidorų džemu laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarytą džemą reikia suvartoti per 2-3 savaites. Šis gardus pikantiškas pomidorų džemas puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jį galima įdėti į sumuštinius ar užtepti ant duonos riekelių kartu su sūriu. Taip pat jis puikiai dera prie įvairių mėsos patiekalų - vištienos, jautienos ar kiaulienos. Pikantiškas pomidorų džemas suteikia šiems patiekalams ryškų pomidorų skonį su aštriu prieskoniu. Jis taip pat tinka kaip padažas makaronams ar picai. Taigi jei mėgstate aštresnius skonius, būtinai išbandykite šį pikantišką pomidorų džemą. Jis ne tik skanus, bet ir naudingas - praturtintas antioksidantais, vitaminu C, lykopenu.